Aller au contenu principal

Van de Merwe Peter, Dordrecht (NL)


Peter van de MERWE, Dordrecht (NL)


Peter voor de vlieghokken


Vandaag neem ik u mee naar de Noordendijk in Dordrecht, de woonplaats van de hoofdpersoon van dit verhaal: Peter van de Merwe.
Dordrecht is met zijn ruim 118.000 inwoners de derde stad van de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De stad ligt op de plaats waar de rivier de Merwede zich splitst in de Noord en de Oude Maas. De bewoners van Dordrecht noemen hun stad meestal “Dordt”. Sinds 1970 omvat de gemeente Dordrecht het totale Eiland van Dordrecht, dat omringd wordt door brede waterwegen zoals: Oude Maas, Beneden Merwede, Nieuwe Merwede, Hollands Diep en Dordtse Kil.

De liefhebber
Peter is 35 jaar en woont met echtgenote Nathalie en dochtertje Gwen in een schitterend woonhuis op een prachtige locatie aan de Noordendijk in Dordrecht. Peter is van origine timmerman, maar door een bedrijfsongeval bekleedt hij nu een administratieve functie.

Als kind had Peter kippen, konijnen en sierduiven. Door oom Piet van de Merwe is hij in de duivensport terecht gekomen. In zijn jeugd poetste hij namelijk regelmatig de duivenhokken van zijn oom. Op veertienjarige leeftijd begon Peter met een aantal duifjes, dat hij van zijn oom Piet had gekregen. Nu wordt Peter bij de verzorging van de duiven geholpen door zijn vader Arie, die naast hem woont. Nathalie laat – indien nodig – de jonge duiven los . Als ze opgeleerd worden, doet Peter ze voordat hij gaat werken in de manden, brengt Nathalie ze weg en roept zijn vader ze bij thuiskomst binnen. Hier kunnen we dus gerust spreken van het team van de Merwe.

De hokaccommodatie
Op het ruime terrein naast het woonhuis staan een aantal hokken met een totale lengte van ongeveer 25 meter. In de hokken zijn houten vloeren en in de volières voor de hokken liggen roosters. De vlieghokken staan met de voorzijde op het zuidoosten gericht. De broedbakken van de weduwnaars worden tweemaal daags gepoetst en de vloer van de hokken van de weduwnaars één keer per dag. De hokken van de jonge duiven en de kwekers worden één keer per dag schoon gemaakt.


De kweekhokken
Hokopbouw Peter is begonnen met duiven van zijn oom Piet van de Merwe voornamelijk soort Tournier), daarna kwamen er achtereenvolgens duiven van Gebr. De Wit ( soort Gebr. Janssen A en De Klak), Louis van Loon (hier werden eitjes gehaald), combinatie B & W uit Hendrik-Ido-Ambacht (soort Gebr. Janssen A.), Jaap Ottevanger (soort Gebr. Janssen A.), Cees van de Poel ( soort G. & C. Koopman uit Ermerveen), Marcel Sangers uit Zutphen (eitjes van de soort Koopman) en Ad Scharlaeckens uit Baarle Nassau (hieruit werd een duivin gekweekt (50% Ad Scharlaeckens), die twee weken achtereen de 1e prijs won in samenspel Drechtsteden en in juli 2007 nog een 5e prijs vloog op een NPO-vlucht.
De duiven op de hokken van Peter zijn van middelmatige grootte en behoorlijk zacht van pluim.
Als Peter probeert zijn hok nog wat te versterken, dan schaft hij meestal jonge duiven aan of hij koopt eitjes.
Peter speelt alle vluchten met uitzondering van de overnachtvluchten. Hij probeert op alle onderdelen mee te komen!

De kwekers
Peter heeft de beschikking over een groot en ruim kweekhok, waarop 28 koppels kwekers verblijven en een aantal duivinnen, want na een paar rondes worden bepaalde koppels overgekoppeld. In de loop der jaren hebben de volgende stamkoppels een groot stempel gedrukt op de kolonie van Peter van de Merwe.

