Van de Merwe Peter, "Absoluut onnavolgbaar in 2006"


Peter van de Merwe met de Lorenzo en vader Arie met de 16-jarige ‘608, Dordrecht (NL)


Als reporter op bezoek gaan bij Peter van de Merwe is alsof je op zoek gaat naar de verborgen schat. Want er moet toch iets zijn waardoor hij boven iedereen uitstijgt? Om uw nieuwsgierigheid (nog verder op) te wekken, beginnen we met een lijstje met de beste prestaties van afgelopen vliegseizoen. Vervolgens een beschrijving van de manier waarop bij Peter en zijn vader Arie de duivensport bedreven wordt. Aan het eind van de reportage mag U zelf vaststellen hoe het komt dat er aan de Noordendijk zo fantastisch gepresteerd wordt. Zo stelde Jan Ouwerkerk deze zomer zelfs dat er dit jaar niemand in Nederland harder gevlogen heeft dan Peter van de Merwe.


Nu is dat moeilijk objectief vast te stellen daarom mag U zelf oordelen a.d.h.v. een selectie van de beste prestaties in 2006 op afdelingsniveau:

Creil 25.745 d. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 18, 21, 45, 87, 88, 90, 92 etc. 44 mee 40 prijzen.
Peronne 44.240 d. 1, 2, 4, 11, 14, 15, 18, 41, 51, 53, 61, 72, 73 etc. 76 mee 69 prijzen.
Chantilly 22.571 d. 1, 3, 29, 30, 45, 47, 53, 57, 58, 68, 69, 73 etc. 54 mee 41 prijzen.
Chantilly 30.074 d. 1, 12, 13, 16, 17, 18, 19, 22, 23, 34, 40, 41 etc. 89 mee 64 prijzen.
Chantilly 13.133 d. 1, 3, 4, 5, 7, 15, 16, 18, 22, 72, 82, 88, 98 etc. 25 mee 22 prijzen.
Ablis 15.004 d.5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 16, 22, 29, 31 etc. 97 mee 70 prijzen.

Op dit moment zijn alleen de nationale kampioenschappen nog maar bekend: Peter werd op de Midfond 4e hok en 4e + 9e Asduif.
In afdeling 5 werd hij 1e Midfond kampioen van het geheel en in rayon Oost: 1e onaang. Sprint, 1e onaang. en 1e NPO-systeem Midfond, 1e onaang. en 8e NPO-systeem Jonge Duiven, 6e onaang.

Dagfond
Het aantal teletekstvermeldingen is ook altijd een aardige maatstaf, vind ik. Welnu hier een overzicht.
In 2006 stond zijn naam 7x op teletekst, in 2005 was dat 6x, in 2004 maar liefst 12x en tenslotte 9x in 2003. Verder terug ga ik maar niet. Ik neem aan dat hiermee uw interesse voldoende gewekt is….

Het begin
De eerste duifjes kwamen van oom Piet van de Merwe, dat was in 1985. Peter was toen 13 jaar. Door zijn vader Arie werd een keurig hokje gebouwd en Peter was hiermee startend duivenmelker. Natuurlijk bleef het niet bij die 11 duifjes, het hok werd eerst een beetje uitgebreid en later nog verder uitgebreid, er werd eigenhandig een prachtig huis gebouwd en nu staat er alles bij elkaar zo’n 30 meter hok. U zult begrijpen dat zo’n grote kolonie nauwelijks door één man bij te houden is, mede omdat Peter al lang geplaagd wordt door een slechte rug. Daarom wordt het meeste van het werk dan ook door zijn 64 jarige vader Arie gedaan; voeren e.d. doet Peter wel zelf.


de Lorenzo, vader van o.a. Miss Magic


de ‘608, o.a. vader Gwen 1e nat. Asduif 2001 en grootvader Promise


Oude duiven

Achter het huis staat een hok waar ruimte is voor zo’n 25 kweekkoppels. Deze vliegen niet uit maar kunnen de hele dag vertoeven in zeer ruime rennen. Ze worden de eerste week van december al gekoppeld. Zonder dat de eieren overgelegd worden, kweken ze 3 ronden voor eigen gebruik. Eiers overleggen vinden ze niet nodig; omdat ze al zo vroeg gekoppeld worden, kunnen ze er voldoende jongen uit halen. Ook wordt er weinig overgekoppeld, dat geeft maar weer extra werk en gezien de resultaten lijkt het ook niet echt nodig. Half februari wordt een hok met 25 vliegers gekoppeld. Een paar weken later volgt nog een hok met 20 koppels. Op beide hokken worden jongen grootgebracht en beginnen de duiven gewoon weer aan het volgende broed. Als de jongen groot genoeg zijn gaan ze naar het jonge hok en zitten de ouders op weduwschap. De jaarlingen hebben dan de hele winter nog in het jonge duiven hok gezeten en worden pas op broeden overgewend.

