Combinatie I.J.J. ROOBOL winnen 1° Internationaal Perpignan 17.643 duiven


Met de internationale vlucht vanuit Perpignan tijdens het eerste weekend van augustus valt ieder jaar het doek over het 'internationale duivensportseizoen'. De inrichters mochten zich voor de editie 2008 verheugen op een stijging van om en bij de 2.500 duiven tegenover vorig seizoen 2007. Op dat vlak was het dus een meevaller van formaat… Het enige wat nog kon tegengaan was het weerbeeld, om een perfecte vlucht te kunnen waarborgen. Want geef toe, na Barcelona wordt de vlucht uit Perpignan toch aanzien als de 2° mooiste internationale klassieker op de 'Grote Fond'! Deze vlucht is als het ware een 'strijd der titanen', waar de beste 'grote fondvliegers' van het seizoen elkaar 'rendez-vous' geven, en een allerlaatste keer strijden om de hoogste eer, alvorens aan hun welverdiende rust- en recuperatieperiode te beginnen. Een belangrijke vlucht ook voor het verdelen van zoveel titels in de verschillende prominente kampioenschappen, niet in het minst de Nationale kampioenschappen en Asduiftitels! Ook nu weer dreigde het weer spelbreker van dienst te worden. De weercomputers voorspelden voor het zuiden van Frankrijk dan wel gunstig vliegweer, maar voor de rest van Frankrijk werden in de vroege ochtend nog opklaringen voorspeld, terwijl het vrij vlug ging betrekken vanuit het westen, met voor de ganse dag bewolking en/of zware bewolking voorzien van de nodige hoeveelheid regen.
Perfecte voorspellingen zo bleek, want in de vroege ochtend regende het reeds in de westelijke helft van Midden-Frankrijk in de streek van Poitiers tot Tours en Le Mans, een regenzone die zich in snel tempo in gans Midden Frankrijk kwam vestigen, en die gestuwd door een stevige ZW-wind snel richting Belgische grens trok. De kleine halve fond kon de eerste buien net voor blijven, terwijl de vluchten als Tulle, Vierzon en Tours er reeds mee af te rekenen kregen, terwijl de Oostvlaamse Angoulême (los 8u) bijna letterlijk verzoop in de regen... terwijl de vluchten uit Nantes en Le Mans dienden uigesteld tot zondag.
Nu, ook de Perpignanduiven die gelost werden om 7 uur, raakten niet met een 'droog pak' thuis, alhoewel de aanhoudende regen van de namiddag, in de vroege avond stilaan was overgegaan in een meer buiig karakter. Door de sterke ZW-wind dienden de eerste duiven zich in België reeds aan rond de klok van 18u30, terwijl de uiteindelijke nationale winnaar bij Jos en Wim Kempeneers uit Nieuwerkerken om 18u52'55" op de plank viel op een afstand van 918,328 km, goed voor 1283,91 m/min, voor de 'crack' van Paul Coussens uit Eksaarde, die 2° werd (duif won eerder 64° Nat Barcelona in 2008) … voor Etienne Meirlaen uit Deurle op plaats 3, die met zijn "4344528/05" toch wel "DE" kandidaat 'Nationale Asduif Grote Fond KBDB' op de hokken heeft zitten met een totaal coëfficiënt van 0.2564%:
25° Nat Barcelona 11.484 d. (coëff= 0.2177%)
3° Nat Perpignan 7.752 d. (coëff= 0.0387%)
Wat meteen een 'nieuwe parel' zou betekenen op de rijkgevulde kroon van de supervedette op de 'Grote Fond' uit Deurle!

Voor de internationale winst kwam voornoemd 3-tal echter een stapje te kort, want ze schuiven in de internationale uitslag allen een plaatsje op, vermits de combinatie I.J.J.Roobol uit het Nederlandse Zwijndrecht nabij Dordrecht) de snelste Perpignanduif heeft op internationaal vlak, geklokt om 19u57'56" op een afstand van 1.010,349 Km, waarmee de 'Roobol-duivin' een snelheid van 1298,76 m/min.
Goed voor 'Internationale Perpignanwinst' tegen 17.643 deelnemende duiven!

