Rechercher

Batenburg - van de Merwe, "In 2007 Generaal Kampioen FBZ"


De gekende combinatie Batenburg van de Merwe uit Klaaswaal flikt het ook in 2007 weer om binnen de nodige spelverbanden de hoogste viool te bespelen. Was het jaar 2006 een jaar wat gekend werd door zijn vele zware vluchten met warmte en kopwind. Nu, in het jaar 2007 waren het juist de in hoofdzaak snelle vluchten met regen die de concoursen bepaalde. Maar ondanks dit totaal verschillende weerbeeld was het weer deze man/vrouw combinatie die met recht de concurrentie de das om deed. In een jaarlijks terugkerende late jongen verkoop van hun zo geliefde Attractie spel stond recentelijk nog geschreven dat hun concurrentie de wonden over het jaar 2007 aan het likken waren. Zowel regionaal, provinciaal als in het samenspel verband tussen de provincies Brabant en Zeeland, waar trouwens ook de spelers wonende op Goeree Overflakkee en de Hoeksche Waard aan deel kunnen nemen, was het het sympathieke stel, bestaande uit Hugo Batenburg en Anita van de Merwe die de dienst uitmaakte.

Klaaswaal
Gelegen, in een mooi polderlandschap in het voor fondliefhebbers zo gekende Hoeksche Waard. Wat deze omgeving al voor grootheden de laatste jaren heeft voortgebracht grenst werkelijk aan het ongelofelijke. Diverse malen lees je het zo nu en dan wel eens in advertenties en of reportages dat er gesproken wordt over misschien wel het sterkste Fond Mekka zus, of Fond Mekka zo. Oké, overal in den landen zitten giganten op welk soort onderdeel dan ook binnen onze sport, maar kijkend naar zoal het gekende Attractie spel wat deze omgeving rijk is is de gemiddelde klasse der deelnemende liefhebbers gigantisch. Om wekelijks tegen mannen als Klip-Verhagen, Piet de Vogel, Jan Polder, Chris en Jaap van der Velden, van Soomeren, Reedijk-Jongekrijg om er zomaar enkele te noemen te moeten spelen en dan ook nog als gezegevierde kampioen te eindigen dan moet je wel van hele goeden huizen komen. De combinatie waar we deze keer op bezoek zijn werd zowel in 2006 als in 2007 eerste kampioen zware fond binnen zowel het Attractie spel als Afdeling 5 Zuid-Holland.
Nu, anno 2007 werd eveneens zowel het felbegeerde generale kampioenschap als de Asduif titel binnen het spelverband van de F.B.Z. (Brabant / Zeeland) veroverd en dit was dan ook reden temeer om ze nogmaals te bezoeken voor een verslag.

Het jaar 2007 in beeld
Om de ware sterkte van dit hok over de jaren vanaf het ontstaan in 1999 van deze combinatie op deze locatie aan te geven zou al meerdere pagina,s beslaan en is mijn inziens dan ook totaal overdreven. Voor het gemak zal ik dan ook gezien de kampioenschappen en de nationale uitslagen me enkel en alleen maar beperken tot het jaar 2007. In het al eerder aangehaalde spelverband van de Attractie werd zowel het 1e Aan- als Onaangewezen kampioenschap Superfond behaald. Ook op afdelingsniveau ging het goud naar bovengenoemde combinatie. En als klap op de vuurpijl met betrekking tot het spelverband van de FBZ werd de generale titel eveneens in de wacht gesleept. Alleen al in het jaar 2007 werd maar liefst zeventien keer een top honderd nationaal notering geboekt.

Top honderd noteringen 2007
6e Nationaal Barcelona (13e Internationaal),
15e Nationaal Perpignan,
18e Nationaal Bordeaux,
21e Nationaal Tarbes,
45e Nationaal St. Vincent,
49e Nationaal Narbonne,
50e Nationaal Narbonne,
53e Nationaal St. Vincent,
62e Nationaal Perpignan,
63e Nationaal Perpignan,
76e Nationaal St. Vincent,
78e Nationaal St. Vincent,
78e Nationaal Bordeaux,
81e Nationaal Barcelona,
83e Nationaal Perpignan,
87e Nationaal Bergerac en 91e Nationaal Tarbes.
Al met al een schitterend totaal.

