1ste Kampioen snelheid jonge duiven KBDB 2009 - Mariën Roger - Retie (B)

Inderdaad, je leest het goed, een snelheidskampioen! Dit is niet mijn gewoonte maar ik maak deze keer enkele uitzonderingen voor het kampioenschap KBDB. Ik moest deze keer niet ver rijden voor een reportage. Mijn naburige Retie was slechts enkele kilometers ver.

Mijn gastheer Roger Mariën woont er zelfs op de Geelsebaan 114 en je begrijpt dat dit de baan naar Geel is. Op een koude, kille zondagmorgen ben ik reeds vroeg van de partij want Roger moet om 10.00 u al naar de vergadering in zijn lokaal van Retie. Dan maar vroeg uit de veren natuurlijk. Meestal bezoek ik liefhebbers waarvan ik al iets weet maar Roger is voor mij een onbekende liefhebber, het snelheidsspel is me al totaal vreemd. Ik kan hier zelf misschien nog veel leren.

Liefhebber door een toeval
Roger (61 jaar) werkte vroeger als metser bij een bouwfirma. Vele uren werken (10 uur per dag) kwamen regelmatig voor. Nu geniet hij van zijn welverdiende pensioen. In zijn familie zaten niet echt duivenliefhebber maar eentje was er toch bij. Zijn broer, Hendrik,  was rijkswachter in Grobbendonk en hij had wel duiven. Roger vond dit maar een eigenaardige hobby. Op een dag moest de rijkswachter verhuizen naar Neerpelt en de duiven konden niet mee. Zijn broer bracht de duiven dus maar naar zijn ouderlijk huis waar Roger nog woonde. Roger zou ze wel verzorgen en zo werd hij dus door de duivenmicrobe gebeten. De resultaten waren niet zo goed want de duiven zaten in het vroegere kippenhok. Roger trouwde in 1971 en even werden de duiven aan de kant geschoven. In 1980 ging hij opnieuw spelen maar deze keer in tandem met Fik Berres die slechts 100 m verder woonde. Onder de naam Berres – Mariën werd aan de halve fond deelgenomen en met groot succes. Liefhebber Frans Mariën uit Arendonk (gekend van Mariën-Meulemans) had de duiven geleverd. Dat ras is natuurlijk wereldberoemd geworden bij Karel Meulemans. In 1990 begon Roger voor eigen rekening te spelen. Hij ging niet voor de halve fond zoals bij de tandem Berres-Mariën maar voor de pure snelheidsvlucht Quievrain. De duiven kwamen in eerste instantie van Fik Berres en even later van Louis Blockx –Slegers uit Dessel. Roger mocht er na het seizoen kiezen uit de bevlogen duiven en had het ‘geluk’ hier enkele goede kweekduiven te vinden. Het bestand werd dan aangevuld met een duifje van hier en daar. Als ik spreek over ‘het bestand’ gaat dit over weinig duiven. In de winter zaten hier slechts 30 duiven. In 1996 kreeg Roger een dipje en deed de duiven weg. Ze gingen naar zijn schoonbroer.  Toch had hij een half jaar later al spijt van zijn beslissing. Het daaropvolgende jaar begon hij opnieuw en haalde zijn soort terug. Enkele jaren geleden (4-tal jaar) kwam er een aanvlieger op de hokken. Bij aanmelding bleek hij van Wuyts-Mulders uit Beerzel. De eigenaar vond dit te ver en was bereidt het eigendomsbewijs op te sturen. ‘Weet je wat’, zei Roger, ‘ik moet toch gaan inkorven op Quievrain en dan zal ik je duifje meenemen. Ze moet dan bijna over je hok vliegen en dan zal ze wel komen’. Dat was ook zo maar het duifje ‘983/06’ vloog snel over het hok door naar Roger. Het zat op de plank in Retie vlugger dan de eigen duiven van Roger. Deze belde dan maar naar Wuyts-Mulders en kreeg toen het eigendomsbewijs. Datzelfde jaar won deze jonge duif nog vele kopprijzen. Later werd ze een superkweekduivin. Wuyts-Mulders werd menigmaal bezocht en verschillende duiven werden er aangeschaft. Nu worden er zelfs duiven uitgewisseld en een hechte vriendschap is ontstaan. Hoe het allemaal kan lopen in de duivensport!
De grote ommekeer kwam er echter 3 jaar geleden. Vele seizoenen had Roger last van de kopziekte. Eén maand goed spelen en dan…prijs. Dikke koppen en gedaan met mooie prijzen.  ZO was het ook 3 of 4 jaar geleden. Roger trok naar dierenarts Peter Beerten uit Geel en hij constateerde ornithose. Een kuur van 20 dagen werd gegeven maar je weet…dan is het snelheidsspel al bijna gedaan en de duiven kwamen niet meer aan de top. Roger zou zijn hok moeten veranderen. Dan zou misschien beter zijn. Op het hok werd een spitsdak gezet en een verluchtingsstrook in het plafond van ieder compartiment  en sindsdien zijn de problemen met de kopziekten voorbij. Roger heeft er nu totaal geen last meer van en speelt geweldig goed. Zijn nationale titel is hiervan het bewijs.

