De eerste duiven van Narbonne haalde een knappe snelheid
In België haalde de snelste duif in snelheid van 1.359 mpm, ruim 80 km per uur. Voor de Nederlandse liefhebbers een mooie richtlijn. In het zuiden van Nederland zouden de eerste duiven rond 18 uur moeten vallen, wilden ze aan de snelheid van de snelste Belgische duif komen. De bekende combinatie Harry en zoon Roger Wijnands uit Maastricht klokte hun eerste duif om 18:14 uur. Zodoende maakte deze duif een snelheid van 1304 mpm, een stukje minder snel dan de Belgische winnaar. Deze Maastrichtse duif behaalde uiteindelijk de 4e plaats binnen de ZLU. Een tijdje leek de overwinning te gaan naar het Noord-Limburgse Warnsum. Teeuwen en Jaco haalden met hun eerste duif een snelheid van 1.306 mpm. Ook zij konden de overwinning echter niet opeisen. Twee liefhebbers uit het westen en centrum van Nederland hadden een duif, die sneller was. J.W. Schreurs uit Nieuw Vennep - voorheen o.a. winnaar van Perpignan - liet weer eens van zich horen en behaalde de 2e plaats met een snelheid van 1.313 mpm. De allersnelste kwam echter uit Woerden. Duif Lex van Adri van der Bijl jr. werd geklokt om 19:27:15 uur op een afstand van 1.003 km en haalde een snelheid van 1.343 mpm. Deze doffer kwam nog aardig in de buurt van de snelheid van de snelste Belgische duif.
De top 6 werd compleet gemaakt met Jac. van den Bosch uit Hengstdijk (5e met 1.304 mpm) en Piet de Vogel uit Oude Tonge (6e met 1.294 mpm). De laatst genoemde liefhebber woont bijna 50 km korter bij dan Adri. Toen hij las dat deze duif gevallen was, stond Adri op scherp en liep naar buiten waar hij nog net zijn Narbonne-winnaar op de klep zag vallen. De zenuwen gierden hem door de keel, want dit moest een vroege duif zijn. Jawel… Het werd de vroegste Nederlandse duif van Narbonne!
Lex
Van goede prijsvlieger naar nationale winnaar
De winnende duif van Narbonne 2013 wordt Lex genoemd. Lex draagt de ring NL09-1235157 en is een weduwnaar. Hij won in zijn loopbaan al verschillende prijzen, waaronder:
2220e Nat. Cahors 2010 tegen 10.325 duiven 393e Nat. Bordeaux ZLU 2011 tegen 4.504 duiven 374e Nat. Narbonne 2012 tegen 4.307 duiven 970e Nat. Agen ZLU 2013 tegen 6.210 duiven
Zoals u kunt lezen was Lex een regelmatige prijswinnaar en vanaf vrijdag 26 juli 2013 is hij dus een nationale winnaar. En niet van zomaar een vlucht, maar van een ZLU-vlucht vanuit Narbonne. Een duif uit Woerden was alle duiven uit Limburg, Brabant en Zeeland de baas.
De winnende duif van Narbonne komt uit een doffer van combinatie Ros uit Lekkerkerk. Deze vader komt uit een bekende kruising van de familie Ros, namelijk Steketee x Ouwerkerk. De Steketee-kant bevat de Donkere Steketee (lijnenteelt Stayer) en de Ouwerkerk-duivin is Het Vleugeltje, die uit De Bonte 57 komt. De moeder van de winnende duif van Narbonne komt van broer Rob van der Bijl en wordt Nooit Gedacht genoemd. Zij won in 2006 de 5e nationaal Mont-de-Marsan tegen 3.704 duiven. Zij komt dan weer uit een goed koppel Puck (soort vader Arie van der Bijl) x Snelle 66. Uit dit koppel komt niet alleen de 5e nationaal Mont-de-Marsan, maar ook de 8e nationaal Bergerac 2005 en de 3e nationaal St.-Vincent 2008. Nu speelt een kleinkind van dit koppel de 1e nationaal Narbonne ZLU 2013.
Lex had op Narbonne misschien wel een extra motivatiepunt. Deze weduwnaar was in het bezit geraakt van twee broedhokken. Hij had stiekem het broedhok van zijn achterblijvende buurman ingepikt. Zou dit het geheim zijn van zijn bijzondere prestatie? We zullen het nooit weten. Wel dat deze doffer het in zich had, anders win je geen nationale vlucht!