1. Zwarte 430 x Bonte 092
Meer dan 10 kinderen wonnen een 1e prijs
Meer dan 70 kleinkinderen wonnen een 1e prijs
15 achterkleinkinderen wonnen een 1e prijs
en dit alles in groot verband.
Uit dit stamkoppel werd de “Zwarte 608” geboren, die gekoppeld aan “Navita” (soort van Loon) weer een nieuw stamkoppel vormde.
De “Zwarte 608” is een echte topkweker en hij werd vader van o.a. de supervliegers “Gwen” (Nationale jonge asduif NPO), “Yme” (1e tegen 6.424 duiven, 2e tegen 2.828 duiven), “Speedy” (1e Nationaal NPO Ruffec tegen 6.150 duiven) en tevens grootvader van 'Cocktail' (winnaar van o.a. 3x 1e prijs).
“Zwarte 891” (broer van de “zwarte 608”) x “Divoza” (zuster van Navita)

2. Super Breeder 048 (Gebr. De Wit) x Golden Eye 078 (comb. B & W)
uit deze koppeling werden ook weer toppers gekweekt zoals de “Blauwe Crack”, die 5x in de top tien speelde tegen zo’n 3000 duiven
goed vererven deden die nazaten ook: “Blauwe Crack” is de vader van “Super Crack”, die 5x een 1e prijs op zijn naam bracht!
Gekoppeld aan “Gwen” leverde dit “Wonder Girl” op (winnares 1e nationaal Sourdun tegen 18.339 duiven).
Uit de koppeling met een directe dochter uit de 058 x 822 werd “Maxima” geboren, die 4x een 1e prijs won.
Ook werden uit dit stamkoppel o.a. de volgende superduiven gekweekt:
“Lavita” 4x 1e prijs en 3e NPO tegen 12.108 duiven en 4e NPO tegen 21.984 duiven
“De Marcel” 2e vitesseduif in Drechtsteden en tevens vader van “Angel”, die 3e Nationale asduif allround werd
“723” (vader van “Bauer”, die 1e nationaal midfond duif werd in de prestigieuze West Europese Landen Cup 2003
“De Spike”, die in 2000 2e Nationale jonge asduif werd en die de vader is van “Britt”, die zich 2x in de top 5 Nationaal NPO klasseerde.
“Ovita” 3x winnaar van een 1e prijs

De nazaten uit “Super Breeder 048 x “Golden Eye 078” zijn ware grossiers in het winnen van eerste prijzen in groot verband zoals nationale overwinningen, ze behaalden talloze teletekstvermeldingen en behoorden veelal tot de nationale asduiven. Gewoonweg fantastisch· goede duiven, die weten wat keihard vliegen is en die ook nog eens zorgen voor een super nageslacht.

Bovenstaande stamkoppels hebben heel veel bijgedragen aan de huidige kolonie.
Hun nazaten vliegen superbest en het zijn ook nog eens heel goede verervers.
De kwekers worden rond 5 december gekoppeld en de vliegduiven eind januari. De vliegduiven worden omstreeks 20 maart herkoppeld en na 10 dagen broeden worden de eitjes weggenomen en vangt het weduwschap aan. Het herkoppelen gebeurt, omdat de duiven anders te lang op weduwschap staan.
Er worden voor eigen gebruik ongeveer 135 jonge duiven gekweekt. Bij de aanvang van het seizoen 2007 waren er hier nog 129 van over. Nu na zes vluchten nemen er nog 120 deel aan de vluchten. Op een apart hok zitten nog enkele jonge duiven, die gewond of pas na dagen van de vlucht terug kwamen, bij te komen van wat hen overkwam. Er zijn hier dus geen noemenswaardige verliezen met de jonge duiven.

