R. & F. Oude Lashof Weerselo NL

1e NATIONAAL BLOIS AFDELING 9 VAN 2.530 DUIVEN RIET EN FRANS OUDE LASHOF UIT WEERSELO
De winnaars van Nationaal Blois in Afdeling 9, Riet en Frans Oude Lashof, beoefenen samen reeds 40 jaar de duivensport en wonen in het prachtige Twentse dorp Weerselo. Naast hartstochtelijk supporter van F.C. Twente, waar ze iedere thuiswedstrijd in het stadion van de partij zijn, is de duivensport hun tweede passie. Naast de ruime woning ligt een schitterende tuin met daarachter een grote schuur, met daarboven een lange rij zolderhokken, waarop een heel fijn klimaat heerst. Frans Oude Lashof runde vroeger een tegelzettersbedrijf, maar heeft inmiddels de zaak overgelaten en houdt hij zich nu vooral bezig met de duiven. De dagelijkse verzorging is met name in handen van vrouwje Riet, terwijl Frans helpt waar nodig. Ze spelen met hun 44 oude vliegduiven het hele programma, d.w.z. ook de drie overnachtvluchten die tellen voor het Generaal Kampioenschap. Riet en Frans zaten op de duiven te wachten van de midfondvlucht vanaf St. Quentin, toen er opeens een duif uit Blois op de display van hun klok verscheen. De 14e geklokte duif bleek de NL 06-5604615 te zijn, die op een afstand van ruim 662 kilometer om 16.15.19 uur werd geklokt. Met een snelheid van 1.336 meter per minuut bleek het bij de melding gelijk al een vroege te zijn. De spanning liep bij Riet en Frans inmiddels hoog op, want al vlug bleken ze kans te maken op nationale winst. Om tien voor acht in de avond kwam de bevestiging. 'Jullie hebben de eerste!' Het feest kon beginnen…
DE '615', IN 2008 MATIG GESTART MAAR … De winnaar van deze goed verlopen vlucht van Blois is een blauwe doffer, die als jaarling o.a. een 4e Lommel - een 7e Isnes en een 17e Bettembourg vloog. Zijn vader is de NL 03-1866311, een uitstekende doffer van het ras Alwie Bos, Harbrinkhoek x Jan Busscher, Oldenzaal. Deze doffer vloog o.a. ook al een 12e Le Mans 2005 in de sector van ruim 20.000 duiven. Helaas werd hij op die beroerde Limoges van een aantal weken geleden verspeeld. De moeder is de NL 04-1516071van het soort van Harrie Heerink, Oldenzaal x het eigen oude soort. Dit jaar won de '615' een 3e in de club van de zware vlucht van Pithiviers… nu, uit Blois was het dan gelijk goed raak. De '615' werd op 18 januari gekoppeld, bracht twee jongen groot en werd daarna na acht dagen broeden op weduwschap gezet. De duiven trainen er twee keer per dag een uur… en krijgen als voeding 75% Mariman Petit France en 25% Mariman Super Sport, met daarnaast dagelijks wat snoepzaad en pinda's. De duiven worden langzaam opgevoerd, waarbij ze op dinsdag en woensdag net zoveel mogen eten als ze willen. Het medische aspect wordt ingevuld met het volgen van het gezondheidsprogramma van dokter Hans van der Sluis.
SCHITTERENDE WINNAARS Met Riet en Frans Oude Lashof heeft Nationaal Blois dit jaar een tweetal schitterende winnaars gekregen. In 2005 pakte men een 5e en 11e in de sector van Le Mans van ruim 20.000 duiven. Vorig jaar was men 7e Generaal Kampioen in hun C.C. 'De Grensstreek' en 2e Duifkampioen in de Midfondclub van Afdeling 9. Maar dat kan natuurlijk allemaal niet tippen aan deze grandioze zege!
Van harte proficiat
! G.van Eikenhorst