De Keijzer Sjaak en zoon, "Provinciaal winnaar Dax en 2e nationaal (2007)"


Sjaak de Keijzer en Zoon, Hansweert (NL)


Op een druilerige zaterdagmiddag middag tufte ik naar Hansweert. Richting Sjaak de Keijzer. Bij mijn vorige reportage bij Stefan Leloux (1e nat. Montauban) kwam ik Sjaak daar tegen. Ik had helaas nog geen tijd gehad om bij Sjaak langs te komen, maar dat is bij deze rechtgezet. Want iemand die een 2e Nat vliegt en een 1e provinciaal mag zeer zeker aan het publiek worden voorgesteld. Maar of we Sjaak nog echt moeten voorstellen weet ik niet. Als je al een 1e Nat. Pau en een 3e Nat. Barcelona op je naam hebt is je fondnaam toch wel al gevestigd denk ik.
Ook vloog hij nog eens de snelste 2 duiven van Pau en zo kan ik nog wel een heel rijtje topklasseringen noemen.
Bij een fondspeler denk je al gauw aan veel duiven, maar in Hansweert aan de Wielingenstraat huizen er helemaal niet veel duiven. Een praktische reden is ook dat hij ook niet zoveel ruimte heeft. Maar dat vindt hij helemaal niet erg.
Achter het huis staat een hok van 7 meter verdeeld in 3 afdelingen. 1 voor zijn “celibaten”, 1 voor zijn oude duiven en 1 voor zijn weduwduivinnen. Dan heeft hij nog een hokje waar hij zijn jonge duiven speelt. Een wat donker hokje, maar ze toeven er goed op. Sjaak was altijd programmaspeler, maar in 1986 is hij overgestapt naar de zware fond. Het soort wat toen op zijn hok kwam was van zijn grote vriend wijlen Herman Vermeulen uit Schore. Herman was 1 van de beste overnachtspelers van Zeeland en ons helaas veel te vroeg ontvallen en soort van C. Heeren en Zn uit Bergen op Zoom. Uit de lijn de “strandjutter”. Die “Strandjutter” is eigenlijk wel een speciaal verhaal.

Deze pieper werd in 1980 meer dood dan dan levend aangetroffen aan de kant van het water en meegenomen door Sjaak. Het duifje werd opgelapt en het bleek van C. Heeren uit Bergen op Zoom te zijn. Deze is het duifje komen op halen en zodoende is de relatie C. Heeren – Sjaak de Keijzer ontstaat. Veel duiven op het hok van Sjaak komen uit de lijn van de “strandjutter”.
Nadat hij in 1986 was begonnen op de grote fond kwamen er al snel zeer goede resultaten. Zoals ik al zei de 2e snelste duiven Nat. Pau (1992), 1e Nat. Pau (1993) en 4e Nat, 8e INT. Barcelona (1995). Dit werd met de duiven gedaan van Herman Vermeulen en C. Heeren. De laatste vier jaar wordt er intensief geruild met Stefan Leloux, die ook soort heeft van C. Heeren. Verder zitten er ook nog wat duifjes van Cas vd Graaff.
Hij speelt met 18 2-jarigen en ouder op weduwschap. Zijn jaarlingen zijn de zogenaamde celibaten, dat zijn er een stuk of 12. Die krijgen wel een weduwbak maar krijgen bijna het hele seizoen geen duivin te zien. Verder heeft hij ook nog 8 koppels kwekers en kweekt hij zo'n 35 a 40 jonge duiven voor zich zelf. Voor een grote fondspeler geen groot duivenbestand.
De duivinnen worden alleen op de navluchten gespeeld om ze zo voor te bereiden op Limoges. Dit doet hij eigenlijk elk jaar zo. En met succes want dit jaar vlogen er 7 van de 10 in de prijzen.
Het kweken begint in maart. Sjaak legt geen eieren over, maar papjonge. Dus als ze lekker opgekomen zijn worden de jonge van zijn kwekers verlegd naar de vliegers. Dit jaar had hij wel enorm veel pech met zijn jonge duiven. Nogal wat jonge sneuvelde door in de draden de vliegen. Achter het hok staat ook een gebouw met nogal veel glas. Hier hebben ook 6 duiven de dood gevonden door op het glas te vliegen. De zogenaamde “pletflat”. Niet leuk dus.

