Team Beute - Wilhelminaoord (NL) formidabel op dreef in het zware seizoen 2010

Vandaag gaat mijn reis naar Wilhelminaoord, de woonplaats van de in duivensportkringen overbekende Familie Beute, met voorop natuurlijk ‘het orakel’ Gert-Jan Beute, die binnen enkele jaren is uitgegroeid tot één van de bekendste duivensportcolumnisten van de wereld.

Wilhelminaoord is een koloniedorp met ca. 800 inwoners en ligt in het zuidwesten van Drenthe in de Gemeente Westerveld, dicht tegen de Friese grens. De Gemeente Westerveld is een uitgestrekte gemeente en telt maar liefst 29 kernen en dorpen. Het koloniedorp Wilhelminaoord werd in 1818 door de Maatschappij van Weldadigheid gesticht ten behoeve van ontginning van terreinen in Zuid West Drenthe, Friesland en Overijssel. Een groot deel van de huidige bevolking stamt af van de vroegere kolonisten. Een deel van de authentieke koloniehuizen is bewaard gebleven evenals het Nederlands Hervormde koloniekerkje. Ons doel is natuurlijk een gesprek met de spraakmakende columnist en topmelker Gert-Jan Beute, die in 2010 alle criticasters de mond snoerde met formidabele uitslagen van zijn duiven. Zijn aanpak komt slechts summier aan de orde, daar u dit praktisch wekelijks in Het Spoor der Kampioenen kunt lezen in zijn veel gelezen columns. Door middel van een aantal gerichte vragen proberen wij nog meer te weten te komen van deze bijzondere man, die naar eigen zeggen moeiteloos twaalf uur achtereen over duiven kan praten. En gelooft u mij, we zien het hem ook gewoon doen!


Het Team Beute, wat bestaat uit Gert-Jan Beute, zijn vrouw Klaasje Beute, moeder Betty Beute,
Daniel Haneveld en de broers Ydo en Elco Homma.

 Het Team Beute
De verzorging van de kolonie duiven is in handen van het Team Beute, wat bestaat uit Gert-Jan, zijn vrouw Klaasje, moeder Betty en de jonge melkers Daniel Haneveld en de broers Ydo en Elco Homma. De laatste drie zijn jonge talentvolle melkers, die binnen enkele jaren op eigen hok al formidabel presteren. Hun enthousiaste duivencoach is Gert-Jan Beute, die er alles aan doet om deze jongens hogerop te helpen. Zij helpen de familie Beute op hun beurt dagelijks met het schoonhouden van de hokken en andere hand-en spandiensten op het hok.
In het team is Gert-Jan natuurlijk het spin in het web bij de verzorging en training van de duiven. Zijn vrouw Klaasje is altijd als stand-in aanwezig i.v.m. de veelvuldige afwezigheid van Gert-Jan bij zijn dagelijkse werkzaamheden en natuurlijk bij zijn veelvuldige tripjes door heel Nederland en België als selecteur en keurmeester van duiven. Moeder Betty is altijd present bij het inmanden van de duiven en natuurlijk zit ze altijd gespannen te wachten bij de thuiskomst van de duiven.

