Rechercher

Marleen Jaecques & Maria Lannoo (Merkem, BE) winnaars West-Vlaamse "In Flanders Fields Pigeon Classic"

Op 29 juli werd in de kustprovincie de provinciale herdenkingsvlucht uit Compiègne (gelost te Clermont) gevlogen. Deze wedvlucht werd in het leven geroepen ter herdenking van de Groote Oorlog 14-18.

Dit ter herinnering aan de duizenden mensen die er toen het leven lieten alsook als een eerbetoon aan de militaire reisduiven die in  W.O. I een zeer grote rol speelden. Het geheel stond onder organisatie van het West Vlaams Verbond (W.V.V.)  in samenwerking met de Verbroedering van Vaderlandslievende Verenigingen van Roeselare met o.a. de steun van de provincie West-Vlaanderen en het stadsbestuur van Ieper.

Gelost om 07.40 u. viel de 1e duif van het ganse deelnemersveld te Merkem, een dorp gelegen tussen Ieper en Diksmuide en dit bij de tandem gevormd door Marleen Jaecques en Maria Lannoo . Hun jonge duif haalde de hoogste snelheid van alle 14.907 ingekorfde duiven, namelijk 1798,4852 m/min en dit over een afstand van goed 179 km.

De winnende tandem wordt gevormd door de dame van Michel Jaecques en dochter Marleen. Er werden vroeger reeds heel wat schitterende successen geleverd op de hokken te Merkem, vooral op snelheid en halve fond en dit door Verghote – Jaecques, een destijds bekende tandem in duivenmiddens gevormd door Robert Verghote en Michel Jaecques. Bij het overlijden van Robert in maart 2017 werd verder gespeeld onder de naam Jaecques-Lannoo, dus dochter en moeder.

Hun duifje, de BE18-3095375, dat inmiddels de naam “de Provinciaal” toebedeeld kreeg is een jong van de 1e ronde uit de BE15-311607 gekoppeld aan de BE15-3067038. Het betreft een duiver welke op nest gespeeld, reeds volgende prijzen bij elkaar vloog: op 15 juli uit Clermont de 12e -538 d, op 21 juli de 88e-459 d, op 29 juli de 1e van 13545 jonge duiven op de “In Flanders Fields Pigeons Classic“, hiermee won het ondermeer de Ereprijs van de Gouverneur van West-Vlaanderen, de heer Carl Decaluwé en de Ereprijs van de stad Ieper.

Aan deze wedstrijd waren ook heel wat naturaprijzen verbonden. Er namen 875 (bij de jongen) en 192 ( bij de oude) West-Vlaamse liefhebbers deel. Straks brengt de WVV en de Verbroedering van Vaderlandslievende Verenigingen van Roeselare aan de familie Jaecques een mooie hulde op de Provinciale dag van de P.E. West-Vlaanderen welke doorgaat op zondag 4 november in het “Domein Vossenberg “ te Hooglede.