A.H. (Arie) Ros (Ridderkerk, NL): grootmeester met weinig duiven

Wat deze krasse 79-jarige liefhebber jaar in jaar uit neerzet met een minimale kolonie duiven is onvoorstelbaar. Arie, in 2011 nog gehuldigd als 5e Beste Liefhebber WHZB, kende ook in 2012 een topjaar.

Zoals gezegd wordt er door A.H. (Arie) Ros met een klein duivenbestand op een zeer hoog niveau gespeeld. Arie, die samen met zijn vrouw sinds 1988 woonachtig is op het huidige adres in het Zuid-Hollandse Ridderkerk, speelt binnen het sterke Samenspel Drechtsteden van Afdeling 5 Zuid-Holland al jaren de sterren van de hemel.

In het Samenspel Drechtsteden worden kopduiven en kampioenschappen aan lopende band binnengesleept. Dit terwijl de concurrentie er moordend is met mannen als Peter en Piet van der Merwe, Kees Bosua, A.M. v/d Rhee, plaatsgenoot Dirk de Jong en vele andere grote namen binnen de Nederlandse duivensport als naaste concurrenten.

Kleine kolonie

In de wintermaanden bestaat het duivenbestand van Arie uit een 16-tal kweekkoppels en een 16-tal vliegkoppels waarvan na een drietal vluchten enkel met de duivinnen verder wordt gespeeld. In de zomermaanden komen hier circa 40 jonge duiven voor eigen gebruik bij en daar doet Arie het mee. Al met al een minimale bezetting op de fraaie 12 meter lange accommodatie die met het voorfront op het oosten staat gericht.

De duiven die afgelopen jaren het mooie weer maken zijn veelal afkomstig van sportvrienden als Willem de Bruijn (Reeuwijk), Dr. Fernand Mariën (Tielen), Van Rijn & Meeder (De Lier) en Gerard van de Berg (IJsselmuiden). Arie is met deze kampioenen veelal in contact gekomen via zijn vorig jaar in juli overleden sportvriend Joop Bijl uit Strijen.


Arie met zijn vrouw

Oude duiven

Alle duiven worden begin december gekoppeld. Van de kwekers worden de eieren direct overgelegd naar voedsterkoppels die hiervoor speciaal de winter doorgehouden zijn. Zodoende kan er uit de kweekduiven snel een drietal ronden worden gekweekt. De vliegers brengen hun eigen jongen groot, meteen ook de enige ronde. Als de jongen bij de vliegers zo’n 15 dagen oud zijn gaan de duivinnen naar het duivinnenverblijf en brengen de doffers verder alleen de jongen groot. De duiven zitten dus al zeer vroeg in het jaar op weduwschap.

Arie speelt, met uitzondering van de eerste vluchten want dan gaat er wel eens een doffertje mee, alleen met de duivinnen op weduwschap. Deze krasse dames dienen voornamelijk het vitesse-, midfond-, en natourprogramma af te werken en voor een enkeling heel af een toe een uitstapje naar de eendaagse fond. De duivinnen gaan in principe elke week de mand in, wat op jaarbasis uitkomt op zo’n 18 à 20 keer. Er wordt niet verduisterd, maar vanaf eind juni wordt er wel bijgelicht. De duivinnen mogen overdag kiezen of ze in de ren of in het hok zitten. 's Avonds gaan de ramen echter dicht en zitten ze ‘los’ op het afgesloten hok. Voor het inkorven worden de duivinnen altijd bij de doffer gelaten en dit voor een 10- à 15-tal minuten. Van verliefdheid tussen de duivinnen onderling is door jarenlange selectie geen sprake meer, en mocht er onverhoopt toch een duivin neigingen tot onderling paren vertonen, dan kent Arie geen pardon en wordt deze uit de groep weggenomen. In totaal korfde Arie 312 oude duiven in, verdeeld over 21 vluchten. Hiervan wonnen er maar liefst 218 prijs, wat neerkomt op een ongelooflijk prijspercentage van 70%.

Eén van de vaandeldragers van het hok Arie is de 08-1505044, een weduwduivin met de naam ‘Martin’. De Martin slaagde erin om zich in 2009 als 8e asduif Drechtsteden te klasseren met 18 prijzen. In 2011 en 2012 deed ze dit nog eens over en wist zich te klasseren als respectievelijk 7e asduif (met 16 prijzen) en 3e asduif (met 19 prijzen van de 21 inkorvingen). Vanaf haar geboorte in 2008 stond deze klasbak niet minder dan 75 keer in de uitslag (u leest het goed). Dit komt neer op een gemiddeld aantal van 15 prijzen per jaar!

