Nakomelingen van stammoeder 'Lieske' zorgen voor puike prestaties bij Annick & Geert Vanrenterghem (Deinze, BE)

Vandaag waren we te gast bij de sympathieke familie Annick en Geert Vanrenterghem. Zij zijn woonachtig te Deinze, in de buurt van een oude, schilderachtige Leiebocht waar veel vissers te vinden zijn.

Bij het betreden van het erf viel ons oog onmiddellijk op het nieuwe, mooie, grote duivenhok van 20 meter lang. Alle laatste moderne snufjes waren uiteraard aanwezig zoals bv. automatische mestafvoer, vloerbedekking bestaande uit houten roosters, vochtigheidsmeter, motivatiebakken van Hermes en een schuifplafond waarmee de verluchting naargelang de weersomstandigheden kan geregeld worden. De hokken zijn ook uitgerust met een supersonisch alarmsysteem met camerabewaking.


Annick en Geert met op de achtergrond hun nieuwe installatie voor de jonge duiven

Hoe het begon

Als kleine jongen mocht Geert bij grootvader Julien Vanrenterghem meehelpen bij het verzorgen van de duifjes. Toch was duivensport niet onmiddellijk zijn ding. Hij had het veeleer voor de paarden en meer specifiek voor het mennen. Zijn liefde voor de duiven, vooral die mooie witte, bleef hij echter behouden. Talrijk waren de trouwlustigen die bij Geert om duifjes kwamen omdat sinds mensenheugenis witte reisduiven de boodschap van liefde, trouw, vrede, geluk en verbondenheid uitdragen.

De ommekeer

Toen kwam Xavier Verstraete, zoon van Raoul, die samen met Geert werkzaam was in de Volvofabriek te Oostakker, met het voorstel om eens serieus met duiven te spelen en te kweken. Hij voegde de daad bij het woord en gaf in 2006 hem een 6-tal eieren om mee te beginnen. Van een vriend mocht hij mee naar Gaby Vandenabeele om een koppel eitjes te halen. Onmiddellijk kwamen er goede resultaten uit de bus en de vriendschap die voortvloeide uit de ontmoeting met de kampioen van Dentergem zorgde ervoor dat hier de duivensport op hoger niveau beoefend kon worden. Later zouden nog Vandenabeele-duifjes naar Deinze verhuizen. Momenteel behoort 95% van het totale hokbestand tot het ras Vandenabeele en 5% tot dan van Raoul & Xavier Verstraete.

Geert heeft dit jaar ook voor het eerst deelgenomen aan de wedvluchten met jaarling-duivinnen. De resultaten waren verbluffend: ze behaalden een 3e en 6e plaats in het nationaal asduifkampioenschap van Van Robaeys over de vier nationale vluchten: Bourges, Châteauroux, Montluçon en Argenton.

In dit seizoen hebben ze ook in totaal 5218 wedstrijdkilometers afgelegd met o.a. volgende resultaten:

Bourges Nationaal     16867 duiven: 45, 109
Chateauroux Nationaal 15902 duiven: 14, 23, 64, 81, etc.
Montluçon Nationaal   22875 duiven: 141
Montluçon Drie Prov.    776 duiven: 1

In  2013 zullen er opnieuw jaarlingduivinnen ingezet worden op totaal weduwschap, want ook hun duivers moeten mee de baan op. De beide geslachten wonen naast elkaar en alleen de tussendeur dient opengezet. Dit is het sein om met elkaar te stoeien en verstoppertje te spelen tussen plankjes en kartonnen dozen. Dit samenzijn wordt verlengd naarmate het seizoen vordert van 10 minuten tot wel een halve dag. Om de hokvastheid te verzekeren worden de toekomstige jaarlingen nu reeds op het hok geplaatst waar ze in 2013 zullen moeten presteren.

