Rechercher

Gert Rondags (Grote-Spouwen, BE): Nationaal kampioen Jeugd & Criterium

Met 83 eerste prijzen in 2017 (zonder dubbelingen) en 902 eerste prijzen in 19 jaar, mogen Frans (51) en zijn zoon Gert Rondags (24) uit Grote-Spouwen (Bilzen) bij de topmelkers worden gerekend. In het voorbije jaar werden ze bovendien Algemeen Kampioen van Limburg (7 vermeldingen), Nationaal Kampioen Jeugd en Criterium KBDB, 3de Nationale Asduif Kleine Halve Fond Oude en 9de Nationale Asduif Grote Halve Fond Oude.

Frans Rondags staat bekend als een bikkelharde sportman. Recht voor de raap, zonder kapsones en nooit te beroerd om bij te leren. Als voetballer tot bij de tweede nationale afdeling ging hij niemand uit de weg. Maar op 12 februari 1989 liep het compleet mis tijdens de match Grote-Spouwen tegen Visé in vierde klasse. Een speler van Visé voerde een zware charge uit op Rondags. Gevolg: een gecompliceerde beenbreuk met vreselijke pijn maakte een einde aan zijn voetballoopbaan. Zelfs de aders in zijn been waren doorgesneden en het scheelde niet veel of Frans was zelfs zijn voet kwijt. Maar de ervaringen die hij in de voetballerij opdeed, kwamen al snel van pas in de duivensport. Frans koos en kiest nog eens voor professionele begeleiding: vitamineschema’s, voeding, stiptheid en discipline.

“Het begon allemaal in 1983 aan de zijde van mijn vader Laurent in Lafelt bij Riemst. Pa was een echte hobbyist. We hadden een bouwvallig hok in Lafelt en hij had meer systemen dan er weekdagen zijn”, lacht Frans, die samen met zijn pa, het niveau van hun duivenstam opkrikte met vele successen voor gevolg. “In 93 leerde ik dan Paul Huls (Zonhoven) kennen en van het een kwam het ander. Zo kreeg ik dan droomduiven van Paul zoals Van den Abeele (Picanol-Wittenbuik), Dirk van Dyck (Kannibaal), Broex van Hees (uit de 2 Olympiades), Herman van Gestel, Clement Robben,…”


Frans Rondags en zoon Gert

Diefstal

In 2000 werd het volledige kweekhok van Rondags leeggeroofd. De “goesting” was even weg, maar al snel stak de winnaarsmentaliteit van Frans de kop op. Op het hok kwam plaats voor meer halvefondduiven. “De kameraadschap met Paul Huls heeft ons er toen doorgeholpen,” erkent Frans. Deze doorstart ligt tot op de dag van vandaag aan de basis van het duivensucces. In 2008, een jaar nadat vader Laurent overleed, ging de toenmalige kolonie onder de hamer.
Quasi vanaf nul begon Frans samen met zoon Gert in 2010 aan de wederopbouw, ditmaal in Grote-Spouwen. Duiven uit de oude lijnen werden opgezocht en de crack ‘De Kleine’ van wijlen Edmond Konings uit Hoeselt maakte de transfers compleet. Er wordt gespeeld bij De Vrede Romershoven, waar Frans voorzitter is.

Topduiven

De meest in het oog springende bloedlijnen die er samenzitten zijn onder meer afkomstig van Flor Vervoort, Maurice Voets, Gust Geentjes, maar ook nog van ‘Speedy Girl’ (BE98-6165012). Deze laatste was in haar geboortejaar de beste jonge duif van België. Bij Frans Aerts (Wap) uit Vosselaar won ze 4x de 1e  en 2x de 2e prijs, waarna ze door Paul Huls aangekocht werd. Dan is er nog een andere duivin, BE10-5094533, afkomstig van Kamiel Vos uit Riemst, die een belangrijke bijdrage geleverd heeft… Ook zij gaf al meerdere toppers. Ook ‘De Kleine’ van ‘Edmond Konings’ verhuisde na diens overlijden van Hoeselt naar Grote-Spouwen en is ondertussen vader van verschillende 1e prijswinnaars. Ook werden er duiven bijgehaald bij Annick en Geert Vanrenterghem in Deinze. De afstammelingen ervan, samen met deze uit de lijn van ‘Aline’ van Paul huls, werden reeds met succes op de zware halve fond uitgetest.


First Lady: één van de blikvangers op het kweekhok


Topduif Golden Marie: 3e nationale asduif, met vooral Paul Huls in de bloedlijnen

Op de vraag hoe het komt dat Frans nog steeds onder de naam van zijn zoon Gert speelt antwoordt hij dit: “Toen we hier in Grote-Spouwen kwamen wonen, had Gert een hokje onder zijn naam en we hebben dat zo gehouden. De mensen zeggen dat Gert niet met de duiven speelt maar ik zeg u: wij spelen samen met de duiven en dat blijft onder de naam van Gert. Toen Frans/Gert in 2010 de provinciale KBDB-titel won van ‘Beginnelingen KBDB Limburg’, kregen zij half Limburg over zich heen. Maar Frans gaf niet af, koppig als geen ander en alleen geïnteresseerd in topduivensport. In 2011 deed hij er nog een schepje bovenop en kroonde zich tot ‘Algemeen Kampioen KBDB Limburg’.

In 2013 werd hij nationaal 1e Kampioen Jeugd, 4e Kampioen Snelheid Jonge duiven, 4e Kampioen Kleine Halve Fond ouden, 2e Asduif Kleine Halve Fond ouden en 8e Asduif Kleine Halve Fond jaarse. In 2014 nationaal, 1e Kampioen Jeugd, 1e in het Nat. Jeugdcriterium, 8e Kampioen Kleine Halve Fond jaarse en 3e Asduif Kleine Halve Fond jaarse… Vermeldenswaard zijn zeker ook nog de twee semi-nationale overwinningen behaald op Gueret en La Souterraine, om nog maar te zwijgen over de talrijke titels bij de provinciale kampioenschappen van 2014, 2015 en de titel van 2e Algemeen Kampioen van Limburg in 2016… In 2010 won hij 19x de 1e prijs, in 2011 29x 1e prijs, in 2012 53x 1e prijs, in 2013 63x 1e prijs, in 2014 73 x de 1e prijs, in 2015 werden het 64 zuivere 1e prijzen en in 2016 stond de naam Rondags 60x op nummer 1, dit zonder dubbelingen weliswaar.

Vorig jaar werd het absolute topjaar voor de ongenaakbare Rondags. Over de behaalde titels hadden we het al in de aanhef van deze reportage. Klik hier om een de lijst met klinkende uitslagen van Rondags te bekijken.

Seizoen 2018

Wat 2018 gaat brengen volgens Rondags? “Alles zal afhangen van onze jaarduiven, want de oude vliegploeg is verkocht. Het seizoen wordt begonnen met 24 weduwnaars en 25 duivinnen, gespeeld op half weduwschap. Daarnaast worden een 80-tal jongen gespeeld. Bij de jaarduiven zitten er een aantal die als jonge duif geen prijs hebben gemaakt. Dat wordt dus afwachten. Het gros van deze ploeg vliegt snelheid en kleine halve fond, maar meer en meer wordt er op regelmatige basis en slechts met enkele duiven aan de nationaals deelgenomen.”


Frans Rondags bij de kleine volière van de speelduivinnen

“Het mooiste spel is dat met de duivinnen. Daar heb je geen “leed” mee, ze zitten overdag altijd in een kleine volière, vliegen ’s avonds ongeveer een uur. Voederen? Simpel: eenmaal per dag volle bak van Beyers. Na een kwartier mag de eetbak weg en klaar is kees. Wel is het zo dat de duivinnen hier al vanaf half februari iedere week hun duiver te zien krijgen. Ze moeten echt dol op hun partner zijn.”

Het valt op dat voor alle hokken kleine volières hangen. “Met dank aan vriend Rigo,” zegt Frans. De ingang van de hokken wijst nochtans naar het kille noordoosten. “Geen probleem,” aldus Frans met een knipoog, “het tocht hier nooit door de metershoge haag van mijn buurman, die hier op de scheiding van onze percelen staat. Maar de duiven moeten door al die struiken en bomen wel flink wat toeren uithalen om op de valplank te geraken. Drie tot vier keer per jaar ga ik naar dierenarts Vincent Schroeder. Ik geef producten van Schroeder, Comed en Pigeon Support. Mijn jonge duiven krijgen ieder jaar adeno. Ik heb dit jaar voor het eerst twee keer laten enten tegen paramyxo/herpes. Of het zal helpen, moet worden afgewacht.”

Op het kweekhok zijn 23 koppels gehuisvest. Rondags is dan ook heel streng in de selectie van zijn kwekers… Frans: “Om daar te geraken moeten ze op de eerste plaats goed vliegen, maar voor de rest mogen ze geen enkel mankement vertonen. Want dat geven ze altijd het eerst aan hun nakomelingen door. Ik geloof overigens sterk in de ogentheorie, met aandacht voor pigmenten verkenningscirkel. Een uitstekende vlieger met slechte ogen krijgt geen kans op mijn kweekhok.”