Zijn jonge duiven worden niet verduisterd en gaan de navluchten mee, maar vaak kan Sjaak niet wachten en speelt hij al eerder met zijn jonge duiven. Door het prachtige weer van dit jaar in het begin van het duivenseizoen gingen alle weduwnaars al de mand in. Ze zaten dan nog op nest. Normaal is dat wel iets later. Ze komen dan rond 1 mei op weduwschap te zitten.
Middaglossing is de hoofdzaak, maar ook wordt er regelmatig een paar duiven ingekorfd op de ZLU vluchten. Maar gezien zijn beperkt aantal duiven moet hij natuurlijk wel zijn vluchten uitkiezen.
De training van de duiven is vrij stipt in het seizoen. De weduwnaars gaan er om 08.00 en om 17.00 uur uit voor een training van 1 uur tot 1,5 uur. De jonge duiven mogen in het begin 's middags er uit, maar nadat ze goed gewend zijn en het tijd is om te luisteren trainen ze 's morgens na de weduwnaars.

Het voerschema is vrij simpel. 's ochtends een afgestreken lepel en 's avonds een volle lepel. En dit eigenlijk het hele vliegseizoen door. Echt opvoeren doet hij niet. Wel gebruikt Sjaak pinda's en snoepzaad maar dat is meer om de duiven tam te maken. Dat was trouwens wel te zien want toen ik op het hok was waren de duiven superrustig.

Teruggaand naar 27 juli. Sjaak had 8 duiven mee. De duiven waren met een flinke zuidwesten wind gelost dus vroege vogels konden er verwacht worden. En jawel net voor kwart over 4 landde zijn 1e getekende op de klep. Schrikken natuurlijk, maar ervaren als Sjaak is werd de doffer snel geklokt. Dit moest wel een supervroege duif zijn. Echter de neutralisatietijd nekte Sjaak voor de 1e Nationaal. Er is natuurlijk al veel over geschreven maar als je 1 uur en 24 minuten voor ligt op de 2e geklokte duif en verschil ik kilometer maar 14 km en je dan niet de 1e nationaal wint dan kan ik me toch levendig voorstellen dat je dit niet leuk vindt. De 2e duif laat wel even op zich wachten. Maar provinciaal en nationaal pakt hij er toch 4 in de prijzen en is toch een prijspercentage van 50%.

De winnaar is slechts 2 jaar. Maar mocht wel als 1e getekende op de lijst. Dit is een 100% duif afkomstig van het hok van Stefan Leloux. Deze prachtige blauwe witpen, genaamd “BART” (naar 1 van de zoons van Stefan) vloog dit jaar 3 op 3 en werd 5e asduif van Zeeland. Naast zijn 1e provinciaal Dax werd nog een 58e Bordeaux (2689 duiven) en een 194e Tarbes (1930 duiven) gevlogen. In zijn geboortejaar klokte hij ook al prijs op Bordeaux en staat dus nu 4 op 4.
De vader is de 97-1610713 van Stefan Leloux. Deze rooie doffer komt uit de goede vale lijn van Stefan.
De moeder is de 99-947325, dit is een duivinnetje uit de lijn van de inmiddels beroemde “Strandjutter. Een zeer talentvolle duif waarvan ik verwacht dat Sjaak daar nog veel plezier aan gaat beleven. Twee andere kanjers die we even voor het voetlicht willen plaatsen is de “Slechte penner”.
Die doffer van 1999 vloog zeer goed maar geeft ook heel veel goede nakweek. Ook dit is weer soort van C. Heeren. Dit doffer vloog o.a.: 13e Nat St. Vincent 29e Nat Mont de Marsan 229e Nat Mont de Marsan 326e Nat St.Vincent 370e Nat St. Vincent
Een andere 99'er is de 9952256. Deze vloog o.a.: 99e Nat Pau 121e Nat Bordeaux 163e Nat Dax ZLU 257e Nat Dax 451e Nat Dax ZLU.
Beiden zitten nu op het kweekhok. In zijn eigen rayon werd het hokkampioenschap overnacht binnengehaald en werd Bart 3e asduif. Provinciaal werd hij net geklopt met 10 punten verschil en werd Sjaak 2e hokkampioen met de volgende resultaten:
Bordeaux (2698 duiven) : 58e (1e get), 410,478 (8 mee)
St. Vincent (1957 duiven : 35e (1e get),100,473 (6 mee)
Dax (2262 duiven) : 1 (1e get),249e, 291e, 323e (8 mee)
Ook op de zware Munchen boekte hij met : 86e,97e en 117e met 6 mee een goed resultaat. Inmiddels was het weer opgehouden met regenen en nam ik afscheid van Sjaak. Een kleine melker met grote prestaties.