Sjaak Buwalda (Nijemirdum, NL) snelste overnachtduif met ‘Melinda’ van 17.986 d.

Het eerste juni-weekend van 2012 betekende de opening van het marathonseizoen in Nederland, waarbij de sectoren 2, 3 en 4 aftrapten in respectievelijk Bergerac, Aurillac en Limoges. Sjaak Buwalda’s tweejarige duivin NL10-1057379 ‘Melinda’ won het concours van sector IV met een snelheid van 1154 mpm … daarmee werd ze snelste overnachtduif van de dag.

Het winnen van een Nationaal concours is het Friese overnachtfenomeen Sjaak Buwalda niet vreemd. Na vele Nationale topprestaties waaronder de 1e Nat. Ruffec 2001 met ‘Morticia’ in zijn rol als loft-manager bij de familie Eijerkamp (destijds opererende vanaf De Ponderosa onder de naam B.J. Eijerkamp), won de wonderduivin ‘Doutzen’ in Nijemirdum onder andere de 1e Nat. Ruffec in 2006. “Reden om haar een centrale plaats in mijn kweekhok te doen innemen,” zegt Sjaak, die haar in 2010 onder andere koppelde tegen ‘Deyean’ – winnaar 47e Nat. Bordeaux 2008 en 74e Nat. Barcelona 2009 op een afstand van 1.300 km!! Twee verwante duiven, die de Nat. Limoges winnaar van 2012 ‘Melinda’ kweekten.

‘Melinda’ toonde als jaarling al haar capaciteiten en vloog daardoor inmiddels in zeer korte tijd een fraai marathonpalmares bijeen:

   1e Nat. Limoges (sector IV)  2.943 d. - 833 km
   28e Nat. Limoges (sector IV) 3.923 d. – 833 km
   321e Nat. Ruffec (sector IV) 3.880 d. – 852 km

Zoals gezegd is ‘Melinda’ een dochter van stervliegers ‘Deyean’ en ‘Doutzen’ … en daarmee heeft ze bloedlijnen van Nationale iconen door de aderen stromen. Meest prominent is koppel ‘Romeo’ x ‘Julia’, stamkoppel bij Harry Brakelé, dat van zowel vaders als moeders kant aanwezig is. Maar ook Eijerkamps ‘Black Giant’ (1e Nat. Bergerac 1995) en ‘Bergerac 94’ (1e Nat. Bergerac 1994) … Menne’s ‘Serena’ (1e Int. Perpignan 2001) … Eijerkamp-Mullers stamkweker ‘Golden Breeder’; allen aanwezig in de stamkaart van ‘Melinda’. Randvoorwaarden voor succes dus te over; door Sjaak Buwalda gekneed tot een duivin die haar capaciteiten ten volste benut.

Nog geen veertig jaar en al een glorieuze carrière achter de rug; het is niet velen gegeven. Een nooit aflatende ambitie bracht Sjaak Buwalda echter al vele hoogtepunten. Gevolg van een weldoordacht beleid en uitgesproken meningen over de duivensport. Zijn doelstelling is duidelijk; winnen. Op de Nationale krachtmetingen vanuit Limoges (833 km), St. Vincent (1142 km), Ruffec (852 km), Orange (974 km), Albi (1040 km), Cahors (1014 km) en Barcelona (1300 km). “Barcelona is het walhalla voor de duivensporter, daar maak ik speciaal een ploeg voor klaar. Al die andere vluchten zijn middaglossingen. Met zegt vaak dat ochtendlossingen eerlijker zijn, maar in de zuidwesthoek zijn we bij voorbaat kansloos bij zuidwesten wind. Met afstand verliezen we, terwijl dezelfde duiven met een middaglossing wel winnen. Dat zegt genoeg.”

Sjaak speelt totaal weduwschap met doffers en duivinnen; jaarlingen worden ‘op de deur’ gespeeld. Het hele jaar vliegen de duiven buiten en ook in de winter wordt doorgetraind op weduwschap. "Rust roest," aldus de winnaar, die op Limoges zijn tweejaarse en jaarling weduwen meedeed. “De productlijn van Dr. Brockamp wordt het gehele jaar ingezet bij alle duiven. In de voorbereiding Probac Energy en voor het herstel Sedochol, APF, Probac 1000 en CMK en mijn eigen 'myst'. Voor medische begeleiding gebruik ik producten van Dr. Hans van der Sluis, Dr. Jelle Jellema, Dr. Vincent Schröder en Belgica-De Weerd. Puur natuur is leuk voor de reportages, maar in mijn ogen kansloos tijdens de vluchten. Ieder zijn spel; voor mij is het belangrijk dat de afstanden groot zijn, dat is de echte zware fond … en wie denkt dat middaglossing gemakkelijker is dan ochtendlossing, mag dat hier in Friesland komen proberen!”