検索

During 2 weeks, you can send all your pigeon related questions to : Gerard en Bas Verkerk - Alphen a/d Rijn (NL)

NL Vanaf nu willen we aan onze bezoekers de kans geven om allerlei vragen te laten beantwoorden door iemand van het hoogste niveau in onze sport.
We vroegen het aan Gerard en Bas Verkerk uit Alphen a/d Rijn (NL).

 

EN From now on we want to give the opportunity to the visitors of our site to ask questions to someone from the highest level in our sport.
We asked Gerard en Bas Verkerk from Alphen a/d Rijn (NL) to answer your questions!

 

FR A partir de ce jour, nous donnons l'opportunité à tous nos visiteurs de poser des questions à quelqu'un du plus haut niveau de notre sport colombophile.
Ni moins que Gerard en Bas Verkerk de Alphen a/d Rijn (NL).

Questions

質問:

NL

Het voederen van de duiven met jongen (kweekperiode)!
Normaal geef ik de duiven (mede wegens tijd gebrek) s'avonds de duiven volle bak.Deze bak blijft dan ook staan en is gebasseerd op ongeveer een dagrantsoen, maar tijdens de kweek geef ik ze meer.Het nadeel hiervan is dat ze vree veel morsen, erwten en mais ligt door het hele hok.
Normaal per duif is het een 30 a 35gr per dag.Met hoeveel grammen dien je dit te verhogen als er jongen in de bak liggen.Ik kan mij voorstellen dat duiven die vliegen en / of aan concoursen deelnemen niet alles moeten op offeren voor hun jongen, zij dienen ook eigen reserves op te kunnen bouwen om aan de concoursen deel te nemen.Anderzijds eten in overvloed bezorgd de duif extra "gewicht" en is ook niet goed om dit mee te dragen op een concours.Daar ik de soorten heb zitten voor de zware fond / overnacht moeten deze duiven nogal wat inspanningen leveren op hun vlucht naar huis.De duiven worden doorgaans goed verzorgd, en Grit en Piksteen staan alle dagen tot hun beschikking.Dagelijks worden de hokken gekuist, dagelijks vers water, vers eten met 3x per week lookolie met biergist, 2x per week aviol in het drinkwater, 3x per week Naturaline in het water en 2x per week puur water (in het seizoen zelfs bronwater).Doch het laatste seizoen opvallend dat de forme bijna net zo snel verdwijnt als dat ze er is.Heb nu na het seizoen maatregelen getroffen ivm de verluchting, en hopelijk de temperatuur schommelingen wat erg hoog kan oplopen in de zomer.

Answer:

NL
Hallo Jaap,
Zelf hebben wij ook een dergelijk probleem tijdens de kweek. We zijn ruime voeders, omdat naar onze mening een duif nooit iets tekort mag komen. Wij proberen dit te beperken door de luikse mengeling in potjes te voeren als de jongen 7 dagen oud zijn. Tot het uitkomen, laten de duiven meestal erwten liggen; daarna de maïs. 
Met duiven op nest vliegen, hebben wij niet veel ervaring. Ik zou ze zeker volop voeren. Wellicht zou ook voor de zware fond weduwschap het ideale spel zijn. U hoeft zich dan alleen bezig te houden met het vliegen en niet meer met het kweken. (maw duiven hebben op nest andere eetbehoeftes, omdat ze bijv. veel eiwitten eten, komen ze wellicht de energie tekort die ze normaal uit o.a. maïs halen).
Waarschijnlijk is de aanpassing van uw verluchting een goede zaak. Helaas kan ik daar van achter mijn computer weinig van zeggen. Wel kan ik zeggen dat ons hok afgelopen zomer ook bloedheet was (44 graden was geen uitzondering)’s nachts koelde het af tot zo’n 18 graden. De hitte is niet het probleem, misschien wel het gebrek aan zuurstof. Vorm krijg je of krijg je niet. Dit is afhankelijk van de kwaliteiten van de duif, liefhebber (verzorging) en het hok.
Ik zou toch eens proberen op (totaal) weduwschap te vliegen.
Succes.

質問:

FR

En consultant vos résultats, je constate que les performances de votre colonie déjà remarquable au mois de juin ne font que s’améliorer pour être au sommet absolu durant les mois d’août et septembre. Comment faites-vous pour maintenir vos vieux pigeons au top et surtout bien en plumes aussi tard dans la saison ?

Answer:

NL
Beste Danny, 
Het klopt wat je schrijft. In 2006 verbeterden onze uitslagen inderdaad na een aantal weken alhoewel we toch goed vlogen in het begin (van de 21 vluchten wonnen we 17x de eerste tegen gem. 3.010 duiven). Uit voorgaande jaren kunnen wij ook zeer goede prestaties in mei voorleggen. April lukt alleen als het zeer mooi weer is, omdat ons hok later vorm krijgt. Bovendien is onze koppeldatum niet ieder jaar hetzelfde (afgelopen jaren variërend van eind november tot eind januari). Om te presteren hebben de duiven inderdaad pluimen nodig. Dit is ook de reden dat wij niet herkoppelen voor de vluchten. Ze brengen een ronde groot en na 17 dagen jongen, verhuisd de duivin naar de ren waar zij de rest van het seizoen verblijft. Bovendien worden de duiven verduisterd en in augustus/september belicht (van 5 tot 22 uur). Het verduisteren hebben wij de afgelopen jaren gevarieerd van 10 uur tot 14 uur per dag en stoppen in mei tm eind juli. Veel verschil in het tempo van ruien hebben wij hierin niet vastgesteld. Mensen met donkere hokken lijken niet hoeven te verduisteren, omdat zij ook nog in augustus/september goed kunnen spelen. Dit is wellicht een ideale oplossing voor werkende mensen. Verhalen van na 20,40,60 dagen stoppen met verduisteren, komt de vorm is leuk voor in reportage, maar waar zijn diezelfde liefhebbers het jaar nadien op zo’n vlucht ?……. Eén ding is zeker dat je met verduisteren en belichten de rui kunt manipuleren, maar dat wordt al 30 jaar met de jonge duiven bewezen.

質問:

EN

How long does it take for a broken leg joint to heal on a pigeon.

Answer:

EN
Dear Sir Hughes, 
It takes about 2 weeks before a broken leg heals. This depends on the place where the leg is broken. You have to keep the leg straight with something (when the upper leg is broken you must tape the leg in his usual position against the breastbone). When you don’t do anything about it, the leg will grow more to the left or the right, because the pigeon will lay on it.

質問:

NL

Wat zijn is het voeder chema van de comb natie het helen jaar en eventuweele bij produkten

Answer:

NL
Beste Jan,
Allereerst onderstaand de mengelingen in het vliegseizoen:
Sportmengeling bestaande uit:
Versele Laga sport extra subliem
Versele Laga champion plus
Beijers sport cribbs soya
Mariman Vlucht rood
De Lichte mengeling bestaat uit :
Versele laga Zuivering (zonder korrel)
Zoontjens mengeling
Daarnaast voeren wij nog:
Pinda’s , P40 , Tovo , 3 soorten grit
Bij thuiskomst krijgen de duiven 80% sportmengeling met 20% lichte mengeling. Daarnaast nog de extra’s. Zondag wordt er omgeschakeld naar 70% Lichte mengeling en 30% sportmengeling. Het percentage sportmengeling stijgt naar donderdag toe tot 80%. De extra’s krijgen de duiven iedere dag. (midfond en dagfond worden bij ons iedere week op donderdag ingezet)
De doffers krijgen volle bak (in potjes). Duivinnen genoeg, maar geen volle bak.
In de rui worden bovenstaande merken vervangen door ruimengeling en krijgen ook volop en dan iedere dag 80% rui. Tijdens de kweek worden dezelfde merken weer vervangen door kweekmengeling. Zodra de jongen geringd zijn, krijgen de duiven extra luikse/erwten mengeling tot aan dat ze 6 weken oud zijn.
Wij hebben geen vast schema voor bijproducten. Tot vorig jaar kwamen wij niet verder dan af en toe biergist en Forte Vita(Travipharma). Tijdens de kweek gaven wij Belgasol (Elektrolyten Belgica De Weerd). Bijprodukten geven is momenteel een hype en hebben onlangs zelf producten gegeven van Dr. Brockamp (o.a.Probiotica).
Veel succes ermee.

質問:

NL

Spelen G en S verkerk hun duiven op jaloezie of op gewone broedbakken? 
Spelen ze hun doffers ook elke week? 
Richten ze hun duiven voor de eendaagse fond ook door de weeks af? 
Harstikke leuk en met goed gevoel wacht ik op de antwoorden.

