Rechercher

Barberio Domenico wint met zijn ‘Libertá’ int. Marseille bij de duivinnen (2005)


Domenico Barberio, Weert - NL


Wie Domenico Barberio uit Weert ooit ontmoet en gesproken heeft zal moeten beamen dat hij een flamboyante en expressieve persoonlijkheid is. Vol passie en vuur kan hij over zijn raspaardjes praten en aankomsten van zijn favorieten beschrijven. Het Italiaanse bloed in zijn aderen zal in deze zeker een belangrijke rol spelen en zorgt voor fikse dosis temperament en passie. Afgelopen seizoen mocht onze Weertse fondman een bijzonder wapenfeit op de grote fond op zijn palmares bijschrijven. En dat is de 1e prijs internationaal Marseille bij de duivinnen. Dat hij deze vlucht met zijn tweejarige duivin heeft gewonnen is pas de laatste weken bekend geworden terwijl de vlucht toch al op zaterdag 23 juli vervlogen is. Op de gedrukte uitslag van internationaal duivinnen staan twee duiven van Laufer en zoon uit het Duitse Eulenbris op de plaatsen 1 en 2 en die werden om 17.18 en 17.24 uur geklokt op een afstand van 707 km. En aan 1116 en 1106 m.p.m. leek het goud en zilver voor Duitse duivinnen te zijn. Er is echter een reclame gekomen dat het geen duivinnen betreft maar doffers en die kennen geen dubbeling! Vader en zoon Staufer had trouwens nog een bomvroege duif die om 17.22 uur werd geklokt. En internationaal winnen ze met deze drie duiven de prijzen 2,4 en 5 tegen 13.939 duiven na de winnende klepper van vader en zoon Brockamp uit Boppard die om 18.11 uur op 785 km werd geklokt en aan 1143 m.p.m. de allersnelste was. De zegevierende duivin in een veld van 2539 duiven van het ‘zwakke’ geslacht blijkt wel degelijk de NL03-2325204 van Domenico Barberio uit Weert te zijn. In Nederland vielen de drie snelste duiven in Zuid-Limburg en nationaal wint de Weertse duivin om 20.15 uur geklokt op 884 km de 4e prijs aan 1091 m.p.m. Nationaal is ze natuurlijk ook de snelste duivin tegen 795 seksegenoten. In het internationale veld wint de duivin van Domenico de 18e prijs tegen 13.939 duiven en in de kop van de uitslag is ze veruit de duif met de grootste vliegafstand. Op deze zware vlucht telde elke kilometertje meer! Het verhaal achter ‘Libertá’ zoals Domenico haar na Marseille heeft genoemd mag verbluffend en ongelofelijk genoemd worden.
1ste Internationaal Marseille 2005 - Duivinnen