Het vliegsysteem
Peter begon dit seizoen met ongeveer 85 vliegduiven aan de wedvluchten. Op één hok wordt uitsluitend met duivinnen op weduwschap gespeeld en op een ander hok wordt het totaalweduwschap beoefend. De duivinnen komen hier door de week binnen op het duivinnenverblijf en ze worden dus niet – zoals op veel plaatsen gebeurt – gerouleerd. Peter doet naast het feit dat de duiven voor het inkorven bij elkaar mogen niets extra’s om ze nog meer te motiveren.
De duivinnen, die alleen op weduwschap worden gespeeld waren dit seizoen speciaal bestemd voor de eendaagse fondvluchten, maar na “zwarte zaterdag” ( eendaagse vlucht vanuit Breisach in Duitsland) zijn van de 16 weduwduivinnen er nog maar 7 teruggekeerd ten tijde van mijn bezoek aan Peter.
Als voorbereiding op het seizoen werden de duiven een keer of vijf weggebracht over afstanden variërend van 5 tot 30 kilometer. In het seizoen brengt Peter zijn duiven door de week niet meer weg.
Voor wat betreft het verduisteren en verlichten van de oude duiven kunnen we kort zijn: Peter doet daar niet aan mee. Het bepalen welke duiven getekend moet staan vindt Peter verre van gemakkelijk. Hij kijkt meestal naar de uitslagen van de laatste weken en bepaalt dan welke duiven 1 t/m 3 moeten staan.
De duiven krijgen hier aan de Noordendijk elke week een bad ter beschikking en dit meestal op zondag of maandag. De duiven krijgen dan alleen helder water, waaraan niets is toegevoegd.

Voersysteem
Peter stelt zijn eigen mix samen, die bestaat uit mengelingen van Mariman, Versele Laga en een klein beetje van Tilburg uit Baarle Nassau. In het begin van de week krijgen de duiven zuivering en wat gerst en ze worden daarna opgevoerd naar het moment van inkorving.
Naast de gebruikelijke vitamineralen en grit krijgen de vliegduiven een klein beetje snoepzaad.

Training van de vliegduiven
De duiven trainen hier in ploegen en wel de oude duiven in de ochtend en aan het eind van de middag de jonge duiven.
De duivinnen moeten verplicht een uur trainen met de vlag. De weduwnaars en jonge duiven trainen zonder vlag.

Jonge duiven
De jonge duiven worden vanaf begin maart tot 21 juni verduisterd. De jonge duiven worden daarna niet verlicht.
De eerste vier weken van het jonge duivenseizoen blijven de jongen bij elkaar. Daarna worden doffers en duivinnen gescheiden. Op de inkorvingsdag mag het jonge spul ongeveer 2 uurtjes met elkaar “rollebollen”. Als het tijdstip van thuiskomst vroeg op de dag is, mogen de jonge duiven tot ’s avonds bij elkaar blijven, maar meestal blijven ze bij elkaar tot de volgende ochtend. Door de week zien de doffers en duivinnen elkaar niet meer tot vlak voor de inkorving.

Medische begeleiding
Op het eerste broed wordt een volledige geelkuur met BS in het water aan de duiven gegeven. Veertien dagen voor aanvang van het seizoen krijgen de vliegduiven weer een volledige geelkuur met BS. In het vliegseizoen krijgen de duiven om de drie weken 2 dagen BS in het water te beginnend ’s avonds na de vlucht. Als het seizoen halverwege is dan krijgen alle vliegduiven een pil van Belga Magix of een Spartrix.

De jonge duiven krijgen veertien dagen voor de vluchten ook een volledige geelkuur met BS in het water. Verder krijgen zij tijdens het seizoen dezelfde behandeling als de oude vliegduiven. Als het nodig is krijgen ze gedurende een paar dagen 4 in 1 tot de mest weer goed is.

Prestaties
2006

Ablis Nat. NPO

15.004 d.:

5-6-7-8-9-10-11-13-14-16-22-29-31-33-34-47-48-enz. (70/97)

Argenton

734 d.:

1-enz.

Chantilly Nat. NPO

30.074 d.:

1-12-13-16-17-18-19-22-23-34-40-41-45-enz. (64/89)

Chantilly Prov.

22.571 d.:

1-3-29-30-45-47-enz. (41/54)

Chantilly Prov.

13.133 d.:

1-3-4-5-7-15-16-18-etc. (22/25)

Creil

6.048 d.:

1-3-10-15-16-29-38-enz. (53/75)

Creil

2.021 d.:

1-4-15-17-18-46-47-48-enz. (23/45)

Creil Prov.