De kolonie duiven
Laten we beginnen met de oude vliegduiven. Jaarlijks wordt in de voorbereiding gestart met 30 vliegkoppels, waarmee totaalweduwschap wordt gespeeld. De voorbereiding van de duiven is zwaar, zeg maar gerust Spartaans te noemen. Langdurige trainingen en veel africhten zorgt voor ca. 20% afvallers. Ook de eerste vluchten zorgen nog voor enkele afvallers. De vliegploeg waarmee het programma voor de oude duiven wordt gespeeld bestaat uit ongeveer 40 stuks. De duiven die afvallen mogen overigens wel blijven om de motivatie van de rest niet negatief te beinvloeden. Zij trainen echter niet meer mee. De resterende 40 duiven worden wekelijks gespeeld, waarvan de 20 besten ook op de natoer. De realiteit is dat de best presterende dagfondduiven ook het beste presteren op de natoer. ‘Logisch, want de beste duiven op de dagfond zijn ook de beste duiven van je hok, die alle afstanden van 100 – 700 kilometer succesvol aan kunnen’ aldus Gert-Jan.
Jaarlijks worden voor eigen gebruik 80 jonge duiven gekweekt en daarnaast komen er ieder jaar 10-15 jonge duiven van de familie Eijerkamp. Soms worden de jonge duiven wel en soms niet na Nationaal Morlincourt op de natoer gespeeld. Dit jaar gebeurde dit wel ( alleen de best presterenden) en met succes want op de laatste natoervlucht rolde de jonge garde het hele afdelingsconcours op met 1 t/m 5! Het is overigens de ervaring van Gert-Jan dat de jonge duiven die goed presteren op de 3 NPO vluchten ook het beste presteren als oude duif.
Het kweekhok bestaat uit 30 tot 35 koppels. Een lust voor het oog om deze prachtige kanonnen van weleer met hun kolossale grote noppen
in de ren te zien zitten!

 Mooie uitslagen 2010

 Pommeroeul   316 km.  2.129 d.    1, 3, 4, 8, etc.   50/26
Signy Signetz 490 km.   751 d.    1, 3, 7, 10 etc.   20/14 (5e NPO Teletekst van 8.664 duiven)
Arras     368 km.  1.759 d.    1, 2, 6, 12, 22 etc. 47/37
Troyes     528 km.   750 d.    6, 7, 9, 17 etc.   20/14
Hazeldonk   181 km.  1.004 d.    3, 9, 12, 13 etc.  20/14
Sens      556 km.   768 d.    1, 2, 5, 23 etc.   10/08
Blois     680 km.   145 d.    1, 2, 4, 6, 9 etc.  40/12
Hank      151 km.  1.615 d.    2, 3, 7, 30 etc.   40/12
St. Quentin  391 km.  1.048 d.    2, 3, 4, 5 etc.   38/17
Zutphen     79 km.  2.303 d.    1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 20/14
Boxtel     151 km.  1.851 d.    3, 4, 7, 8, 9, etc. 20/16
St. Quentin  391 km.   880 d.    2, 4, 5, 14 etc.   29/13
Strombeek   251 km.  1.462 d.    6, 7, 10, 16 etc.  50/29
Isnes     280 km.  3.064 d.    1, 2, 3, 4, 5 etc.  26/21   
De prijzen zijn m.u.v. Isnes behaald in ACG 8 van de Afdeling Friesland’96.

Belangrijkste titels in 2010
Afdeling Friesland ’96 ACG 8 :
1e Generaal O.A. – 1e Vitesse A. – 1e Midfond O.A. – 2e Midfond A. – 1e Fond O.A. – 1e Fond A. – 5e Jong O.A. – 1e Natoer O.A. – 2e Natoer A. – 1e, 2e en 4e Asduif Totaal – 1e Asduif Midfond – 1e Asduif Fond – 2e en 3e Asduif Natoer.

Rayon Frisia afdeling Friesland:
2e Generaal O.A. – 3e Midfond O.A. – 3e Midfond A. – 1e Fond O.A. – 1e Fond A. – 1e Natoer O.A. – 2e Natoer A. – 3e Asduif Totaal – 2e Asduif Midfond – 1e Asduif Fond – 2e Asduif Natoer – 3e Asduif Natoer.

Afdeling Friesland '96:
1e Keizer Generaal Oud – 2e Midfond O.A. – 4e Midfond A. – 2e Keizer Midfond – 3e Fond A. – 4e Keizer Fond – 1e Natoer O.A. – 1e Asduif Totaal – 2e Asduif Fond – 5e Asduif Midfond

Friese fondclub:
1e Jong O.A.    

