Rechercher

Wilfried Bruyneel - Mater-Oudenaarde wint internationale topklassieker uit Perpignan

De internationale klassieker vanuit Perpignan is steevast de afsluiter van de internationale fondkalender voor de oude duiven. Een echte ‘kuitenbijter’… en volgens de ‘specialisten’ ter zake… na Barcelona, de 2° mooiste klassieker op de agenda.

Te vergelijken met de ‘Vuelta’ na de ‘Tour de France’… een soort laatste herkansing of kans op ‘revanche’ van dit seizoen. Zeker na een ‘tropische’ en een door ‘donderwolken en onweer’ moeilijk  verlopen Barcelona… lagen vele hokken er op gebrand om zich op Perpignan nog eens in de kijker te spelen! Ditmaal in zeer gunstige vliegomstandigheden… met prachtig weer van in het zuiden van Frankrijk tot net voor de Frans-Belgische grens. Bij ons hingen er meer wolken met een afwisseling van zwaar bewolkte periodes met enkele opklaringen… maar geen echte obstakels die ‘vlotte aankomsten’ van de duiven konden in de weg staan! Tot midden Frankrijk was het quasi windstil… in het noorden van Frankrijk en over ons land stond er een ZW-wind als ruggensteun. Vandaar de vrij hoge snelheden (voor een vlucht van 900 Km)  en vlotte aankomsten, waarbij de prijzen op nationaal vlak bij valavond zo goed als verdeeld zullen zijn. Als wanneer er op zondagmorgen nog iets te rapen viel, zullen het slechts de spreekwoordelijke ‘kruimels’ geweest zijn! Barcelona had duidelijk zijn sporen nagelaten, want er gingen in totaal op internationaal vlak 2.500 duiven minder de mand in dan vorig jaar… met 15.857 deelnemende duiven, waarvan 6.436 Belgische!

Het podium kleurde overigens volledig Belgisch… de internationale winst was voor Wilfried Bruyneel uit Mater… een landelijk en rustig dorpje nabij Oudenaarde, gekend van de brouwerij ‘Roman’ die er gevestigd was… een streek die ook ieder jaar wordt aangedaan door de renners in de ‘Ronde van Vlaanderen’! Wilfried klokte zijn winnende duif om 18u21’33” op een afstand van 896,744 Km of aan een snelheid van 1296,7 m/min. Zilver was er voor Albert & Eric Willems uit Attenrode (1281 m),’brons’ voor Gilbert Delait uit Lanaken (1262 m), terwijl Oost-Vlaming Frank Hellebuyck uit Ouwegem (1250 m) op plaats 4 prijkt!

