Barcelona-duif raakt verstrikt in visdraad op 37 kilometer van haar hok in Genk

Een van de Barcelona-duiven van fondspeler Pierre Speelmans is door het toedoen van een Waalse liefhebber uit Hombourg (prov. Luik) toch nog thuis geraakt in Genk. De duif was helemaal verstrikt in visdraad, en dat na een tocht van 1054 kilometer op 35 kilometer van haar hok. Een duivenverhaal met een happy end!

Bij Pierre Speelmans van 'De Eendracht Genk' is de internationale vlucht uit Barcelona één van de hoogtepunten van het duivenseizoen. Ondanks enkele tegenslagen veroorzaakt door roofvogels kon hij toch nog drie duiven inkorven voor de Spaanse koninginnenvlucht.


Pierre Speelmans is een liefhebber van de (zware) fond.

Het werd een zware dobber voor de 15.707 duiven (waarvan 7.469 Belgische). Ze werden in de Catalaanse hoofdstad gelost op zaterdag 7 juli om 07u00. Pierre Speelmans: “Ik speel op een afstand van 1089 kilometer. De drukkende hitte speelde de duiven parten. Zonder onderweg te drinken zouden ze hun hok zeker niet kunnen bereiken. Wellicht heeft mijn donkere duivin nog een laatste drinkpauze genomen voor ze de eindspurt wilde inzetten, maar dat verliep helemaal anders dan verwacht."


De donkere duivin van Pierre Speelmans: na een hachelijk avontuur terug thuis.

Wellicht heeft de duif van Speelmans gekozen voor een laatste pauze aan een vijver in Hombourg, maar daar liep het fout voor de Barcelona-duivin. Ze raakte verstrikt in visdraad, die daar door hengelaars achteloos was achtergelaten aan de waterkant. Ze kwam uiteindelijk in de brandweerkazerne van Plombières terecht, waar adjudant Cedric Austen zich ontfermde over de vogel en hem naar zijn 61-jarige vader-duivenliefhebber Ghislain bracht. Daar werd de donkere duivin verlost van de visdraad. Ghislain merkte de Barcelona-stempel op in de vleugel en wist meteen dat ze al een flinke tocht achter de rug had. De duif herstelde snel en werd aangemeld bij eigenaar Pierre Speelmans in Genk. “Ik vond het prachtig dat die liefhebber de duif aanmeldde en ze de beste verzorging had toegediend. Na een dag of tien heeft Ghislain de duif gelost, met een papiertje aan de poot met zijn gegevens en het lossingsuur. Na minder dan een uur had ze de 35 kilometer overbrugd en zat ze in opperbeste conditie te pronken in haar bak.” 


Gezond en wel terug in Genk, mét het Barelona-nummer nog op de vleugel.

Pierre nam meteen contact op met de man uit de Oostkantons om hem uitgebreid te bedanken voor zijn sportiviteit. Ghislain Austen: “Ik ben eigenlijk dubbel blij. Eerst en vooral omdat de duif thuis is geraakt en ten tweede omdat Pierre dit zo fel apprecieerde. Zowel mijn vader als mijn grootvader speelden heel hun leven met de duiven. Voor hen was het net zoals voor mij een pure hobby, waarin vriendschap en sportiviteit op de eerste plaats komen.”

Heeft u ook een positief verhaal uit de duivensport, laat het weten aan onze redactie: redactie@pipa.be.