Rechercher

02/11/2013 - Jan Dirk van Egmond uit Katwijk aan de Rijn wint de pittige vlucht vanuit Marseille bij de Stichting Marathon Noord.

 
Jan Dirk van Egmond uit Katwijk aan de Rijn wint de pittige vlucht vanuit Marseille bij de Stichting Marathon Noord.
 
Het is maandag middag 29 juli dat ik samen met Rob Koeman op bezoek ga bij de winnaar van Marseille bij de SMN. Door drukke werkzaamheden van Jan Dirk konden we pas na 10 dagen de overwinnaar feliciteren met deze geweldige prestatie. Jan Dirk zijn nestduivin, de 10-1589911, won niet alleen de 1st in de SMN maar ook de 1st nationaal bij de duivinnen en de 2de nationaal totaal tegen bijna 3000 gezette duiven. En dit met een snelheid van nog geen 950 meter per minuut.
 
De 51 jarige bloemen groothandelaar Jan Dirk zit, via zijn school vrienden, vanaf 1978 in de duivensport en wordt al jaren ( ivm zijn werk. Hij is veel van huis) bijgestaan door zijn steun en toeverlaat Corrie.
Zij geeft de duiven water en voer als Jan Dirk in het buitenland zijn handel aan het verkopen is. Ook zijn zoon Garreth is een belangrijke schakel in het geheel. Garreth wil nog wel eens zijn vader erop wijzen dat bepaalde duiven beter niet gespeeld kunnen worden of juist anders om. Ook hij doet een hoop voor zijn vader als die van huis is. Dus deze geweldige prestatie komt voort uit een fantastische duif en de geweldige verzorging van het gehele gezin van Egmond.
 
Tijdens ons bezoek heb ik met bewondering de hokken van Jan Dirk mogen aanschouwen. Het lijkt wel een “eldorado” voor de duiven die hier mogen wonen. Een soort eengezinswoning met diverse slaapvertrekken waarin allemaal broedhokken, douche bakken met uiteraard stromend water om deze douche bakken te kunnen vullen, (ja, er staan gewoon midden in de hokken douche bakken van 90 bij 90 cm) dakkapellen, uitvliegramen enz. Ik kan goed begrijpen dat de duiven hier graag naar huis willen komen. Op de vloer ligt niet alleen beuken snippers, stro en duivenmest maar ook een dikke laag duivenvoer. Hoe zo, volle bak!!!!!!! Ze kunnen eten wat ze willen de gehele dag door. Het lijkt wel een all inclusief hotel voor zeer verwende duiven. De duiven kunnen overal komen. Ze zijn dan ook met zo’n 300 stuks ruim vertegenwoordigd over alle afdelingen en verdiepingen. Vrijheid blijheid, ze vliegen overal in en uit. Geweldig om dit te mogen zien.
 
Jan Dirk speelt zijn duiven alleen op nest en speelt met zowel de doffers als de duivinnen. De verzorging is in de winter maanden zeer minimaal. Voer en water en dat is het dan. In de zomer maanden is dit iets meer maar daar blijft het dan ook bij. De oude duiven worden voordat ze naar het grote werk gaan vooraf iedere week van het vliegseizoen minimaal 1 keer afgericht.
 
Wat betreft de voeding en de medicatie doet Jan Dirk niet moeilijk. Aan het begin van het seizoen wordt er 3 ton van het goedkoopste voer aangerukt en in de leegstaande duivenvertrekken en op de “overloop” gezet. En er wordt wekelijks BS aan de duiven gegeven om ze maar schoon te houden. Uiteraard hebben we dan nog de verplichte inentingen. Af en toe even een koudijs bommetje in de duiven woning planten en de duiven zijn weer schoon van allerlei vervelende luisjes.
Simpeler kan het niet.
 
Jan Dirk is een echte levensgenieter en houd ervan om zijn duiven lekker rond te zien vliegen en thuis te zien komen. Maar, als zijn dochter van 18 wordt uitgelood om voor dierenarts te mogen gaan studeren is Jan Dirk apen trots en vind hij dat bewijzen van spreken nog mooier dan het winnen van Marseille. Dat zegt toch genoeg.
 
De winnende kras duivin, is van het soort van Hans Knetsch die bij hem in de straat woont. Op het moment dat deze duivin om 7.27 uur haar alleen opgevoede jong weer mocht begroeten lag Jan Dirk nog heerlijk te slapen. Hij werd gewekt door een SMS je. Al slaperig bekeek hij dit en zag dat zijn “911” was aangekomen. Eerst dacht hij nog wat is die duif laat. Het is tenslotte al half acht. Terwijl er gisteravond al een duif in Limburg was gevallen. Nou ja, het zal wel dacht Jan Dirk. In zijn onderbroek het hok in en de ringen van de potjes afgehaald. Ook nog even naar het vleugelmerk gekeken want die moet je ook doorgeven. K03 stond op de vleugel gedrukt. Dat is gemakkelijk te onthouden. Je weet wel, die meiden groep uit Belgie, maar dan met een 0 er tussen. Tja, waar is de duivenklok ook alweer. Oja, die stond nog bij Hans Knetsch. Hans had de klok de avond ervoor mee naar huis genomen. Jan Dirk was niet echt overtuigd dat hij wel eens een vroege duif kon pakken dus dan laat je de klok maar lekker bij de buurman staan enkele honderden meters verderop. Gauw even wat kleren aantrekken, de kat wat eten geven, en op de fiets naar Hans. He, he, de duif is toch nog binnen de gestelde tijd geklokt. Nu nog even melden bij Aad Dobbe. Blijkt het toch een verdomd vroege duif te zijn. De eerste in het NIC 1542 en verder maar afwachten. Na enkele uren was het wel duidelijk de elektrische fiets die te winnen was bij de Stichting Marathon Noord gaat naar………….. Corrie. Van harte Corrie.
 
Jan Dirk bezit naast duiven van Hans Knetsch ook nog duiven van Saarloos en Ko van Dommelen. Verder heeft Jan Dirk ieder jaar aanvulling van duiven die hij via de bekende bonnetjes verkrijgt. Diverse duiven uit dezelfde lijn als die van de winnares van Marseille doen het bij Jan Dirk buiten gewoon goed.
Overigens was het Ko Van Dommelen die Jan Dirk al gauw aan de lijn had met de mededeling dat Jan Dirk hem toch maar weer voor zijn snufferd zat. Je ziet dat Jan Dirk daar zichtbaar van geniet.
 
Jan Dirk is nog maar 2 jaar lid van de SMN omdat dit voorheen niet kon. De grens van de minimale afstand is 2 jaar geleden verlegd waardoor het voor hem en andere deelnemers mogelijk werd om deel te kunnen nemen aan de SMN. Hij vindt dat deze organisatie oog heeft voor het spel. Jan Dirk doet dan ook aan alles mee en heeft op alle onderdelen ingezet.
 
Ten slotte wil ik Jan Dirk en zijn vrouw Corrie van harte bedanken voor de gastvrije ontvangst, de koffie en de schitterende planten die wij mochten meenemen. Het was weer een gezellige duivenmiddag samen met Rob.
 
John Laan.