Aerens Daniël uit Drongen wint

Daniel Aerens, Drongen wint

1e Nationaal Montelimar Duivinnen
2e Nationaal Pau 2.180 duiven !!Onze gastheer Daniel Aerens is een overbekend figuur in de duivensport, en vooral een man met een tomeloze inzet ten bate van onze duivensport. Hij is niet alleen voorzitter van het FVOV (Fondvereniging Oost-Vlaanderen), maar ook de stuwende kracht achter deze organisatie. Zo had deze vereniging onlangs de Belgische primeur met de aanschaf van 2 hyper moderne cabine-express wagens, welke uitgebreid in de pers werden voorgesteld. Ook deze realisatie droeg de stempel van de heer Daniel Aerens, te samen met zijn secretaris Mark De Backer. Dit even ter zijde.
Naast een leven van drukbezet zakenman, is Daniel Aerens bovenal bezitter van een succesvol hok fond en zware fondduiven.
In de periode 1984 kwam Daniel zich te Drongen vestigen op een landelijke en rustig gelegen hofstede. Daar bouwde hij al die tijd rustig aan zijn zware fondimperium dat momenteel tot volle ontbolstering is gekomen. Er werd gestart met duiven van Cyriel Martens uit Deinze, en van wijlen Norbert en zoon Filip Norman uit Westkapelle onder meer uit de lijnen van ‘Neptunus’ (vader van 2 nationale winnaars) en de ‘Herman’. Hiermee lukte Daniel zijn eerste fondsuccessen in de beginjaren ’90 met onder meer een 1e Provinciaal Barcelona, een 1e Provinciaal Limoges, en werd hij 1e Provinciaal Fondkampioen Oost-Vl. Een eerste teken dat de trein meteen op het goede spoor zat. Er kwamen toen nog duiven bij van Jozef Vandenbroucke o.a. een rechtstreekse zoon van de fameuze ‘Didi’, en een dochter uit ‘halfzus Didi’ welke tot nu een zeer belangrijke rol vertolkt op het kweekhok.
In 1995 en 1996 trok Daniel dan richting ‘Mekka van de Zware Fond’ of het Nederlandse Steenbergen waar hij duiven haalde bij fondcoryfeeën Anton & Lucie Vander Wegen. Ook de inbreng van een ‘dochter Romario’ (asduif van België Zware Fond) van bij Van de Poel-Buckley, was een serieuze versterking op het kweekhok.
Een verzameling van op en top klasseduiven die er de oorzaak van waren dat de kolonie Daniel Aerens meer en meer zijn stempel ging gaan drukken op het Zware Fondgebeuren. Iets wat in het jaar 2002 uitgroeide tot een absolute climax, waarbij volgende prominente titels werden behaald :

*** GOUDEN KADER 2002 ***
1e Kampioen van België ‘Grote Fond’
1e West Europese Super Marathon (WESM)
1e Europacup
1e Kampioen Grote Fond Entente Belge
1e Kampioen Royal Belgian Flying Club ‘Fond & Grote Fond’
1e Kampioen ‘Grote Fond & Fond’ Union et Liberté Gent
Winnaar ‘Zilveren Vleugel’ Brugse Barcelona Club ...enz...

 

In 2003 ging de kolonie Daniel Aerens gewoon op zijn elan door en lukte hier 67% prijs nationaal op de grote fondvluchten (dus per 4-tal). Zo waren zijn eerste 5 duiven van Barcelona (trouwens 5 topduiven), ook zijn eerste 5 op de internationale San Sebastian. Daniel was de eerste en enige Belg die daarin slaagde, om dit huzarenstukje op papier te zetten. Verder won hij ook de 1e + 2e Provinciaal Perpignan bij de duivinnen (259 d.) in 2003.
En het is nu juist de duivin, ring 4390442/01, die hier 2e Prov. Perpignan won (enkel geklopt door een hokgenote), die er nu in 2004 in geslaagd is om met glans de 1e Prijs Nationaal MONTELIMAR tegen 616 Duivinnen te winnen.

Haar afstamming ziet er als volgt uit :
Vader : 4400106/94 “DE 106”
Won zelf onder meer Limoges 1.337 d. 104, Perpignan 5.765 d. 228, Barcelona 13.659 d. 1375
GV : De “ZWARTE PAU” 4160348/88 (uit de aloude stam Cyriel Martens x Norman)
GM : “Schoon Blauw Norman” 3267256/92, een zus van 2 x 1e Nationaal Argenton winnaars bij Norman, en dus uit de gouden ‘Neptunus’ x ‘Edith’

Moeder : 4116292/99 “BLAUWE 292”
Een zus van de 1e Barcelona 1999
GV : 9504349/95 Rechtstreeks Anton & Lucie Van der Wegen, Steenbergen (NL), en reeds vader van de 1e reg. Barcelona !
GM : 3089624/89 “Josephine”, een dochter van ‘Halfzus DIDI’ van Jos Van den Broucke.

