検索

Poelmans Valère, "1e Nationaal Bourges II - 15.877 jaarlingen"


Poelmans Valère, Kozen

 


Het heeft wel wat geduurd eer de nationale winnaar uit Bourges bij de Jaarlingen gekend was. Via alle kanalen… zowel Internet als teletekst zou Lens Jules uit Putte de 1e nationaal winnen maar nadat ik persoonlijk contact had genomen met Jules Lens bleek dat er een fout was opgetreden in de aanmeldingslijst. Jules Lens had zijn duif juist doorgegeven op het daadwerkelijke constatatieuur maar bij de aanmeldingspost van Antwerpen had men een schrijffout gemaakt en zo geschiedde het dat Jules aanvankelijk de 1e Nationaal zou gaan winnen… maar op zondagmorgen kwam de melding binnen dat de nationale winnaar in het Limburgse Kozen (Nieuwerkerken) zat… en wel bij Poelmans Valère.

Valère is 58 jaar en gepensioneerd Belgacom-medewerker en is al 30 jaar duivenliefhebber.
Hij was van het gedacht dat hij na zijn provinciale zege in 2003 uit Jarnac zoiets nooit meer zou meemaken… maar dit is buiten de 5058018/06 gerekend die Valère de mooiste dag uit zijn carrière schonk door het winnen van de 1e Nationaal en dit tegen 15.877 concurrenten. Valère korfde op Bourges 8 jaarlingen in en speelt hiervan 3 prijzen maar van de 8 ingekorfde jaarlingen waren er 6 die hun allerlaatste kans kregen. Als ze hun prijs zouden missen waren ze ten dode opgeschreven… want Valère is een zeer strenge selecteur.
Maar de 5058018/06 ofwel de “Bourges 018” hoorde hier niet bij. Deze prachtige blauwe duiver had al mooie resultaten neergezet als jonge duif;
164e Dizy 2479d.
26e Reims 1314d.
15e Melun 135d.
35e Nanteuil 208d.
9e Villers 317d

Seizoen 2007
Nadat de 018 als jonge duif gespeeld was verhuisde hij naar het weduwnaarshok en dit jaar was de voorbereiding van de nationale winnaar evenals de andere 40 weduwnaars als volgt;
Op 12 februari werden ze allen gekoppeld en nadat de jongen 14 dagen oud waren verhuisden de duivinnen naar de volière en moesten de duivers één jong zelf grootbrengen. Nadat de jongen gespeend waren begon het daadwerkelijke weduwschap voor de duivers.
Dit seizoen behaalde de “Bourges 018” de volgende resultaten
3e Chimay 208d.
6e Vervins 698d.
6e Laon 410d.
27e Nanteuil 1432d.
22e Melun 355d.
15e Vierzon 302d.
Feitelijk was Valere van plan om de 018 in te korven voor Argenton… maar aangezien hij zijn 4e pen al gegooid had kon Valere niet anders meer dan hem nu in te korven voor Bourges. Het was valère wel opgevallen dat de “Bourges 018” een tweede bak had veroverd op het hok… en volgens Valère heeft dit voor een extra motivatie gezorgd.

Zijn afstamming is als volgt;
Zijn moeder is een 100 % “klakduif “ en zijn vader is niemand minder dan de 5158808/01 ofwel de provinciale winnaar vanuit Jarnac in 2003 en hij heeft het bloed van Steenaerts-Mentens en Herman-Loozen door zijn aderen stromen. Met duiven van deze 2 liefhebbers is Valère zeer goed gelukt en eveneens is hij gelukt met duiven van Marcel Gielen, Haesevoets Florimont en Knaepen Marcel

Systeem
Valère houdt zich er steevast aan om voor de inkorving de duivinnen te tonen en dit voor een vijftal minuten. Dit brengt wel wat extra werk mee maar hij heeft het er graag voor over. Alleen op Chateauroux toonde hij geen duivinnen voor de inkorving en de uitslag was ronduit slecht dus voor Valère geld in de toekomst maar 1 regel; Duivinnen tonen voor de inkorving!
De voeding is steeds volle bak Anthoons en Palomas met als extraatje een handje snoepzaad en wat pinda’s voor de inkorving. Van medische begeleiding heeft deze sympathieke Limburger geen kaas gegeten… buiten de verplichte enting hooguit een keer of  2 per seizoen een spartrix en dat is het. Wel maakt hij regelmatig gebruik van een eigen brouwsel. Er word een vijftal liter water aan de kook gebracht en hierbij word tijm, salie & munt gedaan. Na afkoeling wordt aan dit kookvocht 1/3 Jenever toegevoegd en dit mengsel word in flessen gedaan en hiervan word er regelmatig 1 soeplepel per liter water in de drinkpot gedaan.