1e internationaal Barcelona 2013 'New Laureaat' vindt thuis bij Batenburg/PEC

De 1e Internationaal Barcelona 2013 (New Laureaat van Luc Wiels) kwam kort na afloop van de hoogmis in handen van Hugo Batenburg en PIPA Elite Center. Een unieke transfer omdat sinds 1996 alle internationale Barcelona-winnaars naar Azië verhuisden.

 

Opmerkelijk genoeg was die laatste Barcelona-winnaar die niet naar het Verre Oosten verhuisde, de BE92-4428350 Laureaat Barcelona, winnaar tegen 20.925 duiven, van de familie Gyselbrecht. De stambeer met onbegrensde kwaliteiten wiens kleindochter (dochter Narcis Laureaat gekweekt door Carlo Gyselbrecht) de moeder is van BE08-2222675 New Laureaat, die bij Luc Wiels de afgelopen jaren furore maakte op ‘de vlucht der vluchten’.


Met de internationale zege van 2013 zet de blauwe witpendoffer een gouden punt achter een zeer indrukwekkende loopbaan als vliegduif:

Barcelona 2011 (snelheid: 1340 mpm)
 1e Brabant     - 1.550 d.
 8e Nationaal    – 12.281 d.
 41e Internationaal – 26.650 d.
Barcelona 2012 (1061 mpm)
 323e Nationaal – 11.590 d. 
Barcelona 2013 (944 mpm)
 1e Nationaal - 10.685 d.
 1e Internationaal – 25.382 d.

Een uitzonderlijke erelijst vanuit de Catalaanse hoofdstad waarmee New Laureaat maar zo eens beste Barcelona-duif over 3 jaar van België zou kunnen worden. Het zou een schitterende veer op de tooi zijn die verder al versierd is met:

Winnaar Gouden Vleugel Barcelona 2013
14e nat. Barcelona-duif PIPA-rankings over 2 jaar
27e int. Barcelona-duif PIPA-rankings over 2 jaar


Zowel Monica als Narcis Laureaat zijn kinderen van de Laureaat Barcelona (winnaar internationaal Barcelona 1995);
de King zijn moeder is de nestzus van de vader van de Laureaat Barcelona

 

Luc Wiels had al voor aanvang van het seizoen 2013 het volste vertrouwen in de bloedlijnen van Laureaat Barcelona en in het bijzonder Narcis Laureaat. In februari 2013 benaderde hij dr. Carlo Gyselbrecht met de vraag naar kinderen van Narcis Laureaat, waarbij Carlo samenkweek voorstelde. De exacte woorden van Luc Wiels op 20 februari: "Mijn bedoeling is om uit deze Narcis-lijn verder te kweken omdat ik het volle vertrouwen heb in deze duiven en dan vooral op de Barcelona-vlucht. Ik droom ooit eens op de hoogtste podiumplaats te staan met een nazaat van de Laureaat!" Alsof het gebed dat Luc Wiels liet optekenen is verhoord...

Unieke transfer

“Het winnen van Internationaal Barcelona doet een mens veel”, zegt dr. Carlo Gyselbrecht, wiens kweekinzichten leidden tot de winst van Laureaat Barcelona in 1995. “Voor een duivenmelker zijn mooiere momenten niet denkbaar. Barcelona winnen is een droom. De vlucht op zich heeft eigenlijk mijn hele duivenleven beheerst. De winnaars zijn altijd klasbakken en niet zelden later parels van het kweekhok.” Laureaat Barcelona niet in het minst. Carlo paste doordachte kweekstrategieën toe met nazaten van het icoon en zorgde daardoor dat de Laureaat-bloedlijn vele successen kende, zoals:

1e Int. Barcelona 1995 - Gyselbrecht
 (Laureaat Barcelona, direct gekweekt door dr. Carlo Gyselbrecht)
1e Int. Barcelona 2003 – Fauche
 (achterkleinkind Laureaat Barcelona, grootvader gekweekt door dr. Carlo Gyselbrecht)
1e Int. Barcelona 2013 – Wiels
 (achterkleinkind, moeder gekweekt door dr. Carlo Gyselbrecht)
2e Int. Barcelona 2008 - Van Kerckvoorde
 (achterkleinkind Laureaat Barcelona, grootmoeder gekweekte door dr. Carlo Gyselbrecht)
1e Nat. Montelimar 2010 - Bourlard
 (achterkleinkind Laureaat Barcelona)
1e Nat. Pau 2006 - Moens
 (kleinkind Laureaat Barcelona)
1e Nat. asduif grote fond KBDB 2008 met 0,25% - Etienne Meirlaen
 (achterkleinkind Laureaat Barcelona)

In het verleden kweekte Carlo ook winnaars van 2e nationaal en 4e nationaal Barcelona en ook de (waarschijnlijk) 15e internationaal op Barcelona 2013 komt uit een dubbel kleinkind van Laureaat Barcelona.

De passie voor Barcelona werd door Nikolaas em Thomas Gyselbrecht opgezogen als een spons en in hun goede contacten met Nederlands beste marathonspeler van de laatste jaren, Hugo Batenburg, is het onderwerp van gesprek steevast El Classico. Met de gezamenlijke aankoop van New Witbuik (1e nat. Barcelona Nederland 2012) werd die unieke band bezegeld en de opmaat gecreëerd voor een nieuwe Barcelona-droom. Nauwlettend werden de aankomsten van 2013 gevolgd, een editie die door loodzware, maar goudeerlijke omstandigheden slechts een exceptionele winnaar kon opleveren. Terwijl Hugo zijn palmares nog eens oppoetste met de 6e en 21e nationaal, zag Nikolaas de twinkeling in zijn vaders ogen toen die hoorde dat de moeder van de internationale winnaar uit zijn kweekhok ontsproot als kleindochter van Laureaat Barcelona. Direct werd de afspraak gemaakt. Hugo Batenburg met Thomas Gyselbrecht stuurden hun bolides naar Luc Wiels om de nieuwbakken winnaar te bewonderen.

