Rechercher

03/09/2013 - Domme pech of toch iets anders dan dat!!!!!!!!!!!!!!!

 
Domme pech of toch “diefstal”
 
Afgelopen voorjaar ben ik telefonisch benaderd door een Fransman die op zijn beste engels aan mij vertelde dat ik best wel een goede duif had zitten. De 09-1065841. Deze rode doffer had in zijn korte loopbaan al 5 maal bij de eerste 90 provinciaal gezeten op de middaglossingen. Hij vertelde mij dat hij geen duiven had maar bemiddelde voor een Roemeen die geen Engels sprak. Nou ja, dat klonk vrij logisch. Een soort duiven makelaar. Hij kon via duivensites alles van mijn duiven uitzoeken en wist dus al veel van mijn duiven en wat deze hadden gepresteerd. Zelfs de foto’s welke ik van mijn duiven had laten maken had hij gevonden op het internet. Hij wilde van mij weten of hij jongen uit deze doffer, zijn vader/moeder en zijn broer de 11-630 kon kopen. Ja, wat mij betrof kon dat wel, maar dan in juni/juli. De eerste ronde is namelijk voor mijzelf. Prijsje afgemaakt en hij zou mij in de maand juni terug bellen om een afspraak te maken om samen met deze Roemeen langs te komen om de jonge duiven op te halen. We hebben nog wat na gebabbeld over het feit dat eigenlijk iedere duif die uit de vader van de 09-841 komt best wel potentie bezat om goed te presteren. Ook vertelde ik hem dat de duiven weer mee gingen naar de komende overnachtfond vluchten. Agen was de eerste krachtmeting voor de 09-841. En jawel, ik heb mijn prachtige rode doffer nooit meer terug gezien. Verspeeld in het heetst van de strijd ga ik dan maar vanuit. Buitengewoon vervelend maar als je de duiven speelt weet je dat je ze kunt verspelen.
 
De 11-630 speelt vervolgens de 5de provinciaal vanuit st. Vincent en de 51st provinciaal vanuit Cahors. Daarna ging hij mee naar Bergerac uiteraard als bovenste van de lijst. En……jawel, ook nooit meer terug gezien. Wat heb ik een kl… seizoen. Het hoort er allemaal bij. Maar als je zo een kleine liefhebber bent als ik en je verspeeld dan enkele kanjers dan ben je direct enkele jaren achteruit. Maar ook mijn eerste duif van Barcelona 2012 heb ik nooit meer terug gezien.
 
Ondertussen is het dan begin augustus. De bewuste Fransman heeft mij nooit meer gebeld. Dit kan uiteraard allemaal toeval zijn totdat ik een zeer sterk speldende liefhebber spreek uit Noord Holland. Hij vertelde mij dat hij zijn duiven had ingekorfd in Hank voor de trainingsvlucht vanuit Angerville. Daar in Hank werd hij benaderd door verschillende mensen die hem uiteraard kende van de verschillende duivenbladen waar hij geregeld instaat. Hij korfde daar zijn duiven, maar ook van een collega duivenmelker, in. Wat schetste zijn verbazing: al zijn duiven op alle, 5 en 6 jarige oude Barcelona toppers na, kwamen mooi naar huis. De duiven die hij had ingekorfd voor zijn clubgenoot kwamen ook allemaal op 3 oude toppers na, naar huis. Is dit domme pech, of toch iets anders!!!! Hij baalde vreselijk dat hij deze kanjers allemaal tegelijk verspeelde en voelde zich behoorlijk bezwaard dat juist hij de duiven van zijn club genood had ingekorfd. Hij hoorde daarna van andere liefhebbers in Noord Holland dat die ook topduiven op goed verlopen vluchten kwijt waren geraakt. Dit zette hem maar ook andere aan het denken. Wat is hier aan de hand!!!!!!!!
 
