Duivenicoon Dirk Van Dyck (Zandhoven, BE) overleden (update rouwbrief)

Voorbije zaterdag, 28 mei 2022, uitgerekend op de dag van 'zijn Bourges', overleed Dirk Van Dyck, wereldberoemd in de wereld van de duivensport door zijn successen met o.a. de Kannibaal, den Bourges, Rambo en hun vele succesvolle afstammelingen.

Wie Dirk kende, zal meer nog dan het feit dat hij een absolute topliefhebber en een echte kampioen was, vooral onthouden dat Dirk altijd en overal zijn sympathieke zelve was. Hij gunde ondanks zijn vele triomfen ook anderen alle succes. Een ware 'gentleman' in de duivensport.

Als voorzitter van de duivenbond Zandhoven en professioneel duivenliefhebber was hij dag en nacht met duiven bezig. Zijn absolute topduif de Kannibaal (1. Nat. Asduif oude Halve Fond KBDB in 1996) groeide wereldwijd uit tot een absolute legende. Dirk bouwde zijn eigen kolonie rond deze geweldenaar, maar heel veel andere liefhebbers uit binnen- en buitenland profiteerden eveneens van de klasse van de duiven van Dirk. Dat het voor Dirk altijd in de eerste plaats om het spelletje bleef draaien, bewees het feit dat hij altijd trouw bleef aan de snelheidsvluchten, voor hem puur plezier. In het weekend of doorheen de week, als er ingekorfd werd, was Dirk present!

Dirk sukkelde al een tijd lang met zijn hart. Hij had daardoor het duivenbestand ook al gevoelig doen inkrimpen. De laatste seizoenen was Dirks gezondheid bij ons jaarlijks bezoek steeds een gespreksonderwerp. Zowel in 2018, 2019 als 2020 gaf Dirk telkens aan dat hij op fysiek vlak moeilijke periodes achter de rug had...

In 2017 sukkelde hij voor het eerst serieus met zijn gezondheid. Daar zei hij toen zelf het volgende over: “Na een tijdje kon ik nog amper functioneren. Ik was heel snel buiten adem. Ik ging toen langs de longspecialist en wat ik daar te horen kreeg was heel confronterend: de duiven moesten weg! Ik antwoordde de specialist meteen: Mijn duiven weg doen? Voor niemand! Nadien bezocht ik een hartspecialist en die ging gelukkig niet mee in dat verhaal. De duiven moesten zelfs blijven.”

Eind 2020 klonk het als volgt: “Als je weet dat ik op 1 mei 2019 nog in het ziekenhuis belandde en daar twee weken later nog vertoefde… Toen had ik eigenlijk al een knop omgedraaid, dat het stilaan voorbij was met de duiven." Later dat seizoen schitterde Dirk echter nog als vanouds met 30 eerste prijzen en een aantal asduiven... Dat gaf hem veel moed en hij gaf dan ook nog vol ambitie mee dat er nog rekening gehouden moest worden met Dirk Van Dyck! Door corona en zijn gezondheid bleek het uiteindelijk ons laatste bezoek aan Dirk te zijn geweest. Toen verzekerde hij ons nog dat hij zolang het maar kon, door zou gaan met zijn passie, de duivensport. En zo is het ook gegaan. Maar veel te vroeg, op 61-jarige leeftijd heeft Dirk ons verlaten. Een legende uit de duivensport werd ons allen ontnomen...

Het hele team van PIPA wil bij deze de vrienden en familie, zijn vrouw en dochters in het bijzonder, veel sterkte toewensen in deze moeilijke periode.