Het vraaggesprek met Gert-Jan Beute

Vraag: Wat betekent de duivensport voor je?
Antwoord: De duivensport betekent alles voor mij. Het klinkt misschien hard, maar voor mij komen eerst de duiven, dan een tijdje niks en dan de rest. Een kampioen hoort dit vuur te hebben. Je moet zo gemotiveerd zijn dat je als het ware het gras tussen de tegels weg kauwt. Natuurlijk heb ik plezier in de duivensport, maar het gaat mij vooral ook om het winnen. Als ik geen eerste win ben ik inwendig boos. Ik wil gewoon de beste zijn. Ik heb overigens altijd wel respect voor degene die mij verslaat. In de jaren tachtig heb ik een paar jaar kippen gefokt voor tentoonstellingen. Ook toen ging ik voor het hoogst haalbare. Ik won binnen twee jaar alles wat er te winnen was. Toen ben ik maar gestopt. Er was geen uitdaging meer voor mij.

Vraag: Het selecteren van duiven. Hoe leer je dit en hoe gaat de selectie in zijn werk?
Antwoord: Als kind ging ik al met mijn vader mee naar topliefhebbers in Nederland en België. Zo herinner ik mij dat ik als achtjarig jongetje de beroemde ‘019’ in mijn handen kreeg bij de Gebr. Janssen in Arendonk. Wat een belevenis! Maar mijn kennis van nu dank ik vooral aan de 400 topduiven die ik in mijn handen kreeg voor het boek ‘Uiterlijke kenmerken van een crackduif’, die ook alle 400 uitgebreid in mijn boek beschreven staan. Daardoor kreeg ik inzicht en langs die meetlat leg ik iedere duif die ik nu in handen krijg. De duif moet een gesloten stuit hebben, welke dik en rond moet aanvoelen. De duif moet als het ware vibrerende spieren hebben. Bij een allroundduif liggen deze een halve centimeter van het borstbeen. Als ik de duif in de hand neem moet de staart smal blijven en horizontaal blijven liggen. De totale breedte van zeg maar anderhalve staartpen moet zichtbaar zijn. Verder let ik op de totale kwaliteit van de pluim en vooral de verspringing achtervleugel naar voorvleugel. Deze verspringen moet een halve tot anderhalve centimeter zijn. Bij echte toppers zijn de 9e en 10e slagpen gelijk van lengte. En dan moet de duif agressief kijken; hij moet als het ware dwars door je heen kijken net als een pitbull. Het is niet gemakkelijk om die blik te ontdekken bij een duif. Bij een kweekduif zijn de verkenningscircel en de twee Vermeijeringsircels belangrijk. Als al deze zaken perfect zijn dan ligt het aan de liefhebber of die er alles uit haalt wat in de duif zit.
Mijn eigen jonge duiven selecteer ik op gezondheid – handkeuring en prestaties. In die volgorde van belangrijkheid. Een gezonde jonge duif, die perfect is in de hand hoeft van mij geen prijs te winnen. Mijn ervaring is dat jonge duiven die de eerste vluchten goed presteren dat vaak doen op basis van motivatie of een neststandje. Deze vallen als jaarling meestal door de mand. Normaal vliegen de beste jaarlingen als jonge duif het beste op de drie NPO vluchten. Zij moeten uiteraard wel een perfecte bouw hebben.

Vraag: Waar moet een goede kweekduif aan voldoen?
Antwoord: Hetzelfde als een goede vliegduif. Een topper bij de kweekduiven heeft in mijn beleving een kersenrode iris. Je kijkt erop alsof hij dik geverfd is, door een kunstschilder die teveel verf heeft gebruikt. Wel 95% van de beste kweekkoppels van de wereld bestaan uit een topvlieger gekoppeld aan een duif met zo’n super kweekoog.

