Rechercher

Daems & Zoon (Bevel, BE) staan al 40 jaar aan de top op de Antwerpse halve fond

De duivenformatie Daems & zoon staan sinds jaar en dag aan de top. Van provinciale winnaar tot nationale winnaar en olympiadeduif. Vele successen volgde mekaar op, dankzij kennis en jarenlange ervaring.

Het duivenbestand ten huize Daems is er eentje van vele generaties van vader op zoon. Een levenswerk waaruit een gouden ras is ontstaan. Duiven die op de halve fond en fond week na week uitblinken. Louis Daems en zoon Sam zetten dit levenswerk voort en blinken jaar na jaar uit in kampioenschappen en asduiven.


Louis Daems (Bevel, BE)

Geschiedenis

We beginnen ons verhaal in 1991, wanneer wijlen Emiel Daems en zoon Louis de 1ste nationaal Bourges winnen met ‘den Bange’. Een jaar later deed ‘den Bange’ het kunstje nog eens over door de 1ste provinciaal Orléans te winnen tegen meer dan 3000 duiven. Vanaf toen werden eerste prijzen eerder regelmaat dan uitzondering. In datzelfde jaar mocht een andere duif ‘de As’ de Belgische eer verdedigen op de Olympiade in Verona. In 1995 was het opnieuw raak met ‘The Magic 43’ die 1ste Olympiade duif werd in Utrecht.

Na het overlijden van vader Emiel Daems werd in 2000 besloten alle duiven te verkopen, met uitzondering van de jonge duiven.

De jonge duiven van de eigen stam, die in Bevel was opgebouwd, werd versterkt met onder andere duiven van Wim De Troy (Berlaar), Marc Heylen (Bouwel), en bij ‘vriend des huizes’ Gust Van Hoof (Bevel).

Spelsysteem

Er worden elk jaar 22 kweekkoppels gevormd waaruit 2 rondes jongen worden grootgebracht die moeten presteren op de halve fond en fond. “Kweken is mijn passie”, aldus Louis. Daarom blijven de kwekers soms samenzitten tot ver in het vliegseizoen.

De jonge duiven worden voor de aanvang van het seizoen intensief opgeleerd. Om de eerste kilometers te overbruggen gaan ze soms tot 4 keer per dag in de mand. Via Mechelen naar Vilvoorde om zo tot in Quiévrain (106 km) te geraken. De eerste 2 rondes vliegen halve fond en moeten in de mate van het mogelijke allemaal mee naar alle nationale fondvluchten. Alle hokken worden verduisterd en vanaf de langste dag in juni bijgelicht, ook ‘s nachts wordt er op aanraden van Jelle Roziers (topmelker en buurman) extra verduisterd om zeker geen licht binnen te krijgen.

In de beginjaren werd er gespeeld met jonge doffers op weduwschap: “dit is het beste systeem”, verduidelijkt Louis. Maar omdat dit extra duiven en extra werk vergt worden de jonge duiven gemotiveerd volgens de schuifdeurmethode.

Enkel de jaarse en oude duivers worden verder gespeeld op weduwschap.

Louis houdt het graag simpel, daarom laat hij alle duiven in het wedstrijdseizoen elke dag om 6.30 u trainen. Op de wedstrijddag worden er bij thuiskomst elektrolyten in het water gedaan, voor het overige komt er enkel water in de drinkpot. Op maandag gaat er biergist over het voeder, dinsdag en woensdag conditiepoeder en Optimix en op de dag van de inkorving gaan er vitamines over het voer.

In de winterperiode blijven de duiven binnen en worden ze voorzien van eten, drinken, grit en vitamineral.

Over Olympiadeduiven

Dat niet enkel in Bevel resultaten behaald worden zal dan ook niemand verbazen. Hieronder een kleine greep uit andere hokken die met de duiven van Daems & Zoon gelukt zijn.

Guido Loockx uit Tessenderlo kweekte uit een duivin van Louis Daems ‘de Pantani’. Deze klepper won de 1ste nationaal Bourges 1998 en werd Olympiade duif Blackpool in de Categorie All Round.

Luc De Roeck uit Manage kocht een doffer op de verkoop van Daems & zoon. Uit deze doffer kwamen vele toppers o.a. ‘Kiley de Montélimar’ (1ste nationaal Montélimar 2004), en L’As du Rhône (1ste asduif Route du Rhône 2005).

Steven van Breemen uit Hilversum (NL) kocht een late jonge duif die de moeder werd van de 5de Olympiadeduif All Round Utrecht.

Hierbij nog de beste resultaten van 2013:

1ste nationaal zone B2 Bourges jonge duiven
1ste provinciaal Bourges jonge duiven
1ste nationaal zone B2 Brive jaarlingen
1ste provinciaal Brive jaarlingen
2de kampioen oude duiven Kleine Halve fond samenspel Union Antwerpen Oostzone
3de kampioen oude duiven 1ste get Kleine Halve fond samenspel Union Antwerpen Oostzone