Rechercher

Albert Derwa, De ‘tovenaar’ uit Herent (BE)

Herent een rustig dorpje in Vlaams-Brabant, vlakbij Leuven… gelegen op de verbindingslijn Leuven-Mechelen… heeft een rijke geschiedenis.

Het staat historisch bekend om zijn bloeiende industrie, wegens zijn ideale ligging vlakbij het kanaal Leuven-Mechelen, en de spoorlijn Leuven-Brussel… en het herbergt ook een pak bezienswaardige monumenten en oude gebouwen! Herent vormt ook het snijpunt van veel fiets- en wandelroutes… voor de liefhebbers van rust en groen, beslist een uitstapje waard!
Ons recent bezoek aan dit pittoreske dorpje had uiteraard niet meteen te maken met de historische achtergrond van deze streek en haar bezienswaardigheden… maar uiteraard met de duiven! Want de jongste kwarteeuw werd er in en rond dit dorp ook een aardig stukje duivengeschiedenis op papier gezet… en één van de toonaangevende figuren op dat vlak, die hier een overgroot aandeel in had, was zonder twijfel… Albert Derwa (‘Berreke’ voor de vrienden)… in de streek genoegzaam gekend als een ‘kunstenaar’, een ‘tovenaar’ met duiven! 
Op sommige uitslagen staat de tandem Derwa-Luxem vermeld i.p.v. Derwa Albert. Mevrouw Luxem is niemand minder dan de echtgenote van Albert. 

Hoe een dubbeltje rollen kan
Het moet zowat rond de periode van 1976 geweest zijn, dat Albert contact opnam met één der sterkste liefhebbers uit de streek… de tandem Thomas-Paris uit Kessel-Lo… om er zich jongen aan te schaffen voor zijn eigen kweekhok. Maar dat liep niet van een leien dakje… de heer Thomas wou namelijk eerst de duiven en de huisvesting komen bekijken bij Albert… alvorens hij hem enkele jonge duiven wou verkopen. Nadat het ‘keurwerk’ van de 35 Derwa-duiven was afgelopen, mocht er van de heer Thomas welgeteld 1 duif overblijven… al de rest was volgens hem ‘rijp’ voor moeders keuken! Als “Berreke’ zijn raad opvolgde, kon hij een 6-tal duiven verkrijgen uit de kweekduiven van Thomas-Paris (basis Pepermans-Van Hee)… en zou hij van ‘Berreke’ een kampioen maken! En zo geschiedde… want in 1977 was het reeds zo laat… Albert Derwa kwam met zijn jonge duiven meteen tussen de kampioenen postvatten… om er nooit meer weg te gaan! Want naast een lot ‘goeie duiven’ kreeg Albert ook ‘duivenles’ van Thomas-Paris, en leerde er de ‘knepen van het vak’. Omwille van tijdsgebrek om beroepsredenen… Albert (58 j) werkt als onderhoudsman, vroeger voltijds in de kliniek, momenteel deeltijds in het rusthuis van de ‘nonnekens’ … was hij tot midden de jaren ’90 enkel actief in het spel met jonge duiven. Vanaf 1996 ging hij voor het eerst van start met een ploegje oude duiven.
Albert Derwa was ondertussen uitgegroeid tot een ware duivenvirtuoos. Zijn basis opgebouwd met ‘Thomas-Paris-duiven’ had hij gekruist met afstammelingen uit het ‘allerbeste’ van verschillende ‘tophokken’ in België. Daaruit kan u meteen afleiden dat Albert een echte ‘kruiser’ is, gewoon omdat dergelijke combinaties de grootste kans op echte ‘crackduiven’ geven, meer dan kweek in familieverband… die meer aangewezen is voor het in stand houden van de stam van het hok… zeg maar, voor de kweek! In de streek hadden de tegenstrevers reeds langer kennis gemaakt met de exploten van ‘Berreke Derwa’ zijn jonge duiven… tot hij begin de jaren ’90 ook op het nationale voorplan kwam. In 1992 won hij met zijn ‘Francine’ (genoemd naar zijn echtgenote) 1° Provinciaal La Souterraine 2.163 jonge duiven, en werd door een ‘dubieuze vooruitvlieger’ van nationale winst gehouden (won 2° Nationaal 21.495 d). Net 1 jaar later, in 1993, op diezelfde La Souterraine, nam Albert ‘sportieve weerwraak’ en won met zijn ‘Gerry’ de 1° Nationaal La Souterraine tegen 16.889 jonge duiven (aan 1106 m)... de zege van de ‘gerechtigheid’… zoals ze in de duivenpers werd omschreven! Prestaties die internationale belangstelling opwekten… waarbij de duivenwereld meteen de machtige prestaties van de ‘jonge brigade’ Albert Derwa ontdekte, tot dan een ‘super specialist’, zeg maar…  een ‘tovenaar met jonge duiven’!  De succestrein bolde ondertussen onverstoord verder. De troefkaarten die Albert aanduid als basis voor zijn jarenlang succes zijn:
1.de kwaliteit, de prestatiebekwaamheid van zijn duifjes… want daarmee valt of staat alles.
2.De liefhebber die moet zien en aanvoelen hoe hij zijn duiven op het gewenste moment naar hun ‘top’ kan brengen (voeding, spelsysteem, verduisteren, gezondheid…)
3. een motivatiesysteem,  in een poging het onderste uit de kan te halen
Albert Derwa, de man van de praktijk… die zijn duifjes voor volle 100% zelf verzorgd… gesteund door vrouwtje Francine, die de duivenadministratie en het computerwerk voor haar rekening neemt! Laten we daarom even van naderbij bekijken hoe de duivenmolen er anno 2010 op volle toeren draait, daar aan de Wijgmaalsteenweg in Herent.

