Fondclub “de Zwaluw” Vlamertinge, één der sterkste fondclubs van West-Vlaanderen, hield prachtig feest met hulde aan de vele kampioenen

Fondclub “de Zwaluw” uit Vlamertinge, gelegen in de Westhoek bij Ieper, is op gebied van het getal ingekorfde duiven al enkele seizoenen op rij de nummer één in West-Vlaanderen. We mogen zelfs stellen dat het ook één der sterkste inkorvingsburelen is van het ganse land.

Ei zo na was die sterkflorerende fondclub een stille dood gestorven, want de twee grote kopstukken  van deze fondclub vielen plots uit roulatie  . Secretaris Georges Poissonier  stopte wegens zijn hoge leeftijd en Voorzitter Lucien Polley werd een tijdje  na het vluchtseizoen getroffen  door een beroerte  waarbij  een lange  revalidatieperiode zich opwierp .  Kortom ……de Fondclub was bij manier van spreken in één klap onthoofd. Toen dit ter ore kwam van Peter en Ria Allemeesch ( de bekende  vertegenwoordiger van Teurlings Voeders Nederland) uit Bulskamp bij Veurne werden een aantal medewerkers  v/d Fondclub gecontacteerd  om samen  naar een passende oplossing te gaan zoeken, want op Lucien Polley kon men  gelet op diens  gezondheidstoestand in korte tijd niet meer rekenen ,terwijl  alle formulieren voor de KBDB echter dringend tegen eind van het jaar moesten binnen zijn .  Na onderling overleg werd een nieuw bestuur gekozen met volgende functies : Voorzitter is Lucien Polley - Voorzitter Ad Interim is Peter Allemeesch - Ondervoorzitter is Hendrik Debal - Secretarissen zijn  Anne Leniere en Peter Allemeesch  - Schatbewaarder is Rudy Polley  en Danny Hiele . Er werd geopteerd om te fungeren als “nationaal” inkorvingsbureel waarbij wordt ingekorfd voor : Bourges I – Limoges I – Montélimar – Montauban – Agen – Orange – La Souterraine I – St Vincent – Brive – Marseille – Souillac – Narbonne – Perpignan – Tulle .

De “nieuwe” ploeg nam meteen zijn verantwoordelijkheid op om de laureaten in de kampioenschappen uit het seizoen 2012 te huldigen. Dit gebeurde ondermeer in aanwezigheid van de heren D. Schreel ( Voorz. Nat.  Sportcomité), Fr. Verkinderen (Voorz.  KBDB W-Vl.) en  K. Dekeyzer van de KBDB W-Vl. en het mooie initiatief van het bestuur werd beantwoord door  1/3 meer aanwezigen ten opzichte van  het vorige seizoen……. Een nieuwe wind waait bijgevolg  door Fondclub “de Zwaluw” te Vlamertinge. We waren er getuige van een jongere bestuursploeg die zijn verantwoordelijkheid tenvolle opnam zodat “hun” kampioenenfeest uitgroeide tot  een uiterst verzorgd en goed georganiseerd geheel  onder leiding van  Peter en Ria Allemeesch . Onze felicitaties aan alle kampioenen, alsook aan de voltallige bestuursploeg voor hun bijzonder geslaagde avond. De Fondclub te Vlamertinge is paraat om ook in 2013 te zorgen voor heel wat mooie fondvluchten .

Brief voorgelezen door de Voorzitter ad-interim Peter Allemeesch:

“ Geachte leden, sympathisanten en genodigden, Voorzitter van het Nationaal Sportcomité, Voorzitter van de KBDB West-Vlaanderen, allen van harte welkom.
Eerst even terugkomen op de Fondclub Vlamertinge. We schrijven begin november 2012….. Ik   kreeg geen contact met onze Voorzitter Lucien zoals velen onder ons . Inmiddels is iedereen op de hoogte van wat Lucien is overkomen, waarbij we hopen op een spoedig herstel en dat hij vlug onder ons terug mag vertoeven. We hebben dan ook beslist met de medewerkers om continuïteit aan Fondclub Vlamertinge te geven.  Het zou spijtig zijn dat één der grootste fondlokalen van West-Vlaanderen, men mag zelfs zeggen één der grootste van België , zou verdwijnen en daar staan we soms niet genoeg bij stil om dit te beseffen. Ieder lid is op de hoogte gebracht en werd na een algemene leden – en bestuursvergadering beslist om samen verder te gaan met ons fondlokaal. Eén persoon heeft de handdoek in de ring geworpen wegens zijn hoge leeftijd ( 89 jaar) , maar we kunnen het hem  niet kwalijk nemen.  Georges Poissonier , tot voor kort secretaris,  kreeg vanwege  het nieuwe bestuur met unanimiteit de titel van Ere-secretaris . Ook onze Voorzitter Lucien , die nu in revalidatie is mogen we niet vergeten, mag ik vragen aan zijn zoon Rudi een  attentie in ontvangst te nemen en te overhandigen aan zijn papa. Op vandaag geven we meer dan 3000 euro uit in contanten en ook nog eens 3000 euro aan naturaprijzen. Vandaar dat we onze sponsors op vandaag oprecht bedanken, zelfs ook zij die anoniem wensen te blijven en de Fondclub van Vlamertinge een warm hart toedragen. Volgend seizoen komen we met een nieuwe formule inzake kampioenschappen uit , welke aangepast zal zijn aan de nieuwe kalender van de KBDB. De vluchten blijven dezelfde al hebben we nu ook Marseille internationaal erbij zodat we nu in 2013 liefst 5 van de 7 internationale vluchten en 8 nationale vluchten mogen inkorven.  Dit betekent bijgevolg dat we ons gaan concentreren op de fond en grote fond. Kritiek is er van alle kanten gehoord en we zullen er wellicht nog krijgen, maar de meesten onder  die kriticeurs bakken er meestal zelf niet veel van als er eens iets moet gerealiseerd worden, vandaar mijn grote dank aan jullie grote opkomst voor deze avond.  We zijn immers met 35% meer dan vorig jaar, wat al een eerste succes mag genoemd worden. We zullen dan ook in een snel tempo winnaars van ereprijzen en kampioenen in de bloemetjes zetten, zodoende dat we tussen het hoofdgerecht en het dessert kunnen starten met de toewijzing van de bonverkoop die voor volle 100 % zal terugvloeien naar de leden en de inkorvende liefhebbers van Fondclub Vlamertinge. Het vernieuwde bestuur dankt U voor uw aanwezigheid en wenst U een succesvol seizoen 2013 toe en veel genot met de duiven en de hobby. Dank voor jullie aandacht , eet smakelijk en geniet van deze mooie avond . Dank U !"


