Schroyen-Henderix (Heusden-Zolder, BE) bekroont lange carrière met twee nationale titels

In 1979 vatten Fernand Schroyen en zijn vrouw Jacqueline de sport aan met duiven die eigenlijk voor de voedselketen bestemd waren. Eén van die duiven bleek uit het goede hout gesneden te zijn, waarna Fernand de duivensport nooit meer de rug toekeerde. Ettelijke jaren later, in 2016, beleefde hij zijn voorlopige hoogtepunt met twee nationale titels.

Nonkels

De duivenmicrobe kreeg de 68-jarige gepensioneerde mijnwerker Fernand niet van zijn vader, maar wel van zijn nonkels Jef en François. Hij was al van jongs af aan te vinden op duivenhokken, maar hield zelf enkel duiven uit praktische overwegingen. Fernand was een fervent visser en had de duivenmest nodig om in zijn visvoer te vermengen. Toen hij enige tijd later stopte met vissen, begon hij met zijn duiven aan wedstrijden deel te nemen. "Slechte duiven," vult Fernand aan, "want pas nadat een collega mij een koppel duiven cadeau gedaan had en ik beter begon te spelen, wist ik dat enkel betere duiven mijn prestaties de hoogte zouden doen ingaan." Jarenlang investeerden Fernand en Jacqueline links en rechts in nieuw bloed om in 2006 een compleet nieuwe start te nemen. Fernand haalde duiven uit zijn oude soort terug bij schoonvader Andre Henderix en kocht daarnaast een volledige rond bij Jules Lens. De inbreng van de Lensen gaf de prestaties een boost, al blijft Fernand zeer selectief als het op aankopen van nieuwe duiven en rassen aankomt. "Ik kijk ook enkel naar de prestaties en niet naar de afstamming", licht hij verder toe. Wel wisselt hij met Ivan Stockmans, die intussen een goede vriend is, jaarlijks een aantal duiven uit.


Fernand Schroyen, 1e Nationaal Kampioen Kleine Halve Fond Jonge Duiven 2016

Volle maan

Kweken doet Fernand al sinds jaar en dag volgens de vollemaantheorie: "Zo worden de verliezen beperkt." Kort samengevat houdt de theorie in dat de jongen geboren moeten worden bij volle maan of tot maximaal tien dagen erna. Daarvoor doet hij een beroep op zeven kwekers en zeven voedsterkoppels. Door te kweken uit zijn vliegers hoopt hij nieuwe kweekkoppels te ontdekken. Zijn vliegploeg, verdeeld over vijf hokken, speelt hij dan weer volgens verschillende systemen:

 • 3 oude en 4 jaarse doffers op klassiek weduwschap
 • 5 oude en 11 jaarse duivinnen op klassiek weduwschap
 • een hok jonge duivers op weduwschap
 • een hok jonge duivinnen op weduwschap (proef)
 • een hok jongen op de schuifdeur voor de halve fond

Een veeleer beperkte ploeg die wekelijks de mand in gaat op alle afstanden, van vitesse tot en met zware halve fond.

Titels bij de vleet in 2016

De twee nationale titels doen al vermoeden dat Fernand en Jacqueline in 2016 een knaljaar kenden. Dat wordt ook bevestigd door de waslijst aan titels die zij afgelopen seizoen in de wacht wisten te slepen:

Nationaal: 1e Nat. Kampioen Jonge Duiven Kleine Halve Fond
      1e Nat. Asduif Jonge Duiven Kleine Halve Fond
Provinciaal: 1e Prov. Kampioen Jonge Duiven Kleine Halve Fond
       2e Prov. Asduif Jonge Duiven Halve Fond
       3e Prov. Asduif Jonge Duiven Halve Fond
       3e Prov. Kampioen Jonge Duiven Snelheid
Lokaal (De Witpen Lummen): 1e Kamp. Jonge Duiven Halve Fond
              1e Kamp. Jaarlingen Halve Fond
              1e Kamp. Jonge Duiven Snelheid
              1e Asduif Jonge Duiven Snelheid
              1e Asduif Jonge Duiven Halve Fond
              2e Asduif Jonge Duiven Halve Fond

Een zicht op de globale uitslagen van de tandem Schroyen-Henderix in 2016 krijgt u hier.


De 654, 1e Nationale Asduif Kleine Halve Fond Jonge Duiven 2016

Drie keer gemist voor nationale titel

De uitblinker van 2016 was natuurlijk de nationale asduif met het ringnummer BE16-2178654. De 654, zoals Fernand haar gedoopt heeft, werd gespeeld op de schuifdeur en miste op haar eerste drie vluchten. Daarna wist ze de titel van 1e Nationale Asduif Kleine Halve Fond Jonge Duiven binnen te halen met deze prijzen:

16/07/16 Gien  (lokaal)  149 d.: 1e
24/07/16 Sézanne (prov.) 4.316 d.: 3e
30/07/16 Gien  (lokaal)  381 d.: 3e
03/09/16 Sézanne (lokaal) 1.535 d.: 2e

Neem hier de volledige prestatielijst van De 654 door.

Ze bezorgde haar baasjes ook mee de titel van 1e Nationaal Kampioen Kleine Halve Fond Jonge Duiven. De andere twee duiven die daarvoor aan de basis lagen waren De 632 (BE16-2178632) en De 613 (BE16-2178613). De 632 werd 3e Provinciale Asduif Kleine Halve Fond Jonge Duiven met onder meer een 1e Gien 381 d. en 5e Sézanne 4.316 d. De 613 pakte dan weer een 1e op Sézanne (van 1.266 duiven) en vloog nationaal aan de kop op Bourges: 5e Nationaal 28.078 d. Alle drie duiven die met de regelmaat van de klok weten pieken dus.


De 632, 3e Provinciale Asduif en medewinnaar van de titel 1e Nat. Kampioen Kleine Halve Fond Jonge Duiven


De 613, ook medewinnaar van de titel 1e Nat. Kampioen Kleine Halve Fond Jonge Duiven

Nieuwe titel en eerste nationale zege

Nu het seizoen 2017 enkele weken geleden van start ging, blikt Fernand ook al vooruit op 2017: "Jacqueline en ik zouden graag eens een nationale vlucht winnen. Daarnaast hopen we natuurlijk opnieuw op het podium te staan tijdens de Nationale Dagen." Of hen dat ook lukt? Dat zullen de komende weken en maanden uitwijzen.