Aan de voordeur van 2010
Draai en keer het zoals je zelf wil… (jarenlang) succes in de duivensport is steeds gestoeld op een familie ‘betere duiven’… duiven die over een ‘surplus’ aan ‘klasse’ en ‘kwaliteit’ beschikken… die prestatiebekwaamheid koppelen aan de ‘finesse’, deze door te geven aan hun nageslacht via hun ‘dominante kweekgenen’! Berreke Derwa had vlug door waar Abraham zijn spreekwoordelijke ‘mosterd’ haalde… dat hij ‘topduiven’ nodig had om succesvol te zijn… dus trok hij op zoek naar het ‘allerbeste’… een zoektocht die startte bij Thomas-Paris, en die langs vele Vlaamse wegen zou leiden! Het bracht hem geen windeieren… maar liet hem met rozen bezaaide wegen bewandelen! Doch, met ‘topklasse’ alleen redt je het niet…  het is uiteindelijk aan de ‘man aan het roer’, om alles uit zijn duiven te halen… ze eerstens gezond te houden, ze vervolgens goed te trainen en op te leren… om uiteindelijk zijn duiven in topconditie aan de start te brengen van zijn uitverkoren wedvluchten! Ieder sportseizoen is voor ieder duivenliefhebber meteen ook een ‘nieuwe start’, vaak een bang afwachten wanneer die ‘grillige fee’ die men ‘topconditie’ noemt… zal opduiken, en hoe lang die zal standhouden. Al zal de aanpak van  de liefhebber in kwestie hier beslist een voorname rol in spelen, en groot aandeel in hebben! Laten we even bekijken hoe Albert Derwa dit aanpakt!
Het sportseizoen 2010 nadert immers met rasse schreden. Bij ons bezoek waren de eerste jongen van de kwekers en de vliegduiven net gespeend. Het is voor het eerst dat ik over dergelijke uitgebreide ploeg vliegduiven kan beschikken, vertrouwde Albert ons toe. Naast een 25-tal kweekkoppels, zitten straks ook 38 oude vliegduiven klaar om het seizoen mee aan te vangen… verdeeld onder 20 duivinnen, en 18 duivers. Deze worden niet op totaal weduwschap gespeeld, maar zitten allen gekoppeld aan thuisblijvende partners.  Zij werden samen met de kweekduiven gekoppeld voor de vroege kweek… vandaar dat Albert straks voor het eerst over een 90-tal jonge duiven zal kunnen beschikken. Tezamen met de jongen worden ook de duivinnen verwijderd… en de vliegduiven worden voor het seizoen niet meer herkoppeld. Voor ze de mand ingaan op de vluchten krijgen ze wel steeds hun partner te zien. Omdat na de kweek, de duiven nogal vlug de neiging hebben om aan te vetten, krijgen ze van Albert gedurende kleine 2 maand (tot begin maart) bijna uitsluitend  gerst voor geschoteld… tot de periode dat de trainingen hun aanvang nemen. De duivinnen vliegen vanaf mei iedere week de ‘grote halve fond’. Bij thuiskomst blijven ze bij hun doffer tot de volgende morgen. Geloof het of niet, verteld Albert… maar tijdens de week trainen ze voor geen meter. Een 5-tal tot hooguit 10 minuten… vlag, stok of andere verplichte training helpen niet… dan gaan ze op de daken van de huizen in de buurt zitten, aldus Albert.  Enkel als Albert ziet dat ze ‘te vroeg’ klaar zijn (voor de inkorfdag) durft hij ze nog eens de mand insteken voor een ‘lapbeurt’ en extra training. Maar dit is eerder uitzondering dan regel! De doffers daarentegen vliegen normaal om de 2 weken een grote halve fondvlucht… enkel als het eens een vlucht is met zeer licht verloop, durft Albert ze eens 2 weekjes na elkaar inkorven.
De jonge duiven worden nu op de schuifdeur gespeeld. Ze worden vooraf verduisterd van 1 maart tot 15 juni. De rage van het bijlichten, heeft hij ook enkele jaartjes uitgeprobeerd, maar bracht hem niet echt een meerwaarde. Ik kan met mijn manier van verduisteren mijn jonge duiven perfect in de pluimen houden tot en met de afsluitende nationale Gueret, aldus Albert. Waarom dan nog tijd en energie steken in het bijlichten? Wie zijn wij om een vakman als ‘Berreke’ Derwa tegen te spreken?