Peter Allemeesch tijdens zijn speech

Willy , Jo en Hans Dekeyzer uit Koekelare : 1e Algemeen Kampioen op de Fond en Grote Fond !

De volledige lijst der  kampioenen in de diverse disciplines verschenen reeds in de gespecialiseerde pers. We beperken ons tot de eerste !

Snelheid en halve fond :  1e Algemeen Kampioen Johan Vandeburie uit Jonkershove !

Voor de snelheid oude  was Marc Vanlerberghe uit Boezinge  de primus, Johan Vandeburie  uit Jonkershove was dan de primus op de snelheid jaarse, Hugo Hoorne uit Merkem deed dit over in de snelheid jongen en Gery Caenepeel uit Boezinge won het kampioenschap “Najaars jongen” . Op de Clermont-Vijfdaagse gesponsord door Teurlings Voeders (  in totaal 80 zakken duivenvoeders) was Hugo Hoorne hier de winnaar. Op de halve fond oude en jaarse toonde Johan Vandeburie uit Jonkershove zich de betere.

Fond en Grote Fond:

  • Op de “Kleine Fond” met 1 + 2 waren de winnaars Ameel-Vanlake (Dadizele), vóór Lionel Vermander (Oekene) en W.H .J. Dekeyzer (Koekelare)
  • Op de “Fond “ met 1 + 2 toonden W.J.H. Dekeyzer zich de beteren en wonnen hier met 3 prijzen voorsprong op Luc Sarazijn ( Wervik) , die nog eens 2 prijzen meer won dan  Devlaminck – Devogelaere ( Ledegem)  als 3e .
  • In het gratiskampioenschap A met 1e ingegevene waren W.J.H. Dekeyzer andermaal de toppers met liefst 4 prijzen voorop tegenover de 2e en dat was Luc Sarazijn en als 3e hadden we Eric Vermander (Oekene).
  • In het gratiskampioenschap B met 1e + 2e + 3e afgegevene wonnen W.J.H. Dekeyzer met maar liefst 9 prijzen voorsprong de titel, terwijl met evenveel prijzen als 2e en 3e eindigden Ameel-Vanlake en Lionel Vermander.
  • Marathon met  1e + 2e ingegevene:  Vier liefhebbers eindigden met  5 prijzen, de coëfficiënten moesten uiteraard beslissen. Ook hier waren W.J.H. Dekeyzer de laureaten, vóór Deceuninck-Vanhoucke (2e) , als 3e Mevr en J. Vanlerberghe (Elverdinge ) en Marc Denolf ( Kortemark) als 4e .
  • Kampioenschap der Azen met de  1e + 2e ingeg. duif : 1e G & Chr Baekelandt uit Wevelgem ( 11 pr + 250 euro), 2e Marc Denolf uit Kortemark ( 10 pr + 150 euro) en 3e D & D Platteeuw uit Zillebeke ( 9 pr + 100 euro)
  • Fond jongen met  de  1e + 2e + 3e + 4e ingegevene kreeg als winnaar Luc Sarazijn uit Geluwe welke 3 prijzen meer behaalde dan de 2e en dat is Jozef Vandeburie uit Poelkapelle .
  • De 2e Asduivenparade van Teurlings Voeders Naderland kreeg als laureaat nr 1 W.J.H. Dekeyzer ( 250 kg), Bourdy-Dekindt uit Dikkebus waren nr 2 ( 150 kg) , Liang-Horng-Jyh uit Lauwe tekenden voor de 3e plaats ( 100 kg) , P.R.J. Allemeesch uit Veurne eindigden als  4e ( 60 kg), Hans Dekindt uit Vlamertinge als 5e ( 60 kg) en Lionel Vermander als  6e ( 60 kg).