Regionaal gewoon Heer en Meester
Op regionaal niveau zitten er hier gewoon de nodige liefhebbers die zoal door de jaren heen de nodige naam hebben gemaakt, en dit trouwens nog hebben. Maar als de Batenburg van de Merwe trein eenmaal loopt is hij door niets of niemand te stoppen. Oordeel zelf maar, de concurrentie weet het al ruimschoots!!!
Narbonne 2005 190 duiven; 1, 2, 6, 7, 8, 9, 10 enz.
Perpignan 2005 357 duiven; 4, 8, 9, 13, 15, 17, 18 enz.
Narbonne 2006 207 duiven; 2, 3, 7, 12, 20 enz.
Perpignan 2006 330 duiven; 4, 6, 13, 14 enz.
Barcelona 2007 385 duiven; 1, 5, 10, 12 enz.
Narbonne 2007 243 duiven; 1, 2, 5, 8, 19 enz.
Perpignan 2007 425 duiven; 1, 3, 4, 5, 9 enz.

Kampioenschappen 2007
1e Kampioen Zware Fond NPO systeem Afdeling 5 Zuid - Holland
1e Kampioen Zware Fond Samenspel 3
1e Asduif Zware Fond Samenspel 3
1e Generaal Kampioen FBZ
3e Onaangewezen Kampioen FBZ
4e Aangewezen Kampioen FBZ
6e Marathon Kampioen FBZ
1e Asduif FBZ 4e Asduif FBZ
7e Keizer Grote Fond ZLU
1e Onaangewezen Fond 2 ZLU Attractie Zuid-Beijerland
1e Aangewezen Fond 2 ZLU Attractie Zuid-Beijerland
1e Keizer Kampioen Fond 2 ZLU Attractie Zuid-Beijerland

De Witbuik dynastie
Om zo te presteren, en dit over de nodige jaren, kan je enkel en alleen maar bereiken als je in het bezit van de ware superduiven. Dit in combinatie met het nodige geduld, kennis, ervaring en tevens inzicht kan je bereiken waar deze combinatie nu staat.

"De Witbuik" NL 81-1533120. Na mijn laatste ( februari 2007) uitgebreide verslag over het hok Batenburg van de Merwe durf ik nu, en dit helemaal zonder te blikken of blozen te zeggen dat hun gekende "Witbuik" gewoon de allerbeste vererver is die ooit op duivengebied heeft bestaan. Met deze woorden weet ik dat ik de nodige bedenkelijk zal zien kijken maar of U het gelooft of niet, wie kan een betere en mooiere lijst qua referenties geven als het onderstaande.


1e Internationaal Pau,
1e Internationaal Pau duivinnen,
1e Internationaal Barcelona,
1e Internationaal Barcelona duivinnen,
1e Internationaal Perpignan,
1e Nationaal Barcelona,
1e Nationaal Barcelona,
1e Nationaal Mont de Marsan,
1e Nationaal Bergerac,
1e Nationaal Bergerac,
1e Nationaal Bergerac,
1e Nationaal Dax,
1e Nationaal Dax,
1e Nationaal St. Vincent,
1e Nationaal St. Vincent,
1e Nationaal St. Vincent en
1e Nationaal Montauban.
Verder stroomt rijkelijk het bloed van deze gigant door de volgende Asduiven.
1e Internationaal Asduif Pau 1998-2002,
1e Nationaal Asduif Grote Fond 2001 en 1e Nationaal Asduif Grote Fond 2003.

"St. Vincent-doffer" NL 97-1449362.
Als kleinzoon van de eerder vernoemde "Witbuik" gaat deze gigant na een succesvolle carrière als vliegduif met zoal een 11e Nationaal St. Vincent zijn grootvader ruimschoots opvolgen gezien de door kweek.
Hij werd zoal vader van de 1e Provinciaal Narbonne, 12e Nationaal Bordeaux, 36e Nationaal Mont de Marsan, 49e Nationaal Narbonne, 53e Nationaal St. Vincent, 61e Nationaal St. Vincent, 68e Nationaal St. Vincent, 75e Nationaal St. Vincent, 86e Nationaal St. Vincent enz. enz.
Maar ook al grootvader van; 1e Asduif Zware Fond, 30e Nationaal Narbonne, 65e Nationaal Bordeaux, 85e Nationaal Perpignan enz. enz. Hugo geeft dan ook voltrots tijdens mijn bezoek aan dat dit wel eens de nieuwe stamduif van het hok zou kunnen zijn.