Answer:

NL
Beste Peter Paul,
1.In ons hok is het een allegaartje van broedhokken, omdat we in het verleden wel eens een broedhok erbij geplaatst hebben (de laatste jaren hebben wij 44 broedhokken op 5m x 2,40m). Het overgrote deel van de broedhokken is bijna 30 jaar oud en er is bij niet één broedhok sprake van een speciale jaloeziebak of iets dergelijks. Ik durf werkelijk niets te veranderen aan dit hok, omdat het hok goed functioneert. Bij het bouwen van een nieuw hok, zou ik broedhokken kopen die nu “in” zijn (bijv. broedhokken van Günter Prange).
2.Wij spelen inderdaad zowel doffers als duivinnen iedere week. Ze moeten wel in goede conditie zijn en dit spelletje aan kunnen. Wij zijn hier 15 jaar geleden mee begonnen en toen hadden wij ook een groter aantal duiven dat dit niet aan kon. In de loop van de jaren zijn ze hierop geselecteerd. Bij twijfel geven wij een duif niet mee, omdat wij in het verleden zeer goede duiven hierdoor zijn verspeeld. Dan is een weekje rust wel wenselijk.
3.De duiven worden gedurende het oude duiven seizoen (april tm juli) alleen weg gebracht (35km) na een moeilijke/ramp vlucht. Dit doen wij om het zelfvertrouwen op te vijzelen en de duiven weer een gezellig uurtje te geven. Dit gebeurt dus maar 2 of 3x. Tijdens de natour (augustus/september) worden de duiven 1x per week op 35 km weggebracht.

質問:

NL

Kan u de volgende vraag voorleggen aan Gerard & Bas Verkerk of ze ook met duivinnen op weduwschap spelen,hun methode die ze toepassen,etc.

Answer:

NL
Geachte heer Bieseman,
Wij spelen inderdaad met duivinnen en wel te verstaan totaal weduwschap. Op een aantal reserve duiven na, zitten er bij ons dus geen partners thuis en worden zowel doffers als duivinnen wekelijks ingezet. Het weduwschap begon in 2006 begin februari en bij de laatste vlucht (half september) zaten de duiven dus ruim 7 maanden op weduwschap. Dit resulteerde voor de meeste duiven in 21 vluchten en in totaal 6700 km (normaal seizoen 24 vluchten/8000 km).
Gedurende het seizoen wordt er maar een keer of 2/3 getoond. Duiven ophitsen, is misschien leuk voor een vitesse-vlucht, maar zeker niet als de duiven 5 en een halve maand op weduwschap worden gespeeld. Een goede duif motiveert zichzelf! 
Getraind wordt er ruim 2 uur per dag. Niet met de vlag, maar maken deze trainingsuren bij een goede gezondheid makkelijk zelf vol. Zie verder het antwoord aan Danny.

質問:

FR

Bonjour Gérard et Bas
Présentez-vous les femelles à chaque départ?
Pour la vitesse, demi-fond, fond, grand fond.

Answer:

FR
Pendant la saison, nous montrons que les femùelles deux ou trois fois. Trop exciter les pigeons est bon pour un concours de vitesse, mais certainement pas quant vous jouez vos veufs pendant 5 mois et demi. Un bon pigeon se motive lui même.

NL
Gedurende het seizoen wordt er maar een keer of 2/3 getoond. Duiven ophitsen, is misschien leuk voor een vitesse-vlucht, maar zeker niet als de duiven 5 en een halve maand op weduwschap worden gespeeld. Een goede duif motiveert zichzelf! 

質問:

EN

Hello, do you think the maxiplates is good for pigeons? and this time the weather is very nice.

Answer:

EN
Hello Kevin, 
I think when the youngsters are weaned it is nice to put some straw on it. The youngsters stay dry and the chance of sickness due to high
humidity is excluded. When you have a good loft maxiplates aren't necessary. You can only use them when they flew in the rain with cold weather.

質問:

NL

Dag bas, 
geloof je in het nut van bijprodukten? 
sommige topliefhebbers geloven in niets en geven ook bijna niets en anderen wel,wat denk jy? 
Zouden jullie ook dezelfde resultaten kunnen neerleggen zonder die bijprodukten? 
Ook ik zelf alles uitgeprobeerd om de duiven gezonder temaken en te houden door allerlei natuurprodukten wat me ook gelukt is(mest beter,meer dons enz)maar kom tot de conclusie dat het allemaal niet nodig is en als de form er niet is moogt ge geven wat dat je wilt en dan mag de mest nog prima zijn. 
Zodus begin ik te twijfelen over al die produkten. 
Tweede vraag 
waarom speel je niet met eiwitarme mengelingen ,sommigen topliefhebbers spelen hier uitsluitends mee en denk je dat dit mogelijk is? 
Ik heb het ook geprobeerd maar de duiven zaten konstant met honger. 
Graag uw mening?

Answer:

NL
Hallo Gerrit,
Zoals je kunt lezen bij het antwoord van Jan hebben wij niet veel ervaring met het geven van bijproducten. 
De afgelopen jaren zijn de meeste prestaties geleverd zonder het geven van een bijproduct in de week voordien. Probiotica is zeker niet slecht hebben wij ervaren.
Ik denk echter dat goed presteren een cirkel is van heel veel factoren. Als bij- en natuurproducten bijdragen aan het welzijn van een duif, denk ik wel dat ze hier baat bij hebben. Ik denk dat er een verschil is tussen bijproducten en bijproducten! Er zijn een aantal verkopers die de duivenliefhebbers topuitslagen garanderen en er zijn er die op basis van eigen ervaring, testen en wetenschap producten op de markt brengen. Geef mij dan producten van de laatste. De eerste groep vertelt sprookjes.
Eiwitarme mengeling: Niet interessant voor het spel dat wij spelen. De duiven moeten goed kunnen eten omdat zij een zwaar programma voorgeschoteld krijgen. Laat de duiven maar kiezen wat ze nodig hebben, is mijn advies. Zij weten het beter dan wijzelf. Naar mijn idee hebben duiven na een inspanning juist eiwitten nodig. Je bevestigt dit zelf al. Ze hadden honger: maw een tekort!

質問:

NL

Bas, 
I heb een vraagje over het bijlichten in de kweekperiode. Tot hoelang lichten jullie bij als de duiven in de kweekperiode zitten? Stoppen jullie als ze gelegt hebben of tot aan de jongen gespeend zijn? En hoelang is het licht aan?

Answer:

NL
Beste Han, 
14 dagen voor het koppelen worden de duiven 13 uur bijgelicht. Dus dagen van 7 tot 20 uur.Zodra de vliegers gelegd hebben, gaat hier het licht uit om het stoten van de 1e pen te voorkomen. De kwekers houden deze uren licht tot in maart als het buiten ook zo lang licht is. 
Succes met de kweek.

質問:

NL

Hallo, 
ieder jaar worden vooral mijn jonge duiven getroffen door hetzelfde probleem namelijk “de koppen” Daar ik dacht dat mijn duiven overgevoelig waren heb ik me een paar andere rassen aangeschaft maar het resultaat is nog steeds hetzelfde. ik heb al een paar keer de verluchting van het hok aangepast maar heden zonder succes. Wat is volgens u de voornaamste oorzaak van “dikke koppen” en hoe kan ik het best curatief behandelen? is er iets wat ik preventief kan doen?

Answer:

NL
Hallo Gerry,
Bij jonge duiven is het klimaat van een hok nog belangrijker dan bij oude duiven. Ik denk dat dit toch de hoofdzaak is. Zelf hebben wij de afgelopen jaren ook heel wat gesleuteld aan ons jonge duivenhok en achteraf denk ik “had ik het maar zo gelaten als het was”. Als ik kijk naar hokken van jonge duivenspecialisten zijn deze 9 vd 10x voorzien van een ren. Het plafond in het hok zelf is in ieder geval dicht als de ren open is. Er mag onder geen beding tocht in het hok aanwezig zijn. Voldoende frisse lucht is noodzakelijk. Ik zou niet met een vast schema van ornithose-middelen gaan werken. Zelf bezoeken wij bij twijfel Henk de Weerd, die ons indien noodzakelijk een middel voorschrijft. Ik adviseer bij problemen dan ook een gespecialiseerde duivenarts te raadplegen. Een goed hok kan veel problemen voorkomen. Wellicht heeft u een kennis in de club die het wel goed voor elkaar heeft qua verluchting en nodig die uit om naar uw hok te kijken.
Niet opgeven hoor!

質問:

NL

Beste heren hierbij zou ik nog een vraag willen stellen, deze is: 
Jullie zijn pioniers en ervaren liefhebbers van het verduisteren en verlichten, hebben jullie ook ervaring met het verduisteren vanaf het begin van het seizoen tot het einde van het seizoen van de oude duiven. 
Zodat deze mooi vol in de vleugel blijven het gehele seizoen. 
Ik heb dit gezien op een video van een succes volle liefhebber in Belgie, deze had ze alleen in het licht zitten tijdens de trainingen en voederbeurten voor de rest was het dag en nacht in het donker. 
Als jullie er geen ervaring mee hebben wat zou dan jullie mening zijn over dit systeem?

Answer:

NL
Beste Marco, 
Je bedoelt waarschijnlijk de video van Flor Vervoort, die zijn duivinnen 22 uur per dag in het donker zette. Hier hebben wij geen ervaring mee. Ik weet wel dat duiven op een gegeven moment zich niet meer laten bedonderen. Ze gaan ondanks de verduistering toch hun 1e pen gooien en gaan gewoon verder. Dus tot en met september verduisteren, lijkt mij geen optie. 
Mbt het welzijn van mens en dier, kan ik mij niet voorstellen dat 22 uur donker zitten hieraan meewerkt. Echter Flor Vervoort bewees het tegendeel met zijn Fieneke. Zo blijkt dus dat er vele wegen naar Rome leiden.

