3de nationale kampioen grote fond KBDB 2010 Alex Dauwe - Ronsele (BE)

Alex Dauwe uit het verre Meetjesland (Oost-Vlaanderen) wist zich in het moeilijke jaar 2010 bij de groten der aarden (een beetje overdreven misschien) te plaatsen in het nationale grote fondspecialisten.

Hij duldde enkel Chris Hebberecht en Ronsijn JO en Steven voor zich maar  was dan weer de betere van toppers als Provost-Spiers, Etienne Devos, Frans Deschepper. Alex gebruikte hiervoor zijn beste uitslagen met 1ste en 2de getekende op volgende vluchten:
Tarbes 4576 d. :  395-30
Marseille 3340 d. :  125-187
Narbonne 6330 d. :  609-31


Dit resulteerde in een mooie coëfficiënt van 28,73%. Een goede reden om een naar Ronsele te rijden.


Alex Dauwe (L) en Martin Dhooge

Alex en zijn duivenrassen
Al meer dan 40 jaar hou hij duiven maar  vooral de laatste 10 jaar speelt hij ,volgens zichzelf,goed.  Nu Alex  sinds 2 jaar op prépensioen is , beginnen de resultaten alsmaar beter te worden....dus meer tijd voor de duiven is volgens mijn gastheer dus wel voordelig om goed te spelen.
De kentering kwam er een 10 jaar terug toen hij bij Georges Bolle en Noël Peiren duiven ging halen en daar onmiddellijk mee lukte. Vanaf het eerste jaar haalde hij hieruit goede duiven en was hij  omzeggens direct vertrokken.
Bij vedette Georges Bolle verkreeg hij 2 nestbroers uit zijn 1° Nat Cahors  (‘de Generaal’) en deze kruiste hij met zijn oude soort van Roger Quickenborne die tot dan toe nog niet voor 100 % lukten maar in kruising met de Bolle doffers was het op slag “Bingo”....
De eerste crack die daaruit rolde was de ‘147/98’ (was van 2000 maar geringd met oude ring) en deze speelde in 2004 op Cahors de 8° nationaal tegen 7340 duiven en op Dax de 17° nationaal tegen 6138 d......en daarmee was hij 1° Asduif Ave Regina en won hij de 1° Grote Fondprijs Oost-Vlaanderen. Pikant detail : in de Nationaal Kampioenschap kon hij toen niet winnen wegens een reglement “dat niet paste”...maar de Nationale Asduif van Jozef Bracke uit Zegelsem was 2° in de Grote Fondprijs O-Vl.... die ik won....dus Alex had wel degelijk kans op een nationale asduif in 2004.

Bij die andere vedette Noël Peiren bekwam Alex op het einde van het seizoen twee eieren uit de 1ste nationaal Limoges. Hier lukte hij formidabel. Uit één van deze eieren komt de duivin ‘288/2000’ en zij is o.a. moeder van zijn ‘784/2003’ die een 32° Nat op Perpignan vloog in 2006 met nog verschillende vroege prijzen op zijn conto.
Zijn nestbroer de ‘785/03’ vloog 12 prijzen nationaal waarvan 8 x per 10-tal.   In       kruising met een Bolle doffer gaf ze verschillende goede duiven.
Het stammoedertje van de kolonie is in feite het oude duivinnetje van Roger Quick,de ‘045/93’ die kwam uit een vader x dochter koppeling en deze gaf zeer goede vliegduiven (zoals de ‘147/98’) maar qua kweek was het vooral in 2de generatie dat ze super was als grootmoeder van tal van goede vlieg- en kweekduiven....iets wat volgens Alex meermaals het geval is....ook op andere hokken....Zo heeft hij  haar eens gekoppeld tegen haar kleinzoon en deze ‘316/01’ is nu een topkweker geworden in de huidige successen . In  bijna al de goede duiven zit dus de ‘045/93’.....de ‘Quick duivin’....Ze gaf in  2006 haar laatste (goede) jongen....dus ook nog een goede eigenschap.