Gestart met vader en broer
Vanaf 1975 is de nu 51-jarige Adri van der Bijl jr. actief in de duivensport. Eerst speelde hij samen met zijn vader Arie en broer Rob onder de naam A. van der Bijl en zns. Vanaf 1986 speelt hij zelfstandig onder de huidige naam. Naast de duiven die Adrie al samen had met zijn vader en broer kwamen er duiven van Comb. Ros, Theo Streefkerk en zn, Tim Hage en Comb. De Haan naar Woerden. De vliegduiven huizen in een hokje van 3,5 meter. Hier zitten de weduwnaars in twee afdelingen (in totaal 24 weduwmannen). In de schuur heeft Adri een hokje met een ren gebouwd voor de 30 jongen. Ook een liefhebber die klein behuisd is, kan dus een nationale vlucht winnen. Naast de vliegers heeft de man uit Woerden nog 8 koppels voor de kweek. Op de vraag of Adri aan inteelt doet, kruist of vooral goede duiven met andere goede koppelt, is zijn antwoord simpel: "Had ik maar twee goede duiven." De stamboom van de winnende duif van Narbonne verraadt dat Adri goede duiven van verschillende hokken op elkaar zet en dus kruist.
Eenvoudige manier van duiven houden met medische controle
Rond de kerstdagen worden de kweekduiven gekoppeld met één hok van de weduwnaars. De eieren van de kwekers gaan dan onder de weduwnaars om vervolgens weer opnieuw te beginnen. Het tweede hok weduwnaars wordt begin maart gekoppeld. Daarbij zat ook de winnaar van Narbonne 2013. Half april komen de weduwnaars op weduwschap. De duiven worden verduisterd tot 5 weken voor Pau om de vorm te drukken. De duiven worden vervolgend ingespeeld op de vitesse- en midfondvluchten.
Lex stond op het programma van Pau. Helaas was hij op dat moment niet goed genoeg. Hij bleef thuis tot zijn conditie beter was. Die was in orde voor de ZLU-vlucht uit Agen. Op deze vlucht verdiende hij zijn traditionele prijs. Een jaarling van Adri won overigens de 24e nationaal Agen jaarlingen in de ZLU tegen 4.386 duiven, het eerste succes dit seizoen. Tussendoor is de latere Narbonne-winnaar in het weekend gelapt op 30 km, totdat hij ingemand werd voor Narbonne.
Adri en Brigitta voor de hokken met achterin het jonge duivenhok, voor het vlieghok voor de weduwnaars
(Foto: Fred Kruidbos)
De duiven krijgen voer van verschillende merken: Mariman, Versele Laga, Beyers en Matador. Ze krijgen de mengelingen die voor het seizoen zijn bestemd. In het vliegseizoen wordt opgevoerd. Na thuiskomst krijgen ze naast vliegvoer Gerry Plus van Versele Laga en 15% P40-korrel. Later in de week wordt er snel weer overgeschakeld op vliegvoer. Naast het gewone voer en P40 krijgen de duiven (vooral aan het eind van de week) TOVO, snoepzaad en pinda’s. Verder beschikken ze over Wimoral, grit en roodsteen. In de winter krijgen de duiven veel knoflook. De duiven worden regelmatig gecontroleerd door dr. Hans van der Sluijs en krijgen elke drie of vier weken ornithosekuur in het water. Verder krijgen ze in het vliegseizoen comethose (van Comed) over het voer aangemaakt met vruchtensap. Op zondag zit er sedochol in het water en krijgen ze een bad met een Halemid erin ter ontsmetting. Om de vier of weken wordt het hok uitgerookt met een Koudijs-blokje. Naast de verplichte enting wordt er ook geënt tegen pokken. Dat gebeurt zowel bij de oude als de jonge duiven. In november staat er eveneens een paratyfuskuur op het programma.
Gezellige vereniging Gevleugelde Vrienden
Adri is sinds de laatste jaren bewust de ZLU-vluchten gaan spelen. De vluchten met de eerlijkste lossingen, namelijk in de ochtend. Op deze vluchten hebben de nachtelijke uren niet of nauwelijks invloed op de uitslag.
Hij is lid van de Gevleugelde Vrienden uit Woerden, een club met veel goed spelende liefhebbers. Verder is er in deze vereniging veel respect voor elkaar en gunnen ze elkaar succes. Binnen de club zijn er ook regelmatig activiteiten gepland. Kortom, een vereniging zoals een vereniging zou moeten zijn.
Op zijn eigen erf heeft Adri de steun van zijn vrouw Brigitta. Ze geeft de duiven voer als Adri moet overwerken en vangt de laatkomers op als Adri naar de vereniging is om af te slaan.
Adri van der Bijl jr. uit Woerden bewijst dat je op een klein hok een bijzondere prestatie neer kunt zetten. Hij doet veel voor zijn duiven, want het komt hem ook niet aanwaaien. Hij moet wel opboksen tegen liefhebbers die veel meer duiven tot hun beschikking hebben. Dat hij deze zege behaalt, zou een stimulans moeten zijn voor iedere liefhebber.