Wilfried Bruyneel triomfeert
Wilfried (nu 62 j.) was tot voor 2 jaar ‘haarkapper’ (coiffeur) van beroep. Hij had zich voorgenomen om zich een mooi groepje ‘zware fondvliegers’ bij elkaar te kweken tegen de tijd dat hij met pensioen zou gaan… zodat hij vanaf dan ten volle van zijn duifjes zou kunnen genieten. Dat was zijn streefdoel… daar werd naartoe gewerkt. Wilfried is overigens een graag gezien figuur in duivenmiddens… die ook een grote bijdrage levert in de organisatie van de kampioenschappen van de ‘Zwalmvallei’… zowat aanzien als de opvolger van de teloor gegane kampioenschappen van de Oost-Vlaamse Marathon van mentor Pierre Heylens. Hij is zowat 30 jaar actief in de duivensport… vroeger in tandem onder de naam Bettens-Bruyneel, toen enkel en alleen met jonge duiven aan de wedstrijden werd deelgenomen. Sinds zo’n 12 jaar is Wilfried op eigen benen actief te Mater, en ging hij zijn aandacht toespitsen naar de ‘zware fond’ toe. Daar zullen zijn goede vrienden Marcel Vandenabeele en Georges Carteus hem wellicht wel een ‘duwtje’  in de rug toe gegeven hebben. Het hoeft dan ook niemand te verwonderen dat de Bruyneelkolonie voor 80% opgebouwd is uit Carteusduiven.
Daarnaast uiteraard nog duiven van Marcel Vandenabeele, Etienne Devos, Chris Hebberecht en Dr Hans-Peter Brockamp (via aankoop van een bon op de kampioenenviering van de Zwalmvallei).
  Aanvankelijk werden hiermee een 20-tal kweekkoppels gevormd… maar deze zijn ondertussen reeds gereduceerd tot een 13-tal stuks… daarnaast zitten er in totaal zo’n goede 55 weduwnaars (oude + jaarse incluis)… er worden in totaal zo’n 150 duiven overwinterd. Wilfried koppelt zijn weduwnaars altijd na de voor hem afsluitende Perpignan… na het grootbrengen van een nestje worden ze gescheiden… en komen zijn oude duiven niet meer samen tot voor de aanvang van het komende vliegseizoen. Dan krijgen ze enkel nog voor een 3-tal dagen hun duivin te zien vlak voor het sportseizoen… meteen het tijdstip om te starten met het opleren van de duiven! De jaarlingen echter… die op een apart hok vertoeven… mogen wel een nestje bouwen voor het seizoen. Ze worden samen met de kwekers gekoppeld in februari… de eieren van de kwekers worden dan onderlegd bij de jaarlingen, zodat de kweekduiven aanstonds met een nieuw nestje kunnen beginnen… zo verschillen de jonge duiven van de 1° + 2° ronde ook niet al te veel in ouderdom. De oude duiven vertoeven op de hokken ‘boven’, de jaarlingen op de hokken ‘beneden’! Wilfried speelt normaal zowat alle vluchten van de fondkalender… maar denkt eraan om vanaf volgend seizoen (als de huidige vluchten zouden gehandhaafd blijven) om de vluchten van de Rhônevallei van zijn kalender te schrappen… en zo met wat meer duiven naar de ‘grote klassiekers’ (zoals Barcelona) te trekken.

De voorbereiding op een ‘zware fondcarrière’ ziet er ten huize Wilfried Bruyneel als volgt uit. De jongen worden enkel goed opgeleerd (tot enkele keren Noyon)… als jaarling gaan de duiven allen naar Limoges, waarvan er ook nog enkele werden ingezet op Tulle… de meeste jaarlingen hadden hun 4° pen reeds gestoten, en dan is het ‘vet’ van de ‘soep’ volgens Wilfried, en blijven ze beter thuis. Naar prijs winnen of niet… wordt tot op dit moment niet eens omgekeken. De eigenlijke carrière start te Mater als 2-jaarse duif. Alle jaarlingen die voornoemd programma overleven worden doorgehouden… al 2-jarige wacht hen dan Limoges-Souillac-Perpignan of soms Tarbes-Perpignan. Vanaf nu moeten ze wel degelijk bewijzen wat ze in hun mars hebben.
Vorig jaar 2009, speelde Wilfried zich nog kampioen met de jaarlingen in het lokaal te Zottegem… een teken dat hij een ‘goede lichting’ 2-jarige had klaar zitten voor dit sportseizoen… en dat bewezen ze uit Perpignan waarvoor Wilfried 18 duiven had ingemand, en die deden het als volgt

Perpignan Lokaal       185 oude 1-2-6-8-24-37-47-54-57 (9/18)
           Internat 15.857 oude 1-13-68… enz (voorlopige internat prognose)

Alle 9 de Bruyneelvliegers zaten op zaterdagavond reeds in de klok… zodat ze ook allen de nationale en internationale uitslag zullen halen! Opmerkelijk feit volgens Wilfried…. Hij had 11 tweejarige ingekorfd waarvan er 8 de uitslag halen… enkel zijn 1° getekende die ook 1° internationaal wint nota bene… is een 3-jarige doffer. Alle andere oude ervaren rakkers meldden zich te Mater in de vroege ochtenduren! Iets wat we zondag ook nog op andere plaatsen hebben gehoord… ‘ervaren’ fondmannen denken dat het ligt aan het feit dat deze oude duiven gewend zijn geraakt aan het ‘overnachten’ waardoor ze ’s avonds al eens vroeger op ‘stok’ gaan… om de volgende morgen ‘fris en monter’ hun terugreis verder te zetten! Daar zal beslist een deel waarheid in schuilgaan! Bij een min of meer ‘snelle’ Perpignan zoals deze  editie (net als vorig jaar trouwens) valt dit dan nefast uit voor deze ‘oude rotten’ in het vak… en moeten ze de duimen leggen tegen de minder ervaren 2-jaarse die wel nog doorgaan tot de duisternis… en dus wel op dezelfde dag hun hok konden bereiken!
Ook uit Tulle bij de jaarlingen werd een puik resultaat neergezet… een teken dat de Bruyneelvliegers nog de ‘goede kadans’ te pakken hadden…
Tulle  339 jaarse  4-14-69-81-95 (6)

