Rechercher

02/11/2013 - Wim Hogendoorn uit Purmerend is als 3de geëindigd bij de Stichting Marathon Noord op de middaglossingen.

 
Wim Hogendoorn uit Purmerend is als 3de geëindigd bij de Stichting Marathon Noord op de middaglossingen.
 
Rob Koeman belde voor een afspraak met Wim Hogendoorn voor een rapportage. Maar Rob kreeg niet Wim maar zijn vrouw Sabrina aan de telefoon. Sabrina zou aan Wim doorgeven dat hij rond een uurtje of 4 nog even terug gebeld werd door Rob ivm het feit dat Wim 3de was geworden op de middaglossingen bij de SMN. Nadat Wim was thuis gekomen van zijn werk (hij werkt als inspecteur bij het gemeentelijk vervoersbedrijf van Amsterdam) vertelde zijn vrouw dit nieuws. De 52 jarige Wim (vader van Kirsten 22 jaar jong en zoals zijn vrouw dat noemt een zeer harige zoon van 7è dit is een prachtige snurkende Engelse Buldog) had het gevoel dat hij in de maling werd genomen. Want dat kan helemaal niet. Zo goed heb ik nou ook weer niet gevlogen met mijn duiven was zijn nuchtere commentaar. De tijd verstreek en er werd maar niet gebeld. Zie je wel dat iemand mij een oor aannaait. Maar nee, om kwart voor 5 die middag ging toch de telefoon en de enigszins verbouwereerde Wim kreeg toch echt te horen dat hij de 3de beste liefhebber was. De afspraak was daarna snel gemaakt.
 
Zaterdag middag 17 augustus ging ik dan ook samen met Rob naar Purmerend. Daar aangekomen werden wij uiterst vriendelijk onthaald. De hartelijke felicitaties werden namens de SMN, middels een mooie bos bloemen overgebracht aan de familie Hogendoorn.
 
Wim, Sabrina en Kirsten wonen in een rustige (nieuw) bouwwijk waar Wim in de achtertuin een bescheiden duivenhok, van circa 7 meter, heeft staan. Drie afdelingen en een volière voor de jongen duiven. Het hok staat trouwens totaal in de verkeerde richting. Er komt geen straaltje zon in het hok, maar dat maak de duiven schijnbaar niet veel uit. De duiven zagen er prima uit. Wim is wel een poetser de hokken waren lekker schoon en droog. Mede door de “kippennok” is de verluchting optimaal te noemen. Wim heeft in de wintermaanden circa 35 duiven te voeren welke een standaard mengeling van Mariman krijgen. In de zomermaanden is dit al niet veel anders. Alleen, als de duiven thuis komen, komen er allerlei ingrediënten te voorschijn. Hier zitten dan gemalen pinda’s, tovo, kaas en energie mix in. De duiven zijn dan veel sneller hersteld na een zware vlucht. De duiven worden als training iedere week met het karretje uit Edam weggebracht.
 
Sabrina heeft eigenlijk niet veel met de duiven maar vind het wel leuk dat Wim daar mee bezig is. Maar als er nood aan de man is dan springt ze zeker bij. Wim is ooit eens flink gewond geraakt door een motor ongeluk. Sabrina heeft toen de gehele verzorging tot grote tevredenheid van Wim geregeld. Ze heeft zelf een keer een duif durven klokken, vertelde Sabrina mij met enige trots.
 
Wim zit sinds zijn jeugd in de duivensport. Hij zat samen met de welbekende Wim Klaverstijn Jr uit Amsterdam op de basis school.
Wim speelt voornamelijk het overnachtspel op de middaglossingen. Dit doet hij met circa 13 koppels op nest.
Sinds 3 jaar is hij lid van de SMN. Wim werd er namelijk op gewezen dat hij in het jaar 2009 dat Wout van den Hoek uit Putten de grote kampioen werd van de SMN, Wim waarschijnlijk meer punten zou hebben gehad dan Wout. Tja, dat zette Wim aan tot nadenken. En dan nu enkele jaren later wordt hij 3de!!!
Dit heeft hij gedaan door 3 maal de 1st getekende te pakken. Op St. Vincent was het zijn 09-108. Hij werd als 13de afgevlagd. Helaas is deze kanjer op Tarbes achter gebleven. Op Cahors was het de 09-123. Zij lag beslag op de 48st stek en op Bergerac was het de 09-122 welke de 30st plaats voor zich opeiste. De 09-122 is het nestzusje van de 09-123. Lekker als je twee nestzusjes in je bezit hebt die dit voor je klaren. Daar wil je wel een hok vol van hebben. De favoriete stand van zijn nestduiven is circa 6 dagen jong.
 
Medisch gezien worden de duiven allen geënt. Daarnaast geeft hij in het begin van het seizoen als de jongen gespeend worden aan alle duiven een combinatie pil van het merk Giantel. Dit is voor coccidiose en het geel. Iedere winter worden de duiven gekeurd tegen paratyfus. Verder niets.
 
Wat betreft de soorten die op Wim zijn hok wonen was hij snel klaar. Het zijn overwegend duiven van Wiel Cramers, en een duif van Martin Hensen uit Volendam, en duiven van Wim Klaverstijn uit Amsterdam. Daarnaast zitten er nog enkele duiven die zich eerst nog moeten gaan bewijzen. Deze duiven heeft hij de laatste paar jaar aangeschaft. Wordt vervolgd!!!!
 
De mooiste duiven ervaring die Wim heeft mee gemaakt is dat hij op Bordeaux jaren geleden 3 duiven binnen een minuut kon klokken. Hij wist niet wat hij meemaakte en dat op ruim 900 kilometer.
De meest vervelende ervaring heeft hij aan zichzelf te danken. Het was Cahors waarop hij zijn duiven had gezet. Hij wist dat er in de voorvlucht een duif was gevallen. Maar dan moet je in Purmerend nog wel even wachten. Tja, wat doe je dan in zo’n geval dan ga je gewoon even lekker douchen. Totdat zijn vrouw zegt dat er een duif zit. Nou dat kon dus mooi niet. Dat is een jong dat nog buiten zit. Sabrina ging nog eens kijken. Wel een wat grote neusdop voor een jonkie. Maar ja, als Wim dat zegt dan zal het wel zo zijn. Twijfels waren er wel. Nog maar eens kijken. Toch weer naar de douche gelopen en Wim verteld van de opvallende neusdoppen. DAT KAN NIET. Ik kijk zo wel even roep Wim. Tientallen minuten waren er inmiddels verstreken. He, he Wim was klaar met douchen. Nou zie je wel dat is een jonkie zegt Wim. Ja, maar wat zit er dan achter, antwoorden Sabrina. Oeps waar is mijn klok. Die ligt nog in de auto. Rennen, paniek je kan dat wel. Verdomme gauw klokken. Wat blijkt je verspeeld vermoedelijk een plaats bij de eerste 5 nationaal Cahors. Maar goed, Wim was wel lekker gedoucht. Gelukkig kan hij er achteraf om lachen. Het is maar een spel. Er zijn ergere dingen in het leven.
 
Ik en Rob zijn bij een kleine gezellige liefhebber geweest die laat zien dat je met niet teveel duiven groots kunt zijn. Wim is dan ook zeer tevreden met de SMN en hoe ze dit allemaal voor de leden doen.
 
Tot slot wil ik Sabrina en Wim hartelijk danken voor hun gastvrijheid en een gezellig duiven uurtje.
 
John Laan.