質問:

NL

Beste Bas & Gerard 
Zouden jullie kunnen uitleggen waaraan een goed hokklimaat om te presteren aan moet voldoen in verschillende jaargetijden(winter-voorjaar-zomer-najaar). 
Denkende aan de volgende onderwerpen:vocht-droogte -extreme warmte-tempratuur-zuurstof-aantal duiven op het hok-ventilatie. 
Alvast vriendelijk dank voor jullie reactie en een goed duivenseizoen toegewenst.

Answer:

NL
Hallo Marco,
Er zijn naar mijn idee geen vaste waardes waaraan een hok moet voldoen, omdat ieder hok op een andere plaats staat. Ons hok functioneert goed in een ingebouwde achtertuin (12x6 meter). Ditzelfde hok zou op bijv. de locatie van Gerard Koopman een heel slecht hok kunnen zijn en natuurlijk omgekeerd. 
In een hok mag nooit tocht aanwezig zijn. Voldoende zuurstof is een noodzaak. Bij ons zitten de duiven dicht bevolkt, maar hebben voldoende zuurstof. Tijdens hete dagen warmt het hok op tot zo’n 44 graden en schommelt de dag- en nachttemperatuur enorm. Onze vliegduivinnen zitten in een ren met alle soorten weer. 
Een hok moet voor een duif een plaats zijn waar hij zich thuis voelt en aan de gezondheid kun je aflezen of het een goed hok is. Als de nekken glanzen, de neusdoppen krijtwit en de pootjes rood zijn en ze presteren niet zoals het hoort, moet men het eerder in de kwaliteit zoeken. De duiven zijn in ieder geval top op een goed hok.
Jij ook een goed seizoen toegewenst. Ik lees je wel voor/tussen de grote mannen in Zutphen.

質問:

FR

Lorsque vous jugez le physique d’un pigeon, quelles sont les 3 qualités les plus importantes ? A contrario, quels sont les défauts que vous ne voulez pas voir ?

NL Wanneer U de fysiek van een duif beoordeelt, welke zijn de 3 belangrijkste criteria ? Anderzijds, welke zijn de negatieve punten die U niet liever ziet bij de beoordeling van een duif ? 

Answer:

FR
Nous ne sommes pas des juges qui oscultent les yeux, grandeur, constitution.... Le samedi, un des premiers rentrés dans son pigeonnier, cela c'est important. Nos pigeons ne sont évidemment pas des "clochards", ils ont un plumage doux, et ont une excellente vitalité. Ceci est venu simplement après sélection de leurs prestations et pas jugés dans la main.

NL
Wij zijn niet van die keurders. Ogen, grootte, bouw, etc. interesseren ons niet zoveel. Zaterdag vroeg op de klep, is voor ons het belangrijkste!
Onze goede duiven zijn echter geen voddenbalen, hebben een zacht verenpak en zijn vitaal. Dit is echter tot stand gekomen door de duiven op prestaties te selecteren en niet in de hand.
Spelen dus! Daar hebben we ze voor!

質問:

NL

Beste Bas,
kun je uitleggen hoe het bijlichten van oude duiven werkt ?
Is dit door vanaf de langste dag deze de volgende dagen te handhaven qua aantal lichturen ?
Wanneer stop je ermee ? 
Hoe voorkom je dat je ruiproblemen gaat krijgen ?

Answer:

NL
Hallo Frank,
In verband met jouw vragen, verwijs ik je naar het antwoord op de vraag van Danny. Ik ben alleen vergeten erbij te zetten dat we stoppen met bijlichten zodra de duiven thuis zijn van hun laatste vlucht in september. Na een week vallen de oude duiven dan spontaan in de rui.
Het lijkt mij niet nodig om gelijk op 21 juni te starten. Het is naar mijn mening nodig als je het verschil buiten echt gaat merken.
Succes.

質問:

NL

Mijn vragen aan Gerard en Bas zijn: 
Gedragen topduiven zich volgens jullie waarnemingen, anders op het hok dan "gewone" duiven. Zoja, wil je daar een voorbeeld van geven? Mijn tweede vraag is: houd je rekening met een bepaalde hiërarchie op het hok onder de duiven? Ik heb zelf het idee dat de hiërarchische positie van een duif, mede van invloed is op zijn vluchtprestaties. 
Ten slotte, wil ik mijn bewondering uitspreken voor de uitzonderlijke wijze waarop jullie presteren en hoe jullie omgaan met de kinnesinne in de duivensport. 
Bij voorbaat dank voor het beantwoorden van mijn vragen.
PS. Is volgens jullie een Topmelker ook een beetje een duivenpsycholoog?

Answer:

NL
Interessante vragen! 
Ik denk dat je topduiven niet makkelijk kunt onderscheiden van de gewone duiven. Zelf heb ik ook ieder jaar favorieten, maar een aantal laat toch ieder jaar verstek gaan. Als ik van te voren wist, welke de daadwerkelijke toppers waren, hield ik niet zoveel duiven. Als er éénmaal een topper in het hok zit, ga je die anders bekijken en valt alles op aan zo’n duif. Dan is het natuurlijk makkelijk om te zeggen dat hij/zij altijd het eerste binnen is, etc. Goede duiven zijn nooit suffers en altijd alert. Er zijn echter ook gewone duiven met deze eigenschappen. Ik speel ze maar en dan zie ik wel wat de goede zijn.
Ik geloof wel in rangen en standen op het hok. Na een rampvlucht kun je dit het beste merken als er enkele goede duiven van het hok zijn. Wij verwijderen gedurende het seizoen dan ook nooit duiven. Ik probeer de reserve duiven zelfs nog in de leegkomende broedhokken te wennen, zodat ze allemaal een buurman hebben.
Helaas hoort jaloezie en roddel bij de sport. Dit heeft inmiddels 4 negatieve dopingcontroles opgeleverd. Zolang het mensen zijn die ik niet ken, kan ik er mij niet heel erg druk over maken. Maar als zogenaamde vrienden je in een kwaad daglicht willen stellen, is het even slikken. Dit motiveert mij echter wel weer om te laten zien wie de beste duiven heeft. Dat lukt gelukkig op nationaal niveau al een jaar of 12 heel aardig.
Duivenpsycholoog; tja ik denk dat de omgang met duiven heel belangrijk is. Duiven moeten op de liefhebber kunnen vertrouwen. Blijf bijvoorbeeld met een slecht humeur uit het hok, want als er dan een duif aan het vechten is en je gooit zo’n duif uit het broedhok is het vertrouwen bij zo’n duif in de liefhebber helemaal weg.

質問:

NL

Graag zou ik het volgende willen vragen
welk voeder schema houden zij aan voor de winter laten zij de jaarduiven jongen groot brengen of alleen broeden of niets hoe koppelen zij hun duiven goed x goed of anders gebruiken zij natuurlijke spierversterkers voor hun duiven en welke dan
ik hoop hier iets uit bij te leren

Answer:

NL
Beste heer Appelmans,
Het voerschema in de winter is reeds uitgelegd bij de vraag van Jan. 
Onze vliegduiven (jaarling en 2-jaarse) werden net voor kerst 2005 gekoppeld en brachten een ronde jongen groot (eieren vd kwekers). Toen de jongen 17 dagen oud waren, verhuisden de duivinnen naar de ren. Het seizoen begon op 1 mei en in de tussenliggende 3 maanden, zijn ze dus niet herkoppeld.
De kwekers worden inderdaad goed x goed gekoppeld. We kweken 3 rondes uit onze beste kweekduiven. Iedere ronde worden de partners onderling gewisseld. Van de beste hebben we als het goed is dus 6 jongen om mee te spelen met 3 verschillende partners.
Een duif die goed traint, heeft geen spierversterkers nodig. Bij een duif in een goede gezondheid werken alle organen top. Dat is dan ook het hoofddoel. Kwalitatieve duiven met een goede gezondheid.
Succes.

質問:

NL

Hallo, 
U speelt men redelijk veel duiven op een beperkt aantal vierkante meters hok. Er zitten er bij u misschien wel 2x zoveel als bij een “normale” melker. Hoe doet u dit met verluchting enz. Gebruikt u automatische ventilatie? Of iets anders???

Answer:

NL
Hallo Marc,
Ik denk dat 2x zoveel nog laag geschat is. Als onze oude duiven bij elkaar zitten, zitten er incl. reserve duiven 94 duiven (jongen in het nest niet meegerekend) op een hok van 5x 2,40 meter. Onze 47 duivinnen zitten in de zomer in een rennetje van 1,90 x 1,15 meter!
De naam rennetje zegt eigenlijk al genoeg. Volop zuurstof. De bovenste helft van de voorkant is geheel van gaas. Aan het weduwnaarshok hangt een Habru-spoetnik waarvan de bodem van gaas is. De lucht komt door de bodem gebroken het hok in. De bovenste dakpan aan voor- en achterzijde incl. nokvorst zijn niet bekleed met hout. De opgewarmde lucht kan dus alleen het hok verlaten via de nok. 
Mechanische verluchting hebben wij in 2004 in ons jonge duivenhok geïnstalleerd, omdat er hier ca. 90 duiven op 3 x 2,40m zitten. Uit pure noodzaak hebben wij die na enkele maanden uitgeschakeld. In 2007 wordt het jonge duivenhok weer zoals in 2003 (toen liep het heel goed met de jongen). Dus voor alle wijzigingen en bijna gelijk aan het oude duivenhok. Bij de jonge duiven is er echter een strook vliegengaas in de voorkant geplaatst.

