Rechercher

PIPA bezoekt Derby Cartaxo (Portugal)

Afgelopen weekeinde was de finale van de 3e Internationale One Loft Race Derby Cartaxo. Op uitnodiging van de organisatie mochten we getuige zijn van een geweldig goed georganiseerd duiven-evenement, waarbij de organisatie het welzijn van mens & duif hoog in het vaandel hebben staan. In vergelijking met veel andere One Loft Races is het hier niet het ‘grote prijzengeld’ dat mensen aanzet tot deelname, maar vooral de gezelligheid en verbroedering rond dit jaarlijkse topevenement.

Onder leiding van de heren João António Nunes Silva (Derby President) en João Carlos Roque Costa Martins (Derby Vice-President) dragen alle leden van de locale duivenvereniging 'Grupo Columbófilo do Cartaxo' er jaarlijks toe bij dat dit evenement een groot succes is. Daarnaast hebben ze met Sérgio Ferreira een geweldig enthousiaste internationale vertegenwoordiger gevonden, waardoor er naast de vele Portugese deelnemers ook al een aanzienlijk aantal duiven uit Spanje, Nederland, België en Zwitserland strijden om de hoogste eer. Er waren ook dit jaar weer een aantal mensen uit deze landen afgereisd om hun duiven te zien aankomen tijdens deze finale. Daarnaast konden alle deelnemers en bezoekers genieten van de zon, gastvrijheid, gratis eten + drinken en natuurlijk de spanning van de finale-race.

Voorafgaand aan de finale dag was er een geweldig programma georganiseerd voor onder andere de leden van de vereniging, de buitenlandse gasten en andere genodigden. De dag begon met een welkomstwoord van João António Nunes Silva in het clubgebouw gelegen naast de hokken van de Derby Cartaxo. Eerst volgde er nog een plechtig eerbetoon aan de overleden plaatsgenoot/sportvriend Hélder José Bonito (winnaar Derby Cartaxo 2010). Daarna volgde er een bezoek aan de wijnvelden en privé-domeinen van de locale wijnproducent Vale D'Algares. Door João Vilar (Sales & Marketing Director) werd er een rondleiding gegeven door het bedrijf, waardoor we meer te weten zijn gekomen over de productie van de verschillende topwijnen die er hier gemaakt worden. Deze rondleiding werd vanzelfsprekend afgesloten door een heerlijke wijnproeverij met lekkere tapas.

Inmiddels werd het tijd om te lunchen. Hiervoor was er een unieke locatie gevonden namelijk de privé ontvangst ruimte / prijzenkamer van de beroemde matador Manuel Jorge de Oliveira. Hier voegde ook José Manuel Azenha Tereso (voorzitter FCI) zich bij het gezelschap. Na deze lunch gaf de dochter van Manuel Jorge de Oliveira een demonstratie in de (privé)arena achter het huis waar zij de paardrijtechnieken liet zien, waarover een matador tijdens stierengevechten moet beschikken.

Hierna ging het hele gezelschap richting het plaatselijke museum 'Museu Rural e do Vinho' waar we een goed inzicht kregen van de geschiedenis van Cartaxo. Te zien waren o.a. de traditionele landbouwerktuigen die gebruikt werden om wijn te kunnen maken. Inmiddels werd het hoogste om naar de hokken te gaan van de Derby Cartaxo. De duiven moesten namelijk ingekorfd worden voor de finale-race. Voor ons een mooie gelegenheid om een kijkje te kunnen nemen in de hokken. Hier aangekomen troffen we nog meer Nederlandse deelnemers die met de auto ongeveer 2.000 km hadden gereden om de finale-race bij te wonen.

De duiven zaten er gezond bij waren in een goede conditie. De hokken waren ruim, goed geventileerd en schoon. José Manuel Azenha Tereso zag er namens de FCI op toe dat alles volgens de regels verliep. Een regionale televisie-ploeg was ook aanwezig om de inkorving van de duiven, tijdens de finale zullen zij ook de aankomst van de duiven filmen. Totaal werden er 552 duiven ingekorfd voor de finale-race van 350km (+/- 73% van de duiven waarmee de Derby Cartaxo was gestart).