De jonge duiven hebben bij het uitwennen de ‘slechte’ gewoonte om de daken en dakgoten van de rijhuizen in de buurt af te dweilen,  maar eens ze aan het vliegen gaan… is het gedaan met rondslenteren. Dan maken ze kennis met de ‘dirigeerstok’ van de meester, en begint de ‘dressage’. Ze worden dan nauwlettend in het oog gehouden, en net voordat ze aanstalten maken om zich neer te zetten… roept Albert ze binnen. Eens ze dit onder de knie hebben krijgen ze hun allereerste kuurtje tegen de gekende ‘kinderziektes’, worden ze vrij gemaakt van allerlei parasieten… vanaf dan is het vliegen (lees: trainen) en/of binnen. Goede manieren dienen van jongsaf aan aangeleerd te worden… ze moeten weten wie de baas is, lacht Albert. De jonge duiven krijgen ook maar 1 keer per dag rond 16u30 te eten, maar wel steeds hun buikje rond… zoveel ze willen. In het begin gaat Albert wel veel rijden met zijn jonge… de nodige ‘vliegroutine’ opdoen… uiterst belangrijk, zegt hij. Vroeger ging hij tijdens het sportseizoen ook nog dikwijls de duiven lossen in de vroege ochtenduren  te Feluy (in totaal goed 130 Km heen en terug met de wagen, 50 Km in vogelvlucht)… het was vroeg uit de veren, om omstreeks 6 uur de duiven te kunnen lossen, en dan tijdig tegen 8 uur op het werk te zijn. Prestaties komen er niet vanzelf… een mens moet er wat voor over hebben. Al twijfelt Albert nu achteraf, of dit allemaal wel echt nodig was? Momenteel rijdt hij tijdens het sportseizoen nog slechts af en toe eens met de duiven.
Een systeem? Dat bestaat gewoon niet, zegt Albert! Het is de melker die belangrijk is, en moet zien en aanvoelen wat de duiven nodig hebben om te presteren! Details kunnen een wereld van verschil uitmaken! Albert neemt daarvoor zijn duiven veel (bijna dagelijks) in de hand, en weet zo meteen hoe ze aanvoelen, en hoe hij verder moet handelen om ze klaar te stomen voor hun volgende opdracht! Hier krijgen de duiven steevast Beyersmengelingen voorgeschoteld. In het begin van de week is dit een mengsel van zuivering, dieet, en Vandenabeelemengeling. Pas de laatste 4 voederbeurten krijgen de duiven Premium Weduwschap te eten. De weduwduivinnen meestal slechts de laatste 2 voederbeurten... omdat die gewoon rapper ‘vol’ zitten , en anders tonen die vlugger de neiging tot onderling paren, al maakt Albert daar niet altijd meteen een probleem van… al moet je dit ook niet gaan stimuleren! Vroeger kregen de duiven als dessert nog wat pinda’s, maar ook dat heeft Albert afgevoerd (wegens gevaar voor schimmels)… in de plaats zijn gepelde zonnepitten en ‘klein zaad’ gekomen. Vetten zijn niet alleen ‘energie’ tijdens de vlucht, ze bevorderen ook een snelle recuperatie! Doch, het allerbelangrijkste bij de voeding zien vele mensen over het hoofd… het ‘dagelijks’ verstrekken van een portie ‘verse grit’! Niets belangrijker dan ‘verse grit’ voor de spijsvertering… zeg maar dat ‘Berreke’ het gezegd heeft! Ten huize Derwa krijgen de duiven iedere dag hun verse portie op de vloer, aangevuld met wat ‘Leckerstein’ van Röhnfried… moet je hun mest eens zien, je kan er als het ware mee ‘knikkeren’! Ook het geven van producten op het voer raadt hij af… duiven eten dan met een ‘lange bek’. Het zijn juist de laatste dagen voor de inkorving dat ze zich ‘bolrond’ moeten eten, dan moet je geen rotzooi op het eten gaan kappen! Een vitamine of ander preparaat wordt steeds via het drinken verstrekt. Vroeger gaf hij de duiven iedere dag ‘Aviol’, een preparaat op basis van jodium, wat ook zorgde voor een milde ontsmetting van de darm. Nu gebruikt Albert meestal de producten van Röhnfried, zoals Avipharm en Mumm… belangrijk voor een snelle recuperatie bij thuiskomst, Avidress Plus (zorgt voor een zure PH-waarde in maag en darmen, ideaal voor de spijsvertering en tegen schadelijke bacteriën), een product op basis van oregano en RO200 (conditiepoeder). Hiermee moeten zowel oud als jong het stellen, moeten ze klaar zijn voor de vluchten. Verder een 2-tal keer per seizoen een onderzoek door een gespecialiseerd dierenarts… wiens advies wordt opgevolgd. Belangrijk voor de start van het vliegseizoen is, dat de duiven  100% gezond zitten! Albert merkt hierbij op: velen hebben de mond vol over een zogenaamde ‘zuurstofkuur’ tijdens de winter, in een volière… maar wat baadt een ‘zuurstofkuur’ als je achteraf de duiven op een slecht hok zet? Een waarheid als een koe en… beslist stof tot nadenken!