質問:

EN

Hi 
I see you race both sexes excellent , if at some time you had no time to race both hens and cocks only one , which sex would you race and why ???? thanks for your time

Answer:

EN
Hello David,
When I had no time to race both sexes I would race only with hens and maybe two hens mated to one cock. Hens are more constant in racing and win 1 or 2 more prizes a year. The best thing is race with both sexes because then you will test the quality of hens and cocks! Try to make time to race both of them.

質問:

NL

Beste Bas, 
Wat is de voeder systeem voor jonge duiven ?

Answer:

NL
Geachte heer Huls,
Tot aan de leeftijd van 6 weken krijgen de jonge duiven luikse mengeling samen met kweekmengeling. Daarna kweek of vliegmengeling. Dit hangt af welke ronde het is, omdat wij niet diverse soorten blijven kopen. Als de vluchten beginnen voeren we de jongen hetzelfde als de oude duiven. Ik wil wel opmerken dat we geen jonge duivenspecialisten zijn. In 2006 werden ze zelfs niet voor prijs gezet en alleen als africhting meegegeven, omdat we ze niet verduisterd hadden.

質問:

NL

Beste Gerard en Bas,
Je hoort wel dat sommige liefhebbers twee duivinnen koppelen en aan één doffer en daar ook nog goed mee weten te presteren.
Dit jaar zit de verhouding tussen doffers en duivinnen helemaal scheef 14 doffers en 25 duivinnen.
Ik speel totaalweduwschap.
1. Hebben jullie ervaring met zo’n systeem met twee duivinnen aan één doffer gepaard? 
2. Bij het trainen rouleren mijn duiven en nu vrees ik dat als ik twee duivinnen aan één doffer koppel en de duivinnen komen na de training op het hok met de broedhokken binnen, dat er dan elke keer vanwege de jaloezie grote gevechten gaan ontstaan. Dat is nu juist iets waar ik niet op zit te wachten. Hoe denk en jullie hierover? 
3. als jullie een oplossing voor mijn probleem van teveel duivinnen hebben dan hoor ik dat graag. (een strenge selectie heeft al plaatsgevonden!) Uiteraard wens ik jullie voor het komende jaar weer veel succes toe!

Answer:

NL
Beste Joep,
Bedankt voor je vragen. Onderstaand zal ik ze per nummer beantwoorden:
1. Helaas hebben wij hier geen ervaring mee. Het lijkt mij een bewerkelijk systeem, omdat je bij thuiskomst vd duiven op moet treden als politie-agent. Gebr. van Toor uit Vlaardingen hebben hier vele jaren succes mee gehad. 
2.Ik zou zeker stoppen met rouleren. De duivinnen de hele week opjutten, lijkt mij geen lang leven beschoren. Dus de duivinnen de hele week laten trainen vanaf hun eigen hok, lijkt mij de beste oplossing. Op zaterdag zou ik ze regelmatig laten wisselen en de 2e duivin op zicht ernaast laten zitten. 
3.Heb je geen kweekdoffers of voedsterdoffers die vrij komen in maart/april? Ik zou die 11 extra duivinnen daarop spelen. Dit geeft in het hok met je 14 doffers veel meer rust. Ze kunnen natuurlijk de hele week met de andere 14 trainen alleen op zaterdag lopen ze bij deze 11 binnen.
Succes ermee.

質問:

NL

Bas,
Als jullie over zouden moeten schakelen naar overnacht fond, zouden jullie dan hetzelde systeem hanteren als op de dagfond? Of zouden jullie bv op nest gaan spelen. Maw is spelen met beide geslachten ook succesvol mogelijk op de grote fond?

Answer:

NL
Hallo John,
In het verleden vlogen wij de 7e,9e en 15e nationaal Bergerac en St. Vincent in 3 opeenvolgende jaren (met steeds maar enkele duiven mee). Dit waren een weduwnaar en 2 duivinnen op nest.
Als ik nu weer overnacht zou vliegen, zou ik zeker alles op totaal weduwschap gaan vliegen. Met nest ben je veel te veel afhankelijk van standen en andere eetbehoeftes door het leggen, broeden en jongen grootbrengen. Je moet wel oppassen met het aanlopen van de duivinnen als die tussen de vluchten 2 of 3 weken thuis zitten. Voor de eerste overnachtvlucht zou ik ze iedere week spelen tot 10 dagen voor de inkorving.
Het kriebelt gelijk weer om weer overnacht te gaan vliegen…..

質問:

NL

Gerard en Bas eerst en vooral een proficiat met de prestaties ik ben fan. Nu de vragen hoe ziet de voorbereiding van de jonge duiven eruit van spenen tot eerste vlucht?? Hoe worden de jongen gespeeld? Hoe ziet het hok interieur eruit van de jonge? Zijn jullie ook voorstander om ze te enten tegen paratyphus? Lichten jullie bij? Zo ja, van wanneer? Hoe lang? Wat voor lamp wordt er gebruikt? Voilla dat is het denk ik, als ik iets vergeten ben mail ik nog eens :-)

Answer:

NL
Hey Kenji,
Een fan; leuk om te horen…. Nog een paar erbij en we hebben het hele Sportpaleis (B) en/of Ahoy (NL) vol.
Het voeren van de jongen heb ik reeds beantwoord bij de vraag van de heer Huls. De jongen worden ingeënt tegen paramixo en pokken (kwastje). Ze worden mee behandeld tegen het geel als ook de oude duiven behandeld worden. Regelmatig (2x per week) krijgen ze Forte Vita in het water. Voor de eerste vlucht worden de jongen ca. 7x tot 35 km zelf afgericht. Daarna worden ze op 70km gespeeld met het samenspel. De eerste vluchten zitten de duiven bij elkaar. Na een week of 4 worden ze op de deur gespeeld. Op de inkorfdag tonen wij ze niet, zodat ze rustig de mand ingaan. Soms komen ze de dag voor het inzetten wel bij elkaar al dan niet na een lapvluchtje van 35km. Alle wanden in het hok zijn voorzien van een allegaartje van zitplekjes en schapjes. Er kunnen wel 130 duiven zitten op een hok van 3 x 2,40m. Er zitten er echter 90 op.
Voor de seizoenen 2000 tm 2003 zijn de oude duiven wel ingeënt tegen paratyfus. Van 2004 tm 2006 niet. Ik heb in prestaties geen verschil gemerkt. Kwaad kan het niet alhoewel de duiven bij de inenting met het enige in Nederland toegelaten vaccin wel een flinke opdonder krijgen. Daarom zijn we er in 2004 mee gestopt.
Wij lichten inderdaad bij (zie antwoorden Danny en Frank). Wij doen dit met een 11 watt spaarlamp.
Veel succes en zorg maar dat je er op de nationaals weer bij bent.

質問:

NL

Beste Bas en Gerard 
Wat ik vragen wil is het volgende 
Vanaf wanneer spelen jullie de jonge duiven en tot hoever En waarop selecteren jullie deze jongen 
En hoe oud zijn gemiddeld de oude duiven op de vlieghokken ?

Answer:

NL
Hallo Dick,
Tot en met 2005 vlogen de jongen het hele jonge duiven programma met aansluitend de natour en attractievlucht (13x incl. 2x 350km en 2x 450km). In 2006 verduisterden wij onze jonge duiven niet en hebben ze afgericht op de natour incl attractievlucht van 350 km. Voor 2007 ben ik wat betreft ervaring er nog niet gerust op. Afwachten dus.
De jongen werden voorheen eerst geselecteerd op prestatie. Als 2e selectiecriterium vitaliteit/gezondheid. We hebben in 2006 niet voor prijs gespeeld met de jongen. Het element prestatie is dus niet van toepassing.
In 2006 hadden wij alleen jaarlingen (75%) en 2 jaarse op het vlieghok. Voor 2007 zitten er ook 3 jaarse op het vlieghok. Mede omdat ik bang ben dat de jonge duiven te weinig ervaring hebben en de 2 en 3 jaarse het dus op moeten knappen. Ik wil benadrukken dat duiven na deze 2 vliegjaren niet op zijn. Alleen de snelheid is eraf, omdat ze inmiddels 2x 8000km en als jong 3000 km (19.000 km)in de vleugels hebben. Als ik dan nog niet weet of een duif goed genoeg is voor het kweekhok, zou het slecht gesteld zijn. We kunnen dus met 2 jarige toppers nog 8 jaar kweken. Als ik ze speel tot aan 5 jaar; blijven er nog maar 5 kweekjaren over. Afgelopen najaar verhuisde onze super jaarling Taylor (9x 1:100 als jaarling) zelfs op 1-jarige leeftijd naar het kweekhok. Dit deden wij ook met de nationale asduiven “Olympic Unbelievable” en “Evolution”. Hier heb ik nooit spijt van gehad.