Waar begon de afkomst van "De Witbuik"  
Het was het jaar 1980 dat het latere succes allemaal begon. Hugo, toen nog een ventje kreeg van zijn opa een duivin, NL 72-221371. De vader van deze duivin, de NL 71-1011040 was nog een rechtstreekse van Bakker Barendrecht uit Puttershoek terwijl de moeder een rechtstreekse van Piet Lazeroms uit Zegge was. Het was namelijk het geval dat deze verkregen duivin als jong ruim een jaar was weg gebleven. Eenmaal teruggekeerd op de hokken bij opa Versendaal ontpopte ze zich als een fantastische vliegduif. Hugo was, ondanks zijn zeer jeugdige leeftijd zeer in zijn nopjes met deze duivin en ze werd daarom dan ook gekoppeld tegen de beste doffer, de NL 78-322953 die op dat moment op de hokken voorhanden was. Deze "953" had tot dat moment al een goede elf prijzen op de overnacht weg. Dit koppel gaf maar een jong, en ja, dit was inderdaad de legendarische "Witbuik".
Het lijkt als je het allemaal lees wel een sprookje wat werkelijkheid werd.
Zelf won deze wonderduif zoal in enkele jaren tijd een 14e Nationaal St. Vincent 16.629 duiven, 85e Nationaal St. Vincent 22.188 duiven, 146e Nationaal Dax 12.186 duiven, 300e Nationaal St. Vincent 19.343 duiven enz. enz. Het eerste de beste jong wat deze gigant schonk was gelijk de later zo bekende "De Bonte Kweker" NL 85-1273760. Later bleek dat alles wat het levenslicht zag en wat rechtstreeks uit de vernoemde "Witbuik" kwam zijn of haar gewicht meer dan in goud waard was zoals dat vaak zo mooi gezegd wordt.

De Witbuiken heden ten dagen
Een zeer belangrijk gegeven en het snel erachter zien te komen wat de werkelijke kwaliteit van "De Witbuik" was, is dat als er kopers of bonnenkopers indertijd kwamen ze ook de jongen van de vernoemde "Witbuik" mee konden nemen. Nu geeft Hugo nog aan dat hij daar nooit geen spijt van heeft gehad en altijd aangaf dat hij ze dan voor zichzelf wel later kweekte. Zo kwamen de indertijd nog samenspelende vader en zoon Batenburg er vrij snel achter wat de erfelijke kwaliteiten van de legendarische "Witbuik" waren.

Begrijpelijk ook nu nog
U begrijpt natuurlijk dat mede het in handen hebben van zo,n geweldenaar dat er door de jaren heen ruimschoots is gewerkt naar een buitengewone nakweek van deze gigant. Als we een kijkje nemen bij het kweekgoud krijg ik duiven in handen die stuk voor stuk voldoen zoals ik ze het liefst zelf graag zie. Peervormig gevormd, een stel soepele spieren en ogen die spreken en op de mooiste landschappen en schilderijen lijken. Hugo is dan ook nog steeds met trots de trotse bezitter van het mooiste, rijk bevolkste en sterkste Witbuikenkweekhok wat er is. Al met al verblijven er heden ten dagen nog enkele kinderen en de nodige kleinkinderen van dit fenomeen.

Niet alleen maar Witbuiken
Via inteelt kan je jaren vooruit en dit zeker als je de bezitter bent van een echt kweekwonder. Maar, zoals Hugo aangeeft, je moet nooit of te nimmer de prestaties uit het oog verliezen. Dit is dan ook een reden dat ook Hugo blijft zoeken naar dat ultieme. Zo heeft hij de nodige jaren terug met meer dan succes de lijn ingebracht van "De 500" via schoonvader en grootmeester Piet van de Merwe. Deze "500" komt nog rechtstreeks uit het gekende en meer dan beroemde superkoppel van van de Merwe. B 76-5318917 "Gouden Kweekdoffer"x B 79-5301917 "Gouden Kweekduivin". Beiden rechtstreeks van de hokken van Tournier uit het Belgische Lommel.
Dit koppel bracht buiten de vele overwinnaars eveneens nog vier stuks auto winnaars voort. Maar buiten deze zeer geslaagde inbreng bleef Hugo, en dit trouwens nu nog steeds zoeken naar nieuw bloed.

Cees v.d. Poel Ridderkerk
Een van die gelukte nieuw ingebrachte duiven betreft een dochter van "The Godfather" NL 84-159468.
Deze doffer, die uit het beste van het beste van Jan Theelen stamt werd op de hokken van v.d. Poel te Ridderkerk de ware stamvader. Deze v.d. Poel duivin werd gezet rechtstreeks op het nieuwe kweekwonder "St. Vincent Doffer" en werd gelijk zoal moeder van de "Rode Narbonne" die dit jaar gelijk al toesloeg met zoal de 1e Provinciaal Narbonne. Op een afstand van 965 km. kwam deze krachtpatser dezelfde avond nog doorzetten en in het Nationale concours eindigde hij op plaats 49.