Topseizoen 2009
Met deze manier van handelen en verzorgen draait Albert Derwa reeds jarenlang mee aan de top van het grote halve fondgebeuren. Het vorige sportseizoen 2009 vormde hierop geen uitzondering en werd gekruid met volgende successen als winnaar van
1° Prov Le Mans 2009
1° Asduif ‘Brabantse Unie’ Jaarlingen 2009
1° Kampioen ‘Brabantse Unie’ Jaarlingen 2009
2° Asduif ‘Brabantse Unie’ Oude 2009
1° Asduif ‘Hafoclub Hageland’ GHF Jaarlingen 2009
1° Asduif ‘Hafoclub Hageland’ GHF Oude 2009

Als je daarnaast een eindbalans kan voorleggen met 12 x 1° prijzen en 16 x 2° prijzen… dan mag je opnieuw van een ‘topseizoen’ gewagen! Dat de  kolonie Albert Derwa een schat aan ‘crackduiven’ herbergt is niet alleen een publiek geheim, maar kwam in 2009 eens te meer aan de oppervlakte. Zo ontdekte Albert een nieuw ‘top kweekkoppel’ onder de vorm van ‘Bert x Nina’, 2 duiven die hij bekwam van Paul Huls uit Zonhoven, en die Albert als een ‘Golden mix’ bestempeld…  Langs vaderszijde hebben we de ‘Bert’ ring B05-5143795 die een zoon is van ‘Halfbroer Sprint 652/03’ (een Albert Marcelis, Brecht uit de ‘Olympiade 331/93’ x ‘Dochter Fondman 744/00) x ‘Kleindochter Kannibaal 279/02 (uit de ‘Lichte Kannibaal 991/00’ Van Dyck x ‘Argentina 473/99’). Langs moederszijde treffen we de ‘Nina’ ring B05-5201288 welke een kleindochter is van zowel de ‘Figo’ Reynaert als het kweekwonder ‘Kannibolleke’ bij Paul Huls (uit een ‘zoon Figo’: de ‘Anton 970/01’ x ‘Goed Donker 879/03, zelf winnares 1° lokaal 330 d, en 3° Prov Orleans 12.989 d., 5° Melun 3.379 d., 16° Melun 3.023 d… als dochter van het super kweekkoppel- Huls: ‘De Monnik 326/99’ x ‘Kannibolleke 992/00’, dochter ‘Kannibaal’ Van Dyck).
Deze ‘Bert’ x ‘Nina’ schonken Albert Derwa meteen 2 fenomenale ‘crackduivinnen’, onder de vorm van:

-Het ‘Witkop AskeB08-2003052, dat won:
1° Asduif Brabantse Unie GHF Jaarlingen 2009
1° Asduif Hafoclub Hagelans GHF Jaarse 2009
In 2008:
Argenton Nat    26.583 d.    2375
Salbris  Prov      2.737 d.    149
La Souterraine          155 d.    6
    B.U.      3.170 d.    71
    Nat    21.258 d.    140
Gueret              449 d.    24
    B.U.      2.157 d.    122
    Nat    14.784 d.    395
In 2009:
Momignies          163 d.    15
Pithiviers          297 d.    20
Vierzon     B.U.      1.514 d.    14
    I.Prov      4.640 d.    41
Bourges 1 B.U.      3.123 d.    35
    Fleurus      6.561 d.    71
    Nat    22.499 d.    385
Issoudun B.U.      1.817 d.    248
    I.Prov      5.848 d.    781
Chateauroux       2.331 d.    14    (7 juni)
    Fleurus      5.824 d.    27
    I.Prov    10.719 d.    35
Chateauroux BU 2.476 d.    40
    I.Prov      7.871 d.    195
Montluçon BU      2.067 d.    180
    I.Prov      9.350 d.    548
Argenton Lok         529 d.    1
    CFW      4.689 d.    13
    Nat    21.092 d.    24
Soissons            82 d.    1
Blois    B.U.      1.840 d.    436
Vierzon B.U.         616 d.    53
    Fleurus      1.678 d.    79
    C & E.      3.124 d.    171
Bourges 2 B.U.      2.030 d.    94
    Fleurus      5.479 d.    178
    Nat    15.508 d.    455
Le Mans B.U.      1.312 d.    131

-Iron Lady B07-2061073 (volle zus van ‘Witkop Aske’) won onder meer:

In 2007:
Momignies         461 d.    41
Dudelange         295 d.    29
Pithiviers         467 d.    1
Argenton Fleur      6.286 d.    1841
Gueret D & D          367 d.    5
    B.U.      1.673 d.    11
    Nat    12.587 d.    49
In 2008:
Melun              168 d.    1
Pithiviers          261 d.    2
Vierzon              255 d.    2
    B.U.          951 d.    8
    I.Prov      5.076 d.    34
Bourges 1 D&D          379 d.    3
    B.U.      1.976 d.    7
    Zone B      6.504 d.    20
    Nat    13.354 d.    66
Issoudun D&D          353 d.    75
Chateauroux BU 1.430 d.    80
    I.Prov      4.611 d.    167
Montluçon B.U.      2.044 d.    55
    Fleurus      5.052 d.    53
    S/Nat      8.691 d.    91
Argenton BU      1.745 d.    429    (28 juni)
    I.Prov      5.883 d.    1101
Argenton Fleur      3.246 d.    276    (5 juli)
    I.Prov      5.871 d.    567
Argenton B.U.         707 d.    14    (9 aug)
    Fleurus      2.279 d.    25
    Nat      6.177 d.    44
In 2009:
Soissons          475 d.    17
Soissons          673 d.    66
Pithiviers          969 d.    16
Pithiviers       1.066 d.    34
Vierzon      B.U.      2.564 d.    29
    I.Prov      8.421 d.    125
Bourges 1 B.U.      3.144 d.    115
    Fleurus      8.508 d.    228
    Nat    27.506 d.    1245
Issoudun B.U.      1.398 d.    57
    I.Prov      4.478 d.    192
Chateauroux BU 2.183 d.    125    (7 juni)
    Fleurus      5.230 d.    211
    I.Prov    10.198 d.    304
Chateauroux BU 1.467 d.    164    (13 juni)
               I.Prov      5.264 d.    647
Argenton 1 BU      1.302 d.    8
               CFW      2.695 d.    7
               Zone B      3.785 d.    8
    Nat      9.901 d.    16
Vierzon Fleur      1.463 d.    168
    C & E.      2.658 d.    326
Bourges 2 B.U.      1.571 d.    8
    Fleurus      4.506 d.    13
    Zone B      4.133 d.    17
    Nat    11.756 d.    34
Le Mans D&D          244 d.    1
    B.U.      1.312 d.    1
Argenton 2 BU          508 d.    10
    Fleurus      2.099 d.    28
    Zone B      1.628 d.    21
    Nat      5.034 d.    54
Blois    B.U.         547 d.    150

Wat een gigant van een ‘crackduivin’… zonder meer één der beste duiven die er in 2009 in ons land rondvloog, met liefst 11 grote halve fondvluchten op haar conto… een successenreeks die werd bekroond met ‘provinciale winst’ uit Le Mans! Fenomenaal!