質問:

NL

Hallo Bas,
Hoe bereiden jullie de duiven voor die ingekorfd worden voor de halve fond/dagfond? Hier gebeurt de inkorving altijd op donderdagavond om zaterdag te vliegen. Sommige liefhebbers geven nog een volledige voederbeurt op donderdag in de late namiddag zodat de duiven met een goed gevulde krop de mand ingaan, anderen zijn bang om duiven in te korven met eten in de krop...
Nog anderen voederen de duiven af met wat pinda's en snoepzaad.
Welk systeem volgen jullie?
Kunt u ook het nut en het gebruik van Tovo eens nader toelichten?

Answer:

NL
Hallo Karl,
Van vitesse tm dagfond worden de duiven op de inkorvingsdag altijd 's morgens normaal gevoerd en halverwege de middag nogmaals. Omdat de
doffers altijd voer hebben staan, eten deze nauwelijks nog. De duivinnen krijgen half rantsoen in de middag. Ze krijgen dus eigenlijk hetzelfde
als normaal, maar minder. Met lege kroppen op pad sturen, lijkt mij niet erg goed. Als ze helemaal vol zijn, is ook niets omdat ze daar alleen
maar last van hebben. Tovo zijn wij gaan voeren, omdat we dit ca. 10 jaar geleden zagen bij Jan Ouwerkerk. Er lag geen bepaalde gedachte achter. Nu durf ik het niet meer weg te laten in de voeding. Door de duiven zelf te laten kiezen, zullen ze zelf bepalen of dit goed voor hen is.

質問:

NL

Sommige melkers zeggen me dat duiven hokken nodig hebben met veel licht(veel ramen dus). Andere zeggen me dat de hokken juist zeer gesloten moeten zijn, zodat er weinig licht op kan.
Hoe denken jullie erover?
Mijne tweede vraag is de volgende: Zouden jullie het aanraden mijn oude weduwenaars te verduisteren? Ze zouden top moeten zijn in de maanden juni en juli. Zo ja, hoe lang(tot welke datum, welke uren...)?

Answer:

NL
Beste Patrick,
Inderdaad er zijn er veel soorten hokken. Van heel donker tot bijna een kas. Bij ons is de voorzijde (oost) voor 40% voorzien van glas. In het
dak is 1 rij van de 4 voorzien van plastic licht doorlatende dakpannen. Ik wil wel opmerken dat wij ingebouwd wonen met veel bomen en struiken.Als je niet langer als juli speelt, is het helemaal niet nodig om te verduisteren. Als je de duiven in de winter maar 1 ronde groot laat
brengen en niet herkoppeld of ze droog (alleen eieren) op weduwschap zet, zullen de duiven niet eerder dan juni hun 1e pen gooien.

質問:

NL

Hallo Bas,
N.a.v. onderstaand antwoord op de vraag van een andere liefhebber
Wij spelen inderdaad met duivinnen en wel te verstaan totaal weduwschap. Op een aantal reserve duiven na, zitten er bij ons dus geen partners thuis en worden zowel doffers als duivinnen wekelijks ingezet. Het weduwschap begon in 2006 begin februari en bij de laatste vlucht (half september) zaten de duiven dus ruim 7 maanden op weduwschap. Dit resulteerde voor de meeste duiven in 21 vluchten en in totaal 6700 km (normaal seizoen 24 vluchten/8000 km).
Gedurende het seizoen wordt er maar een keer of 2/3 getoond. Duiven ophitsen, is misschien leuk voor een vitesse-vlucht, maar zeker niet als de duiven 5 en een halve maand op weduwschap worden gespeeld. Een goede duif motiveert zichzelf! 
Getraind wordt er ruim 2 uur per dag. Niet met de vlag, maar maken deze trainingsuren bij een goede gezondheid makkelijk zelf vol. 
Heb ik nog de volgende vragen.
1. Ik rouleer mijn duiven bij de training. Doen jullie dat ook? Of vliegen de duivinnen in- en uit bij de trainingen op het verblijf van de duivinnen? 
2. Hoe hebben jullie de duivinnen gehuisvest: los op de afdelingen of in een loketkast met daar een traliedeur voor om onderling paren te voorkomen? 
3. Hoelang blijven de duivinnen bij de doffers na thuiskomst? 
4. Op welke dag van de week brengen jullie de duiven nog eens 35 km weg? 
5. Trainen de duiven 1 of 2 keer per dag? 
6. Als ik goed gelezen heb spelen jullie de duiven op de natoer ook op totaalweduwschap. Nooit last van inzinkingen en zo ja hoe lossen jullie die op of hoe voorkomen jullie die? Als ik de uitslagen van 2006 Natoer bekijk op jullie site dan hadden ze geen enkel dipje! 
Alvast bedankt voor de antwoorden.

Answer:

NL
Hallo Joep,
Ik zal jouw vragen wederom per nummer beantwoorden:
1. Nee, wij rouleren onze duiven niet. Dit is ook niet mogelijk, omdat de hokken niet naast elkaar gelegen zijn. Het lijkt mij persoonlijk beter om niet te rouleren. Ze blijven veel rustiger en op zaterdag hebben wij er nooit problemen mee dat ze niet naar het weduwnaarshok zouden willen. Na enkele keren weten ze precies waar ze moeten zijn.
2. Bij ons zitten de duivinnen in een ren van 1,90 x 1,15m. Op de achterwand zitten 55 zitjes van 16 cm breed. De tussenschotjes lopen iets langer door, zodat ze in ruststand elkaar niet kunnen zien. In de schapjes is plaats voor 1 duivin. Op de grond gewoon een houten vloer zonder poespas. Als er een koppeltje ontstaat (bijna nooit) is dit altijd een duivin die niet meer gespeeld wordt door een blessure. Die trainen niet, worden niet gespeeld en worden paarziek.
3. Minimaal enkele uren. Meestal tot ’s avonds en als de duiven laat in de middag thuiskomen zelfs tot de andere dag.
4. Tijdens de natour worden de duiven op woensdag of donderdag weggebracht. 
5. Afhankelijk van de tijd van het jaar, maar meestal ’s morgens en ’s avonds. Tijdens de hete zomer in 2006 vlogen ze ’s middags/’s avonds voor geen meter.
6. Natuurlijk zijn tussen april en september niet alle weken even goed, maar een echte dip denken wij niet gehad te hebben. Het leek erop dat ze tijdens de natour nog een extra gaspedaal gevonden hadden. Wij denken dat wij dit te danken hebben door gedurende 7 maanden weduwschap geen gekke dingen uit te halen (jaloers maken, e.d.). In 2004 en 2005 vlogen de duiven op de natour wel op nest, maar weduwschap lijkt ons toch beter te liggen.
Hopelijk kun jij en andere lezers hier iets mee.

質問:

NL

Hoi Bas, 
Ik heb een vraag over de kweek. Als een koppel op 7 januari het 1e ei heeft kunnen die eieren dan omgelegd worden naar een koppel dat 3 eerder of later het 1e ei had. Of zijn 3 dagen verschil teveel?

Answer:

NL
Hallo Frank,
Dit kan wel, maar je loopt het risico dat bij overbroeden de duif niet zo lang blijft zitten en de laatste dag het nest verlaat. 
Wij hanteren zelf een maximum van 2 dagen te laat of te vroeg. Als ik moest kiezen tussen 3 dagen te vroeg of te laat, zou ik kiezen voor 3 dagen eerder. Misschien nog beter om dan bij 2 koppels 1 ei te leggen. Je spreidt zo het risico.

質問:

NL

Beste Bas, wij presteren altijd goed in het begin van het seizoen met onze oude duiven maar komt de eerste hitte eraan dan is het beste ervan af. De duiven komen totaal ingevallen thuis van de vlucht. Het is nogal warm op de hokken tijdens de zomer. 
Ligt daar de oorzaak?

Answer:

NL
Beste,
Leuk om op deze manier wat van jullie te vernemen. 
Ik kan mij niet voorstellen dat de hokken te warm zijn, mits deze sinds de prestaties van jullie Figo niet veranderd zijn. Als ik mij niet vergis, won Figo met bloedheet weer de 1e nationaal Bourges. Het soort kan het dus ook niet zijn. (bij ons vloog trouwens een kleinkind van Figo, de 2e S. Nat./NPO Argenton in 2006).
Ik denk dat het beste is om te bekijken of jullie veranderingen aan hok of voeding hebben doorgevoerd sinds het topjaar van Figo. Is er bijvoorbeeld bijgebouwd (bij de buren), zodat er een andere windval is of misschien met warm weer helemaal geen wind (lees zuurstof) op de hokken komt. Mbt. voeding: misschien anders gaan voeren, omdat dit beter leek! Pak er eens een oude reportage van jullie bij.
Kortom zou ik terugdenken aan een aantal jaren geleden. Wij hebben de afgelopen jaren veel gesleuteld aan ons jonge duivenhok en dat heeft geen verbetering opgeleverd. Maar jullie weten, het moet beter en beter en dan stoot je meerdere malen je neus.
Veel succes met jullie Figo-tjes en misschien tot ziens in Oostende.

