Dirk Van Dyck (Zandhoven, BE) wint 1e prov. en 2e nat. Châteauroux bij de jaarse

Dirk Van Dyck won vorige weekend de provinciale vlucht uit Châteauroux bij de jaarse, goed voor een 2e nat. tegen 20.163 jaarlingen. Dit met het 'Geschelpt 77', een duivinnetje gekweekt uit zijn eigen wereldberoemde Kannibaallijn gekruist met de Bolt-lijn van Leo Heremans!

De sympathieke Dirk Van Dyck zit al jaren gepokt en gemazeld in de duivensport. Samen met vader Louis maakte hij midden jaren '90 furore met zijn wereldberoemde Kannibaal. In '96 won De Kannibaal de 1e nat. asduif halve fond. Maar wat daarna volgde was zoveel indrukwekkender dan de asduiftitel zelf. De Kannibaal ontpopte zich tot één van de beste verervers in de (inter)nationale duivensportgeschiedenis. Honderden, zoniet duizenden liefhebbers over gans de wereld lukten met nazaten van deze topkweker. Onder de vele topaanbiedingen, veelal uit Azië, die binnenliepen voor De Kannibaal bezweek Dirk nooit of te nimmer om zijn gouden kweekbeer te verkopen. Een geluk voor de Europese duivensport. Want hoe zou die er uit gezien hebben mocht De Kannibaal voor veel geld richting Azië gegaan zijn? Bij vele Belgen, Nederlanders, Duitsers vormden kinderen of kleinkinderen van De Kannibaal op hun beurt voor de stamvader of -moeder van het hok. Voor de vuist weg denken we aan: Koopman, Veenstra,...


Dirk samen met zijn vrouw Anna, die mee instaat voor de dagelijkse verzorging van de duiven

En die Kannibaallijn zorgt nog steeds voor succes bij Van Dyck zelf. De vader van de provinciale winnaar uit Châteauroux afgelopen weekend, was een kleinzoon van De Kannibaal. Een zoon van De Kannibaal werd gekoppeld aan een dochter van Den Bourges, volle broer van De Kannibaal, en eveneens een topkweker! In 2010 klopte Dirk aan bij die andere Antwerpse wereldtopper van formaat, Leo Heremans. Het Heremans-bloed inkruisen tegen zijn Kannibaallijn was een gouden zet. De moeder van het 'Geschelpt 77' is zo'n rechtstreekse Leo Heremans. Zij is een zus van De Gebroken Poot, en laat die Gebroken Poot nu net de vader zijn van de duurste duif ter wereld, Bolt! Zo'n toplijnen kruisen aan mekaar blijkt een garantie tot succes te zijn! Klik hier voor de pedigree van het 'Geschelpt 77', 1e prov. en 2e nat. Châteauroux. De resultaten van het 'Geschelpt 77', BE12-6142277, mogen best gezien worden:

2012
Marne     15/2428
La Souterraine 44/2744 prov. - 141e nat.

2013
Dourdan    5/3222
Châteauroux  1/2647 prov. - 2e nat.

 

Met duivinnen dankzij Gaston en Bart...

Enkele jaren geleden had Dirk het duivinnenspel al eens uitgeprobeerd. Met weinig succes. Hij liet het dan ook een tijdje links liggen. Maar zijn vrienden Gaston Van de Wouwer en Bart Geerinckx konden Dirk uiteindelijk nogmaals over de streep trekken om het met de duivinnen te proberen. Met hun steun en raad lukte het deze keer wel, met als kers op de taart de provinciale zege met de duivin het 'Geschelpt 77'.

De duivinnen deden niet aan winterkweek en werden gekoppeld begin maart. Ze mochten een koppel jongen grootbrengen terwijl ze aan hun eerste vluchten begonnen. Toen ze van de vlucht uit Noyon thuis kwamen werden de jongen en de duivers weggenomen en zaten ze op weduwschap. Vanaf de halve fond zagen ze hun duivers voor de inkorving, gedurende een half uurtje. Op Bourges werd er gepast, wegens de slechte weersvoorspellingen. Dirk reed de maandag na Bourges zelf naar Quiévrain met zijn duiven. En met deze training werden ze ingekorfd op Châteauroux, met het gekende gevolg. In tegenstelling tot vele andere duivinnenspelers laat Dirk ze afwisselend een nationale vlucht vliegen, gevolgd door een Quiévrain. Geen enkele duivin vliegt dus 2 nationale vluchten op een rij.


Het duivinnenhok. De duivinnen zitten gans de week op het rusthok en komen enkel op het broedhok
bij de inkorving en thuiskomst. Dus ook niet bij het binnenlaten na een doordeweekse training.

Ijzersterk 2013

Zoals eerder gezegd kende Dirk medio jaren '90 gouden jaren. De laatste jaren is hij op weg om terug aan te pikken met die successen. Hij werd in 2011 en 2012 algemeen provinciaal kampioen KBDB Antwerpen. In 2012 kwamen er 2 provinciale zeges bij op het indrukwekkende palmares. Van Dyck had een Olympiadeduif 2013 in de categorie snelheid,... En 2013 is bijzonder sterk gestart. Met de provinciale zege uit Châteauroux staat de teller momenteel op 11 eerste prijzen. En het zal hier wellicht niet bij blijven!