Van de Voort Mario sluit sterk debuut op fond af met zege op Blois. De vlag weer in de top in fonddorp Someren.


Na Le Mans vorig jaar, stond nu Blois als nationale eendaagse fondvlucht op het programma. De deelname was beduidend minder als voorgaande jaren, maar een lossing van 78.000 duiven blijft een duizelingwekkend aantal en is een imposant schouwspel. Voor de afdelingswinnaars is de vreugde en respect dan ook waarlijk groot en verdiend. Duiven die uit zo’n massale lossing de snelste weg naar huis vinden, zijn echte toppers.
In afdeling 3, Oost Brabant, was die topprestatie weggelegd voor Mario van de Voort uit het fonddorp Someren in de Brabantse Peel, meer bepaald in Someren-Eind.
Dat je in het jaar dat je voor het eerst je echt richt op de eendaagse fond al een afdelingsoverwinning mag boeken is een geweldige stimulans.


De zege

Al om kwart over twee zat Mario buiten, maar dacht al snel dat met de hoge temperatuur en wind op de kop de duiven nog wel even op zich zouden laten wachten. Intussen kwam Lei van de Eijnden die zowat achter hem woont langs om mee de duiven op te wachten. Toen ze hoorden van de eerste melding in Luyksgestel om 14.58 bleef men rustig babbelen over de duiven, totdat plots totaal onverwacht om tien over drie “De 257” het hok inschoot. Meteen realiseerde Mario zich dat dit een hele vroege moest zijn, gezien het verschil in afstand tussen Luyksgestel en Someren. Rond zes uur kwam dan het verlossende en uitermate plezierende bericht dat de 257 de eerste plaats voor zich opeiste in afdeling 3.
In het totale landelijke concours wordt hij waarschijnlijk 12e een prestatie van formaat.

Debuut
Afgelopen winter verhuisde Mario met zijn gezin naar een prachtige nieuwe woning en werd het hok al geplaatst voordat het huis af was. De duiven verbleven hier twee maanden in een ren en werden daarna losgelaten. In twee dagen tijd waren alle duiven overgewend. Van de Voort had al besloten zich meer toe te gaan leggen op de eendaagse fondvluchten. Daarvoor speelde hij voornamelijk vitesse en midfond. Er werd een afdeling met zes weduwnaars gereserveerd voor de eendaagse fondvluchten en die lieten zich geweldig zien dit jaar. Van een grandioos debuut gesproken, leest u even mee…..
Montlucon ver.-1 (broer 257). CC Deurne 315-7. Zes mee, vijf prijzen
Argenton ver.-1 (broer 257) CC Deurne 367-1. Zes mee, zes prijzen
La Souteraine ver.-1 (broer 257) CC Deurne 332-6. Zes mee, zes prijzen
Blois ver.-1/CC Deurne-1/Zk-1
Ingezet op Blois 10 duiven: 15.10-15.45-15.47- 16.00.16.03-etc.

In de vereniging dus viermaal de eerste, op Blois met de 257 en op de andere vluchten met drie verschillende broers. Dit zijn vier tweejaarse doffers, die als jaarling enkel vitesse en midfond vlogen. De 257 en de 235 vlogen beide elf prijzen bijeen. De nestbroers 265 en 266, vertoefden op een ander hok en presteerden nauwelijks. Mario hield ze echter door, omdat de twee anderen zo geweldig afkwamen.

Geweldig kweekkoppel
Als je start op de fond met vier broers van hetzelfde jaar en die dan zo geweldig presteren, kun je stellen dat de ouders een geweldig kweekkoppel vormen.
De vader van de 257 en zijn broers kwam als eitje van Lei van de Eijnden. Hier zit een aardig verhaal aan vast. Net als bij Eijerkamp kun je bij Lei bij aankoop van meubels duiven krijgen. Mario zei tegen Lei dat hij hier niets aan had, omdat hij geen overnacht speelde. Lei, die net een koppel eitjes van Jo Manders uit Deurne, gekend specialist natuurlijk op de eendaagse fond, had gekregen gaf deze aan Mario met daarbij de afspraak dat hij dit nooit ofte nimmer aan Jo zou vertellen.
Toen de kinderen uit deze doffer echter zo goed presteerden als jaarling biechtte Lei aan Jo Manders op wat hij gedaan had met de eitjes. Jo lachte er eens om en had er alleen maar plezier in dat de afstammelingen zo goed presteerden.
De moeder is afkomstig van wijlen Jagers-Eymal die een kolonie duiven bezat van de Limburgse vedetten Lindelauf uit Vijlen.

De volledige afstamming luidt als volgt:
NL04-1092257
Vader: kweker als ei bekomen van Lei van Eijnden. Grootvader: 01-5162316 van Jo Manders die in 2002 in twee weken tijd de eerste van Montlucon en 3e La Souteraine afd. 3 speelde. Hij is kruising Wijnings, Sprundel x Ad de Volder, Goirle Grootmoeder: 01-5162304 nestligger 305 2e Le Mans Brabant-Limburg. 12e nationaal Le Mans.(uit zoon beste kweekkoppel H. Kennes, Hapert x duivin Schaerlaeken).
Moeder: 01-2327829 Safiertje Jagers-Eymal. Grootvader: 96-885 kleinzoon Superman Lindelauf. Grootmoeder: 96-605 Jagers-Eymal uit gouden kweekdoffer Tomba Th.Bours x goude kweekduivin Th. Bours).


Duiven en zo
….

Het kweekkoppel dat de 257 en zijn drie geweldige broers voortbracht, produceerde in 2005 enkel duivinnen, waarmee door Mario niet gespeeld wordt als klassiek weduwschapspeler. Dit jaar werd het koppel zelfs verbroken en kregen andere partners. Maar niet voor lang, want het koppel zal weer snel in ere hersteld worden, om hopelijk nog meer van deze toppers op de wereld te zetten.
Ario bouwde zijn hok op met duiven van Van Hees & Zn uit Zaltbommel, wijlen Jager-Eymal, Koos en Marianne van Koppen Schipluiden en Comb. van de Werff Berghem.
Afgelopen winter werd contact gelegd met de combinatie Koning-Boekelo uit Stadskanaal, die in 2005 zesde werden bij de nationale kampioenschappen eendaagse fond. Met de goede tips voor de start van het seizoen heeft Mario zijn voordeel gedaan.
De weduwnaars vliegen niet voor niets bij Mario. Tussen de fondvluchten in werden ze gewoon ingezet op de midfond en daarnaast nog twee tot driemaal per week vroeg in de avond afgericht. Een harde leerschool, maar wel een die zijn vruchten afwerpt.

Filmploeg
Dat de nationale vlucht van Blois een grote impact heeft in de internationale duivenwereld bleek wel ten huize van Mario van de Voort. Een Chinese cameraploeg die de vlucht vanaf de lossing volgde kwam langs voor een interview voor de Chinese televisie en voor de realisering van een dvd over deze nationale eendagsklassieker. Het maakte een hele indruk op de familie Van de Voort, die nog lang na zullen genieten van dit succes.