Normaal krijgen de doffers voor vertrek nooit een duivin te zien, enkel voor de laatste vlucht van het seizoen wordt hierop een uitzondering gemaakt! Ook nu kregen de duiven reeds van ’s morgens hun duivin, en kwam er stro op het hok, zodat ze naar hartenlust aan een nestje konden bouwen… wat uiteindelijk een extra stimulans bleek te zijn die voor ‘internationale winst’ heeft gezorgd!

De ‘Geschelpte Perpignan’ B07-1404426
Is niet zomaar de eerste de beste, maar een klepper met heel wat strepen op zijn zang. Ook zijn afstamming is er eentje om van te likkebaarden

Vader: DV06720-06-434 Kleinzoon Euro Diamond… een rechtstreekse Brockampduif uit Boppard (D)
GV: DV06720-05-212 ‘Zoon Euro Diamond’… zoon van het ‘paradepaardje’ van de Brockampkolonie ‘Euro Diamond 537/02’ (Olympiadeduif Oostende 2007, 1° Nat  + 2° Intnat Carcassonne, 3° Nat + 5° Intnat Perpignan enz…) x ‘Agata 127/00’ (dochter van de 1° Intnat Perpignan ’99: ‘Armstrong 607/96’… die op zijn beurt grootvader is van de 1° Intnat Barcelona 2007 bij Menne & Dochters,  en van de 1° Nat Asdoffer Marathon 2008).
GM: DV06720-05-201 ‘Dochter Marseille King’… en dus dochter van de 1° Intnat Marseille 2005: ‘Marseille King 535/02’ x wonderduivin ‘Venus 245/00, welke niet alleen zelf een topvliegster was met o.a. 31° Nat Marseille, maar bovenal een super kweekduiven en moeder van de 1° Nat Perpignan ’06 (die zelf vader is van de 1° Intnat Marseille’09), en grootmoeder van de 1° Intnat Barcelona bij Menne & Dochters!

Moeder: B03-4151682 Blauw Carteus
Een Georges Carteus, Ronse met een super afstamming
GV: B96-4300700 ‘Broer Millennium Perpignan’… volle broer van de 1° Nat Perpignan ’00 (uit de beroemde ‘Limoges 841/88’ x ‘Dobbelaereduivin 150/93’, een Robert & Chris Dobbelaere).
GM: B96-4300606 ‘Dochter Super Mario’… dochter van de wonderbaarlijke topvlieger ‘Super Mario 386/93’ x ‘Dochter As 325/94’.
Zoals u kan zien en lezen… heeft deze ‘Geschelpte Perpignan’ niets dan 1° Nat winnaars en Nat. Asduiven in de pedigree. De appel viel dus ook hier niet ver van de boom, hij won reeds:

’08 Orleans      437 d. 27
’08 Limoges      746 d. 132
        Nat   16.012 d. 3196
’09 Bourges Pr 4.573 d. 434
        Nat   27.506 d. 1554
’09 Montélimar   131 d. 5
        Zone   1.335 d. 56
        Nat    8.232 d. 793
’09 Perpignan    169 d. 7
        Prov   1.106 d. 40
        Nat    7.364 d. 216
        I.Nat 18.354 d. 372
’10 Montélimar    98 d. 3
        Prov     803 d. 10
        Nat    7.191 d. 63
’10 Perpignan    185 d. 1
        Nat    6.436 d. 1
        I.Nat 15.857 d. 1

