Search

Decaestecker-Ghielens uit Gits (BE) winnen nationaal Brive - Het verhaal van 'David & Goliath'

Prachtig weer over het hele land, met krachtige Noord-Oostenwind. Vroege duiven aan de westkant van het land dus en zo geschiedde. Bijna alle duiven in de voorlopige TOP 90 prognose nationaal bevinden zich voornamelijk in West- en Oost-Vlaanderen...

De mensen van de Belgische Verstandhouding, de inrichters van de nationale Brive konden zich geen idealer moment dromen voor hun openingsklassieker van het Nationale Fondseizoen. Immers voor het Pinksterweekend van 30-31 mei werd mooi zomerweer voorspeld, met een wind uit noordoost, dus pal op de neus… keihard maar goudeerlijk! Het lag in de lijn der verwachtingen, dat een mooi lot duiven aan de start zou verschijnen… de voorbereidingsvluchten kenden overal een ideaal verloop, de duiven konden er dus tegenaan!

Met 17.478 duiven trok het konvooi richting Brive, een surplus van 2.957 duiven ten opzichte van vorig seizoen 2008!  Zoals voorspeld werd de Briverace een harde dobber voor de duiven, zeker zo vroeg op het seizoen, want het werd een vlucht van 10 uur en meer vliegen aan nauwelijks 1100 meter!

Gelost om 7u30 viel de ‘Nationale winnaar’ om 17u21’51” te Gits (nabij Roeselare) bij Jean-Claude De Caestecker en Jan Ghielens op de plank, op een afstand van 661,958 Km… goed voor 1.118,46 m/min, meteen de hoogste snelheid die goed was voor het winnen van de Nat. Brive tegen 17.478 oude duiven. In zijn voetspoor volgden op plaats 2: Andre & Patrick De Smet uit Semmerzake aan 1.115,34 m (waarmee deze duif een postuum eerbetoon lukte voor het overlijden van Andre, 2 weken terug), op 3: Antoine & Rudy Desaer uit Ruiselede aan 1.114,89 m (die overigens een fenomenale reeks neerzetten met 6 duiven aan de 57° Nationaal volgens de eerste prognoses), en op 4: Patrick & Dimitri Houfflyn uit Wortegem-Petegem aan 1.114,86 m. Na Bourges was het opnieuw al de ‘Vlaanders’ wat de klok sloeg… zo zie je maar dat overal te lande goede duiven zitten… en ‘gouden driehoeken’ ,en ‘diamanten assen’… enkel maar een commerciële betekenis hebben… Het zijn en blijven nog altijd ‘wind en massa’, gekoppeld aan ‘ligging’ en de ‘conditie van de dag’ die een oordeel vellen over winst of verlies op ‘nationaal vlak’! Daar is geen speld tussen te krijgen!

 
( Foto : Persoon met rode trui is Ghielens Jan, de man met de groene trui is Decaestecker Jean-Claude. Ze spelen reeds een 3-tal jaar samen op het hok van Decaestecker Jean-Claude.)

David & Goliath
De nationale winst van Jean-Claude De Caestecker-Ghielens past perfect in het verhaal van het duel ‘David tegen Goliath’! Want talrijke tophokken lagen erop gebrand, om op deze eerste nationale fondvlucht van het seizoen de zege binnen te halen… en gezien de vluchtomstandigheden, zou dit een mooie  noot op het visitekaartje betekenen! Dat was dan zonder Jean-Claude De Caestecker en Jan Ghielens gerekend, kleine liefhebbers, zeg maar pure hobbyisten met een handvol duiven op de hokken… die de grote tenoren hier duivenles kwamen geven op hun eigen uitverkoren terrein! Bij Jean-Claude is het duivensport zonder franjes… alles op een zo eenvoudig mogelijke manier, duiven zonder grote namen, of ellenlange pedigrees  op de hokken. Kweekduiven heeft hij niet, en de 16 weduwnaars die op de hokken vertoeven staan in voor 1 ronde jonge duiven! En ieder jaar opnieuw koopt hij ergens een ‘rondje’ jonge duiven aan, dikwijls bij vriend Etienne Stroobants.
Jean-Claude werkt in een 2-ploegensysteem bij ‘Dujardin Foods’, een groothandel in diepvriesgroenten & diepgevroren ‘kant en klaarmaaltijden’… en moet soms om 3u45 de deur uit voor de ‘vroege shift’. Geen ideale omstandigheden dus om de duivensport te beoefenen, vandaar dat hij hulp zocht. Die vond hij in Jan Ghielens, die in feite een ‘vinkenier’ was, maar af en toe de duiven eens kwam eten geven bij afwezigheid van Jean-Claude… Zo raakte Jan stilaan verknocht aan de duivensport, en groeide zijn interesse en liefde voor de duiven…  in die mate dat Jan nu zowat de dagelijkse verzorging van de duiven in handen heeft! Zo kwam ook de tandem De Caestecker-Ghielens tot stand!