"Lieske" is stammoeder van het hok. Ze schonk hun baasjes, in hun prille duivenmelkersbestaan, reeds zeer veel supergoede nakomelingen, en dit tot zelfs in de derde en vierde generatie. Haar afkomst liegt er niet om:

  • Vader: kweekduif van Gaby Vandenabeele genaamd Captain Blue (uit Bliksem x d Wittenbuik)
  • Moeder: kweekduivin van Gaby Vandenabeele genaamd Nancy (uit Den Blauwen x Blauwke)

Enkele nationale en interprovinciale uitslagen van kinderen en kleinkinderen van Lieske vindt u hier.

De weduwnaars en jaarlingen hebben dit seizoen een supergoed jaar gehad. Misschien is de oorzaak te vinden in het feit dat de bevolking op het hok een heel stuk verminderd is. Veel jongen zijn naar het nieuwe hok verhuisd waardoor er meer zuurstof aanwezig is in het oude hok. Dit kan alleen maar een groot voordeel zijn.

"Als wij iets doen, proberen wij het goed te doen"

Vooreerst zegt Geert dat hij alles te danken heeft aan de duiven en de goede raad van Gaby Vandenabeele, de alom bekende kampioen uit Dentergem. Ook beklemtoont hij dat zijn vrouwtje Annick een belangrijke schakel is in het hele gebeuren rond de duiven. Waar de vrouw zich met de duiven bemoeit, zien we meestal goede uitslagen. De omgang vrouw-duif zou meer succes opleveren dan de man-duif-relatie. De netheid en stiptheid waarmee hier alles gebeurt, is een opvallende en misschien een beslissende factor in het behalen van goede resultaten. Het lukken met de duiven kan best afhangen van een detail. Daarom wordt hier niets aan het toeval overgelaten.

De gezondheid is primordiaal

Elk hok heeft hier zijn afzonderlijke drinkpot met eigen borsteltje en ook een eigen krabber. Vóór de start van het seizoen wordt de veearts geraadpleegd en dit zowel bij de oude als bij de jonge duiven. Indien nodig worden stappen ondernomen om de duiven in perfecte gezondheid te krijgen. Ook de inentingen tegen paramixo en paratyfus worden toegediend. De follikelmethode (met het borsteltje) wordt gebruikt om de pokken de baas te blijven.


De hokken van de oude duiven

De jonge duiven

Ze werden dit jaar in eerste instantie enkel opgeleerd. De reden daarvoor is dat de buurman-landbouwer een veldkanon geplaatst heeft in zijn korenveld, dat van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat dubbele salvo’s lost in de richting van de hokken van de jonge duiven. Daardoor worden ze zeer gestresseerd. Ze zijn angstig door het oorverdovend lawaai. En pas nu, begin augustus en toevallig bij ons bezoek, heeft de boer het graan naar binnengehaald en kunnen de duiven van Annick en Geert weer rustig ademhalen. Gedaan met het kanon, gedaan met de stress. Vanaf nu mogen de jonge duifjes ingezet worden op de nog overblijvende vluchten zoals bv. Angerville, Vierzon, Tours, Argenton.

Met de oude en jaarse werd de nationale vlucht uit Tulle een mooie afsluiter van een al even mooi seizoen. Er werden 5 oude en 6 jaarse duiven ingezet. Bij de oude nationaal 63-128-162-199 en 200 van 6817 duiven. Bij de jaarlingen nationaal 38-39 en 204 van 10251 duiven.                                                                                           

Dit brengt de teller voor het seizoen 2012 op 16 top 100-noteringen (oude & jaarse). Als afsluiter van het seizoen bij de oude duiven geeft hen dit zeker een grote tevredenheid  en voldoening.

Besluit

Annick en Geert hebben bewezen dat ze over een goed hok duiven beschikken en dat ze  door hun strenge selectienormen tot de top behoren in de hedendaagse duivenwereld. We danken hen voor hun spontane gastvrijheid en wensen hen nog heel veel succes in de komende jaren.