Adrien Mirabelle (Quaregnon, BE) winnaar 1° Intprov Nevers 1.212 Jonge

Met daar bovenop ook nog een 1° Orleans tegen 728 jonge in de klok, maakt dit een nieuw succesvol weekend compleet! Waardoor de teller voor 2012 reeds op 15 x 1° prijzen kwam te staan, kan tellen!

Adrien Mirabelle (24) is de rijzende ster onder onze Waalse duivenvrienden. Heel leergierig, en de opgedane kennis meteen met succes toetsend aan de praktijk! Het is kort samengevat de retoriek die achter de successtory van deze jeugdige topkolonie schuilgaat.
De kern van de kolonie werd gevormd met duiven van Vandersmissen uit Rummen, en Jean-Claude Debiève… die we zowat als mentor en leermeester van de jeugdige Adrien mogen aanzien. Want Adrien kreeg pas goed de smaak te pakken voor de duivensport toen hij met grootvader in 1998 de duiven van Bourges te Hornu ging opwachten, en er de nationale winnaar van en bij Debiève uit de lucht zag vallen. Adrien kreeg bij de start enkele eieren van Jean-Claude, naast de nodige begeleiding… waardoor hij meteen een goede basis had, de eerste successen lieten dan ook niet lang op zich wachten. Passend kruisingsmateriaal kwam er ondertussen via een doffer van Joost De Smeyter (o.a. reeds vader van de 2° Intprov Vierzon), een rondje jongen van goede vriend Olivier Carlier uit Orpain (die heeft Limbourg-origine in huis), en er werd ook een eigen broer van de 1° Nat Limoges van L-B-J. Geerinckx aangekocht samen met Olivier Carlier (dus een kleinzoon ‘Chipo’ Steveninck), welke reeds vader is van de 1° prijs Orleans 728 jonge het afgelopen weekend. Momenteel stammen meerder topduiven af uit een kruising van de eigen oude soort (Vandersmissen-Debiève) met Beukenne (lijn ‘Gaby’, winnaar 1° Nat Asduif KBDB Halve Fond), waaronder de 2 huidige toppers van het hok ‘Denis’ en ‘Loic’, duiven van André Allemeersch (van wie de vader van de 1e Nevers, een kleinzoon van de 'Supercrack', komt) en duiven van Thibaut-Boons (met de lijn 'Pros', stamvader van de kolonie van Sombreffe).

Een pijnlijke rug van grootvader, en de studies van Adrien lieten de duivensport enkele jaren (vanaf 2005) op een ‘waakvlammetje’ smeulen. In 2008 nam hij de draad terug op, en speelde een 2-tal  jaar samen in combinatie met zoon Debiève. Sinds 2011 is Adrien opnieuw op eigen vleugels actief, terug op de hokken van grootvader… en meteen met overweldigend succes. Vorig jaar won hij in zijn nieuw maidenjaar meteen 10 x 1° prijzen… en de 6° Nat Asduif Halve Fond LCB met zijn ‘Denis’. Al dit moois uit 2011 vertaalde zich in 2012 in een reeks opmerkelijke prestaties, waaronder reeds 15 x 1° prijzen tot op heden. Meteen een topjaar waarin afgelopen weekend nu ook de hoofdvogel werd afgeschoten uit Nevers, met een zege tot op interprovinciaal vlak, nadat ook uit Orleans reeds de overwinning werd binnen gehaald, zie maar:

21/07 Orleans (312 km) 728 Jonge:
1-13-22-71-72-74-152-189(8/16d.)

21/07 Nevers (387 km) Int. Provinciaal 1.212 Jonge:
1-2-11-53-122-300(6/10d.)
Provinciaal 606 Jonge
1-2-7-34-80-172(6/10d.)

21/07 Nevers Int.Provinciaal 2.323 Jaarlingen:
31-35-85-161-320-351-480(7/9d.)
Provinciaal 971 Jaarlingen:
16-18-46-86-167-179-243-320(8/9d.)

Topseizoen 2012 in de maak

Dit jaar werd het seizoen aangevat met 12 weduwnaars en 6 duivinnen (allen jaarlingen 2011). De weduwnaars werden begin maart gekoppeld en brachten 1 jong of een koppel jongen groot (afhankelijk van het koppel)… de duivinnen daarentegen bleven op het jonge duivenhok en werden niet gekoppeld. Ze werden tijdens de week wel opgesloten in een weduwnaarsbak op een ander hok, maar kwamen bij hun dagelijkse trainingsbeurt(en) wel binnen op het hok van de jonge duiven.
Het opleren van de jonge duiven werd gestart met 47 stuks, hun eerste wedstrijd werkten ze af omstreeks 2 juni. Zoals op alle andere plaatsen bleven er ook hier enkele in de brand, zodat er momenteel nog 32 op het hok vertoeven, waarvan er 28 speelbaar zijn. Goed 2 weken terug werden ze gescheiden, en worden vanaf nu op de schuifdeur gespeeld.

De weduwnaars vliegen 2 wedstrijden van de grote halve fond op rij, en krijgen dan een weekje rust voorgeschreven. Normaal vliegen de duivinnen elke week de grote halve fond, al gebeurt het wel eens dat er een tussenvluchtje op de snelheid of kleine halve fond wordt ingelast. Adrien denkt dat met de jonge duivinnen hetzelfde schema zal worden aangehouden.

Qua voeding en begeleiding wordt in het begin van de week de Casaert-zuiveringsmengeling gevoederd, dan volgt er enkele dagen 50% Sport Prestige en 50% Casaert; om de laatste 2 maaltijden over te schakelen op 100% Sport Prestige. Ter ondersteuning van de gezondheid en voor de conditie-opbouw wordt gebruik gemaakt van Zell Oxygen, naast de producten van Belgica De Weerd en Dr. Vincent Schroeder. Toen het resultaat op de nationale Chateauroux van de KBDB tegen viel, werd de ganse ploeg behandeld tegen kopziekten, en een weekje rust gegund. Sindsdien loopt het weer als een trein, en zijn de prestaties effenaf subliem te noemen!

Vorig weekend was grootvader een weekje met verlof aan zee, als extra training ging Adrien de duiven op woensdag lappen op goed 20 Km afstand, en loste de duiven er 2 per 2. Een prima training volgens hem, zeker als je in het weekend speelt tegen de grote massa... want door individuele trainingen leren ze om ‘alleen’ te vliegen, en durven ze zich makkelijker los te trekken van de massa! Wijze raad van een jeugdige liefhebber, die momenteel de gevestigde waarden in onze sport echt ‘duivenles’ aan het geven is. De resultaten spreken boekdelen! Proficiat Adrien en doe zo verder… met afspraak komend weekend op Bourges!