Boo De Loose (Aalter, BE): jeugdig talent en winnaar 1° Interprov. Montrichard Jonge 2012

Een jeugdige sportgenoot die op een zomerse zaterdag, alle grote tenoren uit zijn provincie het nakijken gaf op een interpovinciale klassieker! We gingen op zoek naar de man achter dit succes.

Staat Boo De Loose aan de start van een mooi succesverhaal in de duivensport? Zou best kunnen! Boo is in ieder geval een jeugdige kerel die met enthousiasme werkt aan zijn duiventoekomst, voor wie de duivensport naast passie, een pure hobby en vorm van ontspanning is… al is de ambitie er daardoor niet minder om.
Boo (straks 24) is woonachtig in het Oost-Vlaamse St. Maria-Aalter, een deel van Aalter en palend aan de grens met de provincie West-Vlaanderen. De eigenlijke start van zijn duivencarrière dateert van het seizoen 2009. Voordien had hij op een klein hokje wel een koppel duiven zitten, maar van echt spel was er toen nog geen sprake. Hij vond toen plezier in  het dagelijks uitlaten van zijn koppeltje, dat hij regelmatig een eindje ging wegvoeren, of opleren. Een duivenmelker in de buurt ontdekte zo in Boo een aspirant-duivenliefhebber, en gaf hem de raad om zijn kleine bestandje wat uit te breiden en echt met duiven te beginnen… en deze mee te geven op de wedvluchten. Maar Boo dacht er anders over… wou eerst zijn studies beëindigen, en zou dan wel zien of hij de raad van zijn buurman zou opvolgen. Pas toen hij van school af was, en begon te werken… voegde hij de daad bij het woord, en werd echt duivenliefhebber.

Het is voor Boo dan ook pure ontspanning om voor of na het werk de duifjes te zien vliegen, hen te verzorgen, op te leren… en in het weekend de duifjes te zien thuiskomen van de vluchten. En wanneer de prestaties crescendo gaan, men als jonge liefhebber iets terug krijgt voor de geleverde inspanningen… is dit natuurlijk een prima stimulans om op dit elan door te gaan. Bij Boo De Loose kwam die hartversterkende prestatie, die eerste knal in de roos, er vorig jaar uit Montrichard, toen hij als interprovinciaal winnaar uit de bus kwam bij de jonge duiven.

Interprovinciale winst uit Montrichard

Lang heeft Boo dus niet hoeven te wachten op zijn eerste knalprestatie, die zijn kolonie voor het eerst in de provinciale schijnwerpers plaatste. In zijn 4e jaar als actief duivenliefhebber lukte hij zijn eerste provinciale overwinning, iets waar hij terecht fier op is… en die hij wellicht nooit meer zal vergeten. Het was zaterdag 18 augustus 2012, de warmste en zwoelste zaterdag van het sportseizoen 2012. Tegen de klok van 11 uur, toen de duiven van Angerville hun opwachting maakten, overschreed de thermometer reeds ruim de kaap van 30 graden… de provinciale Montrichard in Oost-Vlaanderen zou dus een heel zware dobber worden, want tegen de tijd dat de duiven hun opwachting maakten werd de 35 graden bereikt, en was het ‘drukkend’ warm. Toch moeten de duiven boven Frankrijk van een gunstige zuiden tot zuidoostenwind genoten hebben, want het winnende duifje (BE12-4152036) van Boo De Loose haalde een snelheid van 1524,51 m/min, op interprovinciaal vlak waren er slechts 3 duifjes die de kaap van 1500 meter haalden… lokaal vloog het om en bij de 14 minuten los op de 2° prijs. Lokaal won Boo de 1° en 63° prijs (van 3 duiven) van 206 deelnemende duiven, het waren 2 nestzusjes die voor dit exploot tekenden… op interprovinciaal vlak stond de vlucht kleine 2 uur open, lokaal nog een stuk langer, tot een eind in de namiddag. Om maar te bewijzen hoe hard de vliegomstandigheden waren voor de duifjes door de drukkende hitte.
Het winnende duifje had het beslist van geen vreemde. Ze won niet alleen de 1° prijs Interprovinciaal Montrichard tegen 2.178 jonge duiven, ze was tevens de snelste van de 2.484 deelnemende duiven! De vader van de winnares BE11-4085761 verkreeg hij van Willy Ledeganck, een klepper die zelf ook al 1° Montrichard won van 212 jonge en 47° Provinciaal van 3.091 duiven… hij zat gekoppeld tegen de duivin BE09-3149119. De winnende duif vloog volgend palmares bijeen

-BE12-4150036

18/8 Montrichard  206 d. 1
     I.Prov 2.178 d. 1
21/7 Blois     229 d. 9
09/6 Arras     558 d. 13
27/5 Arras     372 d. 17
16/6 Bourges    347 d. 68
24/6 Clermont   231 d. 78
11/8 Argenton   253 d. 83

Het is voor Boo De Loose een beetje zoeken naar een passend evenwicht voor de verzorging van zijn duifjes. Vermits hij in een 3-ploegenstelsel werkzaam is, heeft hij geen vaste uren om zijn gevleugelde vrienden te verzorgen. De uren dat hij niet aan het werk is, is hij wel op zijn duivenhok terug te vinden… wat de gedrevenheid waarmee Boo zijn hobby beoefend, nogmaals is de verf zet. Om zijn hobby toch naar behoren te kunnen uitoefenen, en een stuk de concurrentie te benaderen… heeft hij enkele zaken geautomatiseerd, noem het een stuk duivenvernuft. Zo worden de jongen verduisterd van februari tot de langste dag… via een timer gaan de elektronische rolluiken op tijd dicht en terug open. Na de langste dag wordt via dezelfde weg dan bijgelicht. Tot op Clermont blijven de duiven samen, daarna worden ze gescheiden en op de schuifdeur gespeeld. Het medische plaatje is in handen van een vakman, namelijk Dr. Piet Blancke, wiens advies wordt gevolgd, zodat zich ook hier weinig problemen stellen.

Voor iemand als Boo De Loose is een eerste interprovinciale zege niet alleen een geweldige opsteker en teken dat hij goed bezig is… maar evenzeer een enorme stimulans om op de ingeslagen weg verder te gaan. Een jeugdige liefhebber met een kloppend hart voor duiven, die op één der mooiste, maar tevens één der zwaarste vluchten van het seizoen 2012 iedereen het nakijken gaf, en zijn eerste grote triomf op zak stak… mooier kan toch niet? Proficiat Boo, en doe zo verder!