Wonderduivin ‘Paulientje

Bovenstaande erelijsten zijn effenaf indrukwekkend… doch, wanneer we de glansprestaties der jongste seizoenen even in ogenschouw nemen… dan kunnen we niet om dat absolute vlieg- en kweekwonder van de kolonie Albert Derwa heen, namelijk wonderduivin ‘Paulien’! Zij is een dochter van ‘Vader Paulien 027/99’, zelf 2° Chateauroux 2.201 d., 2° Sens 482 d., 2° Soissons 448 d., 2° Blois 184 d., 3° Chateauroux 3.137 d., 3° Toury 800 d… (uit een kruising Flor Vervoort x Kristiaan Hennes) x super kweekduivin ‘Valeska’ 106/04’, zelf komende uit ‘Zoon Kleine Gerry 144/93’, vader van het ‘Dreamteam’ (deze kwam uit de ‘Kleine Gerry 062/93… of een koppeling 1° Nat La Souterraine 16.889 d.: ‘Gerry 108/93’ x ‘Francine 036/92’: 2° Nat La Souterraine 21.495 d… x ‘Dochter Generaal 966/97’ Gaby Vandenabeele, kleindochter van de ‘Wittenbuik’) x ‘Kristy 210/98,een rechtstreekse Paul Huls en duivin van het ‘Dreamteam’ Albert Derwa!
Deze ‘Valeska’ ring B04-2180106 is niet zomaar de eerste de beste, ze is dochter van het ‘Dreamteam-couple’ bij Albert Derwa en won zelf:
1° Asduif ‘Sans-Peur’ Herent Halve Fond
Bourges        168 d.    6
Bourges        555 d.    8
Blois            275 d.    10
Bourges        344 d.    10
Argenton        303 d.    12
Bourges    1.082 d.    16
Blois           460 d.        16
Bourges    1.541 d.    32
Blois        1.664 d.    41
Bourges V.B.    5.546 d.    58 enz…

Vooral op het kweekhok bleek deze ‘Valeska’ van onschatbare waarde en werd onder meer moeder van topduiven als ‘Paulien, ‘Paulette’, ‘Portia’, ‘Paulo’… enz. Laten we even enkele van deze superieure ‘crackduiven’ van naderbij bekijken:

-Paulien ring B06-2090139 (dus uit ‘Vader Paulien 027/99’ x ‘Valeska 106/04’), ze won:

8° Nat Asduif ‘Grote Halve Fond’ 2007
In 2006:
Momignies       458 d.        4
Momignies       258 d.        12
Pithiviers       644 d.        31
Pithiviers       543 d.        26
Sens           427 d.        7
Momignies       156 d.        15
Gueret    D & D       311 d.        1
    B.U.    1.298 d.    1
    Vl.Br.    1.194 d.    1
    Nat       10.670 d.    56
In 2007:
Soissons          95 d.    2
Sens            195 d.    1
Sens            192 d.    8
Vierzon     I.Prov  10.616 d.    1671
Blois           540 d.        1
    Prov    2.836 d.    2
Chateauroux        322 d.    1
    B.U.    1.909 d.    1
    Fleurus    3.969 d.    1
    C& E.    8.218 d.    1
Le Mans        454 d.    33
    B.U.    2.096 d.    99
Montluçon    4.292 d.    320
    C & E.    7.776 d.    659
Argenton       432 d.        1
    B.U.    1.854 d.    3
    I.Prov    7.353 d.    10
Bourges Fleur    4.852 d.    198
    Nat      16.023 d.    549    enz…

Het is een publiek geheim dat ‘crackduiven’ uit ‘crackduiven’ afstammen… dat werd met deze wonder ‘Paulien’ eens te meer bewezen… meer zelfs, zij is op haar beurt reeds moeder van enkele fenomenale ‘crackduiven’, zoals:

-Pellina ring B07-2061097, dochter van ‘Valentino 096/03 (zoon van de 1° Prov Blois 1999 x 1° Sens 594 d.) x ‘Paulien 139/06’. Enkele hoogtepunten uit haar indrukwekkende erelijst:

8° Nat. Asduif ‘Grote Halve Fond’ 2008
Argenton        172 d.    1
    Nat      20.844 d.    11
Pithiviers        261 d.    1
Momignies        108 d.    1
Argenton        142 d.    1
    Zone    2.095 d.    10
    Nat         6.177 d.    14
Pithiviers        467 d.    3
Bourges B.U.    1.976 d.    13
    Zone    6.504 d.    33
    Nat       13.354 d.    101
Montluçon Fl    5.052 d.    9
    I.prov    8.619 d.    13
Argenton I.Pro    8.883 d.    72
Bourges Fleur    5.178 d.    136    enz…

-Paolini ring 07-2061098, eigen nestbroer van ‘Pellina’… deed het als volgt:

Argenton      298 d.        4
    B.U.    1.491 d.    8
    Fleur    3.246 d.    9
    I.Prov    5.871 d.    15
Momignies        108 d.    4
Argenton        340 d.    6
    I.Prov    5.883 d.    61
Pithiviers        261 d.    14
Laon            286 d.    14
Salbris B.U.    1.234 d.    24
Montluçon    5.052 d.    82
    I.Prov    8.619 d.    148
Chateauroux IP    4.611 d.    238    enz…