Eenvoud troef
Wilfried houdt er een vrij eenvoudig verzorgingssysteem op na…  Duivinnen krijgen zijn duiven dus nooit te zien voor vertrek, zoals u hierboven reeds kon lezen… enkel hun ‘nestschotel’! Bij thuiskomst mogen ze geruime tijd bij hun duivin vertoeven. Daarna worden ze steeds ontsmet met achtereenvolgens 3 dagen een middel tegen ‘trichomonaise’ gevolgd door 3 dagen tegen ‘kopziekten’. Tussendoor krijgen ze 2 à 3 dagen ‘Probac 1000’ en onmiddellijk erna 2 dagen ‘Probac Energy’, beiden producten van Dr Brockamp. Als voeding krijgen ze iedere dag hetzelfde voer dat bestaat uit 4 mengelingen van de firma Versele-Laga… zijnde een mengeling van 1 doos kweek, 1 doos sport, 1 doos rui, en 1 doos ‘super dieet’! Daarvan krijgen ze ’s morgens en ’s avonds telkens 1 soeplepel. Opmerkelijk… het restant wordt nooit uitgegoten maar blijft gewoon in de eetbak staan, en wordt iedere maaltijd opnieuw aangevuld. Zo kunnen de duiven kiezen wat ze lusten, aldus Wilfried… ze weten beter dan ons wat ze nodig hebben. Tegen de dag dat ze moeten ingekorfd worden ligt er soms 2 cm voer op de bodem van de voederbak… lacht Wilfried. Pas wanneer de duiven zijn ingekorfd wordt de bak geledigd… en dit voederritueel herneemt vanaf hun thuiskomst. Eenvoudiger kan toch niet? En met resultaat… dus waarom veranderen?
Zonder veel ‘tierlantijntjes’ geniet Wilfried Bruyneel ten volle van zijn duifjes… en deze internationale overwinning uit Perpignan zal dan ook enorm ‘deugd’ gedaan hebben… het is niet alleen een beloning voor de geleverde inspanningen, maar een bewijs dat de aanpak rendeert… en de trein op het juiste spoor zit! Proficiat Wilfried!

Commentaires

Van harte gefeliciteerd met dit resultaat.

Super liefhebber en superduif !!!
Van harte gefeliciteerd.
Anita en Frans

Wilfried en echttgenote,
Hartelijke gelukwensen met uw prachtige overwinning en uw niet te versmaden fondseizoen 2010.

Pol Botteldoorn

awesome result, top class pigeons at there best!!!

Hartelijk gefeliciteerd met uw internationale overwinning.

De Preester Marc & dochters

Een dikke proficiat! Het is jullie van harte gegund!

Vanwege Marnik en Tom Van Gaver

Proficiat met uw internationale overwinning !
Vanwege Gillis Gebroeders

Klasse,proficiat met deze prestatie.
AMVA

Proficiat met uw internationale overwinning !

Cyrille Walraeve

proficiat met u overwinning
lieven en ann van der beken -van wettere
s.m.horebeke

Klasse, wat een overwinning.

Vooral een mooie overwinning gepakt door deze superduif.

Geniet ervan !

Gr.Arjan Beens

geniet er van met zo klasse duif

van harte

Hey Wilfried,
Van harte gefeleciteerd met deze prachtoverwinning.

Groeten,
Bengt Haeck

Wilfried,

Hierbij wens ik je van harte proficiat met deze prachtige internationale overwinning, het is je van harte gegund.
Doet mij ook deugd dat mijn goeie vriend Georges er ook voor veel tussen zit(superduiven)

Geniet er maar goed van ,

Desmet Didier

Hallo Wilfried,

proficiat met u overwinning!!!

Groetjes,

Bert Penne

congradulations, great pigeon, lets get the party started. Very Happy

Wilfried en Annie,
Proficiat met uw prachtig seizoen en met de internationale overwinning enklasse duif.

Groeten leon de groote

Hallo Wilfried,

Proficiat met de mooie overwinning ! Doe zo voort zou ik zeggen.

Mvg,

Mark Vandaele

Hallo Wilfried,

Proficiat met de 1e Nat. en Intern. Perpignan

Collega kapper,

Ludo Verstraeten Echt.

wat is er mooier dan zo een prachtige overwinning
van harte proficiat
theo

FELECIATATION POUR CE CLASSEMENT
LE MAROC VOUS SOUHAITE LA VICTOIRE