検索

Timmerman Antoine, "De keizer van het Meetjesland slaat keihard toe!!"

Timmerman Antoine  speelt de concurrentie op een hoopje met 3 eerste afgegeven duiven in de 28 eerste provinciaal Blois tegen 2710 oude duiven !

 

 

 

Provinciale overwinning
Antoine Timmerman is geen onbekende in de duivenmiddens, hij draait al decennia lang mee aan de top van het duivengebeuren en zeker in Oost- en West-Vlaanderen klinkt zijn naam als een klok. Het was zijn vrouw Antoinette die Antoine overtuigde om deel te nemen aan deze provinciale wedvlucht, en dit zal de concurrentie geweten hebben !
De aanleiding van ons bezoek is zijn ongelooflijke stuntuitslag van het voorbije weekend op Blois provinciaal in Oost-Vlaanderen. Het was Antoine zijn 3e provinciale overwinning uit zijn carrière.
In keihard duivenweer ( eerste duiven vliegen 1183 m/m ) slaat de keizer van het Meetjesland loeihard toe met een 1ste prijs (2e afgegevene ) – 3de prijs (3e afgegevene ) – 28ste prijs ( 1ste afgegevene ) en dit tegen maar liefst 2710 duiven !

De provinciale winnaar Blois ( 423 km ) is een mooie duif in de hand, goed gespierd, niet groot, niet klein…Hij wint vorig jaar, ook op een harde vlucht de 1ste prijs tegen meer als 700 duiven op Orléans ( 375 km ).

De vader is van zijn oude soort ( waarover later meer ) en de moeder is soort van Almey & Dochter, ook uit Knesselare. Bij die oude soort vinden we in de lijn van de vader alweer die supervlieger Vooruit van zijn goede vriend Remi Gyselbrecht !
Nog een aardigheidje om weten : deze provinciale winnaar is een volle broer van de beste duif die Antoine ooit gehad heeft : “De provinciaal” met 14 eerste prijzen !


Al jaren aan de top
…alhoewel Antoine het zelf niet luidop durft zeggen…hij heeft sinds 1970 nog nooit verlies geleden…een teken dat hij verdomd keihard uithaalt met zijn duiven…Cijfers liegen er niet om ! Met kleppers als de “Provinciaal”, de “Crack” en “den As” in huis….. is het heden én de toekomst op sportief vlak vlug verzekerd. Deze duiven beschikken stuk voor stuk over een uniek palmares en wat meer is….zij beschikken ook over een uitstekende overervingskracht , idem mag gezegd over de broers en zussen ervan….wat kan je als duivenliefhebber dan nog meer vragen !


Zijn rassen – Zijn Stam
Bij zijn eigen oude stam kwamen duiven van Remi Gyselbrecht uit Knesselare(nog uit de lijn van de beroemde “Vooruit”, e.a.) , langs R.C. & A. Gyselbrecht kwam ook de soort G. Carteus (Ronse) het kweekhok vervoegen, plus duiven van wijlen vriend Oscar Devlieger ( Knesselare), van Julien Engels (Aalter) en van De Beule-Gilles (Waarschoot) , voorts van D. Dewispelaere (Aalter) en van D. Van Gansbeke ( Adegem).
Later kwam de soort van R. De Laere (Adegem), G. De Muyt (Oedelem), Gommaire Verbruggen (Scherpenheuvel) en J.L.N. Houben (Itegem) naar het kweekhok te Knesselare. Deze werden nog aangevuld met duiven van Wilfried Debbaut (Maldegem) – Remi De Mey (Booischot) – B. Steverlinck & Zonen (Ieper) – J. Almey & Magda (Knesselare) en A. Vanden Berghe (Beernem), De Cock Bertrand ( Middelburg ), Kristian Vyncke …….”plus nog enkele soorten waarvan ik de kweekwaarde nog eerder wil afwachten”: stelt Antoine.

Via veel geduld en …een grote portie vakkennis bouwde hij aan een eigen stam…hij “bouwde” aan een origine van duiven dat zowel op vitesse, halve fond en de lichte fond in staat was om zich met verbazend gemak aan de top van de uitslag te plaatsen. De unieke uitslagen welke hij jaar na jaar op papier weet te zetten vormen de bewijzen van zijn schitterende successtory over meer dan 30 jaar “uitgesmeerd”.

Velen slaagden met zijn duiven !
De thans 72-jarige Antoine werkte een leven lang in de tabaksindustrie. Eerst bij Cogétame te Knesselare, later ….gedurende 10 jaar….bij Tabacofina (Tabaks Vanderelst). Zijn passie in de duivensport ging steeds naar vitesse en halve fond, later kwam daar ook wat lichte fond bij. Dank zij een weldoordacht kweeksysteem met duiven van sterk presterende hokken heeft Antoine zich in al die jaren zowaar een eigen stam gekweekt, waarbij hij niet alleen op eigen hok bijzonder knap speelt, maar ook bij andere liefhebbers wordt enorm goed gelukt met zijn soort.

Eén van deze voorbeelden is de “Millennium-Star” : 97-4432167 van SG König und Sohn uit RV Friedberg (Duitsland) die op het kweekhok van Antoine is geboren en als jong verhuisde tot bij voornoemde Duitse vrienden. Deze duif werd door “Die Brieftaube” (het meeste vooraanstaande Duitse duivensportblad) uitgeroepen als één der beste duiven van het seizoen ’99.
Dit is niet de enige sterke prestatie op andere hokken ; bij ons bezoek zien we tal van referenties opgestapeld liggen van mensen die zowel in België, Duitsland, Engeland, enz… goed gespeeld hebben met de duiven van Antoine.


Enkele prestaties uit 2008 onder de loep !
3/5 Ablis (330 km) 820 oude: 2-5-52-105-130-155-179-… (11/19)
3/5 Ablis (330 km) 713 oude: 7-9-14-35-37-48-51-62-67-… (13/22)
3/5 Ablis (330 km) 241 jl.: 72-36-80-94-… (4/8)
10/5 Ablis (330 km) 483 oude : 3-7-15-18-19-22-27-38-… (18/20)
10/5 Ablis (330 km) 258 jl. : 4-5-14-72-74-101… (6/8)
Tot zover ons verhaal omtrent een zeer groot kampioen. Een liefhebber die reeds meer dan 30 seizoenen op rij speelt zonder maar één frank toe te leggen. Hij won 102 x 1ste in de laatste 5 jaar. Dit zijn slechts een paar elementen die aantonen hoe sterk er in de Sportstraat 24 te Knesselare wordt gevlogen.