25.745 d.:

1-2-3-4-5-6-18-21-45-enz. (40/44)

Duffel

6.123 d.:

1-2-3-4-5-8-9-11-16-24-26-27-28-29-30-31-32-34-35-42-43-45-50-enz. (90/120)

Duffel

2.817 d.:

1-2-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16-18-20-22-23-25-26-28-29-enz. (54/103)

Harchies

5.361 d.:

1-enz.

Harchies

4.229 d.:

5-6-7-13-17-18-19-20-35-39-40-44-45-enz. (53/80)

Peronne

2.914 d.:

5-6-7-8-9-11-12-14-17-18-27-27-enz. (31/34)

Peronne

1.761 d.:

1-2-3-5-8-9-11-12-17-23-24-25-27-30-31-32-34-enz. (53/80)

Peronne Prov.

44.240 d.:

1-2-4-11-14-15-18-41-enz. (69/76)

Strombeek

6.050 d.:

7-11-12-13-17-27-enz. (55/80)

Strombeek

3.448 d.:

9-12-13-14-17-20-33-38-47-48-49-enz. (28/40)


Een greep uit de topduiven


Pedigree : Click here


Pedigree : Click here


Pedigree : Click here

Pedigree : Click here

Pedigree : Click here


2007
Ablis Prov. 40.268 d. 1-2-3-27-28-37-38-42 enz (80/62)        
Blois 1258 d 3-6-24-48-49-54-62-64-71-74-87-88 enz. (36/23)
Blois Nat. NPO 9545 d. 4-13
Bourges  1795 d. 3-19-21-24-32-39-41-56-84-97 enz. (16/11)
Bourges Nat. NPO 12.905 d. 9
Bouillon 4520 d. 3-4-5-7-14-25-43-68-70-71-101 enz.
Breisach 889 d. 1-13-17-36-40-43-47-77 enz. (16/11)
Breisach Nat.NPO 8445 d. 14
Chantilly 2225 d. 1-2-7-38-41-61-66-85-93-97 enz. (68/31)
Creil 3920 d. 1-3-12-19-28-34-44-45-67-76-85-86-88-91 enz. (77/40)
Mariënburg 3283 d. 1-9-11-12-31-43-45-55-61-68 enz. (68/33)
Menen 5700 d. 3-22-24-25-30-34-48-49-53-64-68-72-73-77-80-83-84-90-99 enz. (83/58)
Peronne 5664 d. 4-18-20-24-30-31-41-49-52-64-67-68-72-84-85-94 enz. (83/58)
Peronne Nat. NPO 30.324 d. 2-5-13-19-22-26-35-37-40-65 enz. (120/75)
Peronne  Prov 28.531 d. 1-6-9-13 enz. (120/72) snelste van de lossing 38.044 d.
Pommeroeul 2515 d.  1-7-8-14-15-16-17-19-25-26-27-34-35-37-40-47-67-72-77 enz. (53/42)
Pommeroeul 4898 d. 2-3-4-15-24-25-29-30-44-48 enz.
Strombeek  2845 d. 1-2-35-43-53-70-75 enz.
Strombeek 5105 d. 2-7-9-10-11-12-16-17-18-19-24-26-29-32-33-34-35-37-41-42-43-44-45-48-49-50 enz.
Vierzon 482 d. 2-4-6-20-
Vierzon Nat NPO 3894 d. 4-11-21

Kampioenschappen


2000  

1e Nat. superstar snelheid maand mei Gouden Duif

 

2e Nat. asduif jong Vredesduif

 

3e Nat. jonge duif WHZB

 

3e Nat. asduif jong NPO

2001

1e Nat. asduif jong NPO

 

9e Nat. asduif jong WHZB

2002

7e Nat. asduif jong NPO

2003

2e Nat. hok kampioen vitesse NPO

 

3e Nat. asduif all-round Best of the Best

 

4e Nat. asduif jaarling Best of the Best

 

7e Nat. asduif jong Best of the Best

 

7e Nat. asduif fond Best of the Best

 

10e Nat. hok kampioen midfond NPO

2004

1e Nat. superstar fond maand juni Gouden Duif

 