Dat de kweeklijn van het wondere ‘Paulientje’ momenteel zowat als de ‘succeslijn’ van Albert Derwa mag worden aanzien bewijzen ook haar klasrijke broers en zussen, waaronder ook meerdere crackduiven schuilgaan zoals:

-Paulette ring B07-2061133 (volle zus van ‘Paulien’), die won o.a

In 2007:
Momignies       169 d.        16
Soissons       335 d.        4
Sens           521 d.        36
Pithiviers       467 d.        4
La Souterraine       180 d.        2
    B.U.    2.692 d.    57
    Fleurus    5.581 d.    99
    Nat      18.973 d.    265
In 2008:            
Momignies        129 d.    4
Nanteuil        183 d.    1
Vierzon     D & D        255 d.    5
    I.Prov    5.076 d.    75
Bourges 1 B.U.    1.976 d.    193
    Zone B    6.504 d.    414
    Nat       13.354 d.    1021
Issoudun D&D         353 d.    2
    I.Prov    5.815 d.    15
Chateauroux    1.430 d.    91
    I.Prov    4.611 d.    193
Montluçon BU    2.044 d.    1
    Fleurus    5.052 d.    1
    I.Prov    8.619 d.    1
Argenton I.Pro    5.883 d.    1010 (28 juni)
Argenton I.Pro    5.871 d.    1111 (5 juli)
Blois    B.U.    1.726 d.    69
Bourges 2 PD          88 d.    1
    B.U.    1.968 d.    9
    Fleurus    5.178 d.    21
    Nat      16.771 d.    99
Momignies         69 d.        2
Salbris B.U.       722 d.        59

-Paulo ring B06-2090034 (volle broer Paulien) deed het als volgt:

In 2006:
Pithiviers       644 d.        56
Sens           389 d.        18
Salbris B.U.    1.309 d.    84
La Souterraine        118 d.    2
    B.U.    1.830 d.    14
    Nat     13.965 d.        38
Gueret Nat      10.670 d.    2138
In 2007:
Soissons       247 d.        2
Soissons       312 d.        24
Vierzon I.Prov 10.616 d.    1505
Blois    D & D       540 d.        9
    B.U.    2.836 d.    17
Chateauroux    1.909 d.    4
    Fleurus    3.969 d.    6
    C & E.    8.218 d.    9
Le Mans B.U.    2.096 d.    359
Argenton B.U.    1.854 d.    20
    I.prov    7.353 d.    62
Dudelange         44 d.        1
Bourges 2 Fl.    4.852 d.    700
    Nat      16.023 d.    2115
In 2008:
Nanteuil        162 d.    15
Melun            141 d.    9
Vierzon     B.U.    1.647 d.    87
    I.Prov  11.399 d.    542
Issoudun B.U.    1.169 d.    11
    I.Prov    4.627 d.    48
Chateauroux    3.484 d.    304
Montluçon FL    4.028 d.    628
Argenton B.U.        890 d.    61    (28 juni)
    I.Prov    3.144 d.    178
Argenton B.U.        941 d.    47    (5 juli)
    Fleurus    2.527 d.    36
    C & E.    4.640 d.    101
Blois    B.U.    1.107 d.    120
Salbris    B.U.        722 d.    18

-Portia ring B06-2090133 is evenzeer een ‘volle zus’ van ‘Paulien’! Deze flink uit de kluiten gewassen dame zette volgende opmerkelijke topprestaties neer:In 2006:

Sens            283 d.    12
Sens            427 d.    6
Sens            389 d.    9
La Souterraine        118 d.    5
    B.U.    1.830 d.    86
    Nat      13.965 d.    273
Momignies        156 d.    9
In 2007:
Vierzon I.Prov 10.616 d.    2044
Blois    D & D        540 d.    5
    Prov    2.836 d.    11
Chateauroux    8.218 d.    897
Le Mans B.U.    2.096 d.    208
Montluçon    4.292 d.    33
    C & E.    7.776 d.    74
Bourges 2 B.U.    1.829 d.    157
    Fleurus    4.852 d.    220
    Nat      16.023 d.    622
Argenton D&D        155 d.    3
    Fleurus    1.926 d.    8
    Nat    5.927 d.    15
La Souterraine       510 d.        48
    Fleurus    1.732 d.    94
    Nat    4.314 d.    288
In 2008:
Momignies         67 d.        2
Vierzon  B.U.    1.647 d.    126
    I.Prov  11.399 d.    806
Bourges Nat     19.084 d.    2668
Issoudun D&D        342 d.    2
    B.U.    1.169 d.    3
    I.Prov    4.627 d.    17
Chateauruox IP    3.484 d.    310
Argenton I.Pro    3.144 d.    540    (28 juni)
Argenton Fleur    2.527 d.    15    (5 juli)
    C & E    4.640 d.    42
Bourges 2 D&D       222 d.        21
    Nat     11.875 d.        1193   