Duivensport te duur !
De jonge duiven gaan mee tot op de nationale vlucht van Argenton of La Souterraine, wel te verstaan… indien ze op dat moment nog voldoende in de pluim zitten! Als jaarling gaan ze dan tot hooguit Limoges Yearlings, al ligt het accent van het duivenspel op vluchten van om en bij de 500 Km, zeg maar vluchten als Tours, Chateauroux en Poitiers. Het echte ‘grote spel’ hoeft niet zo meteen voor Jean-Claude… want de duivensport is volgens hem een pak ‘te duur’! Het is één der mooiste hobby’s die er zijn, zegt Jean-Claude, maar één die zichzelf aan het versmachten is door het veel te hoog oplopend ‘kostenplaatje’! De duivensport spant hier een ‘strop’ rond zijn eigen keel!  Hoe meer dubbelingen, hoe meer onkosten… en daar huivert hij niet alleen van… dit zal ook één van de hoofdredenen zijn waarom vele sportgenoten er in de nabije toekomst er de brui zullen aan geven… wegens niet meer betaalbaar! Jaja… schrijf dat maar in uw reportage… de waarheid mag gezegd worden, aldus Jean-Claude! Zelf speelt hij enkel op de lokale dubbelingen van de provinciale en nationale vluchten! Op die manier is het bijna onmogelijk om mijn geld terug te spelen… maar het zij zo (Jean-Claude maakte toen voor ons zelfs eens zijn ‘Brive-rekening’)! Ook de 1° Nat Brive-winnaar vliegt provinciaal en nationaal voor het ‘streepje’! Meer zelfs, ik heb niet eens een provinciale of nationale uitslag gevraagd of betaald, aldus Jean-Claude! Voor ons telt enkel en alleen de sportieve prestatie… niet het geldbedrag dat achter de naam van de liefhebber staat!

De 1° Nationaal Brive
De duivenstrategie ten huize De Caestecker-Ghielens indachtig, is ook de 1° Nationaal Brive-winnaar… ring B07-3074980… een duif die Jean-Claude gratis verkreeg bij Michel Hallaert.. zijn vader won 2 x prijs vanuit Barcelona. Een stevig uit de kluiten gewassen klepper dus, met ‘power’ in de vleugels. Op 2 mei won hij vanuit Ablis zijn prijs, maar op Chateauroux (vervlogen aan snelheden van 1800 meter) arriveerde hij pas als 12° van de 12 gekorfde duiven! Daarom dat men lang twijfelde of men deze duif op Tours of op Brive zou meegeven. Zijn conditie leek super, zodoende besloten Jean-Claude & Jan om hem toch als 1° getekende in de mand te stoppen voor Brive… de duif heeft het in hem gestelde vertrouwen geenszins geschaad!
De oude vliegploeg werd dus opgesplitst in 2 delen, 6 voor Brive en 6 voor Tours. De prestatie vanuit Tours was reeds goed en zeer hoopgevend, de bevestiging kwam er enkele uurtjes later vanuit Brive waarop ze als volgt klokten:
17u21 (1° getekende), 18u08 (2° getekende die 28° lokaal 391 d. en 196° Prov 2.770 d. wint), 18u23, 19u en 19u06… dit maakt 5 prijzen van 6 gespeelde duiven tot op nationaal vlak! Een uitstekend resultaat! Voor het vertrek kregen de duiven een korte tijd hun duivin te zien… dat zorgde alvast voor de nodige motivatie, met nationale winst als resultaat! Met deze nationale zege leveren Jean-Claude en Jan alleszins het bewijs voor kleinere liefhebbers in ons gild dat het ook anders kan! Niet het ‘vele’ is ‘goed’… maar het ‘goede’ is ‘veel’!  Men hoeft met andere woorden niet over een ‘massa’ duiven te beschikken,  om nationale topsuccessen te lukken… om ‘nationale winst’ op zak te steken! Jean-Claude en Jan… 2 duivenliefhebbers in hart en nieren, bewezen dit afgelopen zaterdag op de keiharde Brive ‘zwart op wit’!
Alvast onze hartelijke gelukwensen aan de tandem De Caestecker-Ghielens en hun familie met deze prachtige overwinning! Eentje om in te kaderen!

Comments

Proficiat met jullie nationale overwinning !!

Vanwege Ivan Callebert

Het doet plezier een gewone man met de Nationale overwinning van Brive te zien aan de haal te gaan.
Van ganser harte PROFICIAT!! Smile
Met sportieve groeten,
Guy en Lieselot

Jean-Claude en Jan,

Groot was mijn verwondering toen ik deze nacht, toen ik thuiskwam van een BBQ, die wat uitgelopen was, op Pipa jullie Nationale overwinning op Brive zag. Wat moet ik hier van zeggen, klasse met een grote "K".

In het lokaal in Beerst en Zarren kom ik jullie nu en dan tegen en is het altijd een plezier om met de Jean-Claude een babbeltje te slaan. Jean-Claude die altijd de vrolijke noot slaat en leven in de brouwerij brengt. Zo moesten er meer zijn Laughing Alhoewel hier in Koekelare hebben wij een Schepen die niet voor u moet onderdoen, ge kent hem misschien wel, den Huggie Laughing

Nogmaals, van harte proficiat.

proficiat met jullie nationale overwinning op deze keiharde Brive !

Van overbeke Stefaan

Esen

Dikke proficiat vanwege het bestuur van de Vliegersclub Zarren

Van harte gefeliciteerd. Nogmaals het bewijs dat de duiven het moeten doen!
Vanwege Gerard Amelynck Zwevegem

congratulations sir and good luck Smile