Rechercher

Daniel & Joost Dierynck (Roeselare, BE) hebben de beste Sint-Vincentvlieger 2014-2015 op de hokken

Dat hun duiver BE12-3160471 na twee opeenvolgende sterke prestaties vanuit Sint-Vincent wellicht een mooie plaats zou veroveren in de PIPA-rankings 2014-2015 konden ze zo’n beetje vermoeden, maar dat hij rats aan de kop van dit prestigieuze klassement zou staan verraste vader Daniël (69) en zoon Joost (42) Dierynck toch wel!

Minikolonie

Wanneer we spreken over Daniel & Joost Dierynck, spreken we echt over duivenliefhebbers met een mini-kolonie. Er overwinteren slechts een 70-tal duiven op de beperkte tuinhokken in de kleine stadstuin. Liefhebbers met de kleine korf, met een uitgesproken voorliefde dan nog voor de grotere afstanden en het zwaardere werk. Zoals iedereen weliswaar gestart op de snelheid, met wisselende resultaten in de jaren '80 en met uiteindelijk ook een doorstart naar de halve fond. 

Maar uiteindelijk trok de heel verre afstanden hen meer aan en werd stilaan de focus naar de marathonvluchten verlegd. Men geeft gerust ook toe dat dit deels uit noodzaak was (omwille van drukke beroepsbezigheden) en deels door het ontbreken van die feeling om de duiven iedere week te prepareren voor snelheid of halve fond. Het respect voor de snelheidsspelers is er alleen maar groter door geworden.

Stamopbouw

Voor de zware fond werd aangeklopt bij o.a. wijlen Noël De Muelenaere (Beveren-Roeselare, BE), wijlen Marcel Demeyere (Tiegem, BE), Hok Eric Deprez (Gits, BE) en Martin Ravelingien (Tiegem, BE). Ook een kweekduiver gehaald bij de Gebroeders Desbuqois (Kapelle-op-den-Bos, BE) en een bij Mevr. Deweerdt (Kortemark, BE) zorgden voor de nodige kwaliteitsinjecties. Het prijspercentage op de zware fond zat de eerste jaren goed, doch evenwel zonder echt vroeg te vliegen. Een echte topper ontbrak op de hokken. Om uit de anonimiteit van het grijze peloton te geraken werden, vooral onder impuls van zoon Joost, duiven bijgehaald bij Dany Viaene (Lichtervelde, BE) en Emiel Denys (Tielt, BE), die direct ook waardevolle Barcelonatips meegaven. Zo worden duiven pas vanaf hun derde levensjaar op de marathon gespeeld. Een raad die ze goed in hun oren knoopten, wat in 2014 resulteerde in een 4 op 6 en in 2015 in een 3 op 5 Nationaal Barcelona. Recent kwam er ook nog een koppel bij van Joël Verschoot (Ingelmunster, BE) en een duivin van Gerd en Bartel Backelandt (Roeselare, BE).

Spelsysteem

Het systeem van Daniël en Joost is de eenvoud zelve: het klassieke weduwschapsspel met vijftien à achttien oude duivers. Eind maart worden ze gekoppeld voor een zestal dagen broeden. Gedurende die periode worden ze bij goede weersomstandigheden zelf weggebracht tot ongeveer 50 km. Daarna vliegen ze met de maatschappij de voorbereidende vluchten, tot ze ongeveer een 1000-tal km in de vleugels hebben. Dan zijn ze klaar voor de fondvluchten en volgen ze het programma van het lokaal in Beveren-Roeselare, met Barcelona en St.-Vincent als jaarlijkse hoogtepunten. Duivinnen worden nooit getoond bij de inkorving. Bij thuiskomt worden de duivinnen pas bij de duivers gelaten wanneer de doffers rustig hebben kunnen eten en drinken. Naarmate het seizoen vordert, wordt daarbij op geen uurtje gekeken. Vanaf mei wordt er ’s morgens en ’s avonds getraind en na het seizoen kweken ze een ronde jongen. Na de rui gaan ze op winterregime met lichte kost tot zowat halfweg maart.

Jaarlingen worden het ene jaar op celibaat gespeeld, het andere jaar op nest. Het hangt af van de situatie. In beide gevallen gaan ze echter veelvuldig in de korf tot Tulle en Libourne. Er wordt niet vroeg gekweekt, met slechts zes kweekkoppels en 40 ringen per jaar. Enkel de oudste jongen worden opgeleerd. De overige jongen worden in nazomer en herfst veelvuldig met de kleine mand weggebracht in diverse richtingen. Ook in de winterperiode krijgen de duiven hun dagelijkse trainingsmoment.

BE12-3160471 De St-Vincent

De vader komt van Dany Viaene en is een volle broer van zijn fameuze vliegduivin Paulien (Pollin x Callebert H&P). De moeder komt van Hok Eric Deprez (Leon Messiaen, met Didibis en Geschelpte Prins van Emiel Denys op de achtergrond, x Eric Devlaeminck). Bewonder hier de volledige pedigree van de St-Vincent.

De St-Vincent werd in zijn geboortejaar opgeleerd tot Clermont en vloog als jaarling de 13e prijs lokaal van 70 duiven op een zware Soulliac.

Zijn prijzen vanuit Sint-Vincent (872 km):

2014: Lokaal:    6e / 147d.
   Provinciaal: 27e / 797d.
   Nationaal:  54e / 3272d.
2015: Lokaal:    1e /  97d. 
   Provinciaal: 8e / 678d.
   Nationaal:  21e / 3037d.

Beide vluchten werden vervlogen in echt duivenweer met een lage minuutsnelheid. De St-Vincent bereikte telkens zijn hok op de dag van de lossing.

De St-Vincent is niet uitzonderlijk in de hand, maar is wel goed gespierd en heeft een alerte blik. Zijn gedragingen op het hok zijn evenmin opvallend, maar zijn prestaties getuigen ongetwijfeld van een grote wilskracht. In de voorbereidende vluchten bakt hij er telkens weinig of niets van, maar komt hij wel altijd fris thuis.

Amateurs pur sang

Vol bewondering voor de duif die de prestatie neerzette, blijven beide liefhebbers bescheiden. Wel tevreden omdat ze het bewijs leverde dat een grote prijs behalen ook binnen het bereik van een kleine liefhebber ligt. In dat geval dan gebaseerd op materiaal van goede origine en, zoals steeds, met een tikkeltje geluk van de genencombinatie.

Het slotwoord is voor vader en zoon zelf, die filosofisch besluiten: "We zijn pure hobbyisten en willen dat in de toekomst zo houden. We hebben echter wel een gezonde ambitie om binnen onze beperkte mogelijkheden optimale resultaten te behalen in het gekozen onderdeel van deze mooie sport (misschien het winnen van het driejarige klassement?, red.). Dat alles steeds met behoud van onze oude principes, aangevuld met moderne evoluties bv. inzake voedingsleer, trainingsmethoden en noodzakelijke medische begeleiding. De megahokken mogen er zijn, maar ze  kopiëren zou dom zijn. Heimwee naar de duivensport van een halve eeuw geleden hoeft ook niet. We leven in het heden en nu. De maatschappelijke context is veranderd. Wél te betreuren is dat hier in België het aantal liefhebbers in vrije val is terwijl je in Nederland wel regelmatig over jonge nieuwkomers kan lezen. Zou dat aan het beleid liggen?  Maar duivenliefhebbers kiezen toch zelf hun leiders?! Duivensport als ontspanning in deze stresserende tijden. Met toch het besef van het citaat van wijlen de fondgrootmeester Marcel Demeyere: "Er is veel verdriet voor ons beetje plezier." Misschien iets om over na te denken."

Commentaires

Hallo de mannen

Dikke proficiat met jullie topper op St-Vincent......nadoen zou ik zeggen en met heel weinig duiven....chapeau.
En Joost ik ben content dat ik na al die keren aan de telefoon uiteindelijk er eens een gezicht op kan plakken.
Volhouden amateurs "pur sang" zo blijft de sport bestaan.....

Mvg Eddy van "Casa Barca".

Aan Daniël & Joost,

Ne grote proficiat met de 1° St-Vinçent prijs op de Pipa ranking!
Doe zo verder en gaat er maar voor in 2016 ook!!

grtjes Joël.

Beste Daniel en Joost

toch een schitterende prestatie van dit duifje.
veel geluk in het nieuwe seizoen

groetjes

luc

Hallo Daniel en Joost,

Proficiat met het behalen van de 1° plaats op de Pipa ranking.
Met jullie kleine kolonie een topprestatie halen...chapeau.

Op naar 2016 en verder veel duivengenot.

Groetjes Frans.

Proficiat met jullie 1é plaats doe zo verder
Rita & Johan ( Rollegem-Kapelle)