Jan Pol & Ina Roobol
Dit duivenechtpaar won dus 1° Internationaal Perpignan 17.643 d., een opsteker van formaat.
Jan Pol (54 j) is een zelfstandig stukadoor, en is naast zijn drukke beroepsleven een vrij sportieve kerel, en een triatlon beoefenaar… naast duivensportliefhebber. Na zijn werkuren ligt hij dus dikwijls 'baantjes' te trekken in het zwembad, of maalt zijn kilometers af op de fiets, of is op weg voor een looptochtje… dit allemaal als training, waar hij toch 6 dagen per week 'zoet' mee is.
Waar haalt die man dan nog tijd om zijn duiven te verzorgen en te trainen horen we u al afvragen? Dit lukt allemaal best aardig omdat hij enerzijds maar met een handvol duiven actief is in de sport, en omdat hij qua verzorging en training van de duiven aan vrouwtje Ina een welgekomen bondgenoot heeft. Ina helpt immers bij het reinigen van de hokken en staat mee in voor het verzorgen van de kweek- en jonge duiven. Jan Pol die van kindsbeen af reeds duiven heeft, neemt de vliegduiven voor zijn rekening.
De totale Roobol-kolonie bestond in 2008 naast een 9-tal kweekkoppels, uit 9 oude + 9 jaarse weduwnaars (steeds een 18-tal weduwnaars) en een 40 à 50 jonge duiven.
Daarnaast wordt er nog een ploegje duivinnen opgeleerd (op weduwschap), die een 6-tal keer op de korte afstand worden opgeleerd. Hieruit haalt Jan Pol dan een 3-tal oude duivinnen (2 of 3-jaarse) welke als reserve dienen voor de 'grote fondvluchten, voor het geval er met de weduwnaars iets mocht verkeerd gaan!
De eigenlijke basis van het huidige hokbestand werd gelegd met duiven van Bas & Hugo Batenburg, toen Jan Pol in 1995, in Klaaswaal aan de nieuwe woning aan het werk was. Hij kreeg er een 6-tal jonge duiven, veelal kleinkinderen van de beroemde 'Witbuik'! Daarnaast lukte men ook uitstekend met duiven van Gebr Veth uit Alblasserdam, A.Rijken uit Heerjansdam en van goede vriend W.Rijkers uit Dordrecht (leverancier van de vader 1° Intnat Perpignan, en te zien samen met Jan Pol op de foto).
Van sportvriend Auke Smid uit Zwaagwesteinde (zelf nog 5° Nat + 13° Intnat Barcelona 2008 op 1.354 Km!!) stak Jan Pol heel wat op, met goede tips qua verzorging en voorbereiding op de internationale wedvluchten.
De tips van Auke droegen in grote mate bij tot de topsuccessen op de 'grote fond', met nu dus de apotheose met internationale winst uit Perpignan…
Jan Pol wou Auke hiermee in dit succes betrekken en hem de eer geven die hem toekomt… Sportiviteit en collegialiteit van de bovenste plank!


Hoe krijgt hij het zaakje rond
?

Een terechte vraag, want met een druk beroepsleven, 6 trainingsdagen per week voor de triatlon, en daar bovenop nog succesvol zijn met de duiven… daar hoeft geen tekening bij, dat hier een oerdegelijke planning en schema voor dient aangehouden te worden.
's Morgens is het dan ook steeds 'vroeg dag' ten huize Roobol. Om 5u20 kruipt Jan Pol uit de veren, en om 6 uur gaan de weduwmannen los. Om 6u45 vertrekt Jan Pol dan uit werken. De doffers krijgen bij het binnenkomen dan 1 soeplepel voer, meestal neemt vrouwtje Ina deze voederbeurt voor haar rekening. Jan Pol zorgt dat hij rond de klok van 16 uur terug huis is, en verzorgd dan eerst zijn duiven, alvorens aan zijn triatlontraining te beginnen.
De laatste dagen voor het inmanden trainen de duiven echter 's avonds niet meer aan huis. Dan gaat Jan Pol ze wegbrengen op een afstand van goed 30 tot 50 Km, en lost ze dan tussen 21 en 22 uur, soms durft hij bij kraakhelder weer zelfs nog om 22u20 te lossen. Eerst gaan de duivinnen los, een kwartiertje later de doffers. Dit doet hij dan 4 dagen na elkaar. Waarom horen we u al afvragen?
We laten Jan Pol hierover aan het woord… deze training heeft 2 doelen voor ogen:

1. Om de duiven zo lang mogelijk in de avond te leren doorvliegen
2. Wanneer men de duiven op een dergelijk laat uur lost, dan spurten die naar huis om nog tijdig thuis te zijn voor het donker wordt.
Dit is een doorgedreven training, veel intensiever dan gewoon wat toertjes draaien rond het hok! Jan Pol maakte het reeds meermaals mee dat hij op zijn terugweg naar huis, de duiven voor zich uit op de autosnelweg zag vliegen. U kan niet geloven welke kick dit geeft wanneer je uw duiven zo alles 'uit hun kas' ziet halen om nog tijdig bij 'klaar licht' thuis te raken, aldus Jan Pol. En wat training betreft moet je een ervaren triatleet als Jan Pol niks meer wijsmaken…
Bij thuiskomst staat de nestschotel gewoon omgedraaid, en normaal zijn de duiven steeds voor hun baasje thuis… zij worden dan meteen terug gescheiden. Misschien is dit 'eventjes' samen zijn wel een extra motivatietruck?
De duiven krijgen een gans seizoen door een mengeling van 50% zoontjensmengeling + 50% sport + een snuifje snoepzaad. Wanneer men met het lappen begint (dus laatste 4 dagen) schakelt men over op enkel sportmengeling, en krijgen ze 10-tal pinda's per duif. De laatste dag krijgen ze zelfs uitsluitend pinda's als maaltijd! Als afwisseling voor de pinda's durft Jan Pol eerder op het seizoen ook wel een 'sojameel' op het voeder doen, maar dan eerder uit economisch standpunt.
Sojameel is immers ook zeer 'vetrijk', maar wel een stuk goedkoper dan pinda's. Bij thuiskomst krijgen ze iedere keer BS (van Belgica De Weerd) + druivensuiker te drinken. Voor de start van het seizoen krijgen de duiven een 7-dagenkuur met 'Parastop', een kuur die na enkele weken herhaalt wordt. Dan worden ook de 'kopjes' gezuiverd met een 5 dagen-kuur, iets wat tijdens het seizoen 1 dag per maand wordt herhaald!
Na het seizoen worden de duiven gekoppeld, en blijven samen tot december. Eind maart komen ze terug samen voor een eerste broedbeurt, iets wateen 3-tale weken later nog eens herhaalt wordt, dan start het weduwschapsspel.

