Rechercher

Eijerkamp Hans, "Lotte EIJERKAMP, wint met een 'vliegende non' "


Blois in afd. 8 GOU en 3e snelste duif nationaal NL, tegen 71.450 duiven - 2007


Het “team Eijerkamp” had in afwachting van de eerste aankomsten al zitten filosoferen hoe laat zij van deze nationale eendaagse fondvlucht vanuit Blois (gelegen aan de rechteroever van de Loire en hoofdstad van het departement Loir-et-Cher )zouden moeten draaien. Zij waren van mening dat ze tussen 13.30 en 14.00 uur een duif moesten hebben om vroeg te zitten. Bij dit soort vluchten, staan zij voortdurend in contact met gerenommeerde melkers, die op een kortere afstand zitten. Nergens was wat bekend. Piet Schrijvers zag ineens een duif vanuit het Oosten aankomen en schreeuwde naar Evert-Jan Eijerkamp en Gerard Boesveld: “Daar is er een!” Evert-Jan en Gerard stonden op een andere plek te kijken en zagen de duif niet aankomen. Het was een jaarling duivin 06-NL-1762706, die om 13.37.09 uur op een afstand van 611,239 kilometer, werd geconstateerd. Haar snelheid bedroeg 1664,823 meter per minuut (net geen 100 km per uur). Deze duif moest nog gemeld worden toen de telefoon ging. Het was Nico-Jan Koenders in Westervoort (21 km korter), die doorgaf, dat hij om 13.36.40 uur (1609,564 mpm.) had geconstateerd.
Het wachten op de tweede aankomst duurde lang: om 13.50 uur meldde zich een duif van Hans Eijerkamp en zonen (de 4e melding bij de meldpost). Toen begon men langzaam te hopen dat de eerste duif wel eens een gooi naar de afdelingsoverwinning kon doen. Het team Eijerkamp vroeg zich af waarom de eerste duif uit het Oosten kwam, want dat was niet de richting van waaruit ze de duiven verwachtten. Evert-Jan is de mening toegedaan dat zij vanaf Maastricht de Duitse Autobahn heeft genomen, waardoor ze de buien heeft omzeild. De eerste duif was namelijk helemaal droog en alle volgende duiven waren nat.
Aan het einde van de middag toen de uitslagen van alle afdelingen op teletekst stonden werd duidelijk, dat de “706” in afdeling 8 GOU de overwinning pakte tegen 7955 duiven en zelfs de 3e snelste duif van het hele konvooi van 71.450 duiven was. Zij moest alleen een duif van de comb. Geenen-Peters uit Maastricht (1676 mpm) en een duif van M. Kollee uit Heerlen voor zich dulden, maar ten opzichte van deze duiven moest de “706” toch gauw een 140 km. verder vliegen. Dit geeft de prestatie van deze jaarling duivin alleen maar nog meer glans.
De “706” gaat vanaf nu door het leven als “Lady Blois”.


De winnares

De vader van “Lady Blois” is een Janssen x Meulemans en in diens pedigree komen we beroemde namen tegen zoals: “Troyes duifje” (1e nat. Troyes tegen 11.379 duiven), Wonderboy, Hekje, Robin Hood, Roxan, en dochter autowinnaar (Janssen-Camphuis).
De moeder van “Lady Blois” is een duivin van de soort van Gommaar Leijsen (B.) en haar vader komt uit de lijn van de fameuze “03” o.a. de grootvader van “Rambo” bij Dirk van Dijck en haar moeder is een kleindochter van de Goede 160 van Leijsen (5 x een 1e prijs) en eveneens uit de lijn van de “03”. Ook Golden Lady van G. Koopman is een nazaat van de “03” van Gommaar Leijsen. De Leijsen-duiven staan de basis van “Kleine Dirk” en de Heremans – Ceusters-duiven.
Als jonge duif vloog “Lady Blois” vier goede prijzen in regio 2 van afd. 8 GOU. Dit seizoen vloog ze
• Lommel 1977e tegen 10.290 duiven
• Haasrode 65e tegen 8350 duiven
• Arras 98e tegen 9164 duiven
• Peronne 323e tegen 6485 duiven
• Orleans 446e tegen 2512 duiven
• Blois 1e tegen 7955 duiven
3e tegen 71.350 duiven
Gerard typeert “Lady Blois” als een heel rustige duivin, zelfs bijna een beetje sloom!
In regio 2 van afd. 8 GOU zetten Lotte Eijerkamp en Hans Eijerkamp en zonen de volgende reeks neer tegen 1689 duiven: 1,4,7, 16,18,23,27,29,37,41,51,58,59,63,67,74,78,95,100 enz.
Lotte Eijerkamp had 65 duiven mee en speelt er 34 in de prijzen ( 52,3% ) en Hans Eijerkamp en zonen hadden er 40 mee en pakken er 23 in de prijzen ( 57,5% ).