De voorbereiding
Nadat de voorvluchten met de jarige weduwnaars dit jaar een beetje hadden tegengezeten besloot Domenico op een bepaald moment om ook een aantal duivinnen te gaan inschakelen en op te leren die tegen hen gekoppeld stonden. Dat waren bijna allemaal jarige duivinnen uitgezonderd onze hoofdpersoon ‘Libertá’ die een ring van 2003 om haar pootje heeft. Het opleren begon op 1 juni en na twee keer 30 km werden ze in België gekorfd voor Hannut (80 km) en daarna op La Ferté (320 km). En de ploeg jarigen ging naar Bordeaux van de ZLU en deze vlucht laat Domenico sinds 1997 zijn jarigen maken als voorbereiding en start voor de grote fond en meer bepaald de morgenlossingen die ze later moeten gaan vliegen. Maar ‘Libertá’ is een oude duif en voor haar zou een aparte inkorflijst voor Bordeaux oud moeten worden ingevuld en dat wilde Domenico voor een enkele duif niet doen. Ze werd daarom nog maar even voor Marseille teruggehouden waarop ze met vijf andere tweejarige weduwnaars zou worden gekorfd.
In 2003 raakte Domenico haar trouwens van het hok kwijt en ze werd vanuit Valkenswaard opgegeven en daar door haar baas opgehaald. Op de nalijn werd ze als jonge duif tot Chimay (165 km) opgeleerd.
In 2004 diende ze als weduwduivin en is ze helemaal niet gekorfd en gespeeld.
In 2005 is ze dus pas vanaf 1 juni ingespeeld tot 320 km en toen op 19 juli gekorfd voor Marseille! Op de dag van inkorving vierde Domenico zijn 50e verjaardaag en Bert de Regeter nam zijn Marseilleduiven mee om die met de duiven van hemzelf in Neer te korven. Voor inkorving legde ze nog een ei en in de mand naar de Zuid-Franse havenplaats moet ze haar tweede ei gelegd hebben! Dat haar bomvroege aankomst een grote verrassing in Weert was laat zich raden. Om 20.15 uur kon ze worden geklokt en haar baas verwachtte niet direct een aankomst op de afdeling van de jarigen waarop zij mee was. Bij aankomst heeft ze korte tijd gedraald bij het ingaan. Nadat ze was geklokt begreep Domenico dat ze een hele vroege prijs ging spelen daar hij van de Wijnandsduif van 19.26 uur wist en uitgerekend had dat hij rond 20.13 uur zou moeten draaien om die duif te kloppen. Jo Ravelli en Chris Ramakers waren in Weert aan het letten en hadden juist geroepen dat het tijd werd toen ‘Libertá’ plots op het hok viel. In een telefoongesprek na aankomst met Joop Saya in Maastricht zei Domenico hem dat hij een mooie naam voor haar moest hebben. Joop antwoordde: ”Wat is vrijheid in het Italiaans?” En zo kwam de naam ‘Libertá’ uit de bus.

Domenico Barberio met Daniël Stoclet, voorzitter Club de Fond de Wallonie,
Organisator van Marseille internationaal.

Afkomst
Domenico Barberberio heeft ‘Libertá’ niet zelf gekweekt. Ze is in Wijk bij Duurstede geboren bij Guus van Aken. Toen Domenico bij Guus van Aken op bezoek was raakte hij knap onder de indruk van haar vader toen hij hem in zijn handen kreeg. Hij zei tegen Guus van Aken: ”Ik zal eens een duivinnetje voor hem brengen!” En zo geschiedde en de jongen van het koppel werden gedeeld. De ‘205’ bleef zo in Wijk bij Duurstede en de ‘204’ ging naar Weert. Hun vader is de NL97-9768380 en deze doffer haalde Guus van Aken bij A. & L. van der Wegen in Steenbergen en hij is een zoon van hun ‘Vliegenier’ van 1988 die in 1994 de 3e nationaal Barcelona vloog. Hij stond gekoppeld tegen een dochter (van 1990) van de "Turbo" die in 1988 de 1e nationaal Pau vloog. Domé bracht naar Wijk bij Duurstede een dochter van zijn stamkoppel en wel ‘Mirra’ van 2000. Het ‘Gouden Stamkoppel’ wordt gevormd door een doffer van 1995 van A. & L. v.d. Wegen uit Steenbergen en een duivin van hetzelfde bouwjaar van P. Schellekens uit Bavel. De v.d. Wegendoffer werd aangekocht op de feestavond van de Fondvrienden Noord-Limburg en heeft een oude ring aan en wel NL94-0073692. De Schellekensduivin werd aangekocht op een verkoping van late jongen en heeft de ring NL95-5595604 om. En dit kweekpaar ligt hoofdzakelijk aan de basis van de grote fondsuccessen die Domé zo’n 3 jaar later begon te behalen en als hoogtepunt had het winnen van de Europabeker en de West-Europese Supermarathon in 2001 met vier zonen en twee kleinzonen van dit paar. De grootste topper uit dit paar is zonder meer ‘Il Brigante’ (De Deugniet) NL97-1967658 geweest die in 2001 schitterde met de 12e Pau, 21 Dax en 107e Perpignan. Later is ‘Il Brigante’ getransfereerd naar de gekende familie Gyselbrecht in het Belgische Knesselare van wie zoon Nikolaas de ‘grote’ man van de website Pigeonparadise (pipa) is. Een jaarling uit ‘Il Brigante’ vloog dit jaar bij de familie Gyselbrecht de 34e St. Vincent (10.022 jaarlingen).
Het ‘Gouden Stamkoppel’ maakte deel uit van de kweekploeg waarmee Domenico in 1995 is begonnen. Dat najaar kocht hij late jongen aan op verkopingen van P. Schellekens en gebr. Saya (Maastricht). Een andere goed kweekpaar wordt in Weert gevormd door de ‘Sayakweker’ van 1995 en de ‘Blauwe Parel’ van 1997 die uit het ‘Gouden Stamkoppel’ stamt. De ‘Sayakweker’ stamt uit een zoon van Abor en een de ‘Blauwe Cestelyn’. Een jong uit dit koppel en wel ‘Cisco’ won als jaarling al twee absolute kopprijzen op twee middaglossingen van de afdeling en twee zonen waren ook medewinnaar van de serie op Marseille 2001. ‘Furia’ NL01-2279332 is ook zoon van dit koppel en hij won in 2005 de 162e nat. St. Vincent van 16.515 duiven en kwam de tweede vlucht zwaargewond terug. En zo zijn er afgelopen seizoen de nodige fondvliegers gewond thuisgekomen.

