Algemene vergadering: KBDB-Limburg laat maar één afgevaardigde per vereniging toe

Op dinsdag 30 november houdt KBDB-Limburg zijn algemene vergadering. Mondmasker en coronapas zijn verplicht, en er wordt maximum één afgevaardigde per vereniging toegelaten. “Begeleiders kunnen in het cafetaria wachten,” zo staat in de uitnodiging.

Ieder jaar opnieuw vraagt het Provinciaal Comité Limburg om het aantal aanwezigen te beperken op de algemene vergadering. In dit corona-jaar is het echter menens: er zal maar één afgevaardigde toegelaten worden met het speciale formulier.

Sportief programma

Vanaf de 1ste vlucht van het officieel programma moeten vluchten voor oude en jaarse duiven samen ingericht worden als hoofdwedstrijd. Een vrije dubbeling van de oude en/of jaarduiven mag worden ingericht. In verband met het sportief programma en het vluchtprogramma zijn er enkele voorstellen ingediend. Opvallend is dat de vluchtkalenders verschillen per gewest. Zo verlaten de gewesten Zuid-Oost en Oost de losplaats Melun en kiezen ze in de plaats voor Sens en Sourdun. Midden en West gaan naar Melun. West gaat met Momignies en Soissons de Brabantse toer op. Helemaal nieuw is de provinciale vlucht uit Brières-les-Scellés, een kleine gemeente in het Franse departement Essonne (arrondissement Étampes). In 2022 zal de bekende Derbyvlucht Orléans op 23 juli plaatsvinden, en dus opnieuw twee weken voor de al even bekende Sézanne-vlucht ten voordele van Kom op tegen Kanker die op 6 augustus wordt gevlogen.

In Limburg staan voor 2022 8 snelheidsvluchten op zondag gepland. Dat punt zorgt voor nogal wat discussies. Het is voorgesteld omdat er op zondag veel minder duiven in de lucht zouden zijn en dat daardoor de jonge duiven makkelijker de weg huiswaarts kunnen vinden. Anderzijds vormt het een extra belasting voor de verenigingen door de inkorving op zaterdag en het openen van de klokken op zondag. Zonder vluchten is de zondag voor de liefhebbers en hun gezinnen een familiedag, zeggen veel melkers.

"Voor de snelheids- en de kleinehalvefondvluchten wordt en blijft het gewest de hoofdwedstrijd, bekrachtigd door het Provinciaal Comité," zo staat in het voorstel van KBDB-Limburg. Het staat nu al vast dat dit punt op de algemene vergadering van 30 november voor deining zal zorgen. 

Cijfers

In 2021 telde Limburg 1909 leden, dat zijn er 63 minder dan in 2020 (1972) en 267 minder dan in 2018. Het aantal verenigingen bedroeg 60, evenveel als in 2020 en 6 minder dan in 2018. De Limburgse liefhebbers bestelden 120.064 ringen, 1.172 minder dan in 2020. Het gemiddelde aantal ringen per liefhebber schommelt al jaren rond de 60, dit jaar exact 63 (2 meer dan in 2020).

De Limburgse cijfers leden-verenigingen-ringen.