Vraag: Ik hoor veel staaltjes van je dat je overal de goede duiven op een hok of bij een presentatie eruit pakt. Hoe doe je dit, is dit misschien feeling?
Antwoord: Ik pak een duif en binnen drie of vier seconden weet ik, dit is hem wel of dit is hem niet. In een flits gaan de criteria die ik eerder noemde door mijn brein en als ik denk, ja dit is hem dan krijg ik een soort prik in mijn nek. Een voorbeeld: enkele jaren geleden kreeg ik bij Bennie Schrijver in Zutphen een 400 tal fondduiven te keuren. Ik kende deze duiven niet. In die groep duiven zaten naar later bleek een aantal aangekochte topduiven. Bij die duiven kreeg ik die prik in mijn nek en ik haalde ze er direct uit. Het bleek dus te kloppen, want Bas en Ricardo Jansen uit Zutphen leenden deze duiven van Bennie en nu zijn ze enkele jaren later Totaal Kampioen Fond van Afdeling 8 mede door de inbreng van nazaten van deze duiven. Een ander voorbeeld is mijn bezoek aan Gerard en Bas Verkerk.  Daar adviseerde ik ‘Bulldozer’ een fantastische doffer met een kersenrode iris te koppelen aan ‘Olympic Unbelievable’, een superieure vliegduif met een wat minder rijkgekleurd oog. Het eerste kind wat eruit kwam was ‘Icarus’ wat de beste jaarling van ons land werd.

Vraag: De laatste jaren sta je veel in de picture. Hoe ervaar je dat en voel je druk?
Antwoord: Ik weet dat ik me kwetsbaar opstel. De mensen kijken mee. Elke week moeten mijn duiven presteren. Ja de druk is enorm. Twee keer per jaar moet ik er gewoon een weekje tussenuit naar Center Parcs. Maar het is natuurlijk ook prachtig als jouw voorspellingen uitkomen. Kijk maar eens wat ik schreef over onze topduif ‘Missouri Girl 338’ toen zij een jonge duif was. Of de voorspelling wat de twee beste jaarlingen in Nunspeet zouden zijn of als laatste het winnen van de ‘Golden Classic’ in de Drechtsteden. Bij Gunter Prange heb ik het vooraf voorspeld toen het duifje als pieper naar Peter van de Merwe ging. Soms is het gewoon beangstigend.

Vraag: De prestaties op eigen hok zijn de laatste jaren sterk verbeterd. In 2010 ging het zelfs super goed. Wat is daarvan naar jouw idee de oorzaak?
Antwoord:
Op basis van de ervaringen die ik heb opgedaan bij het samenstellen van mijn boek ‘Uiterlijke Kenmerken van Crackduiven’ ben ik vanaf 2007 ook op eigen hok anders gaan selecteren. Verder heb ik vanaf die tijd mijn oude stam duiven gekruist met o.a. superduiven van de familie Eijerkamp, Koopman en Verkerk. Maar ook belangrijk is ons huidige voersysteem en het daarbij behorende trainingsschema voor de duiven. Inmiddels heeft dit systeem honderden navolgers gekregen, die stuk voor stuk beter zijn gaan presteren met hun duiven. Ik heb nog een tip: voer bij de dagfond tijdens de laatste drie maaltijden voor het inmanden geen mais. In de mand krijgen de duiven namelijk alleen maar mais. Een duif die in het hok dan al veel meis gegeten heeft, neemt in de mand niks meer. Zo’n duif zit zaterdags gelijk op achterstand.
Wij voeren hier ook veel hennep. Het is een groot misverstand dat hennep de duif zou verbranden. Mijn vader zei al: ik heb nog nooit een duif in de brand zien staan. Benzine is de beste vitamine. In de week voor een NPO vlucht; trainen, eten, trainen, eten enz.

Vraag: Wat adviseer jij een beginnend liefhebber?
Antwoord:
de eerste drie jaar moet een beginnend liefhebber plezier in de sport krijgen. De uitslagen zijn totaal niet belangrijk. Meedoen in het clubgebeuren is dan vooral belangrijk. Na het 3e jaar maak je de keuze. Wil je lekker liefhebber blijven zonder prestatiedrang of wil je kampioen worden. In dat laatste geval zoek je contact met een goed spelende liefhebber en vraag je aan hem om wat jongen van de vliegduiven. Je vraagt hem je coach te worden en je neemt zijn systeem over en hij helpt jou met het selecteren en koppelen. Heb je geen ambitie is verder ook prima. Daar heb ik alleen maar respect voor. Hier in Noordwolde zitten overigens enkele jonge liefhebbers die het hier beschreven traject hebben gevolgd en echt ik voorspel ze een grote toekomst in de duivensport.                     

