Because we could no longer cope with the increase in the number of questions and fanciers had to wait (too) long for an answer, we have decided to close off our question section. Furthermore, the great majority of new questions submitted has already been answered in the past.
As we want to keep offering interesting medical information to our readers, we will now concentrate more on those general Ask The Vet articles which have already been published on our homepage in the past. In addition, our Ask The Vet archive, which contains numerous questions and answers, is a mine of information which will still remain at your disposal.
Het is in eerste instantie heel belangrijk te proberen te achterhalen wat de oorzaak zou kunnen zijn van het niet meer eten van de duiven. Door de oorzaak weg te nemen zal er normaalgezien ook een verbetering van de eetlust optreden.
Let wel, als je voor de onderliggende oorzaak medicatie dient te geven aan de duiven, vergewis u ervan dat de duiven het zeker binnen hebben, als ze niet eten of drinken zal de duif op die manier niet de nodige medicatie binnenkrijgen. Dien de medicatie in deze gevallen individueel toe, ttz rechtstreeks in de bek, op deze manier ben je er zeker van dat de duif eveneens de juiste hoeveelheid medicatie binnenkreeg. (de dierenarts kan eventueel ook de nodige medicatie injecteren)
Ondertussen kan men inderdaad wat water met eventueel electrolieten opspuiten. De dagdosis dat een duif in normale omstandigheden drinkt is ongeveer 50 cc, afhankelijk van oa de weersomstandigheden. Dit dien je best toe in verschillende beurten, zodat de duif de tijd krijgt dit te verwerken of te verteren, indien de duif met een volle krop blijft zitten, heeft het weinig zin extra water of voer toe te dienen op dat moment.
Een betere vertering kan eveneens worden bekomen door de duiven bvb extra ecuchol, sedochol of dergelijke toe te dienen.
Maar een eerste vereiste is en blijft het nagaan van de oorzaken , en hiervan af te helpen, en niet alleen symptomatisch te behandelen, want dan kan de duif bvb ten onder gaan, niet aan het feit dat ze weinig eet, maar bvb aan die ander onderliggende oorzaak.
Beste, Mogelijk heeft deze duif last van streptococcen, of gewoon ook zoals men soms zegt, de maandagziekte, uitgeput na een stevige inspanning. Afhankelijk van het probleem kan een of andere behandeling worden ingesteld. Het is moeilijk om zo een diagnose te stellen, verder onderzoek is nodig, maar ecuchol toedienen, om de eetlust wat op te wekken, betere vertering te verkrijgen, anderzijds zou ik eventueel amoxicylline toedienen om de eventuele streptococcenuitbraak te kunnen blokken, is mogelijks een voorlopige oplossing. Om de juiste oorzaak te kunnen achterhalen is echter verder onderzoek nodig. Aarzel niet me te contacteren voor verdere informatie.
Possibly, your pigeon suffers from streptococcis.