Junior Sander Vinke - Kampen 1e NPO Bourges Afdeling 8 van 6.936 duiven

Nog maar enkele jaren bezig met duiven, negentien jaren jong, bezitter van een mini-kolonie duiven en vier duifjes mee. En dan een 1e NPO spelen op een loeizware Bourges op een afstand van bijna 657 kilometer!

Dat huzarenstukje voltrok zich zaterdag j.l. in Kampen bij de 19 jarige Sander Vinke, lid van de plaatselijke ‘Snelpost’, een club waar nog een hechte groep jonge leden met duiven actief is. Eerst waren er wat sierduiven, maar dat werden al snel postduiven.

Vader Bernhard Vinke startte er mee, Sander sloot wat later aan. In de periode 2006 – 2008 deed Sander het helemaal alleen, maar de laatste twee jaar nemen vader en zoon Vinke de verzorging weer samen ter hand. Er is geen vast patroon te ontdekken. Wie het eerst thuis is begint met de verzorging. Overigens duivensport is in huize Vinke een echte familiesport, want ook moeder Herma leeft intens mee met het wel en wee van onze gevleugelde vrienden. Vader Bernhard is timmerman van beroep, zoon Sander studeerde tot deze zomer ‘Sport en Beweging’. Bij nader inzien geen goede keuze en Sander is nu van plan in een leer/werk constructie een vak in de bouw te leren. Tijdens de eerste jaren van de duivensport was het vooral een periode van vallen en opstaan. De aanschaf van zes late jongen in 2008 bij de inmiddels helaas overleden Gerrit Lahuis in Sleen zorgde voor een belangrijke ommekeer. In 2009 werd hier voor het eerst mee gekweekt. Daarnaast zijn er duiven van o.a. Jan Kroeze uit ’s Heerenbroek en Erik van de Belt uit IJsselmuiden. In 2009 werden de jonge duiven alleen meegegeven op de opleervluchten van de natoer.

Dit jaar werd gestart met negen doffers op klassiek weduwschap. Daarvan zijn er nog zeven over. De duiven zitten op een klein tuinhokje, wat men zelf heeft gebouwd. Ondanks het kleine aantal duiven is tot op heden aan alle programmavluchten deelgenomen. De start in 2010 was niet denderend, de vorm wilde maar niet komen. Een aanpassing in het plafond van het hok deed wonderen. Het eerste succes was een 32e NPO Orleans. De duiven begonnen weer prijzen te winnen. Op Bourges had men geen super hoge verwachtingen, maar toch je weet het niet. Ze zagen er strakker uit dan ooit en trainden werkelijk fenomenaal.Vader Bernhard en moeder Herma moesten het zaterdagmiddag zonder Sander doen. Deze zat met zijn voetbalmaten op Texel, waarbij er regelmatig telefonisch contact was. Half vijf, kwart voor vijf, daar rekende men op. Groot was dan ook de verbazing toen de NL 09-1708228, een blauwe doffer, zich al om 15.54.43 uur meldde. Hij viel heel even op het huis, maar zat gelijk daarna al op de klep. Na de melding werd Sander direct gebeld. Spannende uren volgden. Rond half zeven wist men het definitief: Sander Vinke speelt de 1e NPO Bourges in Afdeling 8 van 6.936 duiven! Een unieke prestatie. Het clubgebouw werd versierd, want in de historie van de club was nog niet eerder zo’n succes  behaald. Het werd gezellig in het clubhuis. De felicitaties stroomden binnen. Alleen jammer dat Sander er zelf niet bij was. Hij nam een extra biertje op dit succes met zijn maten op Texel!

NL 09-1708228, de winnaar van NPO Bourges Afdeling 8 van 6.936 duiven.

De Lahuis dynastie gaat verder
De NL 09-1708228 is een schitterende blauwe doffer, met een werkelijk machtige vleugel. Hij is erg bakvast en zeer attent op alles wat er rond hem heen gebeurt. Zijn vader is de NL 08-2042767, rechtstreeks Gerrit Lahuis. Hij komt uit NL 06-1591390 ‘Son Blue Power’ x ‘Blue Power Hen’. ‘Blue Power’ won o.a. 1e Nationaal Blois – 5e NPO Etampes en 12e NPO Ablis. De moeder van de ‘767’ is NL 07-5724353 ‘Carly’ uit ‘Kleinzoon Kannibaal’ x ‘Kim’ van Henk Schepens.
De moeder van de winnaar van Bourges is de NL 08-2042723, rechtstreeks Gerrit Lahuis. Zij komt uit de NL 02-2373149 ‘Son Showpiece’, die op zijn beurt weer uit ‘Broer Noble Blue’ x ‘Showpiece’ komt 100% C. & G. Koopman. Ook ‘Blue Power’ is een zoon van ‘Son Showpiece’!
De moeder van ‘de 723’ is ‘Incredable’, rechtstreeks G. & S. Verkerk. Zij is weer een dochter van ‘Mission Impossible’ x ‘Didi’.
Een geweldige afstamming. De voorouders van de huidige Bourges winnaar presteerden bij Gerrit Lahuis ook weergaloos op de zware dagfondvluchten en ook zij waren in hun element bij warm weer en kopwind.

‘De 228’ werd eind januari gekoppeld. Hij bracht jongen groot en er kwam geen tweede broedsel. Vanaf het begin ging hij mee, waarbij wel eens een weekje werd overgeslagen. Hij traint één keer per dag ca. een uur. De voeding is van Teurlings A.S. Senior, de laatste dagen van de week wat aangevuld met superdieet en wat pinda’s en af en toe mineraalmix en Tovo. Twee weken geleden werd er voor het eerst tegen het geel behandeld en na de vlucht wordt er met S.A. mix van dierenarts Nanne Wolff. Iedere dag zit er knoflook in het water. De verzorging wil men zo eenvoudig mogelijk houden!

Deze loeizware Bourges wordt met een snelheid van 1.163 mpm. gewonnen door een volslagen outsider. Nooit, maar dan ook nooit hadden ze dit succes verwacht. Zelden zag ik bij winnaars zo’n intense blijdschap en dankbaarheid als bij Bernhard, Herma en Sander Vinke in Kampen. Nogmaals van harte proficiat en hopelijk mogen jullie er samen nog lang van genieten!