Ad Fortuin (Strijen, NL) steelt show op Agen met 1e Nat. jaarlingen en 4x top 40 Nationaal!! Historische zegetocht voor New Laureaat en Batenburg-duiven op Agen!

Een zelden vertoonde galavoorstelling onder de zwaarst denkbare omstandigheden; dat is exact wat Ad Fortuin op Agen Jaarlingen realiseert. De 1e Nationaal (en snelste van het hele concours 10,000 duiven+ inclusief oude duiven) met ruim 65 mpm voorsprong en 4 duiven in de top 40 Nationaal - met 4 rechtstreekse Batenburg-Van de Merwe duiven; alle 4 kleinkinderen New Laureaat. Het icoon wiens nakomelingen deze vlucht min of meer domineren; tot in lengte van dagen zal hierover worden gepraat …

Kopwind en tropische temperaturen stonden op voorhand garant voor een legendarische versie van de Internationale klassieker Agen … wellicht de zwaarste voor jaarlingen van het laatste decennium. De kenners wisten het al; duiven die deze vlucht goed presteren zijn de parels voor de toekomst. Ad Fortuin - vorige week al goed voor 3 duiven in de top 50 Nationaal op Pau - prepareerde 47 jaarlingen voor het eerste Internationale concours uit hun loopbaan. Dit talentvolle gezelschap bestaat met name uit duiven gekweekt door sportvriend Hugo Batenburg. Ad - die samen met Jawin Van Namen het PIPA agentschap Nederland voert - bezit zelf namelijk slechts 3 kweekkoppels en speelt met duiven (eitjes) die Hugo voor hem kweekt. Kwaliteit is daarmee verzekerd - en die kwaliteit verloochende zich op Agen 2018 absoluut niet!

Miss New Laureaat; Winnaar 1e Nat. Agen JL    

Een strijd tegen de elementen van meer dan 911 km - waarop Ad Fortuin een ware droomuitslag neerzette … de meldingslijst van het jaarlingenconcours verraadt de volgende aansprekende serie:

1e-15e-29e-37e -52e-99e-138e-161e-180e-191e etc.

Nog maar kort uit de veren zag Ad de NL17-1262008 Miss New Laureaat om 6.05 als een schicht aan komen schieten. Daarmee heeft ze bijna 50 minuten voorsprong op de nummer 2 van het Nationale jaarlingen concours - een absolute wereldprestatie. Ad kreeg Miss New Laureaat vorig jaar als jonge duif. Hugo vroeg hem een geleende doffer van Jelle Jellema terug te brengen naar zijn eigenaar en gaf hem één van diens jongen om mee te spelen. Vader is dus rechtstreeks Jellema uit de superkweker Orion x de 3e Int. Barcelona 2014 winnares Silvie … moeder is een dochter van New Laureaat, de superman met 1e Int. Barcelona 2013, 8e Nat. Barcelona 2011 en 323e Nat. Barcelona 2012 en inmiddels een sensationele kweker … hij was gepaard met een dochter van Jonge Witbuik Batenburg.

Toen Ad om 8.25 - 8.43 en 8.58 nog drie duiven draaide die ook alle 4 bij de top 40 meldingen Nationaal jaarlingen staan, tekenden zich de contouren aan van een zeer succesvolle dag. “De jaarlingen werden allen op jonkies van 3 dagen ingekorfd en waren elke week mee geweest - op de week dat ze moesten leggen na,” licht Ad toe. “Aanvankelijk op weduwschap, ze werden gericht gekoppeld om nu op deze stand te staan. Ze kwamen al erg goed af, dus de hoop op een goede uitslag was er.” Ad wist zich daarin gesterkt door de hoopgevende uitslag op Pau (3x top 50 Nat., red.) maar zag nog een reden voor optimisme. “Ik krijg al heel wat jaartjes duiven van Hugo, maar de laatste jaren zie je dat zijn type duif wat veranderd. Sinds de samenwerking met Nikolaas Gyselbrecht en hun keuze om met name een kolonie om New Laureaat te vormen - ontwikkelt zich een nog completere duif. Dat is hun wens en op mijn hokken zie ik die kentering ook echt gebeuren!!” De pedigree van de tweede Fortuin duif, voorlopig 15e Nat. Agen JL, toont wat Ad bedoelt … die is namelijk doordrenkt met de bloedlijnen van super winnaars. Het is een kleindochter van New Laureaat (1e Int. Barcelona 2013), Kleine Jade (1e Int. Barcelona 2014 Jellema) en New Witbuik (1e Nat. Barcelona 2012) - precies zoals Nikolaas, Hugo, maar ook Jelle Jellema met wie veel samenkweek wordt gedaan, het graag zien.