1e Nat. asduif midfond west Europese landen cup

 

7e Nat. hok kampioen midfond NPO

 

10e Nat. hok kampioen dagfond NPO

2005

1e Mariman Cerafin Trophy Nederland

 

3e winnaar Gouden Duif Nederland

2006

1e Nationale superstar halve fond van Nederland De Duif

 

4e Nationaal kampioenschap midfond

 

Auto winnaar Nationale derby der junioren - beste serie 3

 

1e maandwinnaar Gouden duif Nederland halve fond augustus / september

 

4e en 9e nat asduif midfond NPO 2006
4e nat asduif jong Best of the Best 2006

Super uitslagen op nationaal niveau


2000  

1e Nat. NPO Chateauroux  

10.789 d

 

2e Nat. NPO Orleans

10.352 d

 

6e Nat. NPO LF Bernard

7.802 d

 

 

 

2001

1e Nat. NPO Creil

22.725 d

 

3e Nat. NPO Ablis

21.009 d

 

4e Nat. NPO Creil

22.725 d

 

9e Nat. NPO Creil

22.725 d

 

 

 

2002

1e Nat. NPO Sourdun

18.339 d

 

3e Nat. NPO Chantilly

12.108 d

 

5e Nat. NPO Troyes

12.067 d

 

6e Nat. NPO Sourdun

18.339 d

 

8e Nat. NPO Troyes

12.067 d

 

 

 

2003

3e Nat. NPO Chantilly

17.818 d

 

3e Nat. NPO Chantilly

13.953 d

 

4e Nat. NPO Chantilly

24.370 d

 

4e Nat. NPO Troyes

9.981 d

 

5e Nat. NPO Troyes

9.981 d

 

5e Nat. NPO Tours

11.270 d

 

7e Nat. NPO Chantilly

13.953 d

 

7e Nat. NPO Tours

11.270 d

 

9e Nat. NPO Chantilly

13.953 d

 

 

 

2004

2e Nat. NPO Chateauroux

12.074 d

 

4e Nat. NPO Vierzon

21.984 d

 

4e Nat. NPO Peronne

17.932 d

 

5e Nat. NPO Peronne

17.932 d

 

7e Nat. NPO Peronne

17.932 d

 

4e Nat. NPO Ablis

13.674 d

 

5e Nat. NPO Ablis

13.674 d

 

4e Nat. NPO Bourges

11.311 d

 

5e Nat. NPO Bourges

11.311 d

 

7e Nat. NPO Chateauroux

12.074 d

 

8e Nat. NPO Troyes

12.074 d

 

 

 

2005

4e Nat. NPO Le Mans

34.932 d

 

5e Nat. NPO Pont St. Maxence

31.168 d

 

5e Nat. NPO Ablis

23.514 d

 

6e Nat. NPO Ablis

23.514 d

 

7e Nat. NPO Ablis

23.514 d

 

8e Nat. NPO Ablis

23.514 d

 

 

 

2006

1e Nat. NPO Chantilly

30.074 d

 

5e Nat. NPO Ablis

15.004 d

 

6e Nat. NPO Ablis

15.004 d

 

7e Nat. NPO Ablis

15.004 d

 

8e Nat. NPO Ablis

15.004 d

 

9e Nat. NPO Ablis

15.004 d

 

10e Nat. NPO Ablis

15.004 d

 

 

 

2007   4e Nat. NPO Blois 9545 d.        
           9e Nat. NPO Bourges 12.905 d.
           2e en 5e Peronne Nat. NPO 30.324 d.