Spelsysteem
Bij aanvang van het seizoen 2010 zullen slecht 16 weduwnaars (8 oude en 8 jaarse), 8 jaarse duivinnen klaar zitten. In 2009 waren er dit zelfs maar 11 weduwnaars (3 oude en 8 jaarlingen) en geen duivinnen. Voeg hierbij nog een 50  jongen en slechts 6 koppels kweekduiven en je kent het hele bestand van Roger anno 2010. De kweekduiven worden gekoppeld eind november. In feite zijn het 12 koppels maar eieren van de beste kweekduiven worden onmiddellijk  verstoken naar de andere koppels op het kweekhok.
De weduwnaars worden eveneens gekoppeld en mogen jongen groot brengen. Aan deze eerste ronde jongen heeft Roger genoeg. Dat waren er vroeger slechts 40 maar zal nu tot 50 uitgebreid worden. Dit jaar koppelde hij ook nog 8 jaarse duivinnen. Roger weet nog niet goed hoe hij ze juist gaat spelen maar het waren zulke goede duivinnen. Hij werd er zelfs kampioen van België mee en wat moet je dan? Ze spelen als jaarling zeker!
De weduwnaars en deze 8 duivinnen werden dan gescheiden na de ronde jongen en zitten begin februari in een open ren. Dit is een nieuwe ren en moet zorgen voor de goede gezondheid. Ze zitten er slechts enkele dagen in en Roger merkt al een verschil. Ze blinken als een spiegel en hebben hagelwitte neusjes. Over enkele weken gaan ze terug naar hun vlieghok om de dagelijkse trainingen te beginnen. Dan kijkt Roger eerst naar het weer natuurlijk.
Het weduwschap is heel eenvoudig en simpel. Twee keer per dag trainen. Dit wou in 2009 niet vlotten. De duivers trainden van geen kanten. Dit was zeker zo met de jonge duiven. Ze vlogen slechts 15 minuten en gingen op  het gras zitten. Roger leerde zijn duiven  in spoedtempo op maar er kwam geen verandering. Hij korfde slecht 3 duiven in op de eerste speeldag. Ze kwamen zo goed naar huis dat hij de week erop alles inkorfde. De eerste vlucht bleven er drie achter maar het schitterende seizoen was begonnen. Aan huis trainen hebben ze van het hele jaar niet gedaan. Later liet hij de duivers meetrainen met de weduwnaars maar veel zoden bracht dit niet aan de dijk. Ze bleven meer op het gras zitten dan trainen. Het was vooral de jonge duivinnen die voor de beste prijzen zorgden. Toch trainden ze niet veel meer hoor.
De jonge duiven worden na 2 of 3 wedstrijden gescheiden. Duivertjes en duivinnetjes trainen dan apart en zitten op kapelletjes. Twee uur voor inkorven gaat de schuifdeur open en mogen ze bij elkaar. Na de vlucht mogen ze eveneens samen tot ’s avonds of zelfs tot maandagmorgen. Er wordt niet verduistert of andere trucjes gebruikt. OP het einde van het seizoen werden ze op nest gelaten. Eenvoudig kan duivensport niet zijn en toch…kampioen van België worden. Zelfs het voeren is eenvoudig. Van aankomst tot vertrek sportmengeling, alleen in het begin van de week wat krapper voeren. Op maandag zijn er biergist, kruidenmix en elektrolyten over het voeder. Op vrijdag  is het  kruidenmix en vitaminen. In de drinkpot komt er altijd zuiver water. Die kruidenmix of thee is iets speciaals. Roger las het vele jarengeleden in één of ander duivenblad en gebruikt het sindsdien. Hoe maakt hij dit? Hij neemt eerst 6 zilverajuinen, 6 bollen look, 200 gram aluinpoeder en laat het 25 minuten koken. Dan zift hij het uit en voegt er twee zakjes dennenthee aan toe. Weer laat hij het 20 minuten koken en zift het uit. Nu voegt Roger 2 kg kandijsuiker toe en laat het 3 minuten koken. Nu laat hij het afkoelen en voegt 3 eetlepels jodiumtinctuur en het sap van 6 citroenen toe. Dit doet hij nu in flessen. Het is zeker een halve dag werk maar hij komt er lang mee toe. Deze thee/kruidenmix dient om het voeder te bevochtigen. Zelfs in de winter komt dit regelmatig over het voer. Ah ja, slecht zal het zeker niet zijn. Let wel, Roger doet dit al vele jaren maar speelt niet altijd kampioen van België hoor. Wonderen moet je niet verwachten.