 
Zegetocht voor New Laureaat en Batenburg nazaten

Dat specifiek deze heroïsche editie van Agen jaarlingen het podium is waarop nazaten van New Laureaat de macht grijpen, mag geen verrassing zijn. Het is de gedroomde uitkomst van een investering die Nikolaas Gyselbrecht en Hugo Batenburg in 2013 deden - met als doel een moderne fondduif op de kaart te zetten die het verschil kan maken. New Laureaat als stamduif die wordt gekruist met andere (Inter)nationale winnaars en de bewezen Batenburg-stam om unieke duiven te creëren. Een overzichtje waar dat op Agen 2018 toe leidde:
- Mark Gilbert (UK); wint 1e Nat. Agen in de UK met kleinkind New Laureaat & Kleine Jade
- Ad Fortuin (NL); wint 1e-15e-29e-37e met allen nazaten New Laureaat - 2 kleinkinderen New Laureaat voorop.
- Jelle Jellema (NL); wint 7e-12e-27e-49e Nationaal jaarlingen met de 2e en 3e duif nazaten van New Laureaat x Kleine Jade
- Hugo Batenburg (NL); wint 8e-64e-104e-113e-121e-147e-168e Nationaal jaarlingen met bijna allemaal New Laureaat nazaten.
- Comb. De Pijper (NL); wint 5e-41e-77e-96e Nat. jaarlingen met allemaal Batenburg duiven waaronder ook 1 kleinkind New Laureaat

Last but not least; Jean-Paul Balcean uit Frankrijk excelleert met de 1e en 3e Internationaal oud Agen 2018 … de winnaar voert Batenburg-Van De Merwe bloed en 3e Int. winnaar is zelf voor 50% een Batenburg duif - subliem!!

New Laureaat x Kleine Jade

Uit bovengenoemde statistieken wordt nog eens duidelijk hoe zeer de koppeling New Laureaat x Kleine Jade zijn stempel drukt op de moderne duivensport … een samenwerking ontstaan uit een gedeelde visie van Nikolaas Gyselbrecht, Hugo Batenburg en Jelle Jellema; ‘de combinatie van onze Barcelona winnaars is de sleutel voor toekomstig succes’. Een stelling die meer en meer wordt bewaarheid. Waar in vorige jaren nazaten van New Laureaat x Kleine Jade al (Inter)nationale top 10 prijzen en top klasseringen in PIPA Rankings, gaat op deze Agen 2018 het dak er compleet af.

Jelle Jellema zelf blinkt uit door op een afstand van 1024 km de serie 7e-12e-27e-49e-93e-etc. op de meldingslijst te pakken. De 7e Nationaal JL winaar is een rechtstreeks kind van Kleine Jade, de 12e en 27e Nationaal zijn respectievelijk een achterkleinkind van en een kleinkind van de geroemde koppeling New Laureaat x Kleine Jade … Maar daar blijft het dus niet bij, een voorlopige recapitulatie:
1e Nat. Agen JL 2018 Ad Fortuin is kleinkind New Laureaat
1e Nat. Agen UK 2018 Mark Gilbert (UK) is kleinkind New Laureaat & Kleine Jade
7e Nat. Agen JL NL 2018 Jelle Jellema is kind Kleine Jade
8e Nat. Agen JL NL 2018 Hugo Batenburg is kleinkind Kleine Jade (x Special One, 1e Int. Barcelona 2015)
12e Nat. Agen JL NL 2018 Jelle Jellema is a.kleinkind New Laureaat x Kleine Jade
15e Nat. Agen JL 2018 Ad Fortuin is kleinkind New Laureaat x Kleine Jade
27e Nat. Agen JL NL 2018 Jelle Jellema is kleinkind New Laureaat x Kleine Jade