質問:

NL

Goedenavond fam. Verkerk,
Ten eerste wil ik jullie feliciteren met jullie geweldige prestaties,
Hier mijn twee vragen,
1: Ik kan me nog herinneren van een forum waar je in zat waar je vertelde over het koud leggen van de eieren waardoor je twee rondes snel acher elkaar aan had. doen jullie dat nog steeds? En hoe werkt dat precies?
2: Hoe zien jullie de toekomst van de duivensport? En dan vooral de overrompeling van de dagfondvluchten? Ik heb deze vraag ook aan een goede bekende van je gesteld tijdens het forum van de Lewedorpse kampioenendag namelijk Piet Verbree, Hij antwoorde met: iedereen zal moeten specialiseren, deel jij deze mening?

Answer:

NL
Hallo Wilfred,
Een trouwe klant dus van forums!
1. Wij doen dit niet meer. Dit koud leggen, had na 7 dagen toch teveel uitval. Als je de eieren overlegt, is het beter om een voedsterkoppel te vinden dat maximaal 2 dagen eerder of later heeft gelegd. Eén of twee dagen koud leggen, omdat je verwacht dat het voedsterkoppel nog niet gaat leggen, is geen probleem. Doe een beetje gerst in een broedschaal en draai de eieren ’s morgens en ’s avonds om, zodat de dooier niet naar 1 kant zakt. Een graad of 12 is het beste.
2. Ik zie de toekomst van de duivensport positief tegemoet. Als iedereen dat deed, groeide de duivensport nog!! Ik ben van mening dat men niets opschiet met negatief O.H-en op verschillende forums op internet e.d. Als wij duivenliefhebbers de sport zelf niet positief uitdragen, moeten we dan verwachten dat er een toestroom komt van nieuwe liefhebbers??? Als men zich gaat ergeren dat een selecte groep weer (met meerdere) duiven op teletekst staat, is men naar mijn idee verkeerd bezig. Men moet er rekening mee houden dat deze liefhebbers hier jaren over gedaan hebben (selectie). Je kunt deze ergernis omzetten in motivatie “dat kan ik ook”. Dit zal naar mijn idee beter werken. Alles is mogelijk als je maar wilt! En daar wringt het schoentje. De meeste mensen willen dat prestaties aan komen waaien.
Het probleem met dag- en overnachtfond is dat je hier geduld voor moet hebben. Dit is geen kwestie van 1 of 2 jaar, maar van jaren. (Dag- en overnachtfond zijn wat mij betreft de toekomst, omdat deze vluchten minder windgevoelig zijn.) Bij vitesse en midfond, gaat dit uiteraard sneller. Men MOET niet specialiseren. Het enige wat iedere duivenliefhebber wel MOET, is genieten van de duivensport. Voor de 1 is dat het Generaal; voor een ander bijv. vitesse. Het nadeel is dat er in de meeste vliegprogramma’s GEEN keuze is. In 2007 (vooruitlopend op landelijk vliegprogramma) in onze afdeling wel (zie www.afdeling5.nl )Leg de lat daarbij niet te hoog. Dit voorkomt teleurstellingen.
Tot op een volgend forum en ga er maar van uit dat er over 100 jaar nog duivensport is. Geniet ervan!

質問:

EN

Hi Bas
Being a fancier flying on my own and now having to work continental shifts at work which include working three different shifts in one weeks ie 1st week 2 starting time 2.6/2 2 2/10 3 10/6 2 off 2nd week 2 6/2 3 2/10 2 10/6 2 off 3rd week 3 6/2 2 2/10 2 10/6 then 10 days off 
how would you think you would feed your birds a daily routine or hopper ?

Answer:

EN
Hello David,
It is great to hear that you still have pigeons with such shifts. I think you are really motivated. A lot of fanciers quit pigeon sport for less nowadays, which I can’t understand.
I think it is best to feed them once a day and there must be always food in the hopper(or in their nestbox). You can refresh it when you let them out. After each training you can give them some small seeds or peanuts. When your birds can’t eat the entire day I think you will have problems after a while because they have no schedule. When they can eat the entire day, they will eat when they want.
Good luck and enjoy your pigeons between your shifts.

質問:

NL

Beste Bas, 
Eén van de vragen was verduisteren van oude duiven,je antwoordde tss de 10 en 14 uur,kan je hier iets concreter zijn aub ? moet het aantal uren in het donker niet ongeveer constant zijn ? klopt het dat je deze verduistering reeds stopt begin Mei (gebeurt dit van de ene dag op de andere of gelijkmatig)

Answer:

NL
Beste Wim,
In mijn antwoord over verduisteren, heb ik aangegeven dat wij de afgelopen jaren tussen 10 en 14 uur per dag verduisterd hebben. Uiteraard niet de ene dag 10 en de andere dag 14. Ik bedoelde hiermee het ene jaar 10 het andere jaar 14 uur. Ook de einddatum van het verduisteren lag tussen mei en eind juli.
Zoals je kunt lezen, proberen wij ieder jaar iets anders.

質問:

FR

Bonjour,
Pourriez vous me dire quelles volées et entraînement font vos pigeons, la dernière semaine avant un concours de fond ? Pensez-vous qu' il est bon de ne pas les faire voler quelques jours avant l'enlogement ?

Answer:

FR
Chez nous les pigeons volent tous les concours intérmédiaires avant de participer à leur premier concours de fond d'un jour. C'est-à-dire 70-120-140-200-275-350-450 kms. Nous jouons nos pigeons chaque semaine. Donc ils sont encore joués 5 jours avant l'enlogement d'un concours de fond.

NL
Bij ons worden de duiven alle voorvluchten gespeeld, voordat zij deelnemen aan de eerste eendaagse fondvlucht. Dit is meestal de navolgende opbouw: 70-120-140-200-275-350-450 km.
Bij ons worden de duiven wekelijks gespeeld. Dus 5 dagen voor de inkorving worden ze nog gespeeld. 

質問:

NL

Ik heb jullie voermengeling bekeken en ik moet zeggen, daar ben ik nogal van geschrokken. Jullie gooien 3 merken door elkaar, terwijl al deze merken pretenderen hun mengelingen totaal uitgebalanceerd zijn. Nu heb je de keuze om 1 soort voer te gaan gebruiken, dus 1 soort voer voor licht en 1 soort voer voor zwaar voer. Welke merk en type zou je dan gaan voor het type spel wat jullie spelen ?

Answer:

NL
Niet schrikken Arjan. Het heeft niets om het lijf. In de loop der jaren, hebben wij een soort toegevoegd om bijv. mee te doen aan het wereldkampioenschap Versele Laga of Mariman-Cerafin Trophy. Omdat de prestaties goed zijn, durf ik nu geen mengeling weg te laten. Ik denk bovendien dat wellicht de ene mengeling; de ander aanvult (zeker omdat wij de duiven laten kiezen). Een voorkeur voor een bepaalde mengeling heb ik echt niet. Ze zijn allemaal kwalitatief zeer goed en gevarieerd.

質問:

EN

Dear sir,
in the racing season people state you should treat for canker and respatory on say a 3 week cycle ;do you think this his correct and if so wich products would you use if any,also would you use any antibiotics again if so what products would these be ?

Answer:

EN
Hello Peter,
In our racing season we cure every 4 weeks against canker with BS or a Belgamagix of Belgica De Weerd. Against respiratory problems we cure also with products of Belgica De Weerd, but only after his personal advice.
Before the racing and breeding season we go to our vet for a full check. I hope you have a specialised vet in your neighbourhood.
Yours in Sport,

質問:

FR

Chers Gerard et Bas, 
Merci pour votre réponse.
Je me permets de vous demander un complément d' information car ce qui m' intéresse particulièrement ce sont les 5 derniers jours avant le concours de fond : Quelles volées font les pigeons ? Les empêchez-vous de voler pour qu 'ils fassent des réserves...?

Answer:

FR
Bonjour Jean
Si possible, nos pigeons volent même le jour de l'enlogement. Dans le panier pendant 1,5 jour, ils savent suffisament se reposer.

NL
Indien mogelijk vliegen onze duiven zelfs nog op de dag van inkorven. In de mand kunnen ze 1,5 dag rusten en dat lijkt mij meer dan voldoende. 

質問:

NL

Goedenavond, 
Hoe spelen jullie met de duivinnen? Is dit vanaf het schapje enz. Hoe voeren jullie deze duivinnen? En hoelang moeten deze duivinnen trainen bij jullie? En geven jullie de duiven ook schapenvet enz.? Wat Gerard Koopman ook geeft.

Answer:

NL
Beste Han,
De duivinnen worden het hele jaar op totaal weduwschap gespeeld en krijgen dezelfde mengeling als de doffers. Ze kunnen echter niet de hele dag eten, omdat ik ze anders niet de ren binnen krijg (wij rouleren dus niet). De duivinnen zitten in zitjes van 16cm breed, waar plaats is voor 1 duivin. ’s Avonds trainen ze 1,5 uur en indien mogelijk ’s morgens nog eens 50 minuten.
Schapenvet en kaas hebben wij wel geprobeerd, maar vanwege geen verbetering zijn wij hiermee gestopt. Ook wij blijven zoeken, maar soms passen zaken niet bij de liefhebber/duiven, denk ik zelf.