Vraag: Wat adviseer je een al jaren matig spelende liefhebber die toch graag vooruit wil?
Antwoord:
Zoek een positieve coach op. Doe twee jaar lang wat deze hem zegt. Je zult zien dat dan de moed en het plezier bij de liefhebber vanzelf terugkomt. Er wordt voorzichtig weer prijs gespeeld en dit ontwikkelt zich dan in positieve zin door. Overigens zonder inzet zijn geen prestaties meer in de duivensport te verwachten!

Vraag: Wat is jouw idee hoe de duivensport zou moeten worden georganiseerd?
Antwoord: 
Iedere afdeling dient exact hetzelfde vliegprogramma te hebben. Dat wil zeggen op hetzelfde tijdstip beginnen, op dezelfde dag een vitessevlucht enz. en hetzelfde puntensysteem hanteren. Alle nationale kompetities en de Olympiade dienen te worden uitgerekend door de rekenaar. Iedereen komt dan ook in aanmerking. De kortste afstand voor een dagfondvlucht mag nooit korter zijn dan 500 kilometer. Wisseling van vliegrichting mag gerust, als dat dan maar voor iedere afdeling geldt. Om kruislossingen bij jonge duiven te voorkomen zou m.i. het beste zijn: afdelingen 4, 9 en 10 richting zuidoost – afdelingen 3, 7, 8 en 11 richting zuid  en afdelingen 1, 2, 5 en 6 richting zuidwest.

Vraag: Heb je te maken met weerstanden, ongefundeerde kritiek of zelfs bedreigingen en hoe ga je daarmee om?
Antwoord:
Elke week ontvang ik wel mails en briefjes zonder afzender, waarvan de honden geen brood lusten. Ook zijn er mensen die met naam en toenaam van tijd tot tijd een negatief berichtje naar mij sturen. Sommigen houden dit al jaren vol en blijven maar treiteren. Ik moet zeggen dat me dit wel wat doet. Ik heb altijd al slecht tegen agressieve en negatieve mensen gekund. Langzamerhand gaat dat nu wat beter. Er is een tijd geweest dat ik er niet van kon slapen ’s nachts.

Vraag: Kampioenen hebben altijd super goede duiven, maar zijn er ook niet andere zaken die een rol spelen?
Antwoord:
Natuurlijk hebben kampioenen altijd goede duiven op het hok. Toch zijn er andere zaken die ook mee spelen. Ligging, wind en trek van de duiven zijn ook belangrijk. Vooral de trek wordt vaak door grote melkers gecreëerd. Zij spelen bewust grote aantallen en dat werkt dus. Wat ook niet onderschat mag worden is de kwaliteit van het vervoer. Jarenlang zijn de duiven van o.a. ACG 8 vervoerd in een niet aangepaste container. Nu de wagen door Vlasman is aangepast speelt onze ACG dit jaar ook bij de besten van Afdeling Friesland’96.

Vraag: Zijn er nieuwe uitdagingen voor je in de duivensport?
Antwoord:
Dit jaar is bijna alles gelukt. Echter één ding ontbreekt hier nog en dat is het winnen van een  NPO vlucht. Als dat lukt komt Ferry van Loo, die kapper van beroep is. Hij gaat dan mijn hele kop kaal scheren. Filmmaker Jos Voortman is er dan bij. Desnoods doen ze dan een grote dot slagroom op mijn kale kop. De foto mag gerust in Het Spoor worden geplaatst. Voor zoiets ben ik wel te porren.

Vraag: Geloof je in presteren met duiven zonder enige vorm van medicijnen?
Antwoord:
Tot 2010 geloofde ik daar niet in. Wij waren hier 40 jaar lang echte medicijnmannetjes en hadden daarvoor vaste schema’s waar niet van werd afgeweken. Dit jaar hebben we met de oude duiven geen medicijnen gegeven. Wel ging ik iedere week met mijn duiven naar dierenarts Nanne Wolff die onze duiven controleerde. Dit hebben we tot en met de laatste vlucht met de oude duiven volgehouden. Bij de jonge duiven en natoer zijn wel medicijnen gebruikt.  Mijn advies is: ga bij een controle altijd naar een gespecialiseerde duivenarts en niet naar een veearts. Heb je geen tijd of mogelijkheid om naar zo’n duivendokter te gaan ontsmet dan in ieder geval iedere week en geef om de paar weken een geelcapsule.

