Rechercher

C. de Ridder & Zn. (Arnemuiden, NL) pakken met Het Fenomeen de 1e Nationaal St.-Vincent-de-Tyrosse tegen 13.240 duiven

Nadat Het Fenomeen van C. de Ridder en zoon op Nationaal Agen reeds een 2e Nationaal Sector 1 (7.125 d) won, toont hij opnieuw zijn klasse met de 1e Nationaal St. Vincent Tyrosse tegen 13.240 duiven.


De bloemen worden door Evert Diepeveen (NPO-bestuur) overhandigd aan de familie De Ridder

Vrijdag 16 juni stond de nationale klassieker St. Vincent Tyrosse, ook wel de koninginnevlucht genoemd, op het programma van de Nederlandse fondspelers. De 13.240 duiven werden om 12.30 uur gelost. De algemene voorspelling was dat het een pittige vlucht zou worden en deze verwachting kwam dan ook volledig uit. Slechts 14 duiven haalden een snelheid van meer dan 1.000 m/p/m. In Arnemuiden werden kort na elkaar 2 duiven geconstateerd, om 6.45 en 6.49 uur. De eerste duif werd om 6.45 uur geconstateerd door C. de Ridder en zoon. Na enkele uren bleek dat dit de snelste duif was van Sector 1 (6.228 d) en in de loop van de ochtend werd duidelijk dat deze duif ook de 1e Nationaal St. Vincent Tyrosse (13.240 d) zou winnen.

C. de Ridder & zoon

Achter deze naam staan een aantal personen (Kees, Cor, Nel en Nick) die ieder hun bijdrage leveren bij het verzorgen van de duiven. Kees (67), getrouwd met Nel en vader van 4 kinderen, geniet inmiddels van zijn welverdiend pensioen. Hij was 50 jaar werkzaam als stratenmaker en gemeentewerkman. De dagelijkse verzorging wordt voor het grootse gedeelte samen met zijn vrouw Nel uitgevoerd. Zoon Cor (46), getrouwd en vader van 3 kinderen, werkt als zelfstandig ondernemer in een tegelzetbedrijf. Cor neemt de kwekers, duivinnen en verder alle hand- en spandiensten voor zijn rekening. Kleinzoon Nick (9) is op zaterdag aanwezig en helpt daar waar het nodig is. Met recht kunnen we hier spreken van een team. Kees en Cor zijn opgegroeid tussen de duiven en ze zijn respectievelijk 60 en 40 jaar actief in de sport.

Duiven en accommodatie

De duiven die de hokken bevolken zijn hoofdzakelijk (al dan niet rechtstreeks) afkomstig van F. Mariën, Cor van de Ploeg, Han Immink en Comb Hengst-Provoost. Er wordt gespeeld op traditioneel weduwschap met 26 weduwnaars. Daarnaast beschikt men over 14 kweekkoppels en worden er jaarlijks een 60 jongen gekweekt. Volgens Kees en Cor zijn hun duiven het meest geschikt voor vluchten tussen de 500 en 1000 km. Op deze afstanden worden dan ook mooie prestaties geleverd. Zo speelden ze in 2014 een 1e in Afd. Zeeland op Ruffec en ook een 5e Bergerac. In 2008 hadden ze de 3e Nationaal Duifkampioen Overnacht. Men beschikt over een stenen vlieghok van 8 meter waarop de vliegduiven (dagfond en overnachtfond) zijn gehuisvest. Verder is er een houten hokje van 4 meter voor de jongeduiven. De duivinnen en kwekers zijn bij Cor ondergebracht.

NL15-1747578 De Agen / Het Fenomeen

Zaterdagochtend was men al vroeg aanwezig bij de hokken. De verwachtingen waren hoog, want De Agen was in topconditie ingekorfd. Op de eerste dagfondvlucht had hij reeds zijn klasse getoond met een 12e tegen 600 duiven. Terwijl Kees en Cor naar de thuisgebleven weduwnaars zaten te kijken riep Kees plotseling 'daar zit ie'. Je begrijpt dan hun dag niet meer stuk kon toen later bleek dat deze super een 1e Nationaal speelde. Met 3 duiven mee pakten zij ook nog eens 100% prijs.

Als jong is hij zoals alle jonge duiven mee geweest op alle jonge-duivenvluchten. Als voorbereiding gaan alle weduwnaars vanaf eind maart tot en met de eerste dagfondvlucht mee. Als jaarling toonde hij reeds zijn klasse door op de ochtendlossing ZLU-Agen zeer fit en vroeg te arriveren. Hij werd echter niet geconstateerd, aangezien hij hij op zondag arriveerde en Kees en Cor uit geloofsovertuiging niet spelen op zondag. Aansluitend werd De Agen gespeeld op de middaglossing en hier speelde hij een 2e Nationaal Sector 1 (7.125 d). In 2017 laat hij met een 1e Nationaal St. Vincent Tyrosse (13.240 d) opnieuw zijn uitzonderlijke kwaliteiten zien. Na de 2e Nationaal Agen en nu de 1e Nationaal St. Vincent kreeg De Agen terecht de nieuwe naam Het Fenomeen. De vader van Het Fenomeen (NL12-215) komt rechtstreeks van de Comb. Hengst-Provoost. Bij deze doffer zien we louter prestatieduiven van gekende namen als Cas de Graaff & zn. en Comb. Verweij- De Haan. Moeder van Het Fenomeen is NL11-823; zij komt van Cor van der Ploeg. Klik hier voor de afstamming van Het Fenomeen.

Tot slot

Kees en Cor noemen zichzelf fanatieke liefhebbers in de duivensport maar wel op een eenvoudige manier. Op een beperkte ruimte en accommodatie tonen ze aan dat je ook zonder dure aankopen tot topprestaties kan komen. Het Fenomeen heeft hen op St. Vincent nationale en internationale roem gebracht. Kees, Cor, Nel en Nick, nogmaals van harte proficiat met deze schitterende overwinning.