質問:

NL

Hallo Bas
Ik heb de volgende vragen.
1: Waar kijken jullie na als jullie op zoek zijn naar versterking voor jullie hok? 
Puur naar de prestaties of speelt de bouw, ras etc. van de duif ook een rol hierin?
2: Wat is de verhouding van de mix van pinda's, p40 en tovo die jullie de duiven geven?

Answer:

NL
Hallo Peter,
1. Wij zijn niet rassen-gek of iets dergelijks. De bouw is voor ons ook niet van levensbelang. We kijken eerst of de liefhebber in kwestie al langer goed vliegt. Als het een toevalstreffer is, kijken wij liever even verder.
Zo’n 25 jaar geleden is dit begonnen met duiven van toppers van toen (zoals een Gebr. de Wit, Vroomen en Ouwerkerk). Dit is dan ook onze basis. Nu proberen we naast kinderen van superduiven (bijv. kinderen 83/84/Ouwerkerk; zoon Superkweker/Sangers; dochter Magic Man x Amoré/Koopman; zoon Bono/Reedijk-Jongekrijg (deze duif heet Gerelly en eindigt bij beste 10 doffers WHZB 2006) ook een asduif zelf te kopen. Vorig jaar kochten wij Mission Impossible, die 1e nationale asduif werd tm 500 km.
2. Na het binnen halen, krijgen de duiven ieder ca. 5 pinda’s. Tovo wordt samen met snoepzaad gemengd in de verhouding 1 / 2. Dit krijgen de duiven voor ca. 5% door het voer. P40 ca. 10% door het voer.

質問:

FR

Bonjour, 
une telle réussite nécéssite obligatoirement beaucoup de temps.quelles disponibilités avez vous par rapport à votre travail ? Comment s'organise le suivi de la colonie dans la journée ?(journée type été/hiver) 
Quel est le rôle de chacun ?

Answer:

FR
Bonjour Mr Benoit
Une colonie assez importante demande en effet beaucoup de temps. Cependant pendant la journée nous ne venons pas dans le pigeonnier. Les pigeons ont besoin de leur repos, trouvons-nous.
J'advise les personnes avec peu de temps de tenir peu de pigeons. Vous aurez plus de rendement de 20 pigeons que de 40.
Mon père soigne surtout le matin. Après-midi, je les soigne moi-même. Le planning, l'administration et les accouplements sont pour moi. Donc, en été et en hiver les pigeons sont soignés 2 fois par jour.

NL
Dag Mr Benoit,
In een kolonie met redelijk veel duiven, gaat veel tijd zitten. Echter gedurende de dag komen wij niet op het hok. De duiven hebben hun rust nodig, vinden wij.
Ik adviseer mensen met weinig tijd ook niet zoveel duiven te houden. Men haalt dan uit 20 duiven meer dan uit 40.
De verzorging in de ochtend doet voornamelijk mijn vader. In de middag neem ik dit voor mijn rekening. Planning, administratie en koppelen zijn ook aan mij besteed. Dus in de zomer en winter worden de duiven 2x verzorgd.

質問:

FR

salut Monsieur,
Je suis un colombophile de la race pigeon voyageur, mais le probléme que je ne sais pas trop dans le domaine et j'aimerais savoir bcp de chose sur l'elevage. J'ai 10 couples de pigeons voyageurs sans pedgrees, dans un grand pigeonnier,j'ai fait des entrainements et des dressages, mais je ne sais pas faire la différence entre le vrai et le faux, j' ai lancé trois pigeons d'une distance de 40 km , il ya un qu'est revenu dans une 1 heure10mn , l'autre pigeon female est revenue le lendemain à 8h50mn et la dérniére est revenue le troisiéme jours à 16h30, sachant que je les lancé à15h30,je me suis dit que c'est à cause de manque de vétamine j'ai donné des vitamines, ou peut-être refaire un autre essaie. aprés une semaine j'ai les lancé à 15 km, ils sont revenus tous dans un 1/4heures, je me suis dit ce n'est pas grave, il faut encore faire du dressage, alors la derniere station, je les lâché d'une distance de 100 km à 11h15mn ils ne sont pas revenus dans le jour, ça ma vraiment inquété.
veuillez Monsieur, d'aprés votre grande expérience m'informer et m'instruire dans ce domaine, et me dire ce que je dois faire, je serais vraiment trés reconnaissant à vos monsieur.

Answer:

FR
L'origine ou des vitamines n'ont rien à voir avec les pertes. Je crois qu'il y a un problème de santé et à cause de cela ils se sont perdus. Vous pouvez penser à un problème respiratoire quand les pigeons s'entraînent difficillement à la maison. Une visite chez le vétérinaire est à conseiller Je me trouve à quelques milliers de kilomètres de chez vous, donc difficile à juger la condition de vos pigeons.

NL
Dag mijnheer,
Afstamming en vitamines hebben niets met deze verliezen te maken. Ik denk dat de duiven een probleem hebben met hun gezondheid en daarom zijn achtergebleven. U zou kunnen denken aan een probleem met de luchtwegen als de duiven aan huis ook slecht trainen. Een bezoek aan de dierenarts is aan te bevelen. Het is voor mij enkele duizenden kilometers bij u vandaan niet mogelijk om de conditie van uw duiven te beoordelen.

質問:

FR

Bonjour
Elevez-vous avec vos voyageurs, ou uniquement de vos reproducteurs ? 
préférez-vous le croisement ou la consanguinité ? 
que pensez-vous des tardifs ?

Answer:

FR
Cher Benoit,
Vu que l'espace est limité, il est impossible d'élever avec tous les pigeons. Nous sommes persuadés qu'il est préférable d'uniquement élever avec des pigeons avec un palmares. Dans le cas contraire, que faire à la fin de la saison? Tenir des pigeons qui ne satisfont pas? Alors, je préfère 3 tournées de nos meilleurs pigeons.
Nous accouplons des bons avec des bons; mais pas en consanguinité trop proche. Evidemment, il y a des pigeons en consanguinité proche mais jamais au 1e degré. Nous ne sommes pas partisans des jeunes tardifs. A moins que vous vous en occupiez beaucoup en hiver, je veux dire que cela demande beaucoup de travail. Si vous ne les entraînez pas en hiver, il resteront "bêtes" et les efforts ne serviraient à rien.
Beaucoup de succès

NL
Beste Benoit,
Omdat wij klein behuisd zijn, is het voor ons niet mogelijk om uit alle duiven te kweken. Wij zijn ook van mening dat het beter is om alleen uit bewezen duiven te kweken. Wat moet je anders aan het einde van het jaar?: Duiven aanhouden uit duiven die zelf niet voldeden??? Ik heb dan liever 3 rondes uit onze beste.
Wij koppelen goed x goed en wij doen niet te nauw kweken. Natuurlijk zijn er duiven aan elkaar verwant, maar zeker niet in de 1e graad. 
Wij zijn geen voorstander van late jongen, tenzij men er in de winter veel werk van maakt en dan bedoel ik heel veel werk. Indien men de duiven niet leert, zullen zij altijd “dom” blijven en is alle moeite voor niets geweest.
Veel succes.

質問:

NL

Goedenavond 
Een aantal van mijn late jonge duiven hebben als je de bek dicht bij je oor houdt een stotende ademhaling daarbij hebben ze ook geen mooie gesloten bek.De neusdoppen zijn helemaal wit en de mest is goed.Wat kan dit zijn? 
Voor een paar weken geleden heb ik al eens een vraag gesteld over het kuren tegen geel en dan geen geel in de bek wat te zien is ,maar inwendig oftewel geel in de maagslijm. 
Heeft dat er mee te maken? 
Hier heb ik overigens 10 dagen tegen gekuurd en na controle van 3 duiven bleek dat er nog heel iets was.

Answer:

NL
Geachte heer Terhalle,
Uw duiven zullen primair last (gehad) hebben van het geel in het maagslijm. Secundair zal er een virus of bacterie aanwezig zijn dat op de luchtwegen slaat. Heeft u tegen het geel via het voer gekuurd?? Duiven drinken nu niet zoveel dan ’s zomers bij 20 graden.
Bent u op controle geweest bij een gespecialiseerde duivenarts? Dit is zeker aan te raden; niet zelf gaan proberen, is mijn advies. Als ze nu nog steeds “iets” het geel hebben, zal dat vanzelf weer uitbreiden.
Sterkte ermee.

質問:

EN

Dear bas;
thanks for youre answers too my questions.concerning ornithosis and trichomanosis, but could you tell me if you put any think in the water inbetween races;

Answer:

EN
Normally we don’t give something in the water in between the races. When we give medicines; we give this on the food and not in the water. We make the food sticky with honey mixed with warm water and put for example the BS together with yeast on the food. BS and Belga magix are both used against canker/tricho.
It is our opinion that it’s better to put medicines (if possible) on the food instead of in the water.