Calabria
Domenico Barberio is afkomstig uit het Belgische Zwartberg en daar streken zijn Italiaanse ouders neer en ging vader Barberio werken in de mijnen. Vader en moeder Barberio kwamen uit Cosenza gelegen in Calabria en die provincie is in de Italiaanse laars gelegen in de punt van de voet. Lang heeft Domé gewerkt als slager en keurmeester van vlees. Een getuige daarvan zijn in huize Barberio nog majesteuze snijmachines van het merk Van Berkel die er in hun schoonheid pronken. Volgens Domé zijn het de Ferrari’s onder de snijmachines en ze zien er waarlijk prachtig en ijzersterk uit.
Andere liefhebbers hebben met de lijn van het ‘Gouden Stamkoppel’ uit Weert ook successen weten te boeken. Eric Caubergh uit Maastricht heeft over afgelopen seizoen bij de ZLU de Pyreneeëncup weten te winnen met een maximale score en mede verantwoordelijk voor dit succes zijn bij hem duiven uit ‘Versaci’ een rechtstreekse zoon van het stamkoppel via Joop Saya. Jos van Calsteren uit het Belgische Rillaar heeft dit jaar de 4e nat. Narbonne (4.921 d.) gewonnen en de vader is een zoon van het stamkoppel in Weert. De gebr. Basten uit Meijel hadden in 2004 de 1e asduif morgenlossingen van de Fondvrienden Noord-Limburg en de moeder is een volle zus van Cisco van Domé Barberio.
Een speciaal en goed contact onderhoudt onze hoofdpersoon met Sjra Hendriks uit Heerlen die mede-auteur (met Machiel Buijk) van het boek over Jan Aarden is dat in 1992 is uitgegeven. Sjra Hendriks staat ook aan de basis van de website van Domenico en wie daar graag eens wenst rond te kijken moet naar http://members.home.nl/pigions gaan en pigions is in deze geen schrijffout. ‘Liberta’ zal na Marseille 2005 niet meer gespeeld worden. Ze heeft dus één echte (fond)vlucht mogen maken en daarop wel subliem en uitzonderlijk weten uit te pakken. ‘Liberta’ zal binnenkort tegen een andere echte winnaar gekoppeld gaan worden en wel de ‘Donkere Dax’ van Bert de Regter uit ook Weert. De laatste klepper heeft in 2005 op de morgenlossing Dax weten te zegevieren tegen 3105 duiven. Een bijzondere koppeling mag dit zeker genoemd worden en uit samenkweek kan extra voordeel worden gehaald zoals met ‘Liberta’ zelf is bewezen. En dat meerdere wegen naar Rome en roem kunnen leiden heeft de duivin van Domé Barberio in 2005 wel bewezen gezien haar voorbereiding en inspelen. En haar presteren doet haar baas opmerken dat de goei komen en dat kan van ‘Libertá’ zeker gezegd worden!