Harry Bisschop - Staphorst (NL) 1e NPO Rekkem Afdeling 10 Noord Brabant

Het is opvallend dat de duivenmarkt in het Belgische Lier in steeds grotere mate leverancier is van goede duiven en winnaars van grote concoursen hier in Nederland.


Harry, Marian, Renate en Nathalie Bisschop uit Staphorst.

Het jongste succes van ‘een Belg uit Lier’ vinden we in het Overijsselse dorp Staphorst. Op zaterdag 5 juni j.l. schreef de BE 08-6299199 bij de 32 jarige Harry Bisschop geschiedenis door de NPO Midfondvlucht in Afdeling 10 Noord Nederland vanaf het Belgische Rekkem op haar naam te schrijven. Deze vetblauwe duivin won met banddikte de eindsprint van een duif van Roelof Coster, eveneens woonachtig in Staphorst. Staphorst is overigens een plaats waar de laatste jaren veel successen in de4 duivensport worden geboekt. Met 70 leden en ca. 50 spelende hokken is de plaatselijke club ‘De Streekvliegers’ een kweekvijver van topmelkers en topprestaties geworden.
De onderlinge concurrentie is er scherp en de merendeels jongere liefhebbers zorgen voor veel elan binnen de club. En dat betaalt zich uit in klinkende prestaties. Eén van die talentvolle jongere melkers is zonder enige twijfel Harry Bisschop, die ook op bestuurlijk vlak binnen de club zijn mannetje staat. Harry kreeg als kind in 1989 zijn eerste duiven en vanaf 1990 speelt hij mee.
Eerst vanaf de ouderlijke woning, later na zijn huwelijk vanaf het huidige adres. Hij woont in een hoekhuis in een nieuwe wijk in Staphorst, met ruimte in de tuin voor een tuinhok van ca. 8 meter lengte. Met 30 oude vliegduiven en 30 jonge duiven behoort hij zeker niet tot de megahokken. Kwekers heeft Harry niet. Zijn voorliefde gaat uit naar vitesse – midfond en jonge duiven met daarnaast in mindere mate de dagfond. De vliegploeg bestaat nu nog uit 13 duivinnen en 10 doffers, waarmee totaal weduwschap wordt gespeeld.
Overigens vliegen de duivinnen al jarenlang een stuk beter dan de doffers. Wellicht dat vanaf volgend jaar alleen nog met duivinnen wordt gespeeld. Als monteur in gasleidingen gaat Harry dagelijks om zes uur van huis en is rond 16.15 uur weer thuis. Daarna is er ruim de tijd om de duiven goed te verzorgen en te laten trainen. Het duivenbestand is hier voor 95% afkomstig van de familie Van der Haar uit Staphorst. In 1993 behaalde Harry zijn eerste afdelingszege met de jonge duiven. Nu 17 jaar later zijn de bloemen weer voor hem in een jaar dat zijn duiven goed presteren, maar waarin de vetblauwe ‘Belg’ de absolute voortrekker is op het hok.

Belg 199’  Een echte klasbak

De winnende duif van de NPO Midfondvlucht vanaf Rekkem kocht Harry samen met zijn sportvriend Peter van der Haar zoals gezegd op de markt van Lier. Als jonge presteerde ze niet noemenswaardig. Als jaarling ging het wat beter met o.a. twee toptien plaatsen in de club. Dit jaar gaat het echter crescendo met haar. Zo won ze al een 1e – 4e – 7e – 9e etc. in de club tegen gemiddeld 1.000 duiven. Ze werd 2e Asduif Vitesse en in de tussenstand Asduif Totaal leidt ze naar haar eclatante zege het klassement. Het is een prachtige vetblauwe duivin. Fors gebouwd met spierbundels om u tegen te zeggen. Ze is 10 januari gekoppeld, bracht twee jongen groot en ging daarna gelijk op weduwschap. Vooraf werd ze drie of vier keer zelf afgericht. Vanaf de eerste vlucht is ze wekelijks gespeeld. Ze traint één keer per dag en doet dat bijzonder fanatiek. Dagelijks traint ze wel een halfuur langer dan de andere duivinnen. De voeding komt van Matador, waar nauwkeurig het hele voerschema van wordt gevolgd, inclusief het nieuwe product ‘Race 2010’. Eén maal per maand krijgen de duiven een geeltablet opgestoken. Verder wordt er iedere week na de vlucht ontsmet met B.S. van Belgica de Weerd. In de week voorafgaande aan de vlucht Rekkem had Harry weinig vertrouwen in zijn ‘Belg 199’. Ze luisterde niet meer naar hem en ging na de training een paar blokken verder op een huis zitten. Achteraf is dit misschien wel een teken van topvorm gebleken. Harry had vanaf Rekkem de duiven rond kwart over twaalf verwacht. Hij liep net achter het huis toen hij in een flits een duif zag en de piep van het systeem hoorde. Daar zag hij ijn  Belgische oogappel op de klep zitten. Het is dan 11.52 uur. Spannende uren volgen. Met 20 duiven mee pakt hij op deze vlucht negen prijzen, waarbij acht duivinnen een prijs winnen. Uiteindelijk blijkt de ‘Belg 199’ het komplete peloton haar wil te hebben opgelegd. Een stroom van positieve reacties komt op gang, ok telefonisch en via internet. Daarbij zijn felicitaties van mensen die Harry helemaal niet kent. Prachtig toch?

Tenslotte

Harry Bisschop en zijn jonge gezin zijn bijzonder trots op de overwinning van hun ‘Belg 199’. Jongste dochter Nathalie streelt nog eens teder het kopje van de winnende duivin. Wie weet dat ze nog meer glorie naar Staphorst kan brengen, want Harry is van plan haar gewoon verder te spelen. Van harte proficiat en geniet samen fijn van dit prachtige succes!