Na het inkorven stond er nog een gezellige feestavond georganiseerd met nog meer genodigden waaronder o.a. de burgermeester van Cartaxo. Deze avond werd muzikaal opgeluisterd door traditionele Portugese Fado-muziek. Hier bleek de burgermeester ook nog eens over muzikale talenten te beschikken. Iedereen genoot zichtbaar van het eten, drinken en live-muziek. Na deze feestavond togen we naar het Hotel Quinta Das Pratas dat slechts 200 meter ligt van de hokken van de Derby Cartaxo.

De volgende ochtend om 08.00 uur was het al een gezellige drukte op het terrein van de Derby Cartaxo. Hier was de barbeque namelijk al aangestoken voor een 'licht' ontbijt in de vorm van gebakken speklappen en sardientjes. De drank en het eten was voor alle aanwezigen gratis. De duiven waren al gelost om 06.30 uur met een sterke NW-wind hetgeen ervoor zorgde dat de duiven een pittige vlucht zouden krijgen. Vanaf 11:00 uur verplaatsen veel deelnemers zich langzamerhand van de barbeque naar de hokken om de duiven te zien aankomen. Hier waren ook nog schermen geplaatst waar men de aankomst van de duif ook op beeld goed kon zien met gelijk het ringnummer en de eigenaar van de duif.

De spanning onder de aanwezigen werd steeds duidelijker voelbaar naarmate het wachten langer duurde. Nadat er eerst een aantal overvliegende (wilde) duiven al voor de nodige hilariteit zorgden was het om 11.58 uur eindelijk zover. Er kwam namelijk één duif in de verte aan met in zijn kielzog gelijk de nummer twee. Door de harde wind hadden deze beide duiven wat moeite met landen en maakten ze nog een kleine ere-ronde. Het zou vervolgens nog ruim 5 minuten duren voordat de nummers 3 & 4 zouden arriveren. De top-50 was compleet ongeveer 3 kwartier na de eerste. 

De vijf eersten waren:

1. Carlos Paixim (Portugal)   11:58:54  1.301 m/m
2. Rui Azevedo (Portugal)    11:59:23  1.299 m/m
3. Dutch Day Racers (Nederland) 12:05:28  1.270 m/m
4. Josef Van Damme (België)   12:05:31  1.270 m/m
5. Frieda Weins (België)    12:07:04  1.263 m/m

Nadat de eerste 50 duiven gearriveerd waren toog het gehele gezelschap naar het gemeentelijk manifestatie-terrein waar er opnieuw gratis eten & drinken werd geserveerd voor iedereen. Hier vond ook de huldiging van de winnaars plaats van de Derby Cartaxo 2011. De eerste 50 duiven werden tevens hier verkocht. De opbrengst van deze veiling was voor 50% voor de eigenaar en voor 50% voor de organisatie.

Ook werd Sérgio Ferreira (NL) nog apart gehuldigd door de heer Mariano Villalba, organisator van de Derby de Andalucia 2011. Mariano had maar liefst 700km gereden om Sergio alsnog officieel te eren + prijzengeld te overhandigen als overwinnaar van deze race drie weken geleden. Dezelfde avond werden wij ook nog uitgenodigd door Mariano om samen met zijn vrouw en dochter uit eten te gaan.

De laatste dag stonden nog een viertal hokbezoeken gepland bij provinciale duivenliefhebbers. Na deze hokbezoeken werden wij door onze chauffeur João weer terug gebracht naar het vliegveld van Lissabon voor onze terugreis. Hiermee kwam er een eind aan een geweldige trip. Hierbij wensen wij jullie alvast veel succes met de voorbereidingen van de Derby Cartaxo 2012 (inschrijfgeld €50 per duif). Nogmaals bedanken wij hierbij het gehele Derby Cartaxo Team voor de uitnodiging en de mooie ervaring die wij dankzij jullie hebben mogen beleven!

Hieronder vindt U nog een foto-verslag van dit Derby Cartaxo evenement:

Commentaires

We vonden het prachtig hoe het verslag via de webcam te volgen was, en je krijgt echt kippevel van een meter als je je eigen naam als 3e zie en je duif werkelijk binnen ziet lopen.
Sergio Ferrera , die dit in Nederland organiseerd verdiend een grote pluim om de duivensport uit Nederland ook bekend te maken in Portugal.
Ook feliciteer de overige prijswinnaars uit Nederland.
Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing

www.vanhoolwerff.nl onze site
"Dutch Day Racers" (The Netherlands)
Piet en Tim

ammaaai een dikke uitslag voor het koppel Van Damme- Weins.
vierde en vijfde plaats
guido