-Jong Louiske B08-2003142 (uit de ‘Louis’ x ‘Valeska’)liet reeds volgende hoogtepunten noteren:
In 2008:
Momignies        251 d.    26
Momignies        233 d.    18
Momignies        109 d.    3
Momignies        138 d.    9
Klasseeerde zich telkens op de nationals uit Bourges, Argenton en La Souterraine!
In 2009:
Momignies        163 d.    1
Momignies        125 d.    2
Soissons        501 d.    8
Soissons        820 d.    8
Pithiviers        179 d.    4
    Vl.Brab    1.047 d.    18
Vierzon     B.U.    1.541 d.    185
    I.Prov    4.640 d.    577
Bourges 1 Fleur    6.561 d.    1290
    Nat      22.499 d.    5006
Issoudun B.U.    1.817 d.    42
    I.Prov    5.848 d.    180
Chateauroux    2.476 d.    166
    I.Prov    7.871 d.    609
Argenton Nat  21.092 d.    4893
Blois    B.U.    1.840 d.    171
Vierzon     Fleur    1.678 d.    329
Le Mans    1.312 d.    354

Dit prachtige cijfermateriaal maakt wel 1 ding duidelijk… Albert Derwa heeft met zijn ‘Valeska’ en dochter ‘Paulien’… een succesrijke kweeklijn waarmee hij de komende jaren alvast op rozen zit… terwijl hij met zijn ‘golden mix’ van het topkoppel ‘Bert x Nina’ reeds wissels voor de toekomst in huis heeft! Het is nooit anders geweest, want… de historie van de kolonie Albert Derwa neerpennen, staat synoniem met een ‘succesverhaal’ op papier plaatsen, want… ettelijke bladzijden duivensportgeschiedenis werden hier reeds neergezet… heel gewoon omdat de duivenloopbaan die Albert tot dusver doorlopen heeft, een aaneenschakeling is van ‘glorierijke momenten’, klinkende overwinningen en knalprestaties tot op provinciaal en nationaal vlak op de ‘grote halve fond’! 

Al blijft Albert Derwa hierbij de nuchterheid zelve… innerlijk zal hij best  genieten van zijn successen… maar naar de buitenwereld toe,  steeds bedachtzaam en op zijn hoede voor wat de toekomst brengen zal! Maar vooral… werk maken van die toekomst… wetende dat alles staat of valt met… ‘goeie duiven’! Zij zijn als een ‘druif’ voor de wijn… de ‘hop’ voor het bier… een noodzakelijk ingrediënt,  een ‘conditio sine qua non’ om te komen tot topsuccessen in de duivensport! Iemand als ‘Berreke’ Derwa, die ruim 30 jaar meedraait aan de top van onze nationale duivensport… moet je op dat vlak niks meer wijs maken! Bekijk zijn stamopbouw… hij spreekt boekdelen! Nooit of te nimmer heeft hij een eigen ‘topduif’ verkocht, steevast diende deze als basis voor zijn toekomst! Het sprookje begon met… de stamduiven Thomas-Paris… waaruit later de lijnen van de ‘Gerry’ en ‘Francine zijn ontstaan (respectievelijk 1° + 2° Nat La Souterraine op eigen hok)… en dit in kruising met afstammelingen van wereldberoemde kleppers als de ‘Wittenbuik’ en andere Vandenabeele’s , de Verbruggen-duiven, de ‘Kannibaal’ Van Dyck, de Olympiadeduif ‘Sprint’ Marcelis, de ‘Figo’ Reynaert… stuk voor stuk fenomenale provinciale en/of nationale winnaars en ‘Asduiven’ en bovendien roemrijke stamberen… veredelt met een vleugje ‘Janssen’-Arendonk (via Piet Manders) en de ‘golden mix’ via Paul Huls… en je hebt zowat alle ingrediënten van de huidige succeslijnen ‘Valeska’, ‘Paulien’, ‘Pellina’, ‘Witkop Aske en ‘Iron Lady’… zelf stuk voor stuk fenomenale ‘Asduiven’, en de crème de la crème van dit moment op de kolonie Albert Derwa… en meteen het hoofdbestanddeel van zijn basis voor de toekomst! Duiven in hun ‘volle fleur’… waarover het laatste woord nog lang niet gezegd is!