Search

このウェブサイトは保守中です、あなたは今すぐログインすることはできません。後でもう一度お試しください。お待ちいただいてありがとうございます。

Kurt & Raf Platteeuw (Rumbeke, BE): Dominant duivenspel uit de Vlaanders

Kurt en Raf Platteeuw kunnen domineren in de moderne duivensport dankzij de kunst van het jarenlang beenhard selecteren. Ze vormden een stam duiven die nooit ten onder gaat.


Kurt & Raf Platteeuw

2018 was een fantastisch en uniek jaar. Iedere week deed deze West-Vlaamse supertandem mee voor één of andere nationale overwinning. Een onvoorstelbaar aantal nationale topnoteringen waren het logische gevolg. Op alle nationaals tot en met Angouleme werd in het beenharde seizoen 2018 maar liefst 124 keer in de top 100 nationaal geeindigd, bijna een verdubbeling van het vorige record dat ook al vele jaren op de tabellen stond. (Bekijk hier die recordbrekende reeks.)

Logisch gevolg en typerend voor deze dominantie is de overrompeling in het Nationale asduifkampioenschap KBDB: 7 stuks bij de eerste 9 in de categorie All-Round, terwijl er nog eens 3 stuks eindigen in de top-10 bij de fondcategorie! Onvoorstelbaar ... nog nooit eerder vertoond ...

De enorm rijke kweekstal ten huize Platteeuw zorgde in 2018 voor deze unieke reeks nationale KBDB-asduiven. Hieronder geven we de pedigrees van de klasbakken die zich helemaal bovenaan klasseerden, daarin wordt duidelijk wat voor ongekende kwaliteit er op de hokken te Rumbeke huist. Uniek in de geschiedenis van de internationale duivensport om zo'n aantal superieure duiven op één en hetzelfde hok te hebben.

Ace 038 Adele (3117038-17) : 2° asduif All-Round (pedigree) 7° nat. Jarnac, ... 

Lady Ozo (3117287-17) : 3° asduif All-Round (pedigree) 9° nat. Limoges, ...

Sea surfer (3116410-16) : 5° asduif All-Round (pedigree) 5° nat. Gueret, ...

Mountain (3115261-15) : 6° asduif All-Round (pedigree) 5x top 100 nationaal

Money maker (3117183-17) : 7° asduif All-Round (pedigree) 10° nat. Limoges, ...

New Frits (3050105-15) : 8° asduif All-Round (pedigree) 6x top 25 nationaal !!

Julia's Lover (4062164-17) : 9° asduif All-Round (pedigree) ondermeer ook dubbele winnaar op vitesse

Julia (3117153-17) : 4° asduif fond (pedigree) 1° nationaal Tulle !!

Notting Hill (3050070-15) : 5° asduif fond (pedigree) 1° PIPA ranking op Brive 2017-2018

Moby (3116427-16) : 9° asduif fond (pedigree) 8° nationaal Angouleme, ...

Een belangrijke rol in deze fraaie lijst is weggelegd voor Notting Hill (3050070-15), want deze klepper mag met recht en rede tot de allerbeste duiven gerekend worden die momenteel door het luchtruim suizen. Om dit te rechtvaardigen zijn er niet enkel zijn vliegcapaciteiten maar ook de enorme kweekwaarde die al tot uiting kwam. Notting Hill is namelijk reeds vader van Julia (3117153-17): de nationale overwinnares op Tulle en tevens beste duif over 4 nationaals in 2018.


Notting Hill, een absolute vedette op de hokken bij Platteeuw

De Cannibal : rode draad

In 2017 deed een wonderduif de gemoederen oplaaien want deze super genaamd Cannibal (BE16-3046631), werd 1° nationale asduif KBDB snelheid op de hokken van Ronny Calus uit Heist. Voor een Westvlaamse duif mag dit terecht als een huzarenstukje bestempeld worden want in de kustprovincie is versnippering troef in het lokale vitessespel. Om dan als winnaar uit de bus te komen moet de duif in kwestie wel over buitengewone gaven beschikken.

Bekijk hier de pedigree van Cannibal.

Het kennersoog en de ambitie van Kurt deden de rest en de beslissing werd genomen om deze Cannibal te bevorderen tot kweker bij de Rumbeekse sterkolonie. De nieuwe inbreng van zogezegde vitesseduiven is dus een gouden zet geweest, want de cijfers liegen nu éénmaal niet. Het is klaar en duidelijk dat de resultaten ongelooflijk zijn toegenomen door toedoen van de Canniballijn. (Hier lees je meer info over deze familie.) De aanverwanten van deze ongeloofelijke klasbak zoals o.a. Sea Surfer, Moby, Cove Billy,... zorgden in het keiharde seizoen 2018 voor handenvol topnoteringen op nationaal vlak zoals u hier kan nakijken. Duiven die 3 en zelf 4 keer top 100 nationaal vliegen in één seizoen zouden witte merels moeten zijn maar bij Platteeuw lijken dergelijke kleppers (New General, Mountain, Rondelle, Money Maker, ...) net iets vlotter op de wereld gezet te worden. Nogmaals een bewijs van de klasse op de hokken waar de lat enorm hoog wordt gelegd. 