Het voer bestaat uit een mengeling van meerdere fabrikanten: Mariman, Versele Laga en Beijers onder motto, wat het ene voer te weinig heeft zal wel aangevuld worden door het andere. Peter gebruikt geen eiwitarm voer, maar gewoon een mengeling die is afgestemd op het seizoen. Tijdens de vluchten dus Mariman Vlieg geel of rood gemengd met de andere 2 soorten. Wel is hij gecharmeerd van de Plus mengelingen van Versele vooral het kweekvoer.


De vliegduiven krijgen in het begin van de week zuivering. Daarna wordt overgeschakeld op vliegvoer met wat gerst. De hoeveelheid gerst blijft constant maar in de loop van de week wordt uiteraard wel meer gevoerd. Bij inkorven op donderdag, blijft er ’s ochtends nog gerst liggen.

Er wordt bij de oude duiven niet verduisterd voorafgaand aan de vluchten of bijgelicht na de langste dag. Omdat er zo laat gekoppeld wordt, blijven ze lang genoeg in de pluimen om het vliegseizoen af te maken.

Getraind wordt er alleen ’s ochtends. Ook als het slecht weer is gaan ze gewoon naar buiten; aan regelmaat wordt veel waarde gehecht. Bij de duivinnen wordt met een vlag gewerkt om ze een uur in de lucht te houden. De doffers hebben een vrije training, als het goed is trekken ze een tiental minuten weg en brengen de rest van de tijd door met af- en aanvliegen. Tussendoor wegbrengen wordt niet zinvol gevonden. Peter is zelfs van mening dat duiven die niet marcheren alleen maar dieper in de put geduwd worden door al die stresserige toestanden.

Dat er maar 1x per dag getraind wordt is toch ook weer een voorbeeld van het niet moeilijker maken dan het al is. In 2003 konden we in april nog niet gaan vliegen vanwege de vogelpest. Om de vorm te temperen kwamen de duiven maar 1x per dag buiten. Begin mei kwam op maandag plotseling het bericht dat we de zaterdag daarop al konden vliegen. De keuze was nu; abrupt overschakelen naar 2x per dag trainen of gewoon doorgaan met alleen ’s ochtends uitlaten. Besloten werd om het bij 1 training per dag te laten. Het seizoen 2003 was zeker niet zijn minste, oordeelt U zelf maar aan de hand van de gewonnen kampioenschappen op nationaal nivo:

• 2e nat. hokkampioen Vitesse
• 10e nat hokkampioen Midfond
• 3e asduif allround Best of the Best
• 4e jaarling asduif Best of the Best
• 7e jonge asduif Best of the Best

Medisch
Het geel wordt beschouwd als de grootste vijand voor de gezondheid van de duiven. Als je dit onder controle kunt houden, is volgens Peter de kans op andere ziekten ook minder. Op broeden krijgen de a.s. vliegers daarom een 5-daagse drinkwaterkuur met BS van De Weerd. Dit wordt 2 weken voor de eerste vlucht nog eens herhaald. Tijdens het seizoen wordt om de 2 á 3 weken een tweetal dagen tegen het geel gekuurd. Voor de zekerheid krijgen ze middenin het vliegseizoen ook nog een keer een geelpil opgestoken. De verplichte enting tegen paramixo wordt op broeden gedaan.
Vitaminen krijgen ze bij Van De Merwe het hele jaar door in de vorm van Vlitabo. Tijdens de rui wel 2x per week en in het vliegseizoen 1 tot 2x. De jonge duiven 1x per week.

Jonge duiven
Er worden zo’n 120 jonge duiven gekweekt, hoofdzakelijk uit de kwekers. Deze worden gehuisvest in ruime hokken met een grote ren ervoor. De tweede en derde ronde jongen van de kwekers worden niet in het hok van de eerste ronde bijgezet, pas vlak voor de vluchten laten ze alles bij elkaar komen. Alleen als jonge duif wordt er tegen pokken geënt, een paar weken na de paramixo prik. Vanaf eind februari wordt er verduisterd tot de langste dag. Er wordt daarna niet bijgelicht. Ze hebben de ervaring dat door het lange verduisteren, de jonge duiven toch wel tot aan het einde van de navluchten behoorlijk goed in de pluimen blijven. Zo konden op de laatste navluchten nog ca. 70% van de jongen ingekorfd worden.

Er wordt een zevental keren opgeleerd, van 5 tot 30 km. Na een paar vluchten wordt de boel gescheiden en verder op de deur gespeeld. Tussen de vluchten door wordt slechts een enkele keer gelapt; dit jaar misschien in totaal twee keer. Vinden ze ook niet nodig want jonge duiven die gescheiden zitten trainen aan huis beter dan duiven die op het schapje al dan niet gekoppeld zitten. Een nestje of een verleidelijke partner zullen de duiven eerder naar het hok terug laten komen. Peter doet de dingen niet omdat anderen het ook doen, nee hij heeft er over nagedacht voor hij wat doet. Getraind wordt er ook maar 1x per dag; ze zijn dan een uurtje buiten. De jongen worden niet verplicht om te vliegen. Bij de jongen hetzelfde voerregime als bij de ouden: een mengsel van meerdere soorten vliegvoer met ca. 25% gerst. Bij thuiskomst zuivering. Voor de laatste jonge duiven vluchten wordt het voer niet zwaarder gemaakt, wel krijgen ze dan de laatste voerbeurt zoveel dat ze de gerst laten liggen.