Methode
Tijdens de winter huizen hier nooit meer dan 150 duiven. Kleine liefhebber? Tel je eigen aantal duiven eens? Hij speelt enkel het traditioneel weduwschap met een 30 oude weduwnaars,de helft hiervan zijn 2 jaarse zonder veel ervaring,vanaf 3 jaar worden de doffers hier volop gespeeld op de vluchten vanaf 600 km tot 900 km. Op Barcelona doet hij mee maar zeker nooit met zijn allerbeste.....
De jaarlingen gaan tot maximaal op Limoges en dit als “vrijgezellen” het merendeel doet echter maar tot 2 x Bourges (in 2010).Hij verwacht hiervan geen prestaties,ze moeten uit zichzelf gezond kunnen blijven en fris naar huis komen van de opleervluchten.
Alex  begint pas half april te kweken uit zijn 10 koppels kwekers en hij ringt een 50 jonge duiven voor zichzelf . Hij leert ze zelf op  tot op 30 km een dat is  alles wat ze doen in hun geboortejaar. Een groot deel van deze jongen ruien zelfs niet volledig uit.
Ik laat Alex even zelf aan het woord:
“Ik mag zeggen dat ik eigenlijk het systeem van Noël Peiren volg qua spel en met zo weinig mogelijk medicatie  moeten ze trachten gezond te blijven....en bij Georges Bolle zag ik de eerste keer zijnen drinkpot en dat ben ik nooit meer vergeten....zo groen als gras zag dat er uit...nooit uitspoelen....bijgieten.
De oude duiven zijn bij mij eigenlijk de 3 jaarse want als 2 jaarse ben ik er nog voorzichtig mee...zeker met zij die goed aanleggen of van de beste komen...met de twijfelgevallen durf ik wel naar Narbonne of Perpignan gaan...als ultieme test....
Tevens ben ik groot voorstander van grote rustpozen tussen 2 vluchten,ik schrik er niet voor terug van duiven bvb 4 of 5 weken thuis te laten tussen 2 grote fondvluchten...ja ik geef ze tussendoor  zelfs niet mee op kleinere vluchten...neen gewoon weken na mekaar thuis....rusten en aan huis trainen...
Ik wens te benadrukken dat gans mijn verzorging is gebaseerd op “het zo simpel mogelijk houden” ik hou alles zo eenvoudig mogelijk qua verzorging en ook qua voeding. Nu (begin februari) krijgen mijn duiven een standaardmengeling van 10 euro per zak en deze vul ik nog aan met zo'n 40% gerst...In het seizoen krijgen enkel de weduwnaars een gewone vluchtmengeling van Vanrobaeys en al de rest krijgt verder de standaardmengeling.
Mijn kweekduiven krijgen wel een kweekmengeling van Mariman en ook van de voeders Paloma ben ik dik tevreden. Mijn vliegers krijgen door de week eten in de gemeenschappelijke eetbak doch de laatste dagen geef ik ze in de woonbak(enkel  zij die moeten worden ingekorfd).”

BE 07-4378541 deze klepper behaalde mee de titel “3de Nationaal Kampioen Grote Fond 2010”  en wel met volgende resultaten: Bourges : 803/22476 d – Cahors: 424/8651d- Tarbes : 30/4576d en Perpignan : 105/6257d......of 4 x Nationaal vroeg in één seizoen....Deze topper komt uit de ‘784/03’ (Bolle x Peiren) en uit de ‘149/02’ duivin ( Maurice Criel x oud Quick stammoedertje).Dus uit al de beste lijnen van dit hok.

Slot door Alex
“Mijn grote doel in de duivensport is naast mij dagelijks te amuseren met mijn duiven  van toch ooit eens een 1° Nationaal te winnen alhoewel ik weet dat de kans klein is maar toch ....een mens moet dromen....ik moet zeggen dat ik meestal zelfs tevreden ben als ik eens voor Chris Hebberecht of Etienne Meirlaen kan pakken op een grote vlucht.... ja dat geeft mij al voldoening.... Ik ben heel tevreden dat er reeds enkele mensen zijn die goed lukken met duiven van mij zoals Martin Dhooge uit Ursel en Serge D'Hondt uit Deinze.
Ik wens als nog enkele liefhebbers te vernoemen waar ik ooit een duifje bij haalde en die in kruising met mijn soort voor voldoening zorgden. Eerst en vooral wijlen Maurice Criel uit Evergem,voorts een duivin van De Paepe Romain uit Evergem en een duivin van Ludwig Vandecasteele uit Oekene die mij al plezier en goede duiven bezorgden. De duivin van Ludwig geeft met mijn ‘316/01’ (inteelt naar de oude Quick duivin) reeds eentje die de 31° Nationaal Narbonne vliegt....dus beloftevol....
Hartelijk dank aan al deze mensen die mij goed bedienden en mij plezier in mijn hobby verschaften.