Op medisch vlak moet je hier niet veel verwachten. Een maand voor de eerste koppeling gedurende vier dagen iets tegen tricho (Giantel) en dit nog eens bij aanvang van het vliegseizoen. Dit is maart voor de oude duiven en april voor de jonge duiven. In het seizoen zelf wordt niet meer gegeven tegen tricho of tegen de kop. ‘Velen geloven mij niet maar het is echt. Vroeger gaf ik nog iets voor de kop maar sinds ik het hok veranderde niet meer. Ik gaf voor de rest al vele jaren niets meer. Dat is de waarheid.’ De enigste selectie die Roger doorvoert zijn de prijzen. Hij heeft een schriftje waarin hij alles netjes noteert. Op het einde van het seizoen neemt hij zijn boekje en selecteert zowel de vliegduiven als de kweekduiven. Geen genade maar keiharde selectie bij deze brave man.

Nationaal kampioen jonge duiven KBDB 2009

Momignies 955 d 26e (1e get.)   8e (2e get.)
Momignies 879 d 10e (1e get.)   5e (2e get.)
Momignies 809 d 11e (1e get.) 75e (2e get.)
Momignies 832 d 28e (1e get.) 27e (2e get.)
Momignies 631 d   6e (1e get.) 34e (2e get.)
Momignies 703 d 15e (1e get.)   4e (2e get.)


Palmares 2009 (altijd Momignies gespeeld)
19/4 Momignies    516 jl    9, 34, 41, 92, 107, 108, 123 (7/7)
01/5 Momignies     215 jl    2, 3, 12, 23, 34, 41, 58 (7/7)
17/5 Momignies     332 jl    8, 17, 23, 26, 42, 69 (6/7)
21/5 Momignies     194 jo    5, 15, 16, 22, 27, 29, 34, enz. (12/30)
24/5 Momignies     287 jl    10, 19, 62, 67, 72 (5/7)
                495 jo    11, 12, 13, 34,enz (15/27)
31/5 Momignies     247 jl    7, 14, 20, 34, 48, 77 (6/7)
07/6 Momignies     202 jl    2, 5, 13, 19, 38, 56 (6/7)
                583 jo    10, 12, 17, 23, 28, 30, enz. (14/26)
14/6 Momignies     230 jl    6, 25, 30, 47, 52 (5/7)
                955 jo    1, 8, 11, 12, 26, enz. (19/25)
21/6 Momignies     197 jl    11, 12, 41, 47, 59 (5/7)
                879 jo    5, 6, 10, 22, 42, 43, enz. (20/25)
28/6 Momignies     809 jo     11, 26, 38, 56, 61, 65, 74, 75, enz. (15/25)
05/7 Momignies     179 jl     1, 10, 11, 14, 27, 48 (6/7)
            847 jo     3, 6, 27, 31, 33, 43, 45, 50, enz. (19/26)         
12/7 Momignies     684 jo     1, 5, 9, 40, 49, 51, enz. (14/26)
26/7 Momignies     832 jo     1, 2, 11, 17, 27, 28, 35, 54, enz. (13/20)
09/8 Momignies     703 jo     4, 5, 16, 56, enz. (14/20)
23/8 Momignies     580 jo     14, 17, 18, 20, 40, 47, 48, enz. (13/16)
30/8 Momignies     512 jo     4, 5, 16, 54, enz. (7/12)

Toppers 2009
6082210/09

Momignies    879 d    -5
Momignies    631 d    -6
Momignies    733 d    -7
Momignies    684 d    -9
Momignies    809 d    -11
Momignies    495 d    -11
Momignies    703 d    -15
Momignies     194 d    -15
Momignies    955 d    -26
Momignies    832 d    -28

Een prachtig duivinnetje dat vele prijzen won voor het  kampioenschap heeft als vader ‘060/03’, kruising van Gaston Huysmans (Retie) met  Louis Blockx uit Dessel. De moeder is van Juliën Wuytens-Mulders(Beerzel), ras Victor Govaerts (Beerzel)

6100137/08

Momignies    179 jl    -1
Momignies     84 jl    -1
Momignies    215 jl    -2
Momignies    202 jl    -5
Momignies     515 jl    -18
Momignies    247 jl    -20
Momignies    230 jl     -30
Momignies    281 jl    -40
Deze jaarse duiver is een broer van voorgaande.

608222/09
Momignies    703 d    -4
Momignies    495 d    -13
Momignies    847 d    -27
Momignies    832 d    -27
Momignies    194 d    -29
Momignies    541 d    -33
Momignies    631 d    -34
Momignies    601 d    -36
Momignies    583 d    -45
Dit duivinnetje heeft als vader ‘6100125/08’ (zie volgende duif) en als moeder ‘123/08’ , eigen ras.

6100125/08
Momignies    215 jl    -3
Momignies    230 jl    -6
Momignies    516 jl    -9
Momignies    128 jl    -9
Momignies    179 jl    -10
Momignies    197 jl    -11
Momignies    177 jl    -11
Momignies    193 jl    -14
Momignies    247 jl    -14
Momignies    332 jl    -17
Momignies     84 jl    -17
Momignies    480 jl    -22
Momignies    185 jl    -23
Komt uit ‘725/07’, eigen kweek x ‘892/06’, aanvlieger van Wuyts-Mulders (Beerzel)