Hugo Batenburg: “Ik moest aan de Barcelona denken die werd gewonnen door Vanoppen, het zal in 1988 zijn geweest. Een vlucht met hetzelfde karakter als Barcelona 2013: warm en wind op kop. Het zal niet zonder reden zijn dat de winnende duif een superkweker werd, een toekomst die ik op voorhand al toedichtte aan de winnaar van 2013. Thomas (Gyselbrecht, red.) was duiven aan het wachten en hij vertelde me enthousiast over de winnaar en zijn gouden palmares en bloedlijnen. Direct was ik overtuigd dat we deze klasbak zo snel mogelijk moesten bewonderen.” Een déjà vu voor de partners Batenburg en PEC, die besloten diep in de buidel te willen tasten om New Laureaat naast New Witbuik aan het hoofd van een idyllische kweekploeg te positioneren. Het was al in de late uurtjes dat Hugo het nieuwe fenomeen in de handen kreeg. Wauw waren zijn eerste gedachten. “Je zag aan de duif niet dat hij een van de zwaarste edities van Barcelona van de laatste twintig jaar in de vleugels had. Een supergespierde duif, echt een wringer in de hand en zijdezacht van pluim. IJzersterk moet het beestje zijn, echt een aanwinst. Ik was enorm euforisch om na een goede uitslag op Barcelona nog dezelfde dag de 1e internationaal Barcelona te kunnen aanschaffen.”

“Als PEC zijn we er trots op met een icoon als Hugo te kunnen samenwerken”, vertelt Nikolaas Gyselbrecht. “Hij bezit een van de beste marathonkolonies ter wereld waar een topper als New Laureaat natuurlijk optimaal tot zijn recht komt. Hugo heeft zijn eerste partner al uitgezocht: de winnares van de 21e nationaal Barcelona 2013 en kleindochter van Jonge Witbuik.” Het kruisen van de Laureaat Barcelona-dynastie met de Witbuik-familie van Hugo zou wel eens een revolutie in de duivensport teweeg kunnen brengen. Het zijn namelijk Witbuik-lijnen die ook de pedigrees van de 2e nationaal België/2e internationaal Barcelona en 1e nationaal Nederland Barcelona 2013 sieren. De overgang van New Laureaat naar PEC en Hugo Batenburg is een zegen voor de West-Europese duivensport, die daarmee een diamant binnen de grenzen houdt. De blauwe witpensupercrack lijkt klaar om als stamkweker in de voetsporen te treden van illustere voorgangers die Barcelona op hun conto bijschreven.  

Niet alleen blije gezichten aan de kant van de kopers, maar ook de internationale Barcelona-winnaar Luc Wiels is verheugd over deze toptransfer:

Beste Carlo, Nikolaas, Thomas en Hugo

Het doet mij echt plezier dat mijn internationale overwinnaar op Barcelona bij jullie terechtkomt. Ik dank jullie vooral voor de correcte en eerlijke samenwerking en de gemoedelijkheid bij het afhandelen van de verkoop.

De jarenlange vriendschapsband met Carlo heeft er ook toe bijgedragen om deze samenwerking vlot en in volle vertrouwen te laten verlopen.

Dank u PIPA!

Luc Wiels

Degrave-Gyselbrecht 10e nationaal en 15e internationaal met ‘Laureaat-lijn’

Dat deze Barcelona een kolfje naar de hand was van de superieure ‘Laureaat-Barcelona’-lijn van de familie Gyselbrecht – die zelf zijn internationale zege lukte in quasi identieke omstandigheden - werd niet alleen op de hokken van internationaal winnaar Luc Wiels bewezen. Ook in Wemmel, op de hokken van Martin Degrave, spelend onder het banier Degrave-Gyselbrecht zet een telg uit die wonderbaarlijke Barcelona-succeslijn een voortreffelijke topprestatie neer, met het winnen van de 10e Nationaal 10.685 d. en 15e Internat. Van 25.382 duiven.
Zijn vader ’Maurisco’  BE08-4270428 is een halfbroer van de 2e Intnat Barcelona 23.708 d. in 2008 bij Jean-Pol & Bjorn Van Kerckvoorde, gekweekt uit de vader van de 2e Intnat Barcelona: de Kleine Lazeroms 517/02 x Mariska 959/05, winnares 1° Intnat Perpignan 17.643 d. in 2008 bij Jan Roobol. Het mooie hieraan is dat deze ‘Kleine Lazeroms’ ook al een kleinzoon is van de ‘Laureaat Barcelona’, terwijl ‘Mariska’ een kleindochter is van legendarische ‘Witbuik’ van Hugo Batenburg. Dus best een combinatie die ze nu te Klaaswaal en Knesselare ook met de ‘New Laureaat’ kunnen gaan maken!
De moeder van de 10e Nat en 15e Intnat Barcelona is de ‘Dochter Sampras Laureaat’ BE08-4270165, welke een dubbele kleindochter is van de ‘Laureaat Barcelona’, want ze werd gekweekt uit 2 directe kinderen (zoon x dochter) van deze winnaar 1e Intnat Barcelona 1999! De wereldklasse van deze memorabele succeslijn kwam op de loodzware editie van Barcelona 2013 andermaal bovendrijven. Duidelijk dat Hugo Batenburg en het PEC met de 'New Laureaat' puur 'kweekgoud' in handen krijgen!