Rechercher

02/11/2013 - Richard van den Berg uit de Kwakel wint de 1st nationaal Cahors

 
Richard van den Berg uit de Kwakel wint met zijn “Vino” Cahors bij de Stichting Marathon Noord.
 
De 2de middaglossing van de SMN werd ipv Albi in Cahors gelost. Dit had schijnbaar te maken met de tour de France die nabij Albi verreden werd op vrijdag 5 juli jl.
13384 duiven van sector 2, 3 en 4 gingen allen los om 14.00 uur bij een noord tot noord oosten wind. Dit gaf al aan dat het wel eens een pittige, zo niet zware vlucht zou gaan worden. Op zaterdag morgen duurde het tot over tienen voordat de eerste melding zichtbaar werd. Maar deze melding kwam niet uit de voorvlucht maar ver in de overvlucht. Het was Richard van den Berg uit de Kwakel die zijn wonderbaarlijke nestdoffer 10-1523906 klokte om 10.03 uur. Hoezo, wonderbaarlijk hoor ik u denken. Nou deze kanjer won vorige jaar ook op Cahors de 1st prijs in afdeling 6, de 2de prijs in de SMN en de 5de nationaal sector 2 tegen 8832 duiven. Teven was hij de 7de van alle 22151 duiven in 2012. En dan nu de 1st prijs afdeling 6, de 1ste in de SMN en de 1st nationaal sector 2 tegen 4577 duiven. Maar ook is hij de snelste van alle 13384 duiven die mee waren. En dat met een 3 jarige nestdoffer. Dan mag je de term wonderbaarlijk toch wel gebruiken!!!
 
Afgelopen dinsdag avond ben ik samen met Rob Koeman en duiven maat Henk namens de Stichting Marathon Noord bij Richard langs geweest om hem met deze grandioze overwinning te feliciteren. Rob overhandigde de winnaar een mooie bos bloemen.
 
Richard (50 jaar jong en de benjamin van de club oftewel het jeugdlid zoals hij zich zelf noemt) woont samen met zijn vrouw Annette en 2 dochters op een prachtige lokatie in het kleine plaatsje De Kwakel nabij Aalsmeer/ Uithoorn. Rob heeft samen met zijn vrouw een zaak wat alles verkoop op het gebied van woon accessoires. Hij woont boven de zaak en kijk op zijn prachtige accommodatie waar zijn “toppertjes” verblijven.
Er staan hier 4 duivenhokken verdeeld in 10 afdelingen waar circa 50 oude en 45 jongen duiven verblijven. In ieder hok zitten de duiven dan ook zeer ruim. De hokken zijn super schoon. Richard houdt ervan om dit gewoon zeer goed bij te houden. Richard heeft samen met zijn neef Paul ook nog een kweekhokje met circa 8 koppels.
 
Richard vliegt overigens alleen met de 25 nestdoffers doffers. 15 meerjarige en 10 jaarlingen. Maar waarom dan? Richard vertelde mij dat als een doffer en een duivin van het zelfde koppel op dezelfde vlucht meegaan, dat dan, als een van de twee duiven thuiskomt, er niets is om voor thuis te komen!!!!
Ja, Richard daar zit wat in. Richard vindt dat als de doffer thuis komt, hij ook zijn beloning in de vorm van zijn vrouwtje die hem dan vertroeteld, toekomt. De doffers knappen dan zeer snel op.
Een andere reden is, dat Richard nog niet met de duivinnen speelt, dat hij het gewoon weg te druk heeft met zijn werk en gezin om dit allemaal te combineren. Maar, het gaat goed zo als het nu gaat, dus waarom zou je dit veranderen.
 
Het is overigens de 2de keer dat Richard de nationale overwinning binnen sleept. Vorig jaar pakte hij ook op Cahors ochtend lossing met zijn “Tim” de nationale zege in sector 2. Hier zit wel een apart verhaal bij die ik u niet wil onthouden. Namelijk: “Tim” is in zijn jeugd opgevangen in het plaatsje Woerden en hij was broodmager. “Tim” was een “wrak”. Richard heeft de moeite genomen, wat hij altijd doet, om deze duif op te halen en weer op te knappen. En zie wat je daar voor terug krijgt. Om koude rillingen van te krijgen. Geweldig.
 
De winnende duif “Vino” is vernoemd naar de wielrenner Alexander Vinokourov die in 2012 verrassend het goud won bij het Olympisch wielrennen.
Richard was, nadat hij op de koffie had gezeten bij Michel Verwaij en enkele duiven had weg gebracht op ze te lappen,eigenlijk net thuis gekomen. Hij ging nog even de hokken poetsen met de gedachten dat de duiven nog niet konden komen omdat er nog geen enkele melding in de voorvlucht op het internet stond. Tot zijn grote schrik en verbazing hoorde hij een duif op de klep vallen. Totaal verbouwereerd constateerde hij dat het weer zijn “Vino” was. Al gauw werd het duidelijk dat hij alleen nog door de overvlucht gepakt kon worden. Maar helaas (en gelukkig voor Richard) voor alle overige topmelkers van Noord Holland konden ze aan de supertijd van “Vino” niet tippen. Na enkele uren was het een feit. Vino, had net zou als Vinokourov, het goud binnen gesleept.
 
“Vino” is gekweekt uit een doffer die Richard samen met zijn neef kocht op een internet veiling van de comb. Gerrits uit Renkum en de moeder komt bij gebroeders Jacobs uit Nes aan de Amstel.
“Vino”  is net zoals vorig jaar Cahors ingekorfd op een groot jong en eieren.
 
De duiven van Richard worden dagelijks verwend met een mix van twee mengelingen van Versele Lage en een van Beyers. Daarnaast krijgen ze pinda’s, snoepzaad, hennep tovo, ect.
 
Medisch is Richard wel behoorlijk bezig met zijn duiven. 14 dagen voor het inkorven krijgen ze een geel pil van, van der Sluis en in het water enkele DIN druppels. Ook witte neuzen poeder wordt gebruikt. Uiteraard de nodige inentingen maar dat is tegenwoordig standaard.
Richard selecteert zijn duiven dagelijks. Dat wil zegen als ze niet goed zijn worden ze geholpen hier overheen te komen maar zit dat er niet in gaan ze eruit.
 
Als ik aan Richard vraag wat voor soort duiven hij heeft zegt hij: eigenlijk van alles wat. Hij heeft overal duiven vandaan gehaald waar hij dan ook nog succes mee heeft. Enkele namen zijn: Gebr. Jacobs, Rob Schouten, Comb. Gerrits, Verwaij (Castricum) de Haan enz.
 
Als laatste wilde ik weten wat hij van de SMN vind. Hij was hier zeer open over. Een eerlijke kans voor iedereen. Maar als je een absolute top duif hebt zou je dit kampioensschap op de middaglossing eerder kunnen winnen. Verder gaf hij aan dat hij de prijsuitreiking geweldig vind zoals deze wordt georganiseerd. Maar, dat het nog wel eens ontbreekt aan voldoende ruimte zodat je bij allerlei lefhebbers even aan tafel kunt bijschuiven om even gezellig te kunnen bijkletsen over de sport. Enkele hangtafels in de hoek van de zaal zou hiervoor uitkomst kunnen bieden. Tja, Richard is iemand die heel goed gebekt is. Hij is een gezellig mens die graag onder de mensen is en dus graag mag kletsen over van alles en nog wat.
 
Tot slot wilde ik Richard en Annette bedanken voor hun gastvrije ontvangst en uiteraard succes wensen op de komende vluchten. Wij gaan ongetwijfeld nog veel horen van “Mister Cahors”.
 
John Laan.