検索

Petit Francis, "Zege op Cahors voor Waals-Brabantse dagfondspecialist"

 


Net als alle nationale wedstrijden dit seizoen werd ook Cahors uitgesteld en pas op zondag gelost. Zoals bij alle fondvluchten in dit seizoensbegin 2007, zou ook Cahors een taaie brok worden. Opnieuw relatief lage snelheden, zeker in vergelijking met snelheids- en halve fondvluchten in hetzelfde weekend, met wederom een winnende duif die toch wat voorsprong bij elkaar weet te vliegen. Tenslotte ook weer een eerder “onbekende” winnaar die de grote hokken een neus weet te zetten.

Op 16 juni 2007 kregen de duiven om 6u30 de vrijheid in de trotse Franse wijnstad. Al in de vroege namiddag rekende men op aankomsten, rekening houdend met de hoge snelheden die eerder die dag en de dag voordien werden gehaald. Al gauw werd duidelijk dat die snelheden niet zouden worden gehaald. Vroege meldingen in het westen van het land. Onder andere bij Bourlard René en Etienne (Harveng) de titelverdedigers. (Zij zouden uiteindelijk op een knappe vijftiende plaats eindigen!). Ook de naam van Limbourg, Brussegem ging links en rechts over de lippen. Grootmeester Limbourg eindigt knap zesde!

Uiteindelijk werd duidelijk dat slechts één duifje de magische grens van de 1400 m/m zou weten te overschrijden. Deze blauwe krachtpatser viel op de klep in het Waals-Brabantse Braine-l’Alleud (Eigenbrakel) bij Petit Françis. Het gaat om de naamloze 1531140/04 wiens vader gekocht werd van Fernand Lacoste (Nivelles); een duif die o.a. de 61ste nationaal Béziers in 2003 wist te winnen. De moeder komt van ene François Collard.

De winnende Cahors-duif vloog in zijn carrière vroege prijzen op La Souterraine en Limoges Derby. Dit jaar vloog hij enkele snelheidsvluchten, waarop bij Petit niet voor de prijzen wordt gespeeld. (Dit gebeurt pas vanaf 400km) Op Bourges miste de 1531140/04. De Heer Petit bekijkt ook alleen maar de resultaten in de eigen club, nooit in grotere samenspelen. Zo won hij in zijn lokaal dit jaar ook al Châteauroux bij de oude duiven.

In Braine-l’Alleud brengt men een 30-tal weduwnaars aan de seizoensstart. En speelt men van 400km tot Perpignan. Er werd in het verleden al geschitterd op o.a. Marseille en Narbonne. De grootste prestaties zijn de semi-nationale zege van Brive in 1995. In datzelfde gezegende jaar speelde men ook de 6de nationaal op Narbonne bij de jaarlingen. Andermaal een stevig hok dat wint. Nu pas nationale bekendheid verworven, maar in de streek spreekt Françis Petit al jaren een aardig woordje mee! (Gerd-Pipa)