Cannibal : 1° nationale asduif KBDB snelheid in 2017

Revolutionair spelsysteem 

Deel van het 'Platteeuwsysteem' is om alle duiven zowat wekelijks in de arena te gooien. In 2018 kwam de vliegploeg op deze manier aan maar liefst 5600 vliegkilometers voor 10 nationale vluchten, dit alles over een periode van 12 weken. Eerst 4 weekends na elkaar de nationale wedstrijden bekampen om dan 1 weekje rust te krijgen. Daarna opnieuw 4 keer vol aan de bak en terug 1 speeldag rust om vervolgens nogmaals 2 klassiekers na elkaar te af te werken. Daarmee komen we terug op een spreuk die regelmatig uit de mond van Kurt komt: "Sparen is voor op de bank en het brengt toch niks meer op."


New Frits : 6 x top 25 nationaal

Dankzij een keiharde selectie

Natuurlijk kan dit alles niet met 'gewone' duiven. Door de keiharde selectiepolitiek en spartaanse werkwijze bekomt men een natuurlijke genetische selectie. De zwakkere duiven worden er automatisch uitgewaaid, het logische gevolg van een manier waar alles zichzelf uitwijst. Een pedigree of dure aankoopprijs is geen garantie om onverdiend te overleven op de hokken van Platteeuw. Iedereen gelijk voor de wet! Sommige duiven kunnen dit systeem aan, maar het merendeel niet. Keer op keer enkel verderdoen met de besten, zorgt er voor dat het niveau blijft stijgen en men dus op deze manier een hok duiven kneed die beter zijn dan de duiven die bij de concurentie zitten. 

Talk of the town: Platteeuw ...

Het gespreksonderwerp van 2018 in duivenliefhebberskringen waren... de resultaten van Platteeuw: week na week. Volgens velen moet er wel een enorm recuperatiesysteem bij de Platteeuws zijn. Niets is minder waar. Er is jarenlang geselecteerd naar zo'n type duiven. En in 2018 viel alles in de plooi. De Platteeuw duiven zijn fantastisch in hun element bij warm en lastig weer zoals kopwind maar ook bij windstille vluchten. Het was dan ook een enorme verrassing toen de 2 eerste prijzen nationaal op Tulle werden gewonnen, dit bij totaal andere weercondities. Van deze Tulle werd overigens behalve de dubbele nationale overwinning nogmaals een werelduitslag op papier gezet met maar eventjes 10 duiven in de nationale top-50. Tegen 5.323 jaarse duiven werd het : 1-2-24-31-32-39-42-43-44-45-... een bombardement van jewelste, volledig in Platteeuw-stijl. De grote troef is dat de duiven enorm veel ervaring hebben door de vele kilometers die ze moeten afhaspelen. Ook waren ze altijd netjes op tijd los de zaterdag en worden ze op de nationals voorbeeldig verzorgd! Het enige probleem dat zich kan aandienen bij dergelijke klasbakken is de moraal. Conditioneel blijven ze dankzij hun ijzeren gestel perfect, maar de motivatie mag nooit ontbreken. Daar zijn Kurt en Raf het voorbije seizoen glansrijk in geslaagd.


Julia: 1° nationaal Tulle en 4° nationale asduif KBDB

Dat hoge bomen veel wind vangen weet iedereen, maar zelfs de grootste criticasters moeten ook toegeven dat Platteeuw verre van ideaal woont om nationaal te scoren. Rumbeke ligt centraal in de kustprovincie, dus zowel provinciaal en zeker nationaal liggen ze daar nooit 'in de goal'. Om dit niet te onderschatten obstakel succesvol te overwinnen moet men dus over kwaliteiten beschikken die weinigen gegeven zijn. Winnaarstypes zoals Kurt en Raf nemen echter ook tegen dit nadeel de handschoen op. Want de ligging van hun hok nemen ze te baat om nog strenger te selecteren, elk nadeel heeft op die manier ook zijn voordeel. Zo bekomen ze duiven die zelfs tegen wind en massa in weten uit te blinken. Het is duidelijk dat ze bij Platteeuw over een systeem beschikken dat steunt op een enorm strenge selectie!


Lady Ozo: 3° nationale asduif All-Round KBDB

Ook zeer belangrijk is dat vroeger de meeste topprijzen werden gewonnen met duivinnen, maar momenteel komen de duivers minstens even sterk voor de dag.  Dus is het resultaat bij Kurt en Raf Platteeuw gewoonweg een dubbele ploeg supervliegers. Dankzij de combinatie van het systeem, fantastische duiven en de vakkennis en ambitie van vader en zoon Platteeuw was deze Rumbeekse kolonie gespreksonderwerp nummer één in het duivenwereldje.


Ace 038 Adele: 2° nationale asduif All-Round KBDB

Het palmares van Kurt & Raf blijft maar aandikken en neemt inmiddels buitensporige proporties aan. Nationale zeges, asduiftitels, kettinguitslagen, recordnoteringen, KBDB titels, ... Wie over dergelijk aantal duiven van dit kaliber beschikt, moet niemand vrezen. Naast de overduidelijke kwaliteit die de behaalde uitslagen en titels bewijzen is er ook nog het talent en ambitie van vooral Kurt die ervoor zorgen dat de naam Platteeuw  over de tongen zal blijven gaan. Rechtdoor en op volle sterkte aantredend op de grote afspraken om finaal ook te zegevieren is in verschillende sportdiscipline's een kenmerk van de groten, Kurt en Raf Platteeuw veroverden in de duivensport hun plek aan de absolute top, zoveel is zeker.