Vraag: Wat zijn de belangrijkste factoren om goed te presteren?
Antwoord:
Op de eerste plaats komt bij mij kwaliteitsduiven. Op de tweede plaats een goed huisvesting en op de derde plaats de totale methode ( d.w.z. alles wat er met de duiven op het hok gebeurt incl. de trainingen). Het hele plaatje moet kloppen. Maar de liefhebber is en blijft het belangrijkste. Je moet een Louis van Gaal zijn op je eigen hok. De inzet van de liefhebber staat voorop. Geen inzet betekent simpelweg geen prestaties.

Vraag: Hoe denk je over de toekomst van de duivensport?
Antwoord:
We zullen op alle nivo’s meer moeten samenwerken. De film over de duivensport die straks bij Omroep Max zal worden vertoond kan succesvol zijn, mits daarbij e.e.a. met een komische noot wordt gebracht. Deze uitzendingen moeten mensen nieuwsgierig maken en er moet de andere dag overal over worden gesproken. Belangrijk is ook om de groep allochtonen erbij te betrekken. Vaak zijn deze mensen al bekend met de duivensport uit hun land van herkomst.

Tenslotte
Gert-Jan Beute is een man die geen blad voor de mond neemt. Ook de komende maanden zal men hem weer overal in het land tegenkomen. Keurend, selecterend, voorspellend, met publiek, zonder publiek. Het maakt allemaal niet uit. Maar altijd staat hij positief en met een open mind in de duivensport. Niks geen chagrijn, vroeger was alles beter of negatief katten naar anderen. De duivensport op een positieve wijze uitdragen, dat is zijn devies en dat doet hij met verve! Bedankt voor de fijne middag.

‘Missouri Girl’ kandidaat voor de olympiadeploeg van Poznan 2011 NL 06-1762338

  

‘Missouri Girl’. Rechtstreeks Hans Eijerkamp en Zonen. Vader NL 02-1116807 ‘Missouri’. Een geweldige kweker op het hok Hans Eijerkamp en Zonen. Grootvader: ‘Atilla’, zoon van het topkoppel ‘Chicago’ x ‘Denver’. Grootmoeder: ‘Dochter Super 040’. Uit ‘Zoon Den Orleans’ x ‘Super 040 duif’.
Moeder: NL 05-2109786. Geweldige kweekduivin. Grootvader: ‘Don Leo’, uit zoon ‘Blue Acer’ x moeder ‘Don Leo’. Grootmoeder: ‘Miss Antonia’. Dochter ‘Carrera’ x ‘Silver Rolls’.
‘Missouri Girl’ was in 2009 1e West Europese Landen Cup Eendaagse Fond in Dortmund! Dit jaar schitterde ze weer met 21 prijzen van 22 keer inzetten. In 2010 is ze: 1e Asduif Totaal Friesland’96 – 1e Asduif ACG 8 Afd. Friesland’96 – 2e Asduif Fond Afd. Friesland’96 – 1e Asduif Fond ACG 8 Afd. Friesland’96 – 1e Asduif Fond Rayon Frisia. Zij won dit jaar o.a. 4e Zutphen van 6.751 d. – 5e Sens van 768 d. – 5e Sens van 665 d. – 7e Signy Signetz van 751 d. – 9e Blois van 145 d. – 6e Troyes van 750 duiven.
Won in totaal al 63 prijzen, waaronder negen zuivere eerste prijzen en 31 prijzen in de eerste tien van de club.
Zij is kandidaat voor de Nederlandse Olympiadeploeg in de Sportklasse van 2011 in Poznan!

‘Babette’ een onmiskenbaar talent NL 08-1100182 ‘Babette’.

