Rechercher

Steenmarter richt ravage aan bij Frans en Gert Rondags (Grote-Spouwen, BE)

Bij Frans en Gert Rondags in het Zuid-Limburgse Grote-Spouwen, deelgemeente van Bilzen, heeft een steenmarter 35 jonge duiven doodgebeten. "Het was een verschrikkelijk gezicht," zegt Frans. "Het roofdier moet langs het dak zijn binnengekomen."

Zaterdagmorgen 8 uur. Frans opent de rolluiken van zijn duivenhok. "Wat ik zag was verschikkelijk. Ik stond aan de grond genageld. Overal bloed en een 10-tal jonge duiven dood op de grond, nog een 10-tal lag boven op de roosters, en de rest lag al in de gang langswaar ik binnenkom. De kleinste jongen, 12 dagen oud, zijn niet terug te vinden," zegt Frans.

De topmelker uit Zuid-Limburg kan niet begrijpen hoe die steenmarter in zijn hokken is geraakt. "Alles was dicht, dus hij moet langs het dak ergens zijn binnengekomen. Het is een hok van Goedhuys, dus met een nok voor de verluchting. Ik heb die verluchting dezelfde dag nog met draad toegeniet. Verschillende personen zijn komen kijken en iedereen vraagt zich af hoe die dat roofdier is binnengekomen. De balans is zwaar: 35 jongen dood, 23 jongen waren van Dominique Velghe (Ingelmunster) allemaal afstammelingen van goede duiven (Best Kittel-Heremans enz.). Ik heb wel geluk gehad dat het vrijdagavond was, mijn oude hokken stonden leeg anders was de ravage nog groter geweest."
Frans Rondags: "De steenmarter raakte via de verluchting in het dak binnen in de hokken van de jonge duiven."

Diefstal

Het is overigens niet de eerste keer dat Rondags met tegenslag te kampen heeft. In 2000 werd het volledige kweekhok leeggeroofd. De “goesting” was even weg, maar al snel stak de winnaarsmentaliteit van sportman Frans de kop op. In 2008, een jaar nadat vader Laurent overleed, ging de toenmalige kolonie onder de hamer.
Quasi vanaf nul begon Frans samen met zoon Gert in 2010 aan de wederopbouw, ditmaal in Grote-Spouwen. Er wordt gespeeld bij De Vrede Romershoven, waar Frans voorzitter is.

In 2018 behaalden Frans (52) en zijn zoon Gert Rondags (25), 52 eerste prijzen zonder dubbelingen en dat zonder dat er met oude duiven werd gespeeld. In 2019 zullen deze topmelkers de kaap van 1000 eerste prijzen overschrijden. In de Nationale rankings KBDB springen vooral de prestaties bij de jonge duiven in het oog met op kop 1ste Nationaal Kampioen Snelheid Jonge duiven.