Emiel Denys
Maar ook bij de grote Internationale fondkampioen Emiel Denys werd een geslaagde versterking gehaald. Zo haalde Hugo er een dochter uit de "Montjuich" met zijn 1e Nationaal Barcelona 13.218 duiven bij Notaris Jan Dons. Deze duivin werd in haar korte bestaan zoal de moeder van de "As 134" die in 2007 1e Asduif Zware Fond Samenspel werd met onder andere een 62e Nationaal Perpignan en een 78e Nationaal Bordeaux. Dit uiteraard ook weer in kruising met het oude en al zo vaak beschreven Batenburg ras. Ook van de laatst gehouden vlucht vanuit Bergerac was de eerst geklokte een gekruiste Denys duif. Dit duifje was over de antenne gelopen om 00:33 uur en eindigde Nationaal op plek 87 Nationaal.

Gebroeders Veth
En, zoals de stamboom van "Davonne" NL 05-1338455 1e Asduif FBZ 2007 aangeeft bleek ook de samen zetting van "Zoon 500" x "Dochter 510" van de gebroeders Veth een schot in de roos. Deze "510" van de vernoemde gebroeders speelde zoal een 6e Nationaal Bordeaux, 22e Nationaal Dax, 24e Nationaal Dax, 47e Nationaal Bergerac, 94e Nationaal Bergerac enz. enz. Op de hokken van Batenburg van de Merwe werd met de nakweek van deze koppeling de 1e Asduif FBZ veroverd. "Davonne" speelde een 2e Provinciaal (na hokgenoot) Narbonne (965 km.), 50e Nationaal 3.843 duiven en 8e Nationaal duivinnen. Tevens een 21e Nationaal Tarbes ( 1005 km.) en beide voorgaande vluchten op dezelfde dag thuis. Tevens pakte ze ook nog een 313e Nationaal St. Vincent tegen 5.232 duiven.

Even terugkomend op het probleem nachtvliegen
Zelf heeft hij het zelden of nooit meegemaakt op Bergerac 2007 dat er duiven midden in de nacht thuis komen. Daarom dan ook dat ik met deze kampioen dit probleem bespreek tijdens mijn bezoek. Hugo kennende geeft hij zijn mening dat hij gezien de lossing van Tarbes dit het beste bewijs is dat met flinke wind van achter de duiven in de ochtend gelost moeten worden. Van Tarbes speelt hij zelf de 21e Nationaal en dat terwijl er tien stuks op zo,n beetje dezelfde afstanden maar ook tien stuks van grotere (lees afdeling 6) afstanden voor hem zitten.
Afgelopen jaar zijn er voorbeelden te veel geweest dat zoals het nu gaat slaat als een vlag op een ……. Allen al kijkend naar Nationaal St. Vincent zegt al genoeg toch.
Ad Fortuin, eveneens uit de Hoeksche-Waard draaide zoal van St. Vincent iets voor drieën in de nacht.
Resultaat, niet eens een top tien notering. Hij hoopt dan ook dat de zogezegde wijze mannen, hoe moeilijk het ook zal zijn een wijs en goed doordacht besluit zullen nemen over dit probleem.

Nieuwsgierig dat ik ben
Velen zullen net zo nieuwsgierig zijn als ik naar de manier van verzorging en alles wat er omheen moet gebeuren. Ik, als buitenstaander in deze kan U vertellen dat er hier niets, maar dan ook niets aan het toeval overgelaten wordt. Nee, hier is het gewoon topsport, en om topsport op topniveau te beoefenen moet je offers brengen.
Nou, Anita en zeker dan ook Hugo brengen die, en dan zeker in het seizoen. Maar het belangrijkste in deze vind ik dat alles hier met veel vakmanschap gedaan wordt. Natuurlijk gebeurt hier ook het nodige op medisch gebied. Een geelkuurtje op de eerste broed, iets voor de ornithose en verders op aanwijzing en advies van de nodige gekende gespecialiseerde duivenartsen. Zo komt of heeft Hugo nogal eens contact met mannen als Jan van Wanrooy, Henk de Weerd of een Piet Blancke uit België. Deze laatste heeft hij zoals hijzelf aangeeft ontmoet tijdens een van de vele trips in China en is als het ware uitgegroeid tot een goede en ware vriend. Nee, hier lopen ze niet met potten, pillen en poeders te klote……. Nee, nogmaals, ook schoonvader Piet van de Merwe heeft het me al eens zeer nadrukkelijk verteld dat hij vroeger ook nog wel geloofde in die pillen en dergelijke. Natuurlijk, gezien het spel van vele gekende hokken denken andere misschien anders maar het blijkt telkens maar weer dat alles valt en staat door die goede duif en dan door aansturing, gezondheid en de nodige motivatie komt en gebeurd dat gene waar wij van dromen. Onder het genot van een kopje koffie hoor ik herhaaldelijk dat door alles zo simpel mogelijk te houden je ook minder fouten zal maken. De hokken zijn trouwens wat mij opviel zeer dun bevolkt en zijn stuk voor stuk voorzien van ruime rennen.