Rechtstreeks Hans Eijerkamp en Zonen.
Vader: NL 01-1410047 ‘Vale Piet’. Een zeer goede kweker op het hok Eijerkamp. Grootvader: NL 99-1869890, zoon van het topkoppel ‘Chicago’x ‘Denver’. Grootmoeder: NL 98-2223387, dochter van zoon ‘Gouden Smeulders’ x ‘Inteelt Gouden Smeulders’.
Moeder: BE 04-6073803 ‘Dochter Olympiade’. Rechtstreeks Heremans-Ceusters. Grootvader: ‘Olympiade’ van Heremans-Ceusters. Eén van de beste stamvaders van de 21e eeuw! Moeder: BE 95-6296954, een superkweekduivin van Gebr. Hasendockx.

‘Babette’ was in 2010: 1e Asduif Natoer ACG 8 – 2e Asduif Midfond Rayon Frisia – 4e Asduif Midfond ACG 8 – 5e Asduif Midfond Afdeling Friesland’96 en 7e Asduif Totaal Afdeling Friesland’96. Zij vloog dit jaar 16 prijzen van 19 keer zetten. Won dit jaar o.a. 1e Arras van 1.759 d. – 2e Arras van 1.635 d. – 4e Zutphen van 2.285 d. – 4e Boxtel van 1.835 duiven. Won tot op heden totaal  32 prijzen, waaronder 18 prijzen in de eerste tien van de club.

‘Calla’ beste jaarling van het hok in 2010 - NL 09-5919375

  

Vader NL 07-1187971 ‘Alexander 971’. Grootvader: NL 02-2235861 ‘Royal Exposure’, een volle broer van ‘Superduivin 063’ in 2002 1e Asduif van Afd. Friesland’96. Grootmoeder: ‘Sigrid’ rechtstreeks H. Eijerkamp en Zonen. Uit ‘Zoon Jonge Goldrush’ x Kleindochter ‘Rocky’.
Moeder: NL 07-1618947 ‘Heartbeat 947’, ingeteeld naar ‘de 613’ van Jos de Klak. Grootvader: NL 02-1417016 ‘Dubbele 613’. Rechtstreeks Beekman & Tilmans. Grootmoeder: NL 04-1838030. Rechtstreeks Beekman & Tilmans. Uit halfbroer ‘613’ x schterkleindochter ‘613’.
‘Calla’ was in 2010 4e Asduif Totaal van ACG  en beste jaarling van het hok. Zij won o.a. 1e Sens van 768 d. – 3e Boxtel van 1.835 d. – 3e Arras van 1.635 d. – 5e Zutphen van 2.285 d. – 5e Duffel van 2.308 d. – 7e Gennep van 2.202 d. – 9e Hazeldonk van 1.004 duiven. Zij won in 2010 16 prijzen van 18 keer inzetten. Intotaal won zij tot nu toe 21 prijzen, waarvan  9 keer in de eerste tien van de club.

‘Ambrose’ topdoffer op het hok Beute 07-4289594

 

  

  

Vader: NL 05-4269884 ‘Kobayashi’. Super kopvlieger. Ging in 2010 naar het kweekhok. Grootvader: NL 97-1863155 ‘Kleinzoon 613’ van Jos de Klak. Uit ‘Dubbele Marietje’ x ‘Dochter 613’. Grootmoeder: NL 97-2230704 ‘Orleans 04’. Uit ‘Zoon Jonge 34’ x ‘Miss Latoya’.
Moeder: NL 05-4269903 ‘Nakumura’. Grootvader: ‘Moeders Keuze’. Uit ‘Kleinzoon Arveladze’ x ‘De Afgekeurde’.  Grootmoeder: ‘Hotaru’. Uit ‘Bonte Meeuw’ x ‘Dochter Superduivin 063’.
‘Ambrose’ was in 2010 2e Asduif ACG 8 – 6e Asduif Rayon Frisia en 9e Asduif Oud Afdeling Friesland ’96.
Hij vloog  18 prijzen van 20 keer inzetten. Zijn mooiste waren: 3e Hazeldonk van 1.004 d. – 6e Blois van 145 d. – 24e Arras van 1.759 d. – 20e Moeskroen van 914 d. – 27e Sens van 768 duiven.