De mooiste resultaten tot nu toe vindt Peter zelf:
nationale asduif met “Gwen” in 2001
in 2006 Provinciaal Creil oude duiven: 1 t/m 6 tegen 22.571 duiven
in 2006 twee duiven, die elk 2x een 1e provinciaal winnen te weten:
Miss Magic
The Promise 

De vaandeldragers van seizoen 2007
05-NL-1400951
14-04 Duffel           16e tegen 5367 duiven
21-04 Strombeek    21e tegen 5614 duiven
28-04 Menen          25e tegen 5700 duiven
05-05 Peronne        52e tegen 5664 duiven
12-05 Creil             11e tegen 4906 duiven
19-05 Ablis             158e tegen 5153 duiven
26-05 Strombeek    130e tegen 2845 duiven
17-06 Chantilly        41e tegen 2225 duiven
23-06 Duffel            16e tegen 1677 duiven
30-06 Creil             71e tegen 2039 duiven
07-07 Pommeroeul  67e tegen 2515 duiven
14-07 Mariënburg    43e tegen 3283 duiven
28-07 Peronne        64e tegen 1461 duiven
04-08 Peronne        83e tegen 1321 duiven

1e asduif Vitesse in het samenspel Drechtsteden 2007

Prestaties uit voorgaande jaren:
4e Prov. Peronne tegen 44.240 duiven
21e Peronne tegen 2496 duiven
29e Chantilly tegen 1401 duiven
48e Strombeek tegen 3448 duiven
54e Harchies tegen 1207 duiven

05-NL-1400812
14-04 Duffel           284e tegen 5367 duiven
21-04 Strombeek    114ee tegen 5614 duiven
28-04 Menen          160e tegen 5700 duiven
05-05 Peronne        24e tegen 5664 duiven
19-05 Ablis             59e tegen 5153 duiven
26-05 Strombeek    2e tegen 2845 duiven
02-06 Creil             34e tegen 3920 duiven
17-06 Chantilly        7e tegen 2225 duiven
23-06 Duffel            226e tegen 1677 duiven
30-06 Creil             27e tegen 2039 duiven
07-07 Pommeroeul  8e tegen 2515 duiven
14-07 Mariënburg    273e tegen 3283 duiven
21-07 Bouillon         109e tegen 1932 duiven
28-07 Peronne        20e tegen 1461 duiven
04-08 Peronne        157e tegen 1321 duiven

Prestaties uit voorgaande jaren:
1e Creil tegen 6048 duiven en 10e tegen 25.745 duiven
13e Chantilly tegen 2583 duiven
14e Peronne tegen 2914 duiven
27e Pont St. Maxence tegen 2244 duiven
30e Peronne tegen 5902 duiven

05-NL-1400857
10-06 Duffel            99e tegen 2330 duiven
17-06 Chantilly        2e tegen 2225 duiven
23-06 Duffel            41e tegen 1677 duiven
07-07 Pommeroeul  1e tegen 2515 duiven
14-07 Mariënburg    1e tegen 3283 duiven
28-07 Peronne        41e tegen 1461 duiven
04-08 Peronne        16e tegen 1321 duiven

Referenties
In binnen- en buitenland wordt goed tot zeer goed gepresteerd me duiven van Peter.
In 2007 werden in Nederland met duiven van de soort Peter van de Merwe o.a. de volgende topprestaties behaald:
1e Chantilly tegen 2763 duiven door Potten & Laenen
1e Peronne tegen 3831 duiven door Robbert Pijnenburg
1e nationaal NPO Peronne tegen 30.423 duiven door Dubbelman & Brok
1e en 2e Duffel tegen 1677 duiven door Dubbelman & Brok
1e en 2e Nationaal NPO Offenburg tegen 7491 door E. Timmerman
1e Isnes tegen 2015 duiven door J. Teeuwen
2e Nationaal NPO Blois tegen 9545 duiven dor J. Ottevanger

Doelen voor de toekomst
Peter is al een paar keer eerste geworden van de Gouden Duif en is superstar van de maand geweest, maar graag zou hij eens de 1e Gouden Duif van het gehele jaar willen winnen.

Tot slot
Ik was te gast bij een duivenliefhebber, die werk, gezin en duiven prima weet te combineren. Peter heeft volgens mij een nuchtere kijk op onze hobby en weet te relativeren. Hij is ook iemand, die echt de pest in kan hebben als er gelost wordt wanneer dit absoluut onverantwoord is, zoals onlangs bij de eendaagse fondvlucht van Breisach waarop hij maar liefst 9 van de 16 duivinnen verspeelde.
Peter veel succes gewenst voor de toekomst, maar met het materiaal wat op jouw hokken verblijft, zal dat best wel goed komen!