De 'Internationale Perpignanwinnares' ring NL05-1451959, is een 'kraswitpen' duivin welke eerder op het jaar reeds 8° Nationaal St.Vincent 5.204 d. won, en ook op Montauban prijs won. Met Perpignan wint ze dus een uitmuntende 3 op 3, met als absoluut 'toetje op de taart' de zege tegen 17.643 duiven op internationaal vlak… allerminst een toevalstreffer zo blijkt!
Deze duivin zat gepaard met 2 doffers. Bij thuiskomst van de 'lapvluchtjes' mocht ze de ene avond bij 'doffer 1', en de volgende avond bij 'doffer 2'. Voor het inmanden werden beide doffers 'half bak' geplaatst en kon de duivin dus vrij 'floreren' van de ene doffer naar de andere. Dat zorgde dus duidelijk voor een 'extra portie' aan motivatie! Zij is een dochter van de "Kleinzoon Klamper" NL00-1984660 die Jan Pol verkreeg van W.Rijkers uit Dordrecht (uit een "Zoon Klamper" Cor de Heijde uit Made x "Dochter Barcelona" van Gebr Hagens) x "Kleindochter Witbuik" NL96-2204391 van Hugo Batenburg-Vd Merwe.


1ste internationaal Perpignan
"NL05-1451959"


Pedigree : Click here


Een volle broer was de 2° duif op Perpignan waarop de familie Roobol een puike 3 op 4 scoort!
Hiermee is zij tevens een volle zus van de supercrack "Vino" 773/03, ook geen 'doetje'… hij vloog volgend palmares bijeen:
19° Nat. St. Vincent 6.829 d.
16° Prov. St. Vincent 3.898 d.
39° Nat. Mont de Marsan 3.669 d.
28° Prov. Mont de Marsan 2.097 d.
152° Nat. Bordeaux 9.277 d.
113° Nat. Bergerac 12.125 d.
206° Nat. Bergerac 14.573 d.
77° Prov. Bergerac 8.762 d.
28° Prov. Bergerac 2.097 d.
104° Prov. Bergerac 8.436 d.


Hij werd Asduif Fondclub Rotterdam, Asduif Samenspel Drechtsteden, 5° Beste Fondduif Nederland '06 !
Hij deelt de hokken met andere superieure crackduiven als de "Basso" (7° Nat Bordeaux 9.277 d, 22° Nat Montauban 7.440 d, 61° Nat Bergerac 14.573 d), de "Bettini" (26° Nat St;Vincent 6.212 d, 49° Nat Narbonne ZLU 2.992 d, 65° Nat St.Vincent 6.385 d enz…), de "Baldato" (o.a. 98° nat Marseille ZLU 3.679 d) enz… En dat mensen, allemaal met een hokbestand van hooguit 9 à 10 oude weduwmannen! Bijna onvoorstelbaar! Meer zelfs… ook op andere hokken gooien de Roobol-duiven hoge ogen.
Zo komen een groot deel van de huidige 2 en 3-jarige kopvliegers op de kolonie Batenburg-Vd Merwe uit een samenkweek tussen Hugo en Jan Pol, met zelfs enkele rechtstreekse 100% Roobol duiven ertussen.
Zo is de huidige 'crack' op de hokken van superman Cas de Graaf uit Arnemuiden, "Den 74", evenzeer een Roobol-doffer… deze klepper won 3 weken terug nog 7° Nationaal Tarbes, en won reeds 6 x 1° prijzen in nauwelijks 2 jaar tijd!


Dit naast talrijke andere referenties, teveel om hier allemaal te benadrukken… met duiven die Jan Pol dan nog in grote mate gewoon wegschonk aan zijn sportvrienden! Een teken van heel grote 'klasse' en 'kwaliteit'… gewoon 'ijzersterke duiven' met ongelooflijke 'mordant'! Laat het duidelijk zijn dat de organisatoren met Jan Pol en Ina Roobol een prachtige overwinnaar kregen op hun Perpignan-race! Een klein liefhebber in aantal duiven, maar met 'grootse prestaties' op de 'grote fondwedstrijden' en de 'internationale drachten'!
Namens het ganse PiPa-team en zijn vele lezers: van harte proficiat!