De vliegcarrière van Martin zal ook in 2013 voortgezet worden, we zijn dan ook benieuwd welke topnoteringen ze in het komend jaar weer neer weet te zetten. Enkele mooie prestaties van deze vliegende wonderfee zijn:

Ablis    1e -  1.349 d.
Ablis    1e -   922 d.
Peronne   3e - 11.207 d.
Strombeek  3e -  5.562 d.
Strombeek  5e -  1.862 d.
St.-Quentin 5e -  1.857 d.
Peronne   6e -  1.295 d.
Strombeek  9e -  1.437 d. 
etc.

Jonge duiven

De jonge duiven worden verduisterd tot eind mei. Vanaf eind juni wordt er net als bij de oude bijgelicht om de veren vast te houden. Van het opleren van de jonge garde wordt veel werk gemaakt. De jongen worden voor aanvang van het seizoen zelf een 15-tal keren weggebracht en nemen deel aan de doordeweekse africhtinsgvluchten die door de afdeling worden georganiseerd. Alvorens de eerste officiële vlucht met een grote lossing plaatsvindt, zijn de jongen dus in totaal al een stuk of 20 keer van het hok weggeweest. Ze hebben dan ook voldoende bagage om het jonge-duivenprogramma tot een goed einde te brengen. Veel verliezen worden op het hok van Arie tijdens de wedvluchten niet of nauwelijks geleden, wellicht komt dat het door het gedegen leerproces.

Voor de eerste vluchten (1 nacht mand) zitten de jonge beloften allen in hetzelfde hok. Zodra de mooie vluchten komen met 2 nachten korf worden ze op de deur gespeeld. Voor de inkorving komen de jongen dan een uur of 2 bij elkaar. Na thuiskomst mogen de jongen tot de volgende dag bij elkaar blijven. 

Arie ging in 2012 de strijd aan met 34 jonge die in totaal 273 maal werden ingekorfd over 9 jonge-duivenvluchten. De jonge garde was duidelijk in goede doen: een groot aantal topnoteringen, en niet minder dan 143 prijzen (53% prijs), werd bijeen gevlogen.

Ook bij de jongen zaten er in 2012 weer een aantal veelbelovende duiven tussen waaronder de gigant 12-1583746.  Deze jonge doffer wist in zijn prille carrière al onderstaande topnoteringen bij elkaar te vliegen:

Grimbergen      1e  - 4.406 duiven
Nanteuil-le-Hadouin 4e  - 1.907 duiven
Sens         6e  -  599 duiven
Peronne       15e  - 2.022 duiven
Nanteuil-le-Hadouin 47e  - 2.639 duiven
etc.

In totaal behaalde de '12-1583746’ 8 prijzen op 9 inkorvingen en werd hiermee 1e Asduif Jonge Duiven Samenspel Drechtsteden tegen een gemiddelde deelname van maar liefst 4.057 duiven. Dat een doffertje als deze moet beschikken over goede genen kan niet anders. Als vader heeft deze doffer dan ook de 08-1426765 (rechtstreeks Van Rijn & Meeder) en als moeder de 07-6080150 (rechtstreeks Maurice Hasendonckx via Willem de Bruijn).

Ook was Arie de gelukkige eigenaar van ‘Willem’. Deze jonge doffer met ringnummer 12-1618147 was op 15 juli vanuit Nijvel de snelste van de gehele lossing van Afdeling 5 Zuid-Holland tegen niet minder dan 28.298 duiven! Willem is geboren uit een samenkweek met sportvriend Willem de Bruijn. De moeder van de Willem  is de ’07-671’ van Arie, die in 2009 3e Asduif Drechtsteden en in 2011 1e Asduif Drechtsteden werd, en sinds vorig jaar op het tophok van duivenvriend Willem de Bruijn in Reeuwijk verblijft. De vader ’11-641’ is van Willem de Bruijn en is ingeteeld naar de wereldberoemde ‘Harry’ van Jan Hooymans (Kerkdriel).

Slot

Uit bovenstaande blijkt nog maar eens dat het mogelijk is om met een minimale kolonie duiven op het allerhoogste niveau binnen de Nederlandse duivensport mee te draaien. Voorwaarden hiervoor zijn wel dat de duiven uit het goede hout gesneden zijn, dat ze degelijk en met veel toewijding begeleid worden en dat ze stipt verzorgd worden.

Arie Ros bewijst dat al jaren en zal dat, gezien zijn bezetenheid en inzet, en de superkwaliteit van de duiven die er bij Arie op de hokken zit, ook nog jaren blijven doen.

(Klik hier voor meer  uitslagen en kampioenschappen van A.H. (Arie) Ros.)