Hugo aan het woord over de verzorging
We spelen nu met goed 100 koppels oude duiven inclusief de jaarlingen. Voor het echte werk start worden de duiven in het voorseizoen afgericht op dubbel weduwschap. Dan worden ze gekoppeld voor een bepaalde neststand voor de fondvluchten. Deze neststanden zijn geheel per duif verschillend en variëren van een week broeden tot een jong van een week en alles wat hier tussen zit. Tussen het verdienen van de vroege prijzen zit eigenlijk geen verschil qua geslacht. Hugo geeft daarom dan ook aan dat in zijn ogen de kwaliteit en gezondheid van groter belang dan de neststand. Als de vluchten waar het om gaat eenmaal begonnen zijn, dan gaan de duiven tussen deze vluchten door niet meer mee. Wel worden ze geregeld dan nog eens zelf gelapt. De training aan huis gebeurt eenmaal per dag en, geeft hij aan, alles wordt dan buitengesloten.

Voorbereiding
De voorbereiding voor alle vliegduiven begon eigenlijk al met het scheiden zo rond Kerstmis 2006. Vanaf eind februari komen ze een keer in de week eens buiten om de vleugels een beetje te strekken. Op 1 april werden de vliegers gekoppeld en na vuil gebroed te hebben gingen de geslachten van elkaar en werden ze verder op weduwschap ingespeeld. Naargelang het seizoen zijn aanvang neemt wordt er naar een vlucht toe gekoppeld.

Zelf ook niet alles zien
Net voor het seizoen, de duiven zaten prima en vlogen uitstekend. Toch zekerheidshalve met enkele duiven naar de Weerd gegaan. Alles was oké, enkele weken later toen Piet Blancke kwam kijken nam hij een duif of zes mee voor controle te België. Vijf waren er oké maar eentje bezat toch wat geel. Dus gekuurd en daarna voor onderzoek naar Jan van Wanrooy van de Weerd met een goede 24 stuks duiven. De één na de ander was in prima doen en schoon konden ze dan ook aan het seizoen beginnen. Ook op mijn vraag hoe hij te werk gaat aangaande of hij een vast schema hanteert gaf hij aan dat hij zelf ook maar wat rommelt. Dus zeker niet volgens een vast schema. En gezien dat de duiven nu nog mooier zijn als de kwekers, terwijl die in wezen niks hoeven te doen zit het qua gezondheid wel goed. Dit is dan ook de reden dat hij van de medicijnpotten afblijft.

Wat is nou net dat ...
Als we samen aan de keukentafel het een en ander door zitten te nemen komen we eveneens al vrijsnel tot de conclusie dat alles valt en staat door en met die goede duif.
Om een voorbeeld aan te halen had hij zelf het volgende. Alle duiven krijgen dezelfde behandeling en verzorging. En als je dan kijkt, zitten er bijvoorbeeld twee duivinnen in hun bakken naast elkaar. Een klein, niets opvallend kras duifje en de bak er naast een plaatje van een mooie duivin. Die mooie duivin, vier keer mee, vier keer mis terwijl dat kleine, niets opvallende duifje wel vier keer op vier scoort.
Wie het weet kan en mag het zeggen. Dit zelfde geldt ook voor de gewone dagelijkse verzorging.
Liefhebber A doet het zo terwijl liefhebber B het weer zo doet en beiden zijn kampioen. Daarom dan ook wordt mijn inziens met het voorgaande nog eens de formidabele kweekwaarde van hun "Witbuik" mee aangegeven. Want laten we eerlijk zijn, "wie is er niet mee geslaagd?". En nogmaals, met de gedenkwaardige woorden van grootmeester Antoon van de Wegen wil ik dit verslag beëindigen, "Hou het zo simpel mogelijk want alles komt 365 dagen per jaar terug". Zowel Hugo als Anita, het was me weer een waar genoegen om bij jullie langs te kunnen komen voor het zoveelste wapenfeit behaald met de nakomelingen van die legendarische "Witbuik". Ik weet zeker dat al jullie concurrenten het jullie allen gunnen. Tot ziens op de nodige huldigingen.