質問:

EN

Hi Bas 
im jayson angcana of the Philippines,i just wnt to ask something..What suplement should i give to my Pigeon before the race..what else will i do before the race..i just see your email and i want to know some tips on how you race your pigeo..

Answer:

EN
Hello Jayson,
There are so many supplements on the market, so it is difficult to say which ones are useful. In your country where the temperatures are high I suggest to give them electrolytes the day before basketing and when they come home from the race.
The most important thing with the humidity and heat is an excellent loft with enough air. 
For other tips you can read my other answers in English.

質問:

NL

Beste Bas,
Ik had nog een vraagje aangaande jullie verduistermethode. Als jullie stoppen met verduisteren doen jullie dit dan plots of bouwen jullie de verduistering langzaamaan af?
Alvast bedankt voor de informatie

Answer:

NL
Beste Jo,
Bij zowel jonge als oude duiven hebben wij beide geprobeerd. Wij hebben in geen van beide methodes een extra voordeel gezien en daarom is het
makkelijker om er in 1x mee te stoppen. Dit scheelt een hoop werk.

質問:

FR

Bonjour,
Je suis colombophile débutant du maroc,
Chez nous, les concours commencent vers le 1er janvier, avec environ 6 concours de vitesse ensuite 6 concours de demi-fond et enfin 3 concours de fond, le dernier est d'environ 900 km et se déroule vers fin Mai.
Pour les concours de fond, il y'à une période de 3 semaines de repos après chaque concours, 
pour les concours de vitesses et demi-fond, chaque semaine il y'a un concours.
Je voudrais jouer au veuvage.
Quelle est selon vous la meilleure mise au veuf dans notre cas et à quelle date ?
Quand est ce que je dois les accoupler et quand les séparer ?
Dois-je le faire pour chaque type de concours ou seulement pour les concours de fond ?
Dois-je les laisser avoir un jeune ou dois-je les laisser couver seulement quelques jours et après les séparer ?
Est ce que mes pigeons peuvent participer à tous les concours de la saison ?

Answer:

FR
Je les accouplerais, mais je les mettrais au moins 2 semaines au veuvage avant le premier concours. Ces pigeons, je les jouerais chaque semaine. Si vous savez jouer les mêmes pigeons également sur les concours de fond,cela dépend de la sorte et leur capacité. Je jouerais les pigeons qui ont l'habitude de rentrer le même jour d'un concours de fond à des distances de 700 kms. Pour le grand fond à 2 jours, il faut des autres pigeons. Les pigeons de fond doivent être préparés sur des concours de vitesse et de demi-fond. Je les mettrais donc au veuvage en même temps que les pigeons volent les concours de fond à un jour. 
Pour le reste, il est peu important si ils couvent ou élèvent des jeunes. Mais pas les laisser couver deux fois avant la saison. Parce que dans ce cas, ils muent trop vite leur premiere plume.

NL
Dag,
Ik zou de duiven eerst koppelen en zorgen dat de duiven minimaal 2 weken voor de 1e vlucht op weduwschap zitten. Deze duiven zou ik in eerste instantie iedere week spelen.
Of u dezelfde duiven ook fond kunt laten vliegen, hangt af van het soort en geschiktheid van uw duiven. Ik zou gewone programma duiven niet verder dan 700 km spelen. Voor zware fondvluchten, dient u een ander soort duiven te hebben.
De fondduiven moeten ingevlogen worden op de vitesse en midfond-vluchten. Deze zou ik dus gelijk op weduwschap zetten met de programma-duiven.
Voor het seizoen maakt het niet uit of ze alleen broeden of ook jongen grootbrengen. In ieder geval de duiven niet 2x laten broeden voor het seizoen, omdat zij dan hun 1e pen te vroeg gooien.
Veel succes.

質問:

NL

Beste Bas,
Hoe zie jij de kans van slagen om oude duiven op de deur te spelen, en na de wedstrijd lang bij elkaar laten voor de verliefdheid.
Dus vrij vertaald het jonge duiven deursysteem projecteren op de oude duiven. En dan niet koppelen in het voorjaar zodat de pennenrui ook langzaam verloopt.
graag jouw mening hierover.

Answer:

NL
Beste Wouter,
Op zich zou dit een aardig systeem zijn, maar wellicht hebben de oude duiven toch meer behoefte aan een eigen territorium (broedhok). Bovendien zullen de oude duivinnen in een gezelliger hok makkelijker aanpappen met elkaar dan in een duivinnenhok.
Zoiets lijkt mij echter wel de moeite waard om uit te proberen. Je bent dan misschien de 1e in Nederland, maar als het succes heeft, zullen er vele volgen. 
Ik geloof niet dat de pennenrui hier veel voordeel van ondervindt.

質問:

EN

Dear Gerard and Bas.
I would like to know your opinion - What do you personally consider as the best way how to attract/promote racing pigeon sport to young people ?
What do you think is the most appropriate way to attract new members ?
Second question: Why are you doing just this sport (racing pigeons) ?

Answer:

EN
Hello Daniel,
Thank you for these interesting questions.
I think the best way to promote pigeon sport is promoting pigeons at schools. When children are infected with this sport; they will start later again when they have an own house. Nowadays most children don't know what pigeons are. 
In Holland we have the PPN www.promotie-postduivensport.nl They will promote pigeons on schools with small lofts and have other activities.I like pigeon sport because it is a sport between human and animal. What you give the pigeon during the week(good loft, food, attention), you
will get back in the weekend.

質問:

EN

Dear Bas! 
I have questions concerning double widowhood system. 
Do you lock up the hens during the week? Between two races? 
How many times do you train the racers? Once or twice a day? 
Are there any hens or cocks staying at home to wait for the first racers arriving?

Answer:

EN
Dear Sir Ladanyi,
Below I will answer your questions:
No, we don’t lock up the hens or cocks during the week 
We race every week and it isn’t necessary to lock them up the 5 days they stay at home 
Normally we train them twice a day when the weather is good enough. 
We have a few extra hens and cocks that we sometimes use for the first pigeons that arriving from the race.

質問:

EN

How do you get your pigeons to exercise for over an hour?. I read that you used to flag them but no longer do.

Answer:

EN
Hello Stephan,
When the pigeons are healthy and have a great condition; they like to
fly!! When a pigeon doesn't want to train there is something wrong.
The pigeons know when they may come in, because the landing board is open then (they see the colour orange). We teach them this as a youngster. They never forget!

質問:

FR

Chers Gerard et Bas, 
Dans les concours de vitesse, les pigeons sont lâchés en groupe et même à l'arrivée à leurs colombiers, certains pigeons continuent à poursuivre le vol avec le groupe et c'est après quelques minutes (qui sont très précieuses dans un concours de vitesse) qu'ils se rendent compte qu'ils ont dépassé leur colombier et reviennent vers celui-ci. 
Est ce que ce comportement est dû à la mauvaise qualité des pigeons ou bien à un manque d'entrainement ? Si c'est le cas, quel est le meilleur entrainement pour forcer les pigeons à se détacher du groupe et à rejoindre leur colombier au bon moment ?

Answer:

FR
Cher Hassan,
Des pigeons qui restent dans un groupe, N'OSENT ou ne savent pas voler seuls. Avec OSER, je veux dire qu'ils aiment voler en couple. Avec pas savoir, je veux dire qu'ils sont trop bêtes. Autrement dit, ils ont besoin de soutien du groupe.
Je pense qu'un bon pigeon a les qualités de se détacher du groupe et tirer son plan tout seul. A mon idée, 90 % de qualité et 10 % entraînement.

NL
Beste Hassan,
Duiven die in een groep blijven, durven of kunnen niet alleen vliegen. Met niet durven bedoel ik dat ze te graag in een koppel vliegen. Met niet kunnen bedoel ik dat ze te dom zijn om alleen te vliegen. Maw ze hebben de steun van de rest nodig.
Ik denk dat een goede duif de kwaliteiten beschikt om zich los te maken van de groep en zijn eigen plan trekt. Dit is naar mijn idee 90% kwaliteit en 10% training.

質問:

FR

bonjour,
on parle fréquemment des cures contre la tricho ou les maladies respiratoires, mais que faites vous contre les vers ? quels produits employez-vous ? vous arrive-t-il de traiter les vers pendant la saison sportive ? 
amicalement .

Answer:

FR
Cher Benoit,
Après analyse des fientes, les derniers 20 ans, nous n'avons jamais dû traiter contre les vers. Il y a plusieurs bons produits, mais via mon vétérinaire, De Weerd je connais Wormac. Ce médicament ne semble pas avoir des effets négatifs sur les prestations.
Principe, pas de vers, pas de traitement.

NL
Beste Benoit,
Wij hebben de afgelopen 20 jaar nooit tegen wormen moeten behandelen, omdat deze in een mestonderzoek nooit geconstateerd zijn.
Er zijn meerdere goede middelen, maar via mijn dierenarts ben ik bekend met de tabletten van De Weerd, genaamd Wormac. Deze schijnen geen negatieve invloed te hebben op de prestaties.
Als ze geen wormen hebben, moet je ze hier ook niet tegen kuren!