Wat het meteen duidelijk maakt dat deze klasrijke duivin het duidelijk van geen vreemde heeft, maar dat topvliegen tot op nationaal vlak duidelijk in de soort verankerd zit. Een lijn waar duidelijk muziek in zit, want een weekje na deze nationale zege uit Montélimar lukte Daniel ei zo na opnieuw nationale winst, maar strandde nu op de dichtste ereplaats met een mooie 2e Nationaal Pau (en 1e regionaal). Deze klasrijke duiver, de PAU 4166209/00, stamt uit die zelfde ‘gouden lijn’, zie maar :

Vader : 4282329/92 “De MARSEILLE”
Welke zelf 1e Marseille won regionaal !!
GV : 3089634/89 “Blauwe Van den Broucke”, uit de Didi-lijn
GM : 4522555/87 “De 555-Duivin”, een dochter stamkoppel (lees Cyriel Martens).

Moeder : 4227805/97 “De 805-Duivin”
GV : 9504349/95 Rechtstreeks Anton & Lucie Van der Wegen, Steenbergen (NL), en reeds vader van de 1e reg. Barcelona en grootvader 1e Nat Montélimar !
GM : 4273140/98 “140-Duivin”, 1e reg. Barcelona (en dochter van de ZWARTE PAU 348/88 x Schoon Blauw Norman 256/92, of de grootouders van de 1e Nat. Montélimar !!).


Naast die 2e Nationaal Pau werd datzelfde weekend ook nog de 1e regionaal ORANGE gewonnen in het lokaal te Gent. Wat meteen duidelijk maakt dat de Aerens-ploeg momenteel in topconditie verkeerd. Een ploeg die bestaat uit een 50-tal oude weduwnaars en een 10-tal duivinnen die op nest worden gespeeld (dit alles jaarlingen niet meegerekend). Deze duivinnen werden er trouwens in laatste instantie bijgenomen, omdat er aan de nationale fondkalender enkele vluchten werden toegevoegd, kwestie van steeds met voldoende klasrijke en topfitte duiven aan de start te kunnen verschijnen. Een aanpak die nu ten volle zijn rendement bewijst. Zo werden de duivinnen na Montélimar gescheiden, om nu herkoppeld te worden om zo met jongen van 3 tot 5 dagen de mand in te gaan voor Perpignan.
De jonge duiven nemen in hun geboortejaar niet meer aan wedstrijden deel, maar mogen rustig uitgroeien en weerstand ontwikkelen. Pas als jaarling gaan zowel duivers als duivinnen de mand in, en volgt de uiteindelijke schifting op Limoges en eventueel Beziers of Perpignan Jaarse. Dit geeft volgens Daniel het voordeel dat er minder verliezen te noteren vallen, en dat de duiven vooral weinig of geen last meer ondervinden van allerlei kwaaltjes, die men met jonge duiven vaak wel aantreft, denk bijvoorbeeld maar aan adenovirose die het jonge volkje bijna jaarlijks treft. Enig nadeel misschien, is het gebrek aan vliegroutine waardoor men niet meteen topprestaties moet verwachten. Maar dat deert niet, vermits echte fondatleten toch pas als 3-jarige en ouder op hun volle kracht komen om dan met succes de marathonvluchten af te werken. Pas vanaf 2-jarige worden de duivers dus tussen de weduwnaars geplaatst en in de weduwnaarsploeg ingeschakeld. Zo bouwt men steeds rustig aan een ploeg oude duiven die nog over al hun kracht en explosiviteit beschikken op het moment dat ze deze nodig hebben om hun Zware Fondopdrachten af te werken. Een aanpak die duidelijk zijn rendement heeft bewezen, en waar deze Daniel Aerens nu ten volle de vruchten van plukt. Hier nogmaals het bewijs, dat men niet zomaar kampioen van België wordt, maar dat er naast klasseduiven, achter ieder succes een stuk visie en planning schuilgaat ! En daar is de kolonie Daniel Aerens een actueel voorbeeld van, één van onze huidige nationale topkolonies op Fond en vooral Zware Fond !!