Ik heb zelf ook mijn duiven ingekorfd in Hank voor de vlucht vanuit Angerville. Wat mij toen opviel is dat daar iemand rond liep die overal foto’s van maakte. Op dat moment denk je, dat is een hobby fotograaf die dat leuk vindt om dat te doen. Nu denk ik, dat, dat wel eens een hele andere bedoeling kan hebben gehad. De rieten manden zijn voorzien van papieren labels waarop staat hoeveel doffers cq duivinnen er in de mand zitten. Het is dan een kleine moeite om er een nummertje op te schrijven van de desbetreffende manden waar zeer bekende liefhebbers hun duiven in hebben gedaan. Dan geef je dit nummer door aan iemand die zeer geïnteresseerd is in dit soort duiven en de oudste duiven die herkenbaar zijn aan de kleur van de ring worden er allemaal uitgehaald.
Ik ben er van overtuigd dat de organisatie die dit allemaal voor ons mogelijk maakt hun uiterste best doen om de duiven veilig en met zijn alle op de plaats van bestemming te krijgen.
We mogen dan ook niemand beschuldigen en dat doe ik dan ook niet maar het is wel heel zeer bijzonder dat alle duiven thuis komen behalve alle oude zeer ervaren duiven van 5 en 6 jaar. Toeval of niet.
 
Wij geven onze duiven mee in het volste vertrouwen dat deze duiven goed worden verzorgd en worden bewaakt. Maar we weten totaal niet wie de vervoerders/chauffeurs zijn die onze duiven naar de plaats van bestemming brengen. Of dit nu Angerville of Agen is, of welke plaats dan ook.
 
Roemenen maar ook andere oost Europeanen weten ons banksysteem te kraken onze pinpassen uit te lezen en zo miljoenen op te strijken. Zelf de uitslagen van de voetbalwedstrijden worden gemanipuleerd over de hele wereld. Het is dan, denk ik niet zo moeilijk om een onbekende hard werkende chauffeur die verder niets met duiven heeft om te kopen met wat geld om dan even een uurtje tussen de duiven te kunnen kijken en hier en daar (mandnummers zijn bekend, en mandenlijsten zijn geschreven) wat oude duiven uit de manden te halen. Want ja, de oude duiven die in de manden zitten zijn niet voor niets zo oud geworden. Dit zijn over het algemeen de topduiven van Nederland. We hoeven maar de ringnummers in te tikken op het internet en we weten direct wat voor vlees we in de kuip hebben.
 
Uiteraard worden onze duiven bewaakt door onze begeleiders die hun uiterste best doen om de duiven in optimale conditie aan de startstreep te brengen. Zij hebben een zeer verantwoordelijke baan. Maar ook deze hard werkende mensen moeten eens een paar uurtjes slapen en dat doen ze, denk ik niet tussen de duiven in, maar in de cabine van de vrachtwagen of in een motelletje langs de weg. Lijkt mij in ieder geval vrij normaal. Maar dan, wie waakt er dan over die, soms zeer kostbare, duiven.
 
Ik zou wel eens willen weten of er meer duivenliefhebbers zijn die dit jaar op de een of andere manier meerdere goede tot zeer goede duiven zijn “verspeeld”. Als dit zo is, moeten we dan niet vrezen dat onze duivensport ten onder gaat aan het succes van verkoopsites waar men kan zien dat de duiven handel zeer boeming is. En waar bizar veel geld word betaald voor duiven die veel maar dan ook veel minder hebben gepresteerd dan onze eigen duiven.
 
Als je dit bovenstaande overkomt ben je op een gegeven moment genegen te zegen laat ik er maar mee stoppen. De duiven sport loopt al gigantisch terug en als onze duiven je op een toch wat duistere manier worden ontnomen raakt de aardigheid er behoorlijk vanaf.
 
Ik hoop dat ik het helemaal mis heb en dat ik mijn kanjers aan de roofvogels verloren ben en dat alle 5 en 6 jarige duiven waar ik het over had toevallig gesneuveld zijn in het veld van eer. Maar, ik ben er bang voor dat er toch iets meer aan de hand is dan dat. Normaal gesproken komt er altijd wel een duifje terug naar huis. Nu helemaal maar dan ook helemaal niets!!!!
 
Als er liefhebbers zijn die dit ook hebben meegemaakt moeten we toch eens gaan kijken of alles wel zo goed geregeld is als we denken dat dit is. Ik zou dan ook aan de beleidsmakers willen vragen hier eens naar te kijken.
 
John Laan
Beverwijk