Na de vluchten vindt de selectie plaats voornamelijk op vliegprestaties, een enkeling wordt doorgehouden puur vanwege zijn afkomst. Omdat ze niet meer buiten komen, verloopt de rui heel snel. Net als de oude duiven, kunnen ook de jongen een hele dag in de ruime rennen voor het hok.


Algemeen
Tijdens ons gesprek werden ook nog wat algemene zaken aangestipt, zoals bijv. het nieuwe, door de NPO voorgestelde vliegprogramma. Volgens Peter is de kans op overdaad groot. De gemiddelde melker maakt geen keuzes, maar korft op zoveel mogelijk vluchten in. En er zijn in deze nieuwe opzet meer ééndaagse vluchten om op mee te doen. Het gevolg is dat de concoursen kleiner zullen worden en de vrachtprijs dus hoger. Dat is nu net waar we niet naar toe willen, de sport is al duur genoeg.

Ook het vliegen van grote hokken tegen de kleintjes kwam ter sprake. In de vereniging in Dordrecht hanteren ze het NPO systeem waarmee een veel gelijkwaardiger strijd ontstaat dan bij de eerste uit de klok.

Hokversterking moet je naar blijven zoeken. Peter haalt jaarlijks wel wat bij in de vorm van eitjes of jongen en gebruikt deze dan voor de kweek, Ze worden gekoppeld tegen zijn beste kweekduiven en op deze manier weet hij al snel of het pakt. Een paar voorbeelden van de aangeschafte duiven van de laatste jaren.

The Promise is een jaarling duivinnetje die dit seizoen maar liefst 2x de eerste van de afdeling won: op Peronne van 44.240 duiven en van Creil van 25.745 duiven. Deze kanjer komt uit een doffer van Cees van der Poel (uit zoon Zitter Koopman x Prima Vera van Comb. B&W) met een zomerjong uit het eigen kweekhok.

De 4e nationale Asduif Midfond 2006 komt uit een doffer van Ad Schaerlaeckens die gekoppeld was aan Britt. Deze super duivin is naar het kweekhok verhuisd nadat ze o.a. een 5e Tours NPO van 11.270 duiven gewonnen had, een 1e van Niergnies in de Drechtsteden en een 4e Bourges NPO van 11.311 duiven.

Een kleindochter van de Verbart van Jan Ouwerkerk – miss Magic - won ook 2 provinciale vluchten in 2006: Chantilly 22.571 duiven en nog een keer Chantilly van 13.133 duiven.

Last but not least: Nathalie is een jonge duivin die vernoemd is naar de vrouw des huizes. Ze won het NPO concours uit Chantilly tegen 30.074 duiven. Dit duivinnetje komt uit een doffer van Marcel Sangers (een zuivere Koopman) en een duivin van Comb. B&W uit Hendrik Ido Ambacht.

Op mijn vraag of Peter bij het kweken nog bepaalde principes hanteert, was zijn nuchtere antwoord: “eigenlijk niet, het gaat voornamelijk op gevoel”. Een grove duif wordt gekoppeld aan een iets fijnere en naar ogen wordt helemaal niet gekeken. Mijn voorstel om dan maar aan vrije koppeling te doen, werd als toch ietwat te onbesuisd beoordeeld. Eigenlijk alleen maar omdat er dan de kans op inteelt te groot zou worden.

Peter speelt voornamelijk met duivinnen, ook een hok op dubbel weduwschap. De weduwduivinnen rouleren; ze worden 2x daags gevoerd in het hok met de broedbakken en zitten de rest van de tijd in een hok met kapelletjes. Een nadeel van dubbelweduwschap is wel dat vooral op de dagfond wel eens lang op de partner gewacht moet worden. Hierdoor gaan de motivatie en de toekomstige prestaties omlaag. Gezocht wordt naar een oplossing.

Dit waren zomaar wat losse onderwerpen die tijdens ons ochtendje gezellig melken ter sprake kwamen. Peter en vader Arie zijn nog steeds bescheiden mensen en houden al helemaal niet van moeilijke dingen waar ze weinig voordeel van zien. De uitspraak dat hoe minder ingewikkelde dingen je doet, des te minder fouten je kunt maken, wordt hier uitdrukkelijk gepraktiseerd. Mede daarom heb ik er het volste vertrouwen in, dat Peter samen met zijn vader Arie ons in de toekomst nog wel vaker zullen verbazen met onnavolgbare uitslagen.