Het systeem

Op de vlieghokken van Lotte Eijerkamp werd vorig seizoen alleen met duivinnen gespeeld, maar dit jaar werd gestart met
• 40 duivinnen op weduwschap, waarvan de doffer steeds thuis blijft
• 25-30 doffers op traditioneel weduwschap
• 45 jaarling duivinnen als “non”
Vorig jaar speelden Hans Eijerkamp en Zonen met een aantal “priesters”. Dit zijn doffers, die op hetzelfde hok zaten als waar ze als jong hadden gevlogen. Ze werden dus vanaf het schapje gespeeld en kregen geen duivin te zien. Aangezien dat systeem goed beviel, heeft Gerard dit systeem nu toegepast met de 45 jaarling-duivinnen. Een van deze jaarlingen duivinnen is “Lady Blois” en we weten inmiddels waartoe ze in staat is! Deze “eerwaarde zusters” kregen twee weken geleden na de vlucht een paar losse doffers op hun hok. Dit was de eerste keer dit seizoen, dat de “nonnen” een doffer te zien kregen. De duiven zitten de hele dag buiten in een volière en hoewel Gerard ze ruim voert is er bijna geen sprake van dat ze met elkaar aanpappen. Volgens Gerard komt dat, omdat ze zoveel buiten zitten. Gerard speelt ook 7 oude duivinnen als “vliegende non”. Deze duivinnen zijn ook als jaarling bevlogen, maar met dit systeem vliegen ze nu steeds top. Gerard en Evert-Jan zijn van mening, dat duivinnen veel meer kunnen hebben. Bij minder helder of het vreemdsoortige weer van dit jaar, presteren duivinnen veel beter dan doffers. Zij zijn er ook van overtuigd dat duivinnen mentaal sterker zijn dan doffers. Het nadeel van het systeem met de “nonnen” is, dat ze na de training veel trager binnenkomen, maar bij thuiskomst van een vlucht knallen ze wel in één keer naar binnen. De duivinnen krijgen voor het inkorven geen doffer te zien en bij de doffers wordt de broedschaal ook niet omgekeerd. Alleen het hok wordt donker gemaakt en dan worden de duiven rustig gepakt en in de mand gedaan.


Training
De duiven trainen twee keer per dag een uur. In het begin van het seizoen worden de duiven door de week wel eens weggebracht, maar nu niet meer, want het heeft volgens Gerard en Evert-Jan geen nut en er is ook geen tijd voor. De jonge duiven vragen nu ook steeds meer aandacht, want ze moeten aan de manden wennen en in de manden leren drinken en daarna volgt het opleren.
De duiven voor de eendaagse fond gaan elke week de mand in, want zeggen de mannen:”Rust, roest!” en dus gaan ze ook tussen twee eendaagse vluchten nog de mand in.


Voeding en medisch plaatje

Sinds een paar jaar worden hier de duivenvoeders van OVATOR gevoerd. De duiven voor de eendaagse fondvluchten krijgen Non-Stop met maïs. ’s Morgens wordt aan het voer 2 gram OVATOR Immun Korn toegevoegd en ’s avonds 5 gram OVATOR Aktiv Korn.
De duiven worden medisch begeleid door dr. Hans van der Sluis, die elke twee weken een bezoek brengt aan de fam. Eijerkamp om de duiven te controleren. Meestal wordt niets gevonden en dat is alleen maar mooi meegenomen, want dan hoeft ook geen antibiotica aan de duiven gegeven te worden. Hoe minder je er aan hoeft te geven hoe langer de forme blijft!Doelen voor de toekomst
In eerste instantie richten ze zich nu alweer op de volgende vlucht: Periqueux (overnachtfond). Als team zitten ze steeds nieuwe plannen uit te broeden en hun gesprekken gaan steeds – hoe kan het ook anders – over duiven, duiven en nog eens duiven.
Hun belangrijkste doel blijft: topprestaties leveren op de “teletekstvluchten”.


Tot slot
Evert-Jan wil hier nog nadrukkelijk stellen dat het Eijerkamp-team in de zomerperiode 24 uur per dag bezig is met de duiven en dat het ook hier niet van zelf gaat. Er moet heel veel werk verzet worden! Hij vindt het dan ook fantastisch dat het team nu loon naar werken krijgt door de superprestatie op nationaal Blois. Hij hecht een heel grote waarde aan deze prestatie, omdat ze zover in de overvlucht toch nog nationaal de derde snelste duif hebben tegen 71.350 duiven.
Op advies van Robert Kasperink is de verluchting van de hokken van Lotte Eijerkamp aangepast en heeft Robert daarmee ook een aandeel in deze overwinning.
Evert-Jan en ook Gerard zijn grote voorstanders van het nationaal lossen van een eendaagse fondvlucht. Hierdoor wordt het bijna onmogelijk, dat het concours door één liefhebber wordt gedomineerd. Nu zijn de prijzen vrij goed over het hele land verdeeld.
Als het aan Gerard en Evert-Jan ligt komen er in de toekomst per seizoen drie van dergelijke nationale eendaagse fondvluchten. Nederland speelt zich hiermee wereldwijd in de kijker.
Team Eijerkamp, gefeliciteerd met deze geweldige overwinning!