Rechercher

Cor de Heijde (Made, NL) wint wederom koninginnenvlucht Nationaal St.-Vincent van 15.507 duiven

Wat voor velen 'once in a lifetime' is, presteert mirakelman Cor de Heijde binnen drie jaar. In 2012 werd de hoofdvogel vanuit Bordeaux ZLU binnengehaald tegen een deelnemersveld van 4.509 duiven, in 2014 werd op de loodzware nationale klassieker St.-Vincent de erepalm behaald tegen 9.757 tegenstanders en in 2015, exact één jaar later, wint Cor met De Kleine Blauwe wederom de kraker vanuit St.-Vincent tegen 15.507 duiven. Een duivenmelker pur sang en een kolonie om van te watertanden brengen dit sprookje tot leven.

Een blije Cor en zijn vrouw met 'De Kleine Blauwe', 1e Nationaal St.-Vincent 2015

Cor aan het publiek voorstellen is gelijk aan een open deur intrappen. Onvoorstelbaar wat deze uiterst sympathieke liefhebber in zijn duivenloopbaan heeft weten te bereiken. Ook een groot aantal van zijn duiven zijn gekend, berucht en beroemd over de gehele wereld. Wie kent niet 'De Klamper', 'Don Michel', 'De Perpignan', etc. Allen door de grootmeester zelf grootgemaakt op het podium van de Nederlandse en Internationale marathonvluchten. Maar daar blijft het niet bij. Nadat in 2012 op indrukwekkende wijze Bordeaux ZLU werd gewonnen tegen een deelnemersveld van 4,509 duiven werd vorig jaar de loodzware klassieker vanuit St.-Vincent door zijn Marianne NL12-3220480 gewonnen tegen 9.757 duiven. Vervolgens herhaalde Cor dit kunststukje in 2015 met De Kleine Blauwe nogmaals. Een prestatie van formaat!

St.-Vincent 2015

Voor de klassieker onder de klassiekers werd door Cor en zijn hokverzorger Bert een elftal duiven uitgekozen om de eer hoog te houden, onder hen ook NL13-1330942 De Kleine Blauwe. Dat fijngebouwde doffertje was het dat er exact één jaar na de glorieuze overwinning van Cor op St.-Vincent in Made wederom een dag van maakte om nooit meer te vergeten. Cor had op zaterdagmorgen al vroeg postgevat en had enkele oude duiven losgelaten. Tijdens het afstropen van de lucht viel het de meester op dat er een verschil zat in de windrichting van een aantal luchtlagen. Daardoor kreeg Cor het gevoel dat er wel eens eerder dan verwacht (10.00 uur) duiven thuis zouden kunnen komen. Toen de losgelaten duiven aanstalten maakten om weer naar binnen te gaan, ontwaarde Cor hier De Kleine Blauwe tussen. Het doffertje liep goed naar binnen en liet zichzelf constateren om 6:22:32, een snelheid van 1.657 m/min op een afstand van 998 km. Dat bleek later op de dag voor alle andere 15.506 deelnemende duiven niet meer haalbaar en dus werd ten huize De Heijde wederom de gouden constatering gedaan.

De Kleine Blauwe

Zoals zijn naam al doet vermoeden is de overwinnaar een doffertje dat klein van stuk is. Hij bezit echter alle kenmerken die Cor graag in een duif ziet: goed gebouwd, goed karkas, goede pluim en pientere uitstraling. De Kleine Blauwe is een laat jong van 2013, werd in 2014 met de jonge duiven mee opgeleerd en kreeg als proefstuk aan het eind van het seizoen Bergerac voorgeschoteld. Van deze vlucht gaf hij direct zijn visitekaartje af en behaalde de 105e prijs tegen 3.854 duiven. Na in 2015 een drietal vluchten van circa 400 km en wekelijkse een korte vlucht te hebben genoten werd de klasbak op St.-Vincent ingekorfd op eieren van een dag of tien, volgens Cor de meest ideale stand.

Dat goede duiven uit goede duiven komen, wordt ook hier weer eens bewezen. In de pedigree van De Kleine Blauwe vinden we klasbakken terug als Boemerang NL07-3728525 (Olympiadeduif 2010) en komen we ook weer de Perpignan en meerdere nationale overwinnaars tegen. Klik hier voor de volledige pedigree van De Kleine Blauwe.

Op het vlieghok van Cor, dat bestaat uit vier afdelingen, zitten momenteel een hondertal duiven, onderverdeeld in circa zestig oude duiven en veertig jaarlingen en late jongen van 2014. Alles zit door elkaar en eenvoud is troef. "Door drukte met het bedrijf en het gezin wordt het hier zo simpel mogelijk gehouden", geeft Cor aan, "maar de duiven komen niets tekort". 

Als we Cor vragen wat het mooiste moment van de dag van de overwinning was, geeft hij aan: "Nadat De Kleine Blauwe thuiskwam, heb ik hem eens beetgenomen en goed bekeken. Dat was het mooiste moment van de dag." Het typeert de op-en-top duivenliefhebber die in Cor schuilgaat. Cor (70) en zijn trouwe steun en toeverlaat Bert van Beek (70) zijn een fantastisch op elkaar ingespeeld duo. Sinds Bert dertien jaar geleden via via in contact kwam met Cor is er een hechte band ontstaan. Zelfs zonder woorden kunnen deze mannen elkaar prima verstaan en weten ze exact wat ze aan elkaar hebben. Een duo met oog voor de duif en oor voor elkaar.


Bert met Marianne (1. Nat. St.-Vincent 2014) en Cor met De Kleine Blauwe (1. Nat. St.-Vincent 2015)
 

Slot

Gezien de gedrevenheid van Cor, de klasse die zich op de eigen hokken bevindt en die zich ook al decennialang via andere liefhebbers etaleert, kunnen we er zeker van zijn dat dit niet de laatste keer is geweest dat we in Made aan de koffietafel hebben mogen plaatsnemen. We kijken dan ook uit naar onze volgende ontmoeting.

Heren, nogmaals namens PIPA van harte gefeliciteerd met de overwinning en geniet ervan.

Commentaires

Cor van harte gefeliciteerd met deze zoveelste grote overwinning.
KLASSE

van harte gelukwensen ,gewoon een kei van een liefhebber op het zware werk

wy wensen jullie nog heel veel jaren succes vanwege De roeck -gorczyca Belgie

Beste Cor

Congratulation with one more top result. You have great pigeons and I hope you will win more races during the season 2015.
Topfancier and a gentleman.

Best regards

Poul Stærkær
Denmark

proficiat cor

Aardige man, prachtige prestatie, gefeliciteerd!

Zeer sympathieke liefhebber en nog goede ook wat wil je nog meer.Ging vroeger wel eens bij Cor kijken samen met mijn vader altijd een zeer gastvrij ontvangst genoten.Gefeliciteerd en hopelijk gaan we je nog vele malen lezen.

